Den Helder heeft gemiddeld 18 zonuren meer dan Vlissingen en heeft gemiddeld 1751.4 zonuren per jaar over de periode 1981 t/m 2010.
Voor dit jaar is Vlissingen waarschijnlijk het KNMI-station met de meeste zonuren, maar dat komt door de mist van de afgelopen weken die hier in het Noorden erg hardnekkig was.
Het verschil met Vlissingen staat op 30 uur in het voordeel van Vlissingen, tot en met 29 november.
waar heb je die informatie vandaan?
[edit] dit gaat niet over de storm, dus mss beter om in PM te doen | Gewijzigd: 30 november 2011, 11:56 uur, door Pgs3000
http://www.weerplaza.nl/weerinhetnieuws/Si...aasstorm%3F/873
Nou verwachting is wel een groot woord, gewoon opsommen wat de modellen doen. Ik lees nog geen concrete uitspraken (wat wij hier overigens ook niet doen). Maar geeft wel aan dat er iets zit. Hoe het uit zal gaan pakken is nog niet duidelijk, maar daar komen we in de aankomende dagen wel achter. Vooral de laatste zin: Dat het GFS zowel gisteren als afgelopen nacht een enkele keer tot deze extreme storm komt, is een signaal dat de potentie aanwezig is. We raden iedereen aan die hinder kan ondervinden van een zeer harde wind om de situatie met aandacht te blijven volgen. | Gewijzigd: 30 november 2011, 12:00 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
[edit] dit gaat niet over de storm, dus mss beter om in PM te doen
klimaatatlas op knmi site.
Huidige stand van zaken op mscha.org
Maar inderdaad we dwalen te ver af, dus ik zal het hierbij laten.
ik denk dat menig meteoroloog op het puntje van zijn stoel zit. iedereen ziet wat aankomen, maar niemand laat zich er nog over uit. nog 5 dagen dan weten we het. ik denk zelf een flinke windkracht 9 aan de kust, mogelijk 10 in het noordelijk kustgebied. windstoten tot 135km p/u. op open zee en duitse bocht windkracht 11.
Grappig, ik denk precies hetzelfde!!!
Ik heb wel een beetje iets tegen de benaming "Sinterklaasstorm". De feitelijke verjaardag van de Goedheiligman is 6 december en ten Noorden van Baarle-Nassau wordt dat op de avond van 5 december gevierd (hetgeen onze zuiderburen zal sterken in de overtuiging dat wij ongeduldige gulzigaards zijn, maar dat terzijde). Een echte Sinterklaasstorm hoort dus op 6 december, of in de nacht van 5 op 6 december over het land te razen. Het heeft er nu alle schijn van dat wat er ook, komt dit op zondag 4 december of op zijn laatst 5 december in de vroeg morgen ons lans zal passeren. Dat is allemaal ruim voor pakjesavond, niemand hoeft te vrezen dat ie op 5 december te laat thuis komt. Of je 's ochtends dan wel op je werk kunt komen is weer een ander verhaal. | Gewijzigd: 30 november 2011, 12:17 uur, door jcroon
Ik hoop dan ook een beeld te hebben van de te verwachten waterstanden.
Het verschil tussen het springtij van 27 november en het hoogwater van de nacht / morgen van 5 december tijdens doodtij is doorgaans minder dan 0.55 meter met uitzondering van Hoek van Holland, Rotterdam en Zeeland.
Daar is het verschil en behoorlijk stuk groter tot bijna 1.25 meter.
Het verschil wordt grotendeels gecompenseerd door de zeer lage luchtdruk, bij 974 hPa heb je een zeespiegelstijging van 0.40
meter. Bij de normale luchtdruk van 1013,6 hPa is alles precies in balans.
Hieronder nogmaals de vergelijking van het astronomisch tij van 27 november en 5 december met de daarbij behorende verschillen. Alle verschille kleiner dan 0.40 resulteert dus in een hogere waterstand en dan moet er nog eens de stuwing van het water door de wind erbij worden opgeteld.
Maar daar heb ik nog geen beeld van.
De storm van 1953 wordt uitvoerig beschreven in het “Verslag over de stormvloed". Rijkswaterstaat, 1961.
Dit verslag stond ook online maar dat bevat nu alleen mar dode linken.
Enkele punten uit dit verslag:
De storm van 1953 was een zeer zware storm maar zeker niet de zwaarste sinds het registreren van dit soort gegevens. Zowel voor Vlissingen als voor Den helder komt die op de zesde plaats ( met de gegevens van die tijd).
Na een discussie over de invloed van de maan op het getij: “het getij op 1 februari wordt, uit hoofde van de volle maan, formeel een springtij genoemd. Doch het was, als vermeld in 2.1.5, ten gevolge van de grote maanafstand, naar de hoogte van het getij geoordeeld, geen springtij. Het was zelfs lager dan de normale getijhoogteâ€Â.
De storm duurde lang. In Vlissingen anderhalf maal langer dan voordien waargenomen. Bovendien zie je op de weerkaarten dat de baan van water waarop de wind werkt zeer lang is (tot ver boven Schotland).
Dit wordt vooral bepaald door de baan van de storm. Die van 1953 trekt te noorden van Schotland en duikt dan de Noordzee in richting Hamburg.
Dit lijkt een grote jongen te worden; de verzekeraars zullen zich wel al schrap gaan zetten!
Hebben ze weer een goede reden om de premie volgend jaar omhoog te gooien
Als die storm echt komt zijn we in ieder geval van al die occupy tenten af
Deze is zelfs sterker dan GFS. Lijkt er op dat het zwaartepunt van de wind nu wat meer naar het zuiden is verplaatst maar ik kan dat best lastig zien, het plaatje beweegt nogal...
Da's mooi - mijn vlucht komt zondagmiddag rond 1700 uur aan op Schiphol - benieuwd hoe dat dan zal gaan