De OCMW's van Brussel klagen aan dat er naar schatting 1.000 tot 1.500 daklozen of asielzoekers geen onderdak hebben. Zij moeten de komende nachten in de vrieskou buiten slapen. Vanavond is vanuit Brussel een bus met 21 daklozen vertrokken naar de legerbasis van Beauvechain, waar ze onderdak krijgen.
Het opvangprobleem in ons land is niet nieuw, integendeel. Sommige niet-gouvernementele organisaties hebben zelf opvang georganiseerd onder de gezamenlijke noemer SOS Opvang omdat de reguliere opvang al lang niet meer volstaat.
Zo hebben ruim 100 asielzoekers dankzij SOS Opvang een onderdak gekregen in een oud gebouw in Anderlecht. "Het is niet de opdracht van de ngo's om dit te doen, maar de overheid schiet te kort. En toekijken op zoiets kunnen we als humanitaire organisatie niet doen", zegt Ann Dusart van SOS Opvang.
Het is niet duidelijk hoe groot het daklozenprobleem in ons land effectief is, in sommige steden zoals Antwerpen zijn er bijvoorbeeld nog plaatsen vrij. Maar in Brussel zou het gaan om 1.500 tot 2.000 mensen die op straat moeten leven. SOS Opvang heeft plaatsen voor zo'n 150 personen. Een andere opvangdienst, Samu Social, heeft plaats voor zo'n 400 mensen. Dus blijven nog altijd meer dan 1.000 mensen over die geen opvangplaats hebben.
Opvang in Beauvechain
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) zegt dat er nieuwe opvangplaatsen gevonden zijn buiten Brussel, meer bepaald op de luchtmachtbasis in Beauvechain.
Vanavond is een bus met 21 asielzoekers en daklozen vertrokken naar Beauvechain, waar ze onderdak krijgen. Morgenvroeg brengt de bus de groep terug naar Brussel. "Dat zijn natuurlijk niet die 1.300 plaatsen die mevrouw De Block mondeling aankondigt", merkt N-VA-Kamerlid Sarah Smeyers (N-VA) op.
Smeyers klaagt aan dat het opvangprobleem nog altijd aansleept. "Nu het vriest, is het plots weer een item. Het is al jaren aan een stuk een probleem, maar eigenlijk is er geen tekort aan opvangplaatsen. We hebben er 24.000 en elk jaar komen er plaatsen bij."
"Elk jaar komen er ook asielzoekers bij, maar als je weet dat er maar 15 procent van die asielzoekers na een jaar procedure wordt erkend, dan weet je dat 85 procent onder een vals voorwendsel in de asielprocedure stapt. Vaak zijn dat economische vluchtelingen. Het wordt tijd dat de regering die mensen duidelijk maakt dat de asielprocedure niet voor hen is."
"Verstrenging weer tenietgedaan"
In het regeerakkoord staat dat de asielprocedure verstrengd wordt om het aantal asielaanvragen terug te dringen. Volgens Smeyers wordt daar nu al op teruggekomen onder druk van de PS. "Het parlement heeft in lopende zaken initiatieven genomen, maar die zijn stelselmatig afgeketst door de PS en nu ook door Open VLD."
"Op de kleine verstrengingen die we hebben doorgevoerd, gaat Open VLD zelfs nog terugkomen. Zo hebben we bepaald dat er in de cassatieprocedure geen opvang meer mogelijk is voor asielzoekers om het aantal roekeloze procedures bij de Raad van State af te remmen. Daar gaat mevrouw De Block nu weer op terugkomen."
"Ondertussen hoor je niets van structurele maatregelen. Aan instroomzijde wordt er niets gedaan. In de winter komen er alleen noodoplossingen, maar iedereen ziet dat dit niet houdbaar is. Open VLD faalt in het beleid en dat is pure PS-dominantie."
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 31 januari 2012, 21:58 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Het RIVM waarschuwt dat het de komende dagen erg koud kan zijn. Het kwik daalt ver onder het vriespunt en in combinatie met een gure oostenwind kan het nog kouder aanvoelen. Volgens RTL Weervrouw Helga van Leur daalt de gevoelstemperatuur tot -20 graden. In Oost-Europa zijn deze week tientallen mensen omgekomen door het koude weer. De grote steden hebben extra daklozenopvang geregeld, zodat mensen niet op straat hoeven te overnachten. Tientallen daklozen maken daar gebruik van. Mensen van de GGD en het Leger des Heils houden daklozen die nog wel de nacht op straat doorbrengen in de gaten. Ook delen ze dekens uit.
Advies van het RIVM
Het RIVM stelt dat er vanwege de kou een reële kans op onderkoeling is en geeft het volgende advies:
- 1. Zorg dat je de laatste weersverwachting kent
- 2. Wanneer je naar buiten gaat: bedek de huid, draag voldoende (lagen) kleding
- 3. Ga niet de kou in zonder muts, das, handschoenen en goede schoenen
- 4. Zorg dat de kleding droog blijft en probeer zweten te voorkomen
- 5. Wanneer je buiten bent, blijf in beweging, probeer uit de wind te blijven, zoek beschutting
- 6. Stap nooit de auto in zonder jas én leg standaard een slaapzak in de auto
- 7. Zorg dat je auto winterklaar is
- 8. Neem warme dranken maar beperk alcoholgebruik
- 9. Als je een mobieltje meeneemt, zorg dat hij opgeladen is
- 10. Vraag je af, zeker als de koude langer duurt, welke ouderen of zieken in de omgeving hulp kunnen gebruiken
Bron: RTL
De ijskoude nacht heeft ervoor gezorgd dat veel auto's vanochtend dienst weigerden. Bij VAB kregen ze om 7.30 uur 156 procent meer oproepen dan anders, voornamelijk voor startproblemen als gevolg van de koude. Dat heeft de automobielclub meegedeeld. VAB verwacht dat het aantal oproepen in de komende uren nog zal stijgen. VAB geeft nog mee om vooral geen startkabels te gebruiken om een platte batterij weer aan de praat te krijgen. Die kunnen, in geval van fout gebruik, ernstige schade berokkenen aan de gevoelige elektronische systemen van moderne wagens. Een batterijlader is wel een optie.
Nog kouder weer op komst
De komende nacht zal het nog kouder worden. Aan zee daalt het kwik naar -7 graden, in het centrum wordt het -10 graden en in de Ardennen vriest het tot -15 graden. Ook vandaag zal het de hele dag blijven vriezen. Een matige wind voert zeer koude lucht uit het noorden van Rusland aan. Het wordt maximaal -2 graden. De gevoelstemperatuur schommelt rond -14 graden en 's nachts zelfs rond -20 graden. Ook dit weekend krijgen we ijskoud winterweer met zon afgewisseld door lichte sneeuw. TIjdens de nachten vriest het tot -8 graden aan zee en -17 graden in de Ardennen. De wind zal echter wel afnemen, waardoor het iets minder koud aan zal voelen dan nu.
Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:40 uur, door Joyce.s
Bij een valpartij met zijn dienstmotor in Assen heeft dinsdagmorgen een politieman zware verwondingen aan een been opgelopen. Hij is naar het ziekenhuis gebracht.
De man reed weg van het politiebureau aan de Weiersstraat, waarbij zijn achterwiel plotseling wegbrak, waarschijnlijk vanwege gladheid.
Bron: DVHN
Onweersdagen: 0
De bevrijding van de 42 geblokkeerde binnenvaartschepen op het Twentekanaal loopt geen gevaar vanwege de winter. Als het nodig is kan Rijkswaterstaat een ijsbreker inzetten om de schepen te begeleiden naar de noodvoorziening bij de sluis in Eefde. Maandag kunnen de eerste schepen gebruik maken van de noodsluis bij Eefde. Sinds het ongeluk met de sluisdeur, die 3 januari naar beneden viel, is de sluis gestremd. Een kraan wordt ingezet om de 90 ton zware sluisdeur op te tillen. Vrijdag worden de kraan en de stellage om het sluisgebouw getest.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0
Er blijven problemen opduiken met de opvang van daklozen in deze barre winterkoude. De kazerne van het Waals-Brabantse Bevekom had dinsdagavond zestig bedden voorzien voor noodopvang van Brusselse daklozen, maar de bus naar de militaire basis zat maar halfvol omdat geïnteresseerden voor 19 uur contact moesten opnemen met de Brusselse opvangdienst Samu Social.
Brusselse daklozen die na halfacht contact opnamen met het groen nummer (0800/99.340) van Samu Social, kregen te horen dat de opvangcapaciteit van 546 plaatsen volzet was in Brussel.
"In totaal hebben we maandagavond dertig bellers moeten weigeren wegens plaatsgebrek", zegt Aude Gijssels van Samu Social. "We schatten dat zowat 150 mensen buiten hebben geslapen want een grote groep daklozen belt ons niet meer omdat ze weten dat er te weinig opvang is."
Woensdagavond zal de bus naar Bevekom opnieuw tussen 19 en 19.30 uur vertrekken aan de Anderlechtse Poort.
Bron: HBVL | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:40 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Zo'n duizend leerlingen van middelbare school Scala Rietvelden in het Zuid-Hollandse Spijkenisse hebben vandaag alvast een dagje ijsvrij. De school heeft alle leerlingen naar huis gestuurd vanwege een defecte verwarming.
Dat heeft de directie van de school aan RTV Rijnmond laten weten. De verwarming hield er afgelopen nacht door nog onbekende oorzaak mee op. Momenteel proberen monteurs in het schoolgebouw de kachels weer aan de praat te krijgen.
Omdat de reparatie nog een onbekend aantal uren in beslag gaat nemen zijn de leerlingen naar huis gestuurd. De school verwacht dat de lessen morgen weer hervat kunnen worden. Via de website van de scholengemeenschap kunnen leerlingen en ouders informatie inwinnen over het verloop van de werkzaamheden.
Bron: AD.nl | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:40 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) belooft tegen vanavond onderdak voor alle asielzoekers die momenteel geen opvangplaats hebben. Een speciale task force komt om 13.00 uur samen om te kijken waar er extra tijdelijke opvangplaatsen kunnen komen om zo de noodsituatie op te lossen.
De kritiek op Maggie De Block (Open Vld) nam woensdag toe na een open brief van Peter De Roo, de afgevaardigde voor de opvangcrisis. Hij hekelt de afwachtende houding van De Block en vindt dat de opvangcrisis door de vrieskou van deze week nijpender is dan ooit.
De staatssecretaris weerlegt de kritiek dat ze sinds haar aantreden onvoldoende inspanningen heeft geleverd. Maar de structurele asielproblemen kunnen niet op enkele weken opgelost worden, klink het. Ze kondigt wel maatregelen aan om iets te doen aan de huidige noodsituatie.
Zo komt er om 13.00 uur op het kabinet van De Block een task force samen. Bedoeling is om te kijken of er bijvoorbeeld bij Defensie of bij de NMBS geen gebouwen beschikbaar zijn voor de tijdelijke opvang van asielzoekers. "We bekijken alle mogelijke pistes", aldus De Block.
De Block wil alvast dat er tegen vanavond een oplossing is voor iedereen. "Het gaat opnieuw vriezen. Het is onaanvaardbaar dat mensen de nacht op straat moeten doorbrengen. Iedereen moet vanavond een dak boven zijn hoofd hebben", klonk het.
Hele regering
Voor aanvang van het kernkabinet woensdagmorgen namen de liberale vicepremiers het nog op voor staatssecretaris De Block. Open Vld-vicepremier Vincent Van Quickenborne zei dat het probleem al lang bestaat en niet op enkele weken rechtgetrokken kan worden. Hij is er wel van overtuigd dat de staatssecretaris op korte termijn plaatsen zal vinden.
MR-vicepremier Didier Reynders zegt dat de oplossing van de hele regering zal moeten komen, "net als de voorbije jaren". "Misschien kan er een initatief van de premier komen", zei Reynders nog.
Kamer
Ook de plenaire Kamer debatteert woensdagnamiddag over de nieuwe opvangcrisis. De Kamer debatteert en stemt de twee volgende dagen over de eerste begrotingsoefening van Di Rupo I. Bij het begin van de zitting woensdag vroeg de oppositie (N-VA-fractieleider Jan Jambon en zijn Groen-collega Stefaan Van Hecke) om zo snel als mogelijk staatssecretaris De Block (Open Vld) naar het halfrond te halen om tekst en uitleg te vragen over het tekort aan opvangplaatsen voor asielzoekers.
Kamervoorzitter André Flahaut en de meerderheid stemden daarmee in. Bedoeling is dat het thema na de algemene bespreking van de begroting wordt aangesneden. Het begin van de discussie is voorzien voor 15.00 à16.00 uur.
Bron: GVA | Gewijzigd: 1 februari 2012, 13:17 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
De KNVB heeft zoals verwacht alle wedstrijden in het amateurvoetbal voor komend weekend afgelast.
Aanleidingen voor deze algehele afgelasting zijn de huidige en de te verwachten weersomstandigheden. De afgelasting geldt voor alle districten en landelijke competities veldvoetbal, inclusief de topklasse zaterdag en zondag.
Bron: Pzc
Door de kou van de afgelopen dagen krijgt het noodnummer voor dieren 144 meer vragen en meldingen. "Normaal zitten we op ongeveer zevenhonderd meldingen per dag, maar gisteren waren dat er al 1060", zegt een politiewoordvoerder woensdag. Er zijn volgens hem genoeg animal cops om de toestroom af te handelen. Veel mensen zien dieren in de kou lopen en vragen zich af of dat wel kan. "Iemand belde bijvoorbeeld omdat hij zich afvroeg of kangoeroes nu wel buiten horen te lopen."
Bij het begin van de winter kreeg de politie vooral meldingen over paarden in de modder. "Nu vragen mensen zich af of paarden wel tegen de kou kunnen. Wij vragen dan wat voor ras het is, of het drinkwater is bevroren en of het dier beschutting heeft." Soms wordt het alarmnummer ook gebeld door mensen die zich afvragen of ze bijvoorbeeld hun konijn nog buiten kunnen houden. "Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Dat kunnen ze beter bij de dierenzaak vragen." De alarmlijn kreeg bij de lancering enkele dagen duizend telefoontjes per dag. Dat aantal zakte daarna terug naar ongeveer vijfhonderd, maar door een campagne in januari nam het toe tot zo'n zevenhonderd.
Bron: PZC | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:41 uur, door Joyce.s
Door de winterprik zakt de temperatuur van het zeewater onder de zes graden, wat essentieel is voor de voortplanting van de oorkwal. Het zag er door het zachte winterweer even naar uit dat die kwallensoort deze zomer niet aan onze kust zou opduiken, maar dat verandert, zegt milieuorganisatie Natuurpunt. In 1994, 1995, 2000 en 2002 waren er geen oorkwallen, omdat de temperatuur van het zeewater niet onder de zes graden zakte. Op 30 januari zakte de oppervlaktetemperatuur aan de kust tot drie graden Celsius.
Oorvormige voortplantingsorganen
"Oorkwallen worden in hoofdzaak in de zomer waargenomen, omdat ze dan groot zijn en meer door strandbezoekers opgemerkt worden", aldus Hans De Blauwe van Natuurpunt. "De oorkwallen worden echter in putje winter geboren, tenminste als het water koud genoeg is." Oorkwallen zijn herkenbaar aan hun vier oorvormige voortplantingsorganen. "Ze zijn een voortplantingsstadium van een poliepsoort, net zoals een bloem een voortplantingsstadium is van een plant", aldus De Blauwe. De poliep lijkt op een klein wit trechtertje met relatief lange tentakels.
15 cm groot
"Wanneer de watertemperatuur onder de zes graden daalt, verdwijnen haar tentakels en begint ze zich in te snoeren. Er ontstaan dan een tiental schijfjes, die door een wespentaille van elkaar gescheiden zijn." Uiteindelijk zwemt elk schijfje als een kwalletje van een halve centimeter weg. De komende drie maanden zullen ze groeien van 0,5 tot 15 centimeter. De meeste spoelen in de zomer op het strand aan, omdat de watermassa door de wind naar het strand wordt geduwd.
Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:41 uur, door Joyce.s
Rode Kruis-Vlaanderen zal de komende dagen 148 bijkomende tijdelijke opvangplaatsen voor asielzoekers creëren in zijn bestaande opvang- en noodopvangcentra. Dat laat Rode Kruis-Vlaanderen woensdag weten in een communiqué.
Rode Kruis-Vlaanderen stelt vanaf woensdag 48 extra opvangplaatsen ter beschikking in zijn opvangcentra, bovenop de normaal voorziene capaciteit, die - zo preciseert de organisatie - al voor 100 procent ingevuld was. In de loop van de volgende dagen kan dat aantal opgetrokken worden met 100 plaatsen extra, tot 148. Zo wil de organisatie een extra bijdrage leveren aan een tijdelijke oplossing voor de huidige opvangproblemen van asielzoekers.
De extra noodopvangplaatsen zijn bestemd voor wie asiel aanvraagt maar geen normaal voorziene opvangplaats krijgt toegewezen zoals de wettelijke procedure dat voorziet. Rode Kruis-Vlaanderen telt twaalf vaste asielcentra in Vlaanderen en opende, op vraag van de overheid, eind 2010 twee noodopvangcentra in Ravels en Houthalen-Helchteren. In totaal vangt de organisatie vandaag 2.575 asielzoekers op in die centra, zo laat ze zelf weten.
Bron: HbvL
Het lijkt nogal een paradox: heel Nederland is in de ban van de eerste echte kou van deze winter en in Zandvoort worden de strandtenten alweer opgebouwd. Drie bedrijven, waaronder Mango's Beach Bar, zijn vandaag begonnen met het neerzetten van de skeletten waarop de strandtenten komen te rusten. Dat viel door de winterse kou nog niet mee; de bovenste laag van het zand was bevroren en er lag zelfs een dun laagje ijs. In Zandvoort mogen de strandtenten elk jaar vanaf 1 februari worden opgebouwd. Waarschijnlijk zal de hele bouw nog wel tot het eind van deze maand duren, maar het streven is om rond 10 februari open te gaan voor de gasten die de ijzige kou weten te trotseren.
Bron: RTV N-H
| Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:41 uur, door Joyce.s
De vrieskou zorgt voor aanhoudende ijskoorts en veel schaatsers kunnen niet wachten om de ijzers onder te binden. Maar er moet door heel veel mensen ook gewerkt worden onder die barre omstandigheden. De weekmarkt gaat gewoon door, schoonmakers hebben geen ijsvrij en het werk op de bouw wordt in economisch mindere tijden ook zo weinig mogelijk stilgelegd.
Bron: RTV-Oost | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:41 uur, door Joyce.s
Terwijl deze namiddag een speciale task force alle zeilen bijzet om tegen vanavond 3.000 extra opvangplaatsen te vinden, proberen allerlei instanties te lande om de ergste nood te lenigen.
Vlaanderen: Rode Kruis creëert 148 extra plaatsen
In Vlaanderen creëert het Rode Kruis 148 bijkomende tijdelijke plaatsen in de overigens al volledig volzette centra voor (nood)opvang. Vandaag komen er al 48 plaatsen bij, de komende dagen nog eens 100. Het gaat om extra plaatsen voor wie asiel aanvraagt maar geen opvangplaats krijgt toegewezen. In de 12 vaste en 2 noodopvangcentra van het Rode Kruis Vlaanderen worden momenteel 2.575 asielzoekers opgevangen.
Het noodopvangcentrum van het Rode Kruis in Helchteren.
Wallonië: winterplan draait volop
Ook in Wallonië zijn de diensten voor de opvang van daklozen in opperste staat van alarm. Wallonië heeft 274 plaatsen voor daklozen in centra in Luik, Charleroi, Namen, Bergen, La Louvière en Verviers. De voorbije nacht waren alle plaatsen ingenomen. Op initiatief van Defensie komen er 177 bedden bij in de kazernes van Bevekom, Jambes, Doornik, Marche-en-Famenne, Luik en Stockem.
Brussel: enkele opmerkelijke initiatieven
Fedasil, het federaal agentschap voor de opvang van asielzoekers, heeft gisteren een 180-tal asielzoekers opgevangen en ondergebracht in zijn opvangcentra. Daklozenorganisatie Samu Social heeft een groen nummer geopend. Wie een dakloze opmerkt die mogelijk buiten moet overnachten, kan dat melden op 0800/99 340. Ook particulieren die minstens 20 mensen te slapen kunnen leggen, mogen dat melden. Samu Social raadt mensen wel af om op eigen houtje en zonder sociale begeleiding daklozen in huis te nemen. Samu Social schat dat er de voorbije nacht in de hoofdstad zo'n 150 daklozen buiten hebben moeten slapen. En dan zijn er nog een paar andere, opmerkelijke initiatieven. In Brussel stelt het designhotel Bloom aan de Koningsstraat 2 kamers ter beschikking voor daklozen. "Ik heb geen enkel probleem daarmee. En ik hoop dat andere hotels in Brussel ons voorbeeld gaan volgen. Ik heb nu al heel veel reacties gekregen van niet-hotelgasten en ik hoop dat mijn gasten op dezelfde manier zullen reageren", zegt manager Christel Cabanier. Op vraag van Brussels SP.A-parlementslid Fouad Ahidar heeft de Moslimexecutieve moskeeën opgeroepen om de deuren te openen voor daklozen. "Ik ben heel blij dat de moslimexecutieve mee haar verantwoordelijkheid wil opnemen. Ik hoop dat de Brusselse overheid nu ook snel werk maakt van het ter beschikking stellen van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB om de daklozen tot een opvangplaats binnen of buiten Brussel te vervoeren", aldus Ahidar.
Bron: de Redactie | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:41 uur, door Joyce.s
Medewerkers van de ANWB Wegenwacht hebben hun handenvol aan pechgevallen door het winterweer. Volgens een woordvoerder van de ANWB heeft de wegenwacht woensdag 7500 keer hulp geboden aan gestrande weggebruikers. Onder normale omstandigheden rukt de hulpdienst ruim 3000 keer uit. De ANWB had al voorzien dat het door de winterse omstandigheden druk zou kunnen worden en heeft de personele bezetting van de pechulpdienst met een kwart opgeschroefd. Belangrijkste euvel is een niet-startende motor. Vooral oudere accu's leggen het loodje bij lage temperaturen.
Bron: de Pers
Is uw auto winterklaar?
In de winter heeft uw auto het door de kou extra zwaar. Dat blijkt ook uit de vele pechgevallen waar de ANWB Wegenwacht deze periode mee te maken heeft. Veel problemen zijn eenvoudig te voorkomen. Waar moet u op letten om de auto winterklaar te maken en hoe rijdt u het veiligst onder gladde omstandigheden?
Problemen voorkomen
* Deuren kunnen vastvriezen. Soms helpt het om de vastgevroren deur even extra dicht te duwen zodat het ijs breekt, maar voorkomen is beter. Er zijn sticks in de handel met een smeerseltje om het rubber niet vast te laten vriezen. Talkpoeder of siliconenspray op de rubbers wil ook helpen.
* Ook een handrem kan vastvriezen. Trek die dan nog eens extra aan, alweer om het ijs te breken. Maar nog beter: gebruik de handrem in de winter niet. Laat de auto in P of in zijn achteruit staan.
* Als de auto niet wil starten, schakel dan bij voorkeur voor starthulp de Wegenwacht in. Door ondeskundig handelen kan vooral bij moderne auto’s door starthulp schade ontstaan aan de elektronica.
* Schaf een spuitbus met ruitontdooier aan. Deze kan zijn diensten ook voor vastgevroren deuren bewijzen. Leg deze bus daarom niet in de auto.
* Er zijn speciale dekens te koop voor over de voorruit. Die zorgen er voor dat je niet hoeft te krabben. Gebruik geen kranten of dozen. Als die vastvriezen, ben je nog veel verder van huis.
Problemen verhelpen
Een greep uit de tips om zelf problemen te verhelpen:
* Sloten bevroren: thuis: slotontdooier, zakje warm water, sleutelbaard verwarmen met aansteker of föhn. Niet thuis: met je lichaam ongeveer 5 minuten tegen slot aan staan.
* Portier dichtgevroren: Deuren nog meer dicht drukken, dan breekt het ijs tussen de rubbers, of zakje warm water of föhn. Pas op met een föhn en gebruik zeker geen verfafbrander. Met name ramen die je met een föhn verwarmt kunnen stuk gaan als je hem te dichtbij of te veel op een plek houdt.
* Bevroren handrem: als hij niet losgaat door hem extra aan te trekken, dan de motor een minuut of 15 laten draaien en kachel hoog zetten. De handremkabