Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 februari 2012, 13:27 uur | Bericht #339839
'Dik water' en dodelijke ijspegels

De vorstperiode van eerder deze maand is alweer een tijdje voorbij, maar veel mensen zijn nog steeds gefascineerd door dingen die ze toen – vaak voor het eerst in lange tijd - konden zien, ook omdat de vorst dit jaar zo fel was. Op deze site hebben we al geschreven over sneeuwcirkels, ijssterren, Arctische zeerook, poolsneeuw en het zeeijs op de Waddenzee. In dit verhaal staan we stil bij een fenomeen dat ook te zien was, onder meer op de Waddenzee. Namelijk een vorm van ‘vloeibaar ijs’ die in het Nederlands papijs of naaldijs wordt genoemd en in het Engels ‘frazil ice’. Met dank aan deelnemers van het weerforum Weerwoord die er een mooi filmpje uit Yosemite Park bij vonden.

Als het eenmaal vriest, kan er veel gebeuren. Het eerst merk je het vaak op je auto, in het gras of op de weg. Er treden vormen van bevriezing op die leiden tot de vorming van rijp of al een dun laagje ijs, op je autoruiten, in het gras of op de weg. Gaat het wat harder vriezen dan moet je ook aan bevriezing van wat grotere wateroppervlakten denken, zoals ondergelopen stukken land, slootjes of kleine meertjes. Nog wat later komen de grotere meren en kleine stroompjes aan bod en kun je, zoals in de voorbije vorstperiode Arctische zeerook, poolsneeuw, sneeuwcirkels en ijssterren zien. Tot bevriezing van de grote rivieren is het in Nederland al heel lang niet meer gekomen. Het IJsselmeer en de Waddenzee bevriezen nog wel, dat gebeurde ook dit jaar.


Dik water op de Waddenzee. Duidelijk te zien op de grens van het gebied met drijfijs links en het echt open water aan de rechterkant. Ook in de golfslag is het verschil tussen het dikke water en het open water terug te zien.

Dik water
Mensen die tijdens de vorstperiode met de veerboot over de Waddenzee voeren, konden daarbij een bijzonder fenomeen zien. Namelijk ‘dik water’; water gevuld met ontelbare ijskristallen. Eigenlijk is dit de tussenvorm van ijs en vloeibaar water. Het water is nog vloeibaar, maar ziet er dik uit. De golven planten zich er nog wel doorheen voort, maar van harte gaat het niet meer. De grens tussen ‘gewoon’ water en het ‘dikke’ water is heel goed te zien. Zeevarenden die in de Arctische gebieden komen, kennen het verschijnsel maar al te goed. Zodra het water ‘dik’ wordt, kan het binnen de kortste keren zijn dichtgevroren. Op de Waddenzee was het niet anders.

Naaldijs ontstaat in onderkoeld water, met een temperatuur beneden het vriespunt dus. Hoe kouder het wordt, hoe makkelijker zich in dat onderkoelde water ijskristallen vormen, die gemakkelijk naar beneden zakken, richting de bodem. Vaak wordt dit proces geholpen door turbulentie in het water, opgewekt door stromingen of een sterke wind. Die turbulentie zorgt ervoor dat de hele waterlaag koud wordt, omdat het koude water goed wordt doorgemengd. Als zich in het onderkoelde water eenmaal de eerste ijskristallen hebben gevormd, komt een kettingreactie op gang die het aantal ijskristallen razendsnel laat toenemen, tot soms wel een miljoen per kubieke meter. Dat is het moment waarop het water ‘dik’ wordt en je ‘vloeibaar ijs’, naaldijs of papijs krijgt. Botsen de ijsnaalden tegen een object of de bodem, dan hechten ze zich daar gemakkelijk aan. Grondijs ontstaat, of ijsophopingen aan palen, steigers of bruggen. Het zijn dingen die we gedurende de afgelopen vorstperiode allemaal wel zijn tegengekomen.



Verraderlijk spul
In riviertjes kunnen de ijsnaalden zich ophopen en dammen vormen. Als het water, waarmee ze normaal gesproken vermengd zijn, eruit gaat, blijft een soort van sneeuwachtige substantie over. Het is heel verraderlijk spul. Je lijkt erop te kunnen lopen, maar het is erg zacht en heeft nauwelijks draagkracht. Verder kan er ijskoud water onderdoor stromen, als je het over een riviertje hebt. Je zakt zo door de sneeuw heen en ligt daarna in het koude water. Verder kunnen zich in riviertjes dammen van papijs vormen, waarachter het water zich ophoopt. Overstromingen kunnen ervan het gevolg zijn, evenals schade aan bij voorbeeld bruggen of andere objecten in zo’n riviertje. In het filmpje uit Yosemite Park in Californië in de VS is mooi te zien hoe het water in de Yosemite Creek, waarin het papijs zich bevindt, af en toe stagneert als zich zo’n dam van pakijs opbouwt. Is de druk van het water groot genoeg, dan komt het geheel weer in beweging. Het levert uitermate spectaculaire plaatjes op van een heel bijzonder verschijnsel.

ijsvinger.jpg
Een ijsvinger groeit van de ijslaag op het zeewater omlaag naar de bodem en 'stroomt' daar verder. Het bijzondere fenomeen is voor het eerst gefilmd door cameramensen van de BBC.

Dodelijke ijspegels
Een ander bijzonder ijsverschijnsel doet zich voor in de Arctische gebieden, aan de onderzijde van het zeeijs. Vergeleken met zoetwaterijs ziet zeeijs er heel anders uit. Het is sponzig van structuur. Tijdens de bevriezing van het water wordt het zout erin gescheiden van het ijs en komt in de kleine tussenruimten terecht die de sponzige structuur overlaat. Dat extreem zoute water heeft een grotere dichtheid dan het water onder het ijs en zakt daarom uit het ijs naar beneden. Nu is het zo dat dit zoute water, direct afkomstig uit het zeeijs dat vaak aan luchttemperaturen van -20 graden of lager blootstaat, veel kouder is dan het water onder het ijs, dat in het algemeen een temperatuur van -1,9 graden heeft. Komt dit superzoute en dus ook superkoude water in contact met het zeewater onder het ijs, dan gaat dat bevriezen. Soms, als het water onder het ijs niet teveel in beweging is, ontstaan langgerekte ijspegels die langzaam naar de bodem van de zee doorgroeien. Bereikt zo’n ijspegel de zeebodem, dan breidt het ijs zich via de bodem als een soort vlek uit, alles om zich heen bevriezend wat zich op de bodem bevindt, zoals de zeesterren in het filmpje. Het filmpje komt uit de prachtige BBC-serie ‘Frozen Planet’. De cameramensen van Frozen Planet waren de eersten die dit bijzondere verschijnsel hebben weten te filmen.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:07 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 februari 2012, 13:29 uur | Bericht #339840
Brandweerman uit Hoei redt man uit Maas

Een brandweerman-duiker (26) uit Hoei heeft zaterdag zijn leven geriskeerd om een man die in de Maas gevallen was te redden. Dat meldt l'Avenir.

Fabrice Peeters, de brandweerman, beschrijft wat er zaterdag gebeurde. 'Het was een ongelooflijke samenloop van omstandigheden.' Peeters is als zes jaar brandweerman en tevens duiker.

Twee oproepen op korte tijd in dezelfde buurt
Zaterag werd hij samen met zijn collegaduikers opgeroepen voor een interventie in de haven van Statte in Hoei. Er was een boot die dreigde te zinken. Er was gelukkig niemand aan boord.

Diezelfde avond, rond 22.00u werden de duikers opnieuw opgeroepen voor een man die van zijn woonboot gevallen was. 'Een redding was gevaarlijk omdat het water nog bevroren was', aldus Peeters. 'Ik had een koppel opgemerkt die aan het wandelen waren met hun hond langs de haven. Enkele seconden later riep de vrouw om hulp omdat haar man in het water gevallen was.

'Toen besloot ik om zonder aangepaste kledij de man te redden uit het ijskoude water. De man was al aan het zinken en hij was verdoofd door het koude water. Door de stroom was het onmogelijk om terug naar de oever te gaan. Gelukkig zag een man ons en hij bracht ons met een tuinslang naar de kant. Op dat moment kwam mijn collega juist aan.

Daarna werd de man opgewarmd en nam een medisch team de leiding over.

Tweede redding
Het was al de tweede keer dat de brandweerman een leven redt. Enkele maanden geleden was hij ook al aanwezig tijdens een redding van een koppel.

Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 20 februari 2012, 13:31 uur, door Debbieke
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
20 februari 2012, 17:15 uur | Bericht #339868
Extra patiënten door gladheid

Door de gladheid heeft het HagaZiekenhuis maandag 31 patiënten extra moeten behandelen. Het waren met name fietsers die door de ijzel werden verrast. Op de locatie Leyweg ontstond tussen 8.00 uur en 10.00 uur topdrukte waardoor personeel van andere afdelingen moest bijspringen. De meest voorkomende verwondingen waren schouder- en knieletsels en polsbreuken.

Bron: Omroep West
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
20 februari 2012, 17:17 uur | Bericht #339869
ANWB waarschuwt voor files naar wintersport

Het kan komend weekeinde druk worden op de wegen van en naar de wintersportgebieden, waarschuwt de ANWB maandag. Automobilisten krijgen waarschijnlijk vooral op zaterdag last van files in het zuiden van Duitsland en in de Alpen.

Veel Nederlanders die op wintersport zijn, gaan komend weekeinde weer naar huis. In het noorden van Nederland begint voor 650.000 mensen de voorjaarsvakantie. Circa 165.000 vakantiegangers klimmen dan op de lange latten.

In Nederland zelf valt het waarschijnlijk mee met de drukte. De avondspits begint vermoedelijk wel eerder dan normaal, aldus de ANWB.

Bron: NU.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
21 februari 2012, 11:06 uur | Bericht #339946
Scheldestromen gooit buitenwegen weer open

Het lijkt nu echt gedaan met de winter. Waterschap Scheldestromen heeft alle polderwegen die vorige week zijn afgesloten vanwege opdooi, gisteren weer vrijgegeven voor zwaar vrachtverkeer met een asdruk van meer dan 1,2 ton. Op Walcheren ging het om slechts enkele wegen bij Ritthem, in de rest van Zeeland moest een groot aantal wegen in het buitengebied dicht, vooral in Zeeuws-Vlaanderen en op Zuid-Beveland. Alleen in Zeeuws-Vlaanderen ging al het om veertig wegen.

Het waterschap geeft aan dat het voor het eerst op zo'n grote schaal tot afsluiting moest overgaan. Op Walcheren speelden de problemen met opdooi nauwelijks, omdat de vorst daar minder diep in de grond zat dan in de rest van Zeeland. Volgens het waterschap heeft dat onder meer te maken met de grondsoort.

Opdooi kan ontstaan als het dooiwater in de ondergrond van de wegen niet weg kan door de bevroren grond eronder. Die ondergrond raakt dan doorweekt, waardoor de draagkracht van de weg afneemt. Zwaar verkeer kan dan veel schade veroorzaken aan het wegdek met als gevolg hoge herstelkosten.

Bron: PZC
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
21 februari 2012, 11:17 uur | Bericht #339947
Temperatuurstegenstellingen winter groter dan ooit

Ondanks de extreem koude start van februari koerst deze winter van 2011/2012 af op een hoge gemiddelde temperatuur. Nog nooit zijn de gemeten temperatuurstegenstellingen binnen één winter zo groot geweest. Met de nog resterende zachte tot zeer zachte februaridagen in het verschiet verwacht Meteo Consult een wintergemiddelde temperatuur van ruim +4 graden, gemeten over dag en nacht. Dat brengt ons op de lijst van mildste winters op de 20e plaats.

Dat de winter gemiddeld zacht is geweest, maar tegelijkertijd zulke scherpe kou heeft gekend, is sinds het begin van de metingen nog niet voorgekomen. De koudegolf van begin februari kende officieel een lengte van 10 dagen (de temperatuur bleef 10 dagen lang onafgebroken onder nul in landelijk hoofdstation De Bilt). Het is sinds het begin van de metingen in 1901 nog nooit voorgekomen dat in een gemiddeld milde winter zo’n lange koudegolf besloten zat.

In totaal is het op 7 dagen tot strenge vorst gekomen in De Bilt (temperaturen onder -10), ten opzichte van 2 dagen tijdens een gemiddelde winter. In de vroege ochtend van 4 februari daalde het kwik zelfs tot -18,9 graden. In Lelystad werd toen -22,9 genoteerd, de laagste temperatuur op een officieel station in Nederland in 27 jaar tijd.

weer.jpg
Foto: Gerard Boukes.

weer_1.jpg
Door: Jannes Wiersema.

weer_2.jpg
Foto: Lida Verkade.

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 februari 2012, 21:48 uur | Bericht #340028
KNMI waarschuwt voor harde wind

Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten in de noordelijke kustprovincies. In Noord-Holland, Friesland en Groningen kunnen woensdagmiddag windstoten tot 80 kilometer per uur voorkomen.

Aan zee wordt het stormachtig, voorziet het KNMI. De waarschuwing geldt vanaf 17.00 uur en is geldig tot 23.00 uur. In de overige provincies zal de wind naar verwachting minder krachtig zijn.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
22 februari 2012, 12:19 uur | Bericht #340081
Werkzaamheden aan A6 tussen Ketelbrug en Urk

De A6 tussen de Ketelbrug en Urk heeft door de strenge vorst in de afgelopen weken heel wat te lijden gehad. Daarom voert Rijkswaterstaat van donderdag 23 februari tot zaterdag 3 maart wegwerkzaamheden uit op op dit stuk van de A6 richting Emmeloord. Het wegdek wordt opnieuw geasfalteerd. De werkzaamheden starten steeds om 22.00 uur en duren tot circa 06.00 uur. Tijdens de werkzaamheden wordt het verkeer omgeleid via afrit 11 (Lelystad Noord), richting Dronten, Kampen en de N50. Overdag is wel verkeer mogelijk, maar geldt een snelheidsbeperking.

