'In de huidige omstandigheden strooien is niet zinvol', luidt het bij het Agentschap wegen en verkeer. Daarmee reageert het deels op mobiliteitsorganisatie Touring. Daar hekelt men de gebrekkige communicatie, 'waardoor er geen strooidiensten op pad waren'.
Mobiliteitsorganisatie Touring begrijpt niet dat de sneeuw van vandaag niet werd aangekondigd. 'Blijkbaar is het voor de weerdiensten onmogelijk om dergelijke voorspellingen te doen. Er waren geen strooidiensten op pad en we hebben ook geen waarschuwingen kunnen verspreiden', luidt het. 'Een evaluatie dringt zich op.'
'Stooien had geen zin', reageert het Agentschap Wegen en Verkeer nu echter. 'Wegens de positieve temperaturen vriezen sneeuw en regen niet aan. Bovendien werd er regen voorspeld, dus het strooizout zou weggespoeld zijn', aldus Ilse Luypaerts. 'Ook in de avondspits zal niet gestrooid worden', klinkt het nog.
Touring blijft het echter onbegrijpelijk noemen dat 'het al twee uur volop en zwaar aan het sneeuwen was in het centrum van het land, terwijl men op de verkeersinformatie enkel omriep dat het sneeuwde in West-Vlaanderen'. 'Op die manier vermijd je natuurlijk niet dat mensen in het centrum van het land nog even wachten alvorens de baan op te gaan met de auto', klinkt het. 'Een totaal gebrek aan communicatie', vat Touring samen.
Bron: Het Nieuwsblad
Sneeuw komt in de maand maart nog regelmatig voor. Dat staat te lezen op de website van het KMI.
In Ukkel komen er tijdens de derde maand van het jaar gemiddeld 3,2 dagen voor waarop de neerslag geheel of gedeeltelijk uit sneeuw bestaat. Maar deze gemiddelde waarde wordt tijdens bepaalde jaren ruim overschreden. Zo telde het weerinstituut in 1906 zeventien sneeuwdagen tijdens de maand maart.
De normale maandgemiddelden van de minimumtemperatuur variëren tussen -2 en 2 graden Celsius alnaargelang de plaats. In het begin van de maand kan het nog zeer koud zijn in Ukkel: de minimumtemperatuur bedroeg er -10,4 graden op 7 maart 1971.
Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:08 uur, door Joyce.s
Heel wat mensen waren vanmorgen verrast door de sneeuwval. 'Euh, sneeuw toch niet voorspeld', klonk het op Twitter. Dat het hard kon regenen en kouder zou worden, dat was voorspeld. Maar sneeuw die het verkeer op sommige plaatsen serieus zou hinderen, was helemaal niet aangekondigd. En dat leidde op Twitter tot boze reactie van vooral autobestuurders die door de sneeuw met extra lange ochtendfiles geconfronteerd werden.
'De oorzaak is eeen depressie die van boven de Noordzee met een krul over Noord-Frankrijk Vlaanderen is binnengetrokken. De depressie is dertig kilometer meer naar omhoog geschoven', zegt David Dehenauw van het KMI. 'Vandaar dat in eerste instantie vooral Zuid-West-Vlaanderen en Henegouwen sneeuw kregen. Laten is die sneeuw ook verder in het land gevallen.'
'De sneeuw was wel plaatselijk. Er waren gebieden waar er gewoon regen viel, op andere plekken viel een paar centimeter sneeuw. Dat hing van de temperatuur af', ze gt Dehenauw.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:08 uur, door Joyce.s
Door het stilvallen van een waterpomp van Aquafin werkt de afvoer van rioleringswater vanuit Mariakerke, Raversijde en Middelkerke niet meer. Er dreigt wateroverlast.
De Civiele Bescherming en de brandweerkorpsen van Oostende, Brugge en Knokke zijn ter plaatse en hebben enkele zware pompen geïnstalleerd. Die nemen het werk van de defecte installatie over. Toch wordt nog gevreesd voor rioleringsproblemen. Daarom wordt aan de inwoners van de 3 gemeenten gevraagd om kostbare zaken uit de kelder veilig te stellen.
“We hebben weet van 2 kelders die onder water zijn gelopen. Maar we werken met man en macht om de situatie onder controle te houdenâ€Â, zegt Hilde Veulemans, waarnemend burgemeester van Oostende. “Ondertussen hebben we er voor kunnen zorgen dat Middelkerke geen water meer naar de installatie pompt. We vrezen wel nog voor Mariakerke en Raversijde. Daar zijn we bezig met het water weg te pompen, maar de situatie is nog niet verbeterd.†Omdat het waterniveau blijft stijgen, brengt Aquafin 2 extra pompen over. Die zouden het waterpeil stabiel moeten houden.
Bron: De Redactie
In België heeft sneeuwval vandaag voor grote problemen gezorgd. In het westen van de regio Henegouwen zitten tussen de 100.000 en 150.000 gezinnen zonder stroom. De zware sneeuwval en windvlagen leidden tot kortsluitingen in hoogspanningskabels. De netwerkbeheerder hoopt dat de problemen in de loop van de avond verholpen zullen zijn.
Ook in het noorden van Frankrijk heeft sneeuw het verkeer vandaag ernstig gehinderd. Volgens de wegenwacht vormden zich vooral rond de steden Lille en Valenciennes lange files. Op de luchthaven van Lille liepen vluchten vertraging op doordat de start- en landingsbanen sneeuwvrij gemaakt moesten worden.
Bron: AD
In Assebroek bij Brugge heeft de wateroverlast mogelijk een slachtoffer geëist. Een peuter van twee was er twee uur vermist. Duikers vonden het kind terug in een beek. Dat meldt het VTM-nieuws.
Volgens VTM was het kind nieuwsgierig naar het opkomende water en werd het zo meegesleurd in een beek. De peuter werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Over de toestand van het kind is niets geweten.
Wat er precies gebeurd is, wordt momenteel onderzocht.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Vtm-reporter Patrick Van Gompel staat in Voormezele. Het is daar intussen gestopt met regen. Op een dag tijd is er 55 liter water per vierkante meter gevallen. De brandweer van Ieper heeft al meer dan 200 oproepen gekregen. Voor de komende nacht worden er nog buien verwacht.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
De zondvloed van de afgelopen uren zorgt voor wateroverlast, vooral in de Westhoek. Het heeft daar op sommige plaatsen bijna 24 uur aan een stuk geregend, met zware gevolgen. In Voormezele, bij Ieper, staat de hele dorpskern onder water.
Bron: Het Nieuwsblad
Onweersdagen: 0
Op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen is er nog altijd wateroverlast. In heel wat waterlopen in het IJzerbekken staat het water erg hoog, hier en daar is er nog overstromingsgevaar. In Roeselare zijn de ergste problemen onder controle. In Assebroek, bij Brugge, is een peuter overleden nadat hij in een beek was gevallen.
De hevige regenval - tot 60 millimeter in 24 uur - heeft op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen tot kritieke overstromingen geleid. Huizen liepen onder water, straten staan blank.
In het IJzerbekken, de Brugse polders en het Leiebekken blijft de hoogste waakzaamheid geboden, zo staat op de overstromingsvoorspellerswebsite van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Ook in Ruddervoorde en Hertsberge kan er de komende uren wateroverlast zijn en in Zedelgem, Loppem en Sint-Michiels (Brugge) zullen wellicht lokale wegen blank komen te staan.
In Heuvelland werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Bijna alle toegangswegen naar deelgemeente Nieuwkerke stonden gisteravond blank. Tussen Kemmel en Nieuwkerke liepen enkele woningen onder water. Ook in Wulvergem liep het water in verschillende woningen binnen. In Ieper kreeg de brandweer maar liefst 150 oproepen, ook in Poperingen zijn er nog enkele kritieke punten.
