Het luchtverkeer van en naar luchthaven Schiphol ondervindt zaterdag ook nog hinder van de sneeuw. Tientallen vluchten worden geannuleerd, aldus een zegsvrouw, en een veelvoud loopt vertraging op. Schiphol verwerkt op een doorsnee zaterdag tussen de 1000 en 1200 vluchten. De luchthaven adviseert reizigers met klem de actuele informatie via internet en teletekst in de gaten te houden.
De luchtvaartmaatschappijen hadden vrijdagavond voor de meeste transferpassagiers die door het weer op Schiphol strandden onderkomen in een hotel geregeld. Toch waren zo’n 1000 reizigers gedwongen de nacht op veldbedden op de luchthaven door te brengen. Zij werden voorzien van dekens, water en snacks. Ook het Rode Kruis hielp bij de opvang en verzorging van de gedupeerden. Volgens de woordvoerster deden zich gedurende de nacht geen noemenswaardige problemen voor onder de gestrande reizigers.
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:51 uur, door Joyce.s
Rijkswaterstaat heeft zaterdagochtend besloten de maximumsnelheid op een aantal trajecten te verlagen. Dit besluit is genomen in verband met de gladheid op de weg en het feit dat het effect van het strooizout bij te lage temperaturen aanzienlijk minder is. Dat heeft een zegsvrouw zaterdag gemeld. Het gaat zaterdagochtend onder meer om stukken weg op de A12 (bij Oudenrijn en Bunnik), de A27, de A28 (bij Amersfoort), de A10 (bij het Coenplein) en de A22 (bij het knooppunt Velsen).
Rijkswaterstaat adviseert automobilisten met klem de matrixborden langs en boven de weg goed in de gaten te houden. Hierop staat het meest actuele advies en de aangepaste snelheid. Inspecteurs en meldsystemen houden continu de situatie op de wegen in de gaten. Op basis van deze informatie wordt bepaald waar en wanneer de verlaging van de snelheden geldt. Op specifieke risicolocaties, zoals wegen met hellingen of bruggen, probeert Rijkswaterstaat met alternatieve methodes de gladheid te bestrijden. Dit kan bijvoorbeeld door zand aan het zout toe te voegen, of door middel van wagens die met ‘heaters’ het ijs proberen te smelten.
ANWB
De verkeersdienst van de ANWB adviseert automobilisten zaterdag en zondag ''twee keer na te denken voordat zij de weg op gaan’’. Dankzij de dichte mist en de bevriezing van veel weggedeelten is het wijs niet de weg op te gaan als het niet nodig is, aldus een zegsvrouw. Het advies geldt voor het hele land. Vrijdagmiddag slibden de Nederlandse wegen volledig dicht als gevolg van het winterweer. Na de spits en in de nacht deden zich overigens geen grote ongevallen voor. ''De automobilisten passen hun rijgedrag goed aan de weersomstandigheden aan’’, constateert de ANWB.
Bron: Nu.nl
Het treinverkeer heeft zaterdagochtend opnieuw te maken met oponthoud. Op verschillende trajecten rijden minder of geen treinen door wissel- en seinstoringen, zegt een woordvoerder van de NS.
Er rijden geen hogesnelheidstreinen tussen Schiphol en Rotterdam. Ook tussen onder meer Eindhoven en Den Bosch en Dordrecht en Geldermalsen zijn problemen. Daar rijden minder treinen. Reizigers moeten rekening houden met een vertraging van een uur. De verstoringen moeten allemaal rond het middaguur zijn verholpen.
Naast de storingen wordt er op verschillende plekken aan het spoor gewerkt. Daardoor moeten reizigers op sommige plaatsen met de bus of vaker overstappen. De NS liet zaterdagochtend nog weten geen problemen meer te verwachten.
Bron: NU.nl
Afgelopen nacht is het opnieuw bitter koud geweest, met temperaturen tot -18 graden in Retie (Kempen). Volgens meteoroloog David Dehenauw was het de koudste nacht in 3 jaar. Het kwik zakte overal diep onder nul. In Ukkel werd 12,5 graden vorst genoteerd. In Deurne zakte de thermometer tot -15,2, in Kleine Brogel werd het -17,3. De koudste plek was Retie, in de Kempen, met maar liefst -18,4 graden. In Elsenborn zwakte het kwik tot -15,9 graden.
De lage temperaturen zijn het gevolg van een open hemel boven een sneeuwdek en weinig wind, waardoor er een zeer sterke afkoeling is. Volgens Dehenauw is het van 7 januari 2009 geleden dat het op veel plaatsen zo koud werd.
Volgende nacht komt er wat meer bewolking waardoor het iets minder koud wordt. Maar met temperaturen tussen -6 en -15 graden blijft het toch bibberkoud. Volgens weerman Frank Deboosere blijft het wellicht tot eind volgende week vriezen. Morgen kan er in het westen ook weer wat sneeuw vallen.
Bron: de Redactie | Gewijzigd: 4 februari 2012, 12:13 uur, door MarkNL
De strooidiensten zijn de voorbije nacht meermaals uitgereden. Sinds gisterenmorgen is in totaal al 4.012 ton zout op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen gestroid. Toch wordt geadviseerd niet-noodzakelijke verplaatsingen uit te stellen.
Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer. Toch blijft het glad op de wegen. Door de extreem lage temperaturen en de lage verkeersintensiteit kan het zout echter moeilijk inwerken. In Nederland is de temperatuur al zo ver onder het vriespunt gezakt, dat strooien zelfs geen zin meer heeft. Dat is bij ons nog niet het geval. De 4.000 ton die sinds vrijdagmorgen is gestrooid is goed voor zowat een kwart van het strooizoutverbruik van de hele winter. De voorbije maanden is in totaal al 13.608 ton zout gestrooid door de Vlaamse diensten.
'Vermijd verplaatsingen'
Wie de komende uren voor recreatieve doeleinden de wagen wil nemen, wordt opgeroepen dit niet te doen. Het Agentschap Wegen en Verkeer, het Vlaams Verkeerscentrum en de Federale wegpolitie vragen wie toch op straat komt om de snelheid en het rijgedrag aan te passen aan de weersomstandigheden. Ze vragen specifiek om op te letten in de buurt van de strooidiensten.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:51 uur, door Joyce.s
Wie zaterdag met de trein op pad wil, kan in Zuid-Holland te maken krijgen met vertragingen door het winterse weer.
Van en naar Den Haag Centraal rijden minder treinen. Hier en daar vallen intercity's uit. Zaterdagochtend waren er grote problemen op het spoor tussen Alphen aan den Rijn en Gouda door een storing met een wissel. Trams in Den Haag en bussen in Zuid-Holland lijken weinig last te hebben van het winterweer. De HTM laat sinds vrijdag al pekelvoertuigen over de rails rijden om ze sneeuwvrij te houden.
Vliegveld
Rotterdam-The Hague Airport heeft ook last van de sneeuw. Verschillende vluchten lopen vertraging op. Het vliegveld adviseert reizigers de actuele informatie via de website in de gaten te houden.
Bron: West Online | Gewijzigd: 4 februari 2012, 10:47 uur, door Marga
Reizigers in trams, bussen en metro's in de vier grote steden moeten vandaag rekening houden met vertragingen en beperkte dienstregelingen. Daarvoor waarschuwen de diverse vervoersbedrijven vandaag. In Amsterdam rijdt het OV wel, maar lopen de diensten nog vertraging op door het winterse weer. Op sommige plekken moeten trams omrijden, omdat er ijs in de wissels zit. Volgens vervoersbedrijf GVB moeten reizigers rekening houden met een extra reistijd van een kwartier tot een half uur. Momenteel wordt hard gewerkt om het ijs zo snel mogelijk te verwijderen, zodat de trams weer normaal kunnen rijden. In Rotterdam hebben sommige metro's last van de zwarte vorst, zodat ze volgens een aangepaste dienstregeling moeten rijden. Ook in Utrecht kampen de bussen met vertraging, doordat de deuren van een aantal garages dichtgevroren waren. In Den Haag lijken de problemen vooralsnog mee te vallen, stelt een zegsvrouw van de HTM.
Bron: AD | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:51 uur, door Joyce.s
Het treinverkeer ondervindt toch weer flinke hinder van het winterweer. Op verscheidene trajecten reden er vanmorgen geen of minder treinen als gevolg van sein-, wissel- en stroomstoringen, zo meldt de NS. Onder meer tussen Lelystad en Amsterdam, Utrecht en Den Haag, Utrecht en Rotterdam, Eindhoven en Den Bosch en Dordrecht en Geldermalsen moeten reizigers rekening houden met forse vertragingen. Ook de Fyra- en Thalys-treinen tussen Schiphol en Rotterdam reden vanmorgen niet als gevolg van een wisselstoring. De seinstoringen worden vooral veroorzaakt door extreme ijsvorming 'waar de wisselbranders niet tegen op kunnen', aldus een zegsvrouw van spoorbeheerder ProRail. De stroomstoringen worden veroorzaakt door de extreme vrieskou in de nacht. Deze problemen deden zich vooral voor op trajecten in Flevoland, waar vannacht de koudste temperaturen in tientallen jaren werden gemeten. "Min 22 is gewoon een temperatuur waar onze elektronica niet immuun voor is'', stelt de woordvoerster.
Gisteren al ernstige problemen
De treinenloop raakte gisteren ernstig ontregeld door sneeuwval. In Amsterdam en Utrecht lag het treinverkeer enige tijd stil. Ook in andere delen van het land ondervonden treinreizigers grote problemen door het winterweer. De stremmingen kwamen de NS op felle kritiek te staan. Veel reizigers en politici en politici vonden het schandalig en onbegrijpelijk dat de eerste dag dat het sneeuwt in Nederland het treinverkeer direct platligt.
Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:52 uur, door Joyce.s
Het verkeer in Nederland ondervindt ernstige hinder van de vrieskou. Treinen rijden niet, de wegen zijn dichtgeslipt en vluchten worden geannuleerd. Het treinverkeer rond de hoofdstations van zeker zeven grote Nederlandse steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Roosendaal is zaterdagochtend ernstig verstoord als gevolg van problemen met het winterweer. Rond die stations rijden voor onbepaalde tijd minder treinen omwille van sein-, wissel- en stroomstoringen wegens de extreme vrieskou. Veel apparatuur bleek hiertegen niet goed bestand te zijn. Bovendien staan op veel trajecten kapotte treinen stil die het andere beletten volgens de dienstregeling door te rijden.
Het openbaar vervoer in de de grote steden kampt bovendien met vertragingen en uitval van bussen, trams en metro's. Het wegverkeer ondervindt veel hinder. Omdat het strooizout bij te lage temperaturen maar weinig effect heeft, besloten de autoriteiten de maximumsnelheid op heel wat wegtrajecten te verlagen. De mobiliteitsorganisatie ANWB adviseert automobilisten met klem dit weekeinde 'twee keer na te denken voordat zij de weg op gaan'. Op de Amsterdamse luchthaven Schiphol zijn zaterdagochtend tientallen vluchten geannuleerd. Honderden vluchten kampen met vertragingen. Honderden mensen sliepen op veldbedden op de luchthaven.
Bron: Nieuwsblad
De sneeuw heeft vannacht enkele zware ongevallen veroorzaakt. Daarbij kwam één persoon om het leven en vielen er verschillende gewonden. Op de E40 in Ternat gebeurde in de vroege ochtend een dodelijk ongeval richting Gent. Een jongeman botste met zijn auto op een vrachtwagen die op de pechstrook stond. Hij overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. Veel banen liggen er ondanks de inspanningen van de strooidiensten glad bij. Op de E40 gebeurden tussen Tienen en Sterrebeek vier ongevallen, gelukkig slechts met blikschade. In Mol ging een slippende wagen op de E34 over de kop. De bestuurder werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Op de E313 kwam in Geel een chauffeur gekneld te zitten na een slippartij. Ook hij raakte zwaargewond.
Gladde wegen
Het blijft dus opletten, hoewel de strooidiensten hun best doen. Het Agentschap Wegen en Verkeer heeft op de historische filedag gisteren 4.012 ton zout uitgestrooid op de Vlaamse gewest- en autosnelwegen. Ook de voorbije nacht zijn ze meermaals uitgereden. Het blijft echter glad op de weg, want door de extreem lage temperaturen kan het zout moeilijk inwerken. "Er zijn geen specifieke regio's die problemen stellen. Vooral uitkijken op de linkerrijstroken", aldus woordvoerder Jo Liebens. Het Agentschap Wegen en Verkeer, het Vlaams Verkeerscentrum en de federale wegpolitie raden iedereen aan om tijdens de eerstvolgende uren verplaatsingen met recreatieve doeleinden te vermijden.
Bron: De Morgen | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:52 uur, door Joyce.s
In Rijpwetering is een man ernstig onderkoeld geraakt nadat hij door het ijs zakte. Hulpdiensten zijn het slachtoffer aan het reanimeren. De man wilde de dikte van het ijs aan de Ripselaan testen. Dat bleek niet dik genoeg. De man belandde in het water. Hij werd op de kant gehaald met ernstige onderkoelingsverschijnselen.
Bron: Omroepwest
We hebben de koudste nacht in drie jaar achter de rug. Het koudst was het in Retie, in de Kempen, waar het liefst -18,4 graden werd. Het gaat overigens nog een hele week stevig vriezen. Zelfs aan de kust bereikte het kwik met -11 graden een dieptepunt. Weerman David Dehenauw meldt dat het sinds 7 januari 2009 geleden is dat we nog eens zo'n koude nacht meemaakten. De open hemel en het verse sneeuwtapijt deden het vannacht heel fel afkoelen. Komende nacht krijgen we iets meer bewolking en daardoor zal de temperatuur iets minder extreem dalen. Wel zal het kwik nog steeds tussen -6 en -15 graden schommelen. Aan zee kan het licht sneeuwen. Overdag blijft het dit weekend met maxima tussen -3 en -8 graden eveneens vriezen. Morgen wordt vooral in het westen wat sneeuw verwachten. De hele volgende week blijft het bibberen. Overdag zal het wel veel minder hard gaan vriezen, maar 's nachts schommelt het kwik nog zeker tot en met vrijdag tussen -7 en -15 graden.
Bron: De Morgen | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:52 uur, door Joyce.s
De NS en ProRail gaan de dienstregeling in de regio Utrecht per direct aanpassen om de verstoring van de dienstregeling op te lossen. De intercitytreinen van en naar Utrecht rijden zaterdag niet meer. Er zal wel twee keer per uur een stoptrein rijden van en naar Utrecht toe, zogenoemde 'pendeldiensten’.
Dat hebben de NS en ProRail zaterdag om 13 uur gemeld. De aanpassing van de dienstregeling geldt alleen in de regio Utrecht. Treinen die niet rechtstreeks op Utrecht rijden, blijven wel gewoon volgens de normale dienstregeling rijden.
Met de aanpassing hopen de NS en ProRail ,,enige lucht in de dienstregeling te pompen’’. Utrecht is het grootste treinenknooppunt van Nederland. ,,Als er daar iets fout gaat, heeft dat invloed op de hele dienstregeling. Die negatieve invloed proberen we met deze regeling weg te nemen.’’
Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:52 uur, door Joyce.s
Een vrachtwagenbestuurder heeft vrijdagnacht in Spy (Jemeppe-sur-Sambre) enkele spannende momenten beleefd. Rond 22 uur begon de vrachtwagen, geladen met informaticamateriaal, door de ijzel te glijden op de viaduct van Spy en bleef enkele uren boven de gapende diepte hangen.
Niemand raakte gewond; er is enkel stoffelijke schade. Door de klap viel een deel van het materiaal naar beneden. De politie kwam ter plaatse om de goederen te bewaken. Pas om 4 uur 's ochtends kon de weg opengesteld worden voor het verkeer.
Bron: Nieuwsblad
De NS en ProRail hebben zaterdagmiddag om 13 uur de dienstregeling in de regio Utrecht aangepast om de winterse verstoringen van de dienstregeling op te lossen. De intercitytreinen van en naar Utrecht rijden zaterdag niet meer. Er zal wel twee keer per uur een stoptrein rijden van en naar Utrecht toe, zogenoemde 'pendeldiensten'. Treinen die niet rechtstreeks op Utrecht rijden, blijven wel gewoon volgens de normale dienstregeling rijden.
IJsklompen
Het treinverkeer kampt zaterdag met flinke problemen als gevolg van ijsklompen in de wissels, bevroren elektronica en treinen die als gevolg van die storingen strandden tussen twee stations. Als gevolg hiervan strandden zaterdag aan het begin van de middag meer dan duizend wanhopige reizigers op Utrecht CS.
Ook op Amsterdam CS, Rotterdam CS en Den Haag CS reden veel minder treinen dan de dienstregeling voorschrijft. Reizigersorganisaties Rover en de Maatschappij Voor Beter OV eisen dat minister Schultz van Haegen woord houdt en de NS beboet voor de steeds terugkerende onregelmatigheden bij winters weer. De VVD, PVV en GroenLinks hebben vrijdag al een spoeddebat aangevraagd. Een woordvoerder van de NS weerlegt dat het probleem bij de organisatie ligt. "Al onze treinen doen het. Maar als het spoor, de wissels en de bovenleidingen niet werken, kan de NS niet rijden."
Wegen
Ook op de weg liet het winterse weer zaterdag weer haar sporen na. Op de snelweg A27 deed zich tegen het middaguur ter hoogte van knooppunt Hooipolder een grote kettingbotsing voor waar 13 auto's bij betrokken waren. Er vielen drie gewonden. Omdat het strooizout bij te lage temperaturen maar weinig effect heeft, besloot Rijkswaterstaat zaterdagochtend de maximumsnelheid op een flink aantal wegtrajecten te verlagen. De wegbeheerder adviseert automobilisten de matrixborden langs en boven de weg goed in de gaten te houden. Hierop staan het meest actuele advies en de aangepaste snelheid. De verkeersdienst van de ANWB raadt automobilisten aan dit weekeinde ,,twee keer na te denken voordat zij de weg op gaan''.
Schiphol
Op Schiphol zijn zaterdagochtend weer tientallen vluchten geannuleerd. Honderden vluchten kampen met vertragingen. Meer dan 1000 reizigers waren gedwongen de nacht door te brengen op veldbedden op de luchthaven. Ook het openbaar vervoer in de vier grote steden kampt met vertragingen en uitval van bussen, trams en metro's.
Bron: nu.nl
Hevige kou en een grap van vrienden hebben een 16-jarige uit Nieuwegein in een wel erg benarde situatie gebracht. Het meisje werd door vrienden uitgedaagd een lantaarnpaal te kussen, maar door de hevige kou vroor ze direct vast. Toegesnelde agenten wisten de tiener met een bakje warm water te bevrijden. Het meisje is door ambulancepersoneel behandeld, maar mocht al snel naar huis. Ze hield een bloedende tong aan het incident over.
Bron: RTL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:52 uur, door Joyce.s
De Wegenwacht van de ANWB had zaterdag de handen vol aan pechgevallen door de kou. Volgens een woordvoerster waren aan het begin van de avond ongeveer 6000 mensen met autopech op weg geholpen. ''Het was ontzettend druk'', benadrukte zij. Op een normale zaterdag zijn er doorgaans ruim 3000 gevallen.
Het waren vooral kapotte accu's en bevroren deuren en sloten waar de mobiele monteurs mee te maken kregen. De ANWB had ongeveer 430 mensen ingezet, zowel op de weg als achter de telefoon, die de hele dag roodgloeiend stond. Afgelopen woensdag registreerde de ANWB 8300 pechgevallen, waarmee deze dag wat betreft drukte op de derde plaats staat.
Wachttijd
Volgens de zegsvrouw van de verkeersorganisatie liep de wachttijd door de drukte behoorlijk op. Mensen werd op sommige momenten gevraagd later nog eens te proberen en geduld te hebben. De ANWB verwacht ook zondag de nodige pechgevallen en zal dan ook weer extra personeel inzetten.
Bron: nu.nl
Het barre winterweer heeft ook gevolgen voor de werkgelegenheid op de Wallen, de Amsterdamse rosse buurt. De raamprostituees hebben het een stuk rustiger omdat veel klanten van buiten de stad het laten afweten. Volgens Metje Blaak, woordvoerster van de belangenorganisatie voor prostituees De Rode Draad, laten veel mannen het afweten omdat ze het niet aandurven naar de hoofdstad af te reizen. "Ze zijn toch wat voorzichtiger als ze met de auto of trein moeten. Want hoe leg je het uit aan je vrouw als je blikschade rijdt of door vertraging met de trein uren later thuiskomt?'' Volgens Blaak bellen veel mannen af. "Een dame zei me dat van de vier klanten er drie hadden afgebeld.'' De prostituees zitten er ondanks de vrieskou warmpjes bij, weet ze. "Ik was net nog in een kamertje en daar was het hartstikke warm hoor".
Bron: HLN
Vanochtend daalde het kwik boven de vers gevallen sneeuwlaag in Kleine Brogel tot -17.8 °C. Dat het toch zo koud werd kwam door het heldere weer na de sneeuwzone en het wegvallen van de wind, waardoor de afkoeling versterkt werd.
Volgende nacht wordt het iets minder koud. Er komen immers wolkenvelden opzetten die de afkoeling een beetje temperen. Het blijft overigens tot woensdag nog permanent vriezen, zowel 's nachts als overdag. Ook in de rest van België was het de afgelopen nacht bitter koud. Aan zee schommelden de temperaturen tussen de -8 en -12 graden, in Retie dook de thermometer tot -18 °C. In Nederland kregen ze het nog harder te verduren. Daar werd met -22 °C de laagste temperatuur in 27 jaar opgemeten.
Bron: HbvL
De NS gaat zondag en maandag haar dienstregeling aanpassen om zo de kans op uitval te verkleinen. Op een aantal trajecten zal men minder treinen inzetten om zo ruimte op het spoor te creëren. Met deze maatregel hoopt de NS en Prorail de kans op een nieuw 'spoorinfarct' te voorkomen. Er rijden minder intercity’s en lokaal minder sprinters dan gewoonlijk. Ondanks deze maatregelen blijvende volgens ProRail de infrastructuur en het treinverkeer kwetsbaar voor de extreem winterse omstandigheden.
'We onderzoeken grondig wat er de afgelopen dagen op het spoor is gebeurd en in hoeverre getroffen maatregelen en voorbereidingen in relatie tot de extreme kou effect hebben gehad'. Afgelopen vrijdag liep het treinverkeer finaal vast door sneeuwval. Ook zaterdag liep de dienstregeling niet soepel door o.a. vastgevroren en kapotte wissels. Minister Melanie Schultz van Infrastructuur heeft zaterdag de Nederlandse Spoorwegen en spoorbeheerder ProRail om opheldering gevraagd over de problemen op het spoor door het winterweer.
Bron: Blik op Nieuws