Bron: De Stentor
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
23 februari 2012, 12:31 uur | Bericht #340211
Gedaan met skiën in België

Alle skipistes in de Oostkantons zijn vandaag gesloten. Ook de langlaufpiste van Mont Spinette, die gisteren nog open was, is nu dicht wegens de aanhoudende dooi.



De uitbaters van de langlaufcentra Baraque Michel en Signal de Botrange sloten de pistes vanochtend al omdat de poedersneeuw ijzel geworden is. Op de Mont Spinette kon nog wel gelanglauft worden, maar de omstandigheden waren niet meer optimaal.

In het winterseizoen 2011-2012 telden de uitbaters in België in totaal 13 skidagen. Midden december waren de skipistes zes dagen geopend. Op sommige plaatsen lag er 35 centimeter sneeuw, maar toch was de kwaliteit niet optimaal.

Stations
Tijdens het zware winteroffensief van februari 2012, met veertien dagen vorst, was de sneeuw niet van opperbeste kwaliteit om optimaal te skiën. Vorige week lag er toch weer voldoende sneeuw, waardoor zeven skistations vier dagen de pistes konden openen.

Begin deze week lag er in de Hoge Venen weer een tiental centimeter sneeuw, waardoor vier skistations open gingen. De snel intredende dooi verhinderde echter een langdurige skipret. De uitbaters waren tevreden over de opkomst eergisteren. Maandag was eerder een kalme dag. Of er gisteren op de langlaufpiste van Mont Spinette veel en optimaal kon geskied worden, is niet bekend. In totaal komen we dus op 13 dagen skipret in het winterseizoen 2011-2012.

Vorig jaar
Tijdens het seizoen 2010-2011 waren er 49 dagen dat er geskied kon worden in België, waarvan 39 dagen in optimale omstandigheden. Er kwamen toen in totaal zowat 200.000 skiliefhebbers opdagen.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:07 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
23 februari 2012, 14:53 uur | Bericht #340227
Vorst deze winter was vreemde eend in de bijt

Nog een klein weekje en dan zit de winter van 2012 erop. Met een gemiddelde van ongeveer 4.2 graden tegen 3.4 graden normaal gaat hij als een zachte winter de boeken in. In de lijst met winters sinds 1901 zijn er 15 winters nog zachter geweest, maar 95 winters waren gemiddeld kouder. Op een lijst van bijzondere winters, als die al zou bestaan, scoort de winter van 2012 echter hoge ogen. We zitten nog met de ogen te knipperen.

weer_2.jpg
Het overtollige water moet weg. Het beeld van de eerste 10 dagen van 2012 in het noorden van Nederland. Foto: Jannes Wiersema.

Gisteren schreven we al dat de lente eraan komt. Niet alleen bij ons gaan de temperaturen flink omhoog, ook in Scandinavië wordt de vorst teruggedrongen en de Nederlandse wintersporters, die het komende weekend vanuit de Alpen weer op weg naar huis gaan, krijgen als ze vertrekken mogelijk met ijzel te maken; een teken dat de voorjaarsdooi aanstaande is. En die zal nog wat worden in de zwaar besneeuwde Alpen.

Tekort
Als we de boeken sluiten, verdwijnt dus een gemiddelde van ongeveer 4.2 graden naar de lijst. Niets bijzonders, zou je dan zeggen. Een zachte winter. Negentig procent van de winters in Nederland is zacht. Weinig over te vertellen. Maar zo doe je de winter van 2012 toch echt tekort. Want er hoorde wel een koudegolf met een lengte van 10 dagen bij, voor het eerste sinds de winter van 1997. De nacht van 4 februari was met een gemiddelde temperatuur van -16.1 graden op de vijf Nederlandse hoofdstations zelfs de op twee na koudste ooit, de thermometer van het meetstation van Lelystad gaf toen een temperatuur van maarliefst -22.9 graden door.

weer_4.jpg
Heel bijzonder: Arctische zeerook boven zee bij Katwijk in de ochtend van 3 februari. Komt zelden voor in Nederland. Foto: John Dalhuijsen.

De beelden van die dag spraken boekdelen. De Arctische zeerook die boven de zee, meren en rivieren hing, de ruige rijp in de ijskoude polders en de poolsneeuw in de lucht. Het waren allemaal dingen die bij een extreem koude dag hoorden, allemaal dingen ook die we in Nederlandse winters niet vaak tegenkomen. En al helemaal niet in een zachte winter zoals deze.

Niet thuishoren
Verder kwam het landelijk hoofdstation De Bilt tot 25 vorstdagen, 13 ijsdagen, 14 dagen met matige vorst, 7 dagen met strenge vorst en 3 dagen met zeer strenge vorst. Daarbij werden 88.4 Hellmannpunten gescoord (kan theoretisch nog oplopen) en zaten we dichter bij een Elfstedentocht dan in de 15 jaar hiervoor. Duizenden mensen hebben de Tocht uiteindelijk ook op de schaats afgelegd, ook al was er van een officiële dan net geen sprake. Als je kijkt naar de winters waartussen die van dit jaar zich met zijn verwachte gemiddelde temperatuur van 4.2 graden voegt, zijn dit getallen die in de hoek waar ze nu staan totaal niet thuishoren.

weer_5.jpg
De tweede week van de vorstperiode konden we op uitgebreide schaal schaatsen. De Elfstedentocht kwam er net niet. de vorstperiode was in de winter van 2012 een vreemde eend in de bijt. Foto: Gerard Kiewiet.

De vorst was dan ook heel bijzonder, zo was ook al te zien in de grafiek die bij het verhaal van gisteren stond. In een winter die – op die twee weken na – echt een gooi heeft gedaan om als zachtste ooit in de boeken terecht te komen, was de vorstperiode, zoals die er uiteindelijk kwam, een vreemde eend in de bijt. De draad van de vele weken daarvoor werd rigoureus doorbroken, waarna hij twee weken later net zo rigoureus weer werd opgepikt. Je vraagt je af of het allemaal wel gebeurd is, maar de waarnemingen van de laatste tijd spreken duidelijke taal.

Bijzondere winter
Overigens hadden we hier in de weerkamer, ook voordat de vorst er kwam, al het gevoel dat we een bijzondere winter bij de kladden hadden. Denk aan de vele regen in de maanden december en januari, die uiteindelijk in de eerste week van januari in het noorden van het land tot wateroverlast op grote schaal leidde. Bij de vele fronten, die al die regen in Nederland achterlieten, zaten een paar spectaculaire koufronten. Soms met onweer, veel wind en bijna tropische regenval. Alleen al die waren bijzonder om in de winter mee te maken.


Het koufront van 3 januari dat aan de westkust een meteotsunami veroorzaakte.

Het actieve koufront dat op dinsdag 3 januari over Nederland naar het oosten trok, bracht aan de westkust zelfs een meteotsunami teweeg van ongeveer anderhalve meter. Een unicum in het Nederlandse weer. Pas vanaf halverwege januari, de winter stond toen op een gemiddelde temperatuur van ruim 6 graden, begonnen de computermodellen op de langere termijn met hun eerste winterse kaarten te strooien. En na een paar schijnbewegingen begon die aan het einde van de januarimaand dan echt. Voor twee weken. Twee heel bijzondere weken.

En zo komen we dan aan het einde van een winter, een zachte winter. Die heel nat was, heel veel regen bracht en zelfs tot wateroverlast leidde. Een winter die misschien wel een van de zachtste ooit was geworden, als er niet een koudegolf van 10 dagen en een vorstperiode van 15 dagen in had gezeten. Zelfs een erg zachte winter kan dus toch ook een heel bijzondere zijn.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:07 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 februari 2012, 18:29 uur | Bericht #340256
Koudste februari sinds 1996

Deze maand is de koudste februarimaand sinds 1996. De gemiddelde temperatuur eindigt deze maand waarschijnlijk op 0,7 graden Celsius. Zestien jaar geleden was dat 0,6 graden. Normaal bedraagt de gemiddelde temperatuur in februari 3,5 graad, meldt de website weeronline.nl. De eerste elf dagen waren sinds het begin van de metingen in 1901 nog nooit zo koud. De gemiddelde temperatuur bedroeg -7 graden Celsius. Nederland beleefde voor het eerst sinds 1997 een koudegolf, een periode van minstens vijf dagen waarin de temperatuur niet boven het vriespunt uit komt. Door de zachte tweede helft van februari ligt de gemiddelde temperatuur in februari toch boven nul.

De laagste temperatuur van de winter werd in Lelystad gemeten: -22,9 graden Celsius, de koudste nacht sinds 1956. Door de sneeuwval liep het treinverkeer vast en vestigde de middagspits op vrijdag 3 februari de vierde plaats in de lijst met drukste spitsen ooit.