In de Brugse polders kunnen een aantal lokale wegen onder water lopen. In Zedelgem werd onder meer het gemeentehuis bedreigd en werden zandzakjes geplaatst. In Baliebrugge, een gehucht van Oostkamp, dreigen enkele huizen water binnen te krijgen.
In Assebroek, een deelgemeente van Brugge, is gisteravond een peuter van 20 maanden oud overleden nadat hij in een beek was beland. Door de overvloedige regen was de stroming in de beek heviger dan normaal. Het jongetje was 2 uur lang vermist. Hij werd nog gereanimeerd, maar overleed later op de avond in het ziekenhuis.
Roeselaarse zusters moeten klooster verlaten
In Roeselare, waar ook het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd, zijn de ergste problemen intussen onder controle. Op het meest kritieke punt, aan de Collievijverbeek, heeft de brandweer een dam geplaatst om het toestromende water af te remmen. Daardoor zou het centrum niet onder water komen te staan.
De noodingreep gebeurde vooral om de het Heilig Hartziekenhuis te ontzien, want daar dreigden gistermiddag verwarming en machines stil te vallen omdat de kelders onder water liepen. Maar dankzij zandzakjes en pompwerken kon dat worden voorkomen. Door de dam zullen de weiden in de buurt wel onder water komen te staan.
In de buurt van het ziekenhuis moesten ook de Zusters Missionarissen, allen ouder dan 80 jaar, hun klooster verlaten (foto's). Door de vele regen liepen de kelders, tuin en garage van de zusters onder water en daardoor ging ook de verwarming stuk. Toch bleven enkele zusters op post in het klooster om de wacht te houden. "We willen de situatie opvolgen en iedereen ontvangen die dagelijks bij ons langskomt of ons telefoneert", zegt zuster overste Marie-Jeanne Pardou. "En mocht het water zakken, kunnen we ook beginnen met poetsen, maar dat zal wellicht niet voor meteen zijn."
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:09 uur, door Joyce.s
Op de meeste plaatsen in West-Vlaanderen is het water aan het zakken, na de overlast van gisteren. In Roeselare is het gemeentelijk rampenplan opgeheven. De burgemeester van die stad onderzoekt of de wateroverlast als ramp kan erkend worden.
In Roeselare, waar het gemeentelijk rampenplan een tijdje van kracht was, zijn de ergste problemen intussen onder controle. Op het meest kritieke punt, aan de Collievijverbeek, heeft de brandweer een dam geplaatst om het toestromende water af te remmen. Daardoor zou het centrum niet onder water komen te staan.
De stad is beveiligd, alleen de nabijgelegen weilanden zijn ondergelopen", zegt burgemeester Luc Martens (CD&V). "Het probleem is dat Roeselare het laagste punt is van de hele omgeving. Daardoor komt het water van Moorslede, Westrozebeke, Hooglede en Lichtervelde hier allemaal samen."
Martens pleit voor extra bufferbekkens rond roeselare. "Een 5-tal bufferbekkens is al gepland, maar de bouw moet sneller kunnen", aldus de burgervader. Intussen wil hij samen met de gemeente Moorslede een aanvraag indienen om de wateroverlast als ramp te laten erkennen. Als de erkenning er komt, dan kunnen de getroffen gezinnen geld krijgen van het rampenfonds.
Water zakt opnieuw
De hevige regenval - tot 60 millimeter in 24 uur - heeft gisteren op verschillende plaatsen in West-Vlaanderen tot kritieke overstromingen geleid. Huizen liepen onder water, straten stonden blank.
Op de meeste plaatsen is het water inmiddels weer aan het zakken. In het Leiebekken gaat dat wel traag. In Ledegem (foto), tussen Kortrijk en Roeselare, staan enkele straten nog steeds onder water. Daar is ook nog overstromingsgevaar mogelijk. In heel wat gemeenten blijft er voor de inwoners ook nog veel opruimingswerk over.
In Heuvelland werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Bijna alle toegangswegen naar deelgemeente Nieuwkerke stonden gisteravond blank. Tussen Kemmel en Nieuwkerke liepen enkele woningen onder water.
Ook in Wulvergem liep het water in verschillende woningen binnen. In Ieper kreeg de brandweer maar liefst 150 oproepen, ook in Poperinge zijn er nog enkele kritieke punten. In Zedelgem werd onder meer het gemeentehuis bedreigd en werden zandzakjes geplaatst.
In Assebroek, een deelgemeente van Brugge, is gisteravond een peuter van 20 maanden oud overleden nadat hij in een beek was beland. Door de overvloedige regen was de stroming in de beek heviger dan normaal. Het jongetje was 2 uur lang vermist. Hij werd nog gereanimeerd, maar overleed later op de avond in het ziekenhuis.
In de buurt van het Heilig Hartziekenhuis in Roeselare moesten ook de Zusters Missionarissen, allen ouder dan 80 jaar, hun klooster verlaten (foto). Door de vele regen liepen de kelders, tuin en garage van de zusters onder water en daardoor ging ook de verwarming stuk.
Toch bleven enkele zusters op post in het klooster om de wacht te houden. "We willen de situatie opvolgen en iedereen ontvangen die dagelijks bij ons langskomt of ons telefoneert", zegt zuster overste Marie-Jeanne Pardou. "En mocht het water zakken, kunnen we ook beginnen met poetsen, maar dat zal wellicht niet voor meteen zijn."
Scheepvaart was tijdelijk verboden
De hevige regenval heeft ook het scheepvaartverkeer in West- en Oost-Vlaanderen gehinderd. Zo is in Beernem de sluis op het kanaal Gent-Oostende gesloten om te vermijden dat er teveel water richting Brugge stroomt. En op de Leie en het kanaal Roeselare-Leie stond het water zo hoog dat het te gevaarlijk was om binnenscheepvaart toe te laten.
"Het was bijzonder spannend", zegt burgemeester Martens van Roeselare. "Het waterpeil van het kanaal was met 28 centimeter gestegen." Het waterpeil in de Grote Bassin reikte op zijn maximum naar verluidt tot amper 3 centimeter van de bovenrand. "Dat is onnoemelijk veel, zeker als je weet dat we die na de overstromigen van 2005 met zeventig centimeter hebben verhoogd."
Bron: De Redactie
Onweersdagen: 0
De regenzone die woensdagnamiddag en -avond over Vlaanderen trekt, zal zorgen voor 10 tot 15 mm neerslag. Overal zullen de waterpeilen stijgen. In het Leiebekken, en voornamelijk in het stroomgebied van de Heulebeek, worden bijkomende kritieke overstromingen voorspeld van woensdagavond tot donderdag. Dat meldt de overstromingsvoorspellerswebsite van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).
Langs de Heulebeek treedt wateroverlast op in de Zeger Van Heulestraat in Heule. Ook in de wijk Hemelhoek in Ledegem kregen twee bedrijven te kampen met wateroverlast.
De peilen van de Heulebeek zijn momenteel licht aan het dalen. Verwacht wordt dat door de nieuwe neerslag de peilen vanaf woensdagavond zullen stagneren of weer licht gaan stijgen. Er worden voorlopig geen bijkomende problemen verwacht. De hoogste waakzaamheid blijft geboden in Ledegem (Hemelhoek), Moorsele (omgeving park) en Heule (Zeger Van Heulestraat), luidt het.
In het bekken van de Brugse Polders zijn de waterpeilen overal dalend. De peilen kunnen door de bijkomende neerslag weer licht gaan stijgen, maar er wordt geen infrastructuur bedreigd, meldt de operator.
Langs de benedenlopen in het IJzerbekken zullen de hoge waterstanden nog een tijdje aanhouden. De alarmdrempel in Roesbrugge en Lo-Fintele is overschreden. De bijkomende neerslag zal slechts lichte peilstijgingen tot gevolg hebben. Er wordt geen infrastructuur meer bedreigd. In de andere rivierbekkens in Vlaanderen worden enkel niet-kritieke overstromingen verwacht.
Bron: Nieuwsblad
Het is een vraag die meerdere keren is gesteld aan de gemeente Dronten - en ongetwijfeld aan talloze andere gemeenten. Een wens die leeft bij burgers. Kan een gemeente inwoners verplichten om hun stoepje sneeuwvrij te maken? Een aantal Drontenaren stoort zich eraan. Hebben ze zelf de boel keurig voorelkaar, doet de buurman helemaal niets. De gemeente Dronten is op onderzoek uitgegaan en wat blijkt? Het wordt als 'dwangarbeid en slavernij' gezien . Dat staat althans in artikel 4 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De gemeente kan burgers alleen maar 'verleiden' tot het sneeuwruimen. Dat gebeurt in Dronten door slechts een euro te vragen voor tien kilo strooizout.
Bron: De Stentor
Het winterseizoen is nog niet eens ten einde en het voorjaar zit al duidelijk in de lucht. In de vroege ochtend zetten veel vogels hun mooiste lied weer in, planten, bomen, struiken en bloemen komen alweer voorzichtig in bloei en de temperaturen eindigen in de middag alweer heel regelmatig in de dubbele cijfers.
Ook de vele krokussen zorgen in het vroege voorjaar voor veel lentesfeer. Foto: Willy Bonnink.
Als we even kort terugkijken, zijn afgelopen december en januari al te zacht verlopen voor de tijd van het jaar. Tot halverwege de januarimaand was de temperatuur nog nauwelijks onder het vriespunt uitgekomen en op Nieuwjaarsdag was het in het zuiden van het land lokaal zelfs nog ruim 14 graden. In die periode werden toen her en der al wat jonge dieren gespot en kwamen sommige bolletjes al voorzichtig de grond uit. Te vroeg natuurlijk, want we bevonden ons nog midden in het winterseizoen en uit het verleden weten we dat er dan nog van alles kan gebeuren. En dat gebeurde ook. Eind januari zette de winter ineens volop in en beleefden we zelfs een officiële landelijke koudegolf. Het kwik lag zowel ’s nachts als overdag onder het vriespunt en soms was het zelfs bijzonder koud met ruim -20 graden in de vroege ochtend van 4 februari. De laagste temperatuur was toen -22,9 graden in Marknesse.
Ria Luttikhold nam in Brabant al de eerste bloesems waar. Een duidelijk teken dat het voorjaar van start gaat.
Zo snel de winter kwam, zo snel was hij ook weer verdwenen en daarna ging het kwik ook weer als een speer omhoog. In schril contrast met de bijzondere kou in de eerste helft van de februarimaand kwam de temperatuur in de tweede helft van de maand lokaal alweer in de positieve dubbele cijfers terecht; op 23 februari werd het in Lelystad 13,3 graden. Met veelal westelijke winden bleef het ook daarna zacht tot zeer zacht ten opzichte van normaal.
Groeispurt
De grote vraag na zo’n koude periode was dan ook of de jonge dieren, maar ook de reeds bloeiende planten en bloemen, het bijzondere winterweer hadden doorstaan. Verschillende dieren en planten haalden het inderdaad niet, maar een groot deel toch ook wel. Helemaal met de hoge temperaturen kwam er al snel weer een flinke groeispurt op gang in de natuur.
Niet voor iedereen is het echter fijn, want door de toename van pollen krijgen veel mensen weer last van hooikoorst. Foto van Martha Kivits.
Pollen
De Hazelaar en de Els staan momenteel bijvoorbeeld alweer in bloei en de lentekriebels zijn bij veel mensen dan ook niet meer te stoppen. Letterlijk en figuurlijk. De één geniet namelijk met volle teugen van de steeds kleurrijker wordende natuur, maar voor hooikoortspatiënten begint het na een korte adempauze weer echt te kriebelen. Door de zeer hoge temperaturen leek het erop dat de bomen in februari al in bloei zouden komen en dat zou dan een maand te vroeg zijn geweest, maar door de koudegolf is die snelle ontwikkeling tot een stop gezet. Na de hoge temperaturen van de afgelopen week is die ontwikkeling echter weer op gang gekomen en daarmee liep de pollenconcentratie in de lucht snel op. Naast de (zwarte) Elzen en de Hazelaar gaan in de loop van deze maand ook de Berken weer pollen verspreiden.
Niet alleen planten en bloemen zijn klaar voor de lente, ook vele vogels zijn alweer druk in de weer om hun nest op orde te krijgen. Een foto van Margreet Alders.
Vogels
Ook veel vogels zijn de afgelopen dagen weer voor het eerst gespot of gehoord. Zo werden de muzikale kwaliteiten van de Tjiftjaf, de Vink en de Zanglijster af en toe gehoord en zijn veel vogels alweer volop in de weer met takjes om een comfortabel nest te bouwen. Een leuke website om diverse vogels en later ook hun kroost tijdens het broedseizoen te volgen, is ‘Beleef De Lente’. Via webcams zijn onder andere de slechtvalk, de oehoe, de ooienvaar, maar ook de ijsvogel en de lepelaar het hele lenteseizoen te volgen.
Bron: Meteo Consult
Onweersdagen: 0
De vierde rit in de Tirreno-Adriatico (WorldTour) is onthoofd: door de slechte weersomstandigheden moet de organisatie de passage over de Passo Lanciano schrappen.
"Parcourswijziging voor de rit van morgen: door gevaarlijke weersomstandigheden zal de Passo Lanciano niet beklommen worden", liet de organisatie weten via Twitter.
De vierde rit in de 'Koers van de Twee Zeeën' was normaal 252 kilometer lang, met start in Amelia en aankomst in Chieti. De Passo Lanciano moest de scherprechter worden, met zijn top na 203 kilometer op een hoogte van 1.310 meter, maar de organisatie moet nu een alternatieve route uitstippelen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:09 uur, door Joyce.s
Tijdens het winterweer afgelopen maand zijn meer dan drieduizend mensen gewond geraakt door glijpartijen. Het overgrote deel ging onderuit op straat, blijkt donderdag uit cijfers van de stichting Consument en Veiligheid.
In totaal melden zich 3100 mensen bij de spoedeisende hulp in een ziekenhuis. Een op de tien moest met ernstig letsel worden opgenomen. De meeste slachtoffers vielen op 3 februari, toen vrijwel het hele land werd bedekt met een laag sneeuw. Ruim 730 mensen raakten toen gewond door een glijpartij.
De meeste mensen vielen lopend op de stoep of op de weg. Veel andere slachtoffers zaten op de fiets of brommer. Vier op de tien gewonden waren ouder dan 55 jaar. Alle verwondingen hebben volgens de stichting zeventien miljoen aan directe behandelkosten en arbeidsverzuim gekost.
Het aantal gewonden ligt een stuk lager dan in de vorige sneeuwperiode in december 2010. Het winterweer zorgde toen voor achttienduizend slachtoffers door glijpartijen. Eerder meldde de stichting al dat er tijdens de twaalf dagen dat er natuurijs lag dertienduizend gewonde schaatsers zijn behandeld in ziekenhuizen.
Bron: Nieuws.nl
De uitstoot bevindt zich met 85,3 miljoen ton opnieuw op het niveau van vóór 2006. Vooral de uitstoot van CO2, het belangrijkste broeikasgas, nam in 2010 toe. De Vlaamse uitstoot bevindt zich wel nog altijd 1 procent onder het referentieniveau van 1990. De stijging van de uitstoot is het grootst bij de huishoudens en de industrie (allebei +18 procent), maar doet zich voor in alle sectoren.
Winter
Volgens het rapport is dat voornamelijk toe te schrijven aan een heropleving van de economie na de financieel-economische crisis van 2008-2009 en de zeer strenge winter in 2010. 'Efficiëntieverbeteringen van verwarmingsinstallaties, de verbeterende isolatiegraad en de overstap naar hernieuwbare energiebronnen hebben de laatste jaren een duidelijk positieve weerslag gehad op de broeikasgasuitstoot van woningen en andere gebouwen. Maar die veranderingen volstonden nog niet om het effect van enkele erg koude wintermaanden volledig op te vangen', aldus het rapport.
Klimaatverandering
Nochtans wordt in het rapport nogmaals benadrukt dat klimaatverandering geen loos begrip is. Zo is het in België ondertussen 2,3 graden warmer dan in de pre-industriële periode. De 16 warmste jaren sinds de start van de metingen in 1833, situeren zich allemaal in de periode 1989-2010. Daarnaast is er nog sprake van toenemende neerslag, nattere winters en minder maar meer intense buien in de zomer.
Bron: Nieuwsblad
Bijna 800 mensen belanden eind maart weer op straat in Brussel door de sluiting van de winteropvang voor daklozen, zo is gezegd bij de voorstelling van de winterbalans van de Brusselse sociale dienst Samusocial en Dokters van de Wereld. Van deze 800 mensen worden er 188 als uiterst kwetsbaar omschreven.
Het aantal mensen dat door de mazen van het sociale net glipt, blijft sinds tien jaar toenemen, terwijl het aantal opvangplaatsen identiek blijft, benadrukken de hulpverleners op het terrein. De leiding van Samusocial en Dokters van de Wereld pleit voor een verhoging van het aantal structurele plaatsen in de sociale noodopvang, om geen onmogelijke keuzes te moeten maken tussen gezinnen met kinderen, alleenstaande vrouwen, ouderen, psychiatrische gevallen, enzovoort. Samusocial vraagt ook een tussenstructuur tussen het ziekenhuis en de noodopvang, van het type "stabiliseringscentrum" of "noodrevalidatiecentrum".
De voorbije winter, met een lange koudegolf, konden tot 900 daklozen gratis gebruik maken van de diensten van Samusocial. De ploegen van Dokters van de Wereld verstrekten ruim 3.000 medische consultaties aan 700 mensen die onderdak kregen van Samusocial. Zevenendertig procent van hen had geen enkele sociale dekking, zei Stéphane Heymans, het hoofd van de Belgische projecten van de ngo.
Bron: HLN
In het eerste kwartaal van van dit jaar waren er al meer incidenten door storingen aan de verwarming van de spoorwissels dan in heel 2012. Dat heeft minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) geantwoord aan Open Vld-senator Guido De Padt. Ook het aantal uur vertraging door die incidenten is gestegen.
Jimmy Kets
Het Belgische spoorwegnet telt ongeveer 10.300 wissels. Daarvan zijn er 8.225 verwarmd. PS-minister Labille verklaarde dat er gedurende de eerste drie maanden van dit jaar twaalf incidenten waren door storingen aan die wisselverwarming. Dat leidde tot meer dan 43,5 uren vertraging, of gemiddeld een half uur vertraging per dag.
Vorig jaar werden er maar elf incidenten genoteerd, in 2011 zelfs maar acht. Met 700 minuten vertraging of gemiddeld 2 minuten per dag waren er in 2012 ook veel minder vertragingen door storingen aan de wisselverwaming.
Labille benadrukte dat de NMBS bezig is met een nieuwe winternoodplan-dienstregeling. Daarbij zal de nadruk gelegd worden op het woon-werkverkeer en het woon-schoolverkeer. In dat noodplan zou volgens Labille een ‘eenvoudigere treindienst’ met minder lange trajecten gebruikt worden. Mensen die de trein nemen voor lange afstanden afleggen, zullen bij streng winterweer meer moeten overstappen.
Bron: De Standaard
Onweersdagen: 0