Bron: nieuws.nl
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
23 februari 2012, 20:45 uur | Bericht #340279
Koudegolf doet sterfgevallen pieken

Deze maand zijn in ons land al 30 procent meer mensen overleden dan in februari vorig jaar. Een van de redenen is de koudegolf, maar ook de griepepidemie kan het sterftecijfer doen oplopen.

In de eerste twee weken van deze maand alleen al stierven meer dan 4.600 Belgen, zo blijkt uit cijfers van het uitvaartbedrijf Dela. Een van de redenen voor die vele sterfgevallen is waarschijnlijk de koudegolf. En de griepepidemie kan het sterftecijfer nog hoger doen oplopen, zo meldt Het Nieuws van vtm donderdag.

In donkere, winterse dagen liggen de sterftecijfers altijd hoger. Maar een periode waarin het twee weken onophoudelijk heeft gevroren, versterkt die tendens nog. Volksgezondheid voorspelt dat de griepepidemie nog niet voorbij is en verwacht nog een stijging van het aantal sterfgevallen.

Bron: Nieuwsblad
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 februari 2012, 22:46 uur | Bericht #340290
Korte stroomonderbrekingen aan oostkust

Een probleem in het hoogspanningsstation in Knokke-Heist heeft vanavond geleid tot korte stroomonderbrekingen aan de oostkust. Dat bevestigt de woordvoerder van Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet.

Het probleem in het hoogspanningsstation in Knokke-Heist begon rond 18 uur. De technische ploegen van wacht snelden ter plaatse om het probleem op te lossen. Rond 20 uur was het euvel van de baan dat vermoedelijk door vocht en koude ontstond. Door de herstellingen waren er korte stroomonderbrekingen.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
24 februari 2012, 08:13 uur | Bericht #340295
Meer vorstschade A6

De voet gaat de komende tijd van het gaspedaal op de A6. Na de gisteren al aangekondigde werkzaamheden tussen de Ketelbrug en afslag Urk moet Rijkswaterstaat ook aan de slag bij knooppunt Emmeloord.



Op de snelweg richting Urk worden automobilisten sinds donderdagmorgen met een mobiel bord gewaarschuwd voor een slecht wegdek over twee kilometer lengte.

Ook hier is sprake van vorstschade, zo verduidelijkt woordvoerster Sylvia Dijsselbloem van Rijkswaterstaat. Wanneer dit traject een nieuwe asfaltlaag gaat krijgen, is nog niet bekend. Rijkswaterstaat focust eerst op de A6 tussen de Ketelbrug en afslag Urk. Bij de wegwerkzaamheden moeten automobilisten hun snelheid temperen. Tussen tien uur 's avonds en zes uur 's ochtends is het traject afgesloten en geldt er een omleiding. Deze werkzaamheden duren tot zaterdag 3 maart.

Bij knooppunt Emmeloord heeft Rijkswaterstaat zo'n drie weken geleden het wegdek op de 'fly-over' richting Lemmer aangepakt. Het asfalt is hier vernieuwd. De 'binnenbocht' van de snelweg - richting Urk - staat nu dus als eerstvolgende op de planning. Weginspecteurs van Rijkswaterstaat rijden in de winter dagelijks over de snelwegen om het wegdek in de gaten te houden. Nu de temperaturen weer stijgen, kan er nieuw asfalt gelegd worden.

Bron: De Stentor | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:07 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
24 februari 2012, 08:14 uur | Bericht #340296
Drukte op wegen richting wintersport verwacht

Vakantiegangers moeten dit weekend rekening houden met drukte op de wegen van en naar de wintersportgebieden. In de regio Noord begint vrijdag voor 650 duizend mensen de voorjaarsvakantie. Van hen gaan ongeveer 165 duizend op wintersportvakantie.

Nederlanders voor wie de vakantie voorbij is, keren dit weekend terug naar huis. In het midden en zuiden waren de scholen afgelopen week al dicht. Vorig weekend trokken zo'n honderdtachtigduizend mensen richting de sneeuw.

De ANWB waarschuwt dat vooral zaterdag lange files staan in het zuiden van Duitsland en de Alpen. Op de Nederlandse wegen verwacht de ANWB geen grote verkeersproblemen, hoewel de avondspits vermoedelijk wel iets eerder begint.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
26 februari 2012, 10:42 uur | Bericht #340430
Zachte winter ondanks felle vorstperiode

De winter is ondanks de strenge vorstperiode in februari zacht verlopen. Dat meldt Weeronline zondag. December en januari waren warmer dan normaal, december behaalde zelfs de vijfde plaats in de ranglijst van zachte decembermaanden. Naar verwachting is de gemiddelde wintertemperatuur dit jaar 4,1 graden terwijl 3,4 normaal is.

De winter was ook zonnig en nat. De circa 269 mm regen tegen 208 mm van normaal viel voornamelijk in de eerste helft van de winter. De circa 243 zon-uren tegen de 190 uren van normaal zijn vooral te danken aan de koude maar zonnige maand februari. Hiermee komt deze winter op de zesde plaats van meest zonnige winters sinds 1901.

Bron: Nu.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 februari 2012, 16:49 uur | Bericht #340712
Koudste februari sinds 1991

België beleefde dit jaar de koudste februari sinds 1991. De vorstperiode die eind januari aanbrak, monde uit in de langste koudegolf in meer dan 70 jaar. De maandgemiddelde temperatuur pakt volgens de meteorologen van Meteovista.be, met +0,5 graden, nog positief uit dankzij de zachte tweede helft van de maand.



Filerecord door sneeuwval
Al eind januari viel de winter in, met op maandag 30 januari op veel plaatsen lichte sneeuwval. De temperatuur kwam vanaf die dag ook overdag niet meer boven het vriespunt uit. Het ging eerst om lichte vorst, maar met de start van februari ging het harder vriezen.

De koudste nacht in Ukkel was die van 3 op 4 februari: -13,0 graden, nadat er overdag een laagje sneeuw was gevallen. Dit laagje sneeuw zorgde op de wegen voor een filerecord van 1275 km. Pas op 13 februari kwam de temperatuur overdag weer boven nul uit.

Dooiaanval met ijzel
Op grote hoogte stroomde in de nacht van zondag 12 februari naar zondag 13 februari al zachte lucht binnen. Dit betekende neerslag in de vorm van regen. Op de wegen vroor dit vast, oftewel verraderlijke gladheid door ijzel. In de Ardennen viel de neerslag eerst nog wel in de vorm van sneeuw. Overigens sneeuwde het deze koudegolf in de Hoge Venen wel vaker, waardoor er regelmatig gewintersport kon worden.

Veel ijs- en vorstdagen
De vorstperiode leverde in Ukkel in totaal 5 keer strenge vorst op (minima kleiner dan -10 graden). In de Ardennen vroor het vaak nog een stuk steviger. Buiten deze vorstperiode om kwam het nog vaker tot vorst in de nachten. Het totaal aantal vorstdagen in februari (minima onder het vriespunt) bedraagt 15, het aantal ijsdagen 12 (maxima onder het vriespunt).

Zachte tweede helft van de maand
De tweede helft van februari kenmerkte zich door rustig weer, met soms wat regen en veel bewolking. Bovendien was het zowel 's nachts als overdag bijzonder zacht. Zeker ten opzichte van de koude eerste helft van de maand. De hoogste temperatuurwaarde in Ukkel wordt waarschijnlijk pas op de laatste dag van de maand gemeten. Waarschijnlijk wordt het een graad of 12, wanneer de zon goed doorbreekt misschien zelfs nog iets meer. Ook de nachten verliepen in de tweede helft van de maand bijzonder zacht.

Zeer zonnig en droog
De vorstperiode ging gepaard met veel zonneschijn. Ondanks dat de zon zich de tweede helft van de maand niet meer dagelijks liet zien komt het totaal aantal zonuren hoog uit - circa 100 uur tegen 76 normaal. De maand verliep ook droog, dankzij de lange periode van hogedrukinvloeden, 29 mm tegen 63 normaal. Daarmee is de maand net zo droog verlopen als in 2003.

Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:08 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
2 maart 2012, 20:22 uur | Bericht #340936
'Sneeuw veroorzaakte 4600 kilometer file'

Niet 831, maar 4600 kilometer file stond er in de door sneeuw sterk ontregelde avondspits van 3 februari. Dat stelt TomTom HD Traffic. De ANWB zet de file van 3 februari op de vierde plek in de top tien van drukste spitsen aller tijden, met extreem lange files op de A7 en A9. De piek was om 14.30 uur, met in totaal 831 kilometer.



4600 kilometer
TomTom HD Traffic komt tot aanzienlijk langere afstanden, met 4600 kilometer. Het bedrijf werkt met de informatie die de navigatiesystemen van klanten vanaf snelwegen, provinciale wegen en wegen in stedelijk gebied doorgeven. Dat zijn meer wegen dan voor de 'officiële' cijfers worden bijgehouden.

Verschil door definitie file
Volgens Patrick Potgraven van de Verkeersinformatiedienst (VID) is het verschil niet alleen daaraan te wijten. TomTom hanteert volgens hem een heel andere definitie van het begrip 'file'.

"Ze kijken vooral of er vertraging is op een route. Als mensen ervoor kiezen om langzaam te rijden omdat het glad is, en dus later thuiskomen, noem ik dat geen file", zegt hij. "Een file is voor mij dat je gedwongen bent om langzamer te rijden omdat er te veel verkeer is."

Langste ochtendspits van februari
De langste ochtendspits van vorige maand, door ijzel op maandag 13 februari, was volgens de officiële cijfers 430 kilometer. TomTom telde toen ruim 1200 kilometer.

Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:08 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
4 maart 2012, 11:45 uur | Bericht #341080
'Vrieskou heeft de natuur rechtgetrokken'

De vrieskou in februari heeft de natuur een nieuwe start gegeven. Volgens bioloog Arnold van Vliet van de universiteit van Wageningen heeft de verlate winter de natuur rechtgetrokken. Door de warme winter stond de natuur alweer vroeg in bloei. De vorst heeft dat volgens bioloog Arnold van Vliet gestopt. "Alles stond even stil door die twee weken extreme kou. Nu kan het weer lente zijn", zegt Van Vliet.



Extra vorstschade
De natuur in Nederland is volgens Van Vliet gebouwd op wisselende temperaturen. "Maar de combinatie van erg zachte temperaturen in de winter en dan die extreme kou komt nooit voor." Dat zorgt voor extra vorstschade bij bijvoorbeeld bloembollen en zee-organismen.

Bloembollen
De bloembollen liepen dit jaar eerder dan gebruikelijk uit. "Daarbij wordt komende week zichtbaar wat de schade is." Wel is al duidelijk dat narcissen en hyacinten schade hebben opgelopen. Ook de tulpen hebben verkleurde bladeren, maar "ze staan er nog aardig bij", aldus Van Vliet. Sneeuwklokjes en krokussen hebben de vorst goed doorstaan.

Zanglijsters
Volgens Van Vliet hielden onder meer de zanglijsters zich in de vorstperiode even stil. "Door de zachte winter tot februari waren hun geluiden al vroeg op gang gekomen, maar met de vorst was het stil. Nu maken ze weer volop geluid." Ook andere typische voorjaarsgeluiden zijn weer volop te horen.

Zeesterren
Veel soorten zee-organismen zoals de de ingegraven slangenster zijn door de kou massaal gestorven. Maar ook duizenden gewone zeesterren, zeepieren, kokkels en grote standschelpen spoelen aan. "Gouden tijden voor strandjutters", aldus stichting Anemoon, die onderzoek doet naar zeeleven.

Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:08 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
5 maart 2012, 09:37 uur | Bericht #341145
Sneeuw veroorzaakt monsterfiles in ochtendspits



De ochtendspits ondervindt veel hinder van de weersomstandigheden. Door de hevige sneeuwval en regen gebeurden op enkele plaatsen ongevallen, die de wachttijden rond de grote steden doen oplopen. In de regio Kortrijk zorgt sneeuw plaatselijk voor zeer sterke hinder, aldus het Vlaams Verkeerscentrum. De regio Kortrijk kreeg een korte maar hevige sneeuwbui te verwerken. De E17 en de E403 zijn daardoor moeilijk berijdbaar. Het verkeer staat er stil tussen Kortrijk en Aalbeke. Vooral het verkeer richting Frankrijk ondervindt zeer veel hinder. In Limburg is de situatie er het ergste aan toe. De wachttijd vanuit Limburg naar Brussel bedraagt ongeveer 1u45. In Antwerpen zorgden twee ongevallen voor de nodige ergernis. Bij een ongeval op de E19 in Kontich waren twee rijstroken versperd richting Brussel. Op de E313 in Wommelgem waren eveneens twee rijstroken versperd richting Antwerpen door een ongeval. Beide ongevallen zijn afgehandeld. Ook in Machelen op de aansluiting van de E19 met de Brusselse ring zijn er lange wachttijden. Op de E40 in Aalst richting Gent vloog een vrachtwagen in brand. Het verkeer Brussel-Gent ondervindt daardoor hinder.

Natte sneeuw mogelijk
Deze namiddag blijft het bewolkt met regen, soms ook natte sneeuw, voornamelijk dan over het westen en zuiden van het land. Vooral in de provincies Oost- en West-Vlaanderen kan de neerslag overvloedig zijn. Hoog in de Ardennen valt er sneeuw. Er waait een matige, aan de kust een krachtige noordenwind. Vanavond en -nacht neemt de wind in sterkte af. Verder blijft het zwaarbewolkt en er zijn perioden met regen, in de Ardennen ook sneeuw. Morgenochtend is het zwaarbewolkt met hier en daar nog wat lichte neerslag. 's Middags wordt het droog met enkele opklaringen.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 13:08 uur, door Joyce.s
BartS
Terug naar boven
6 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 6 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
6 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 174 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 174, lezen 6 mensen het topic "Stormkansen december 2011 deel 2".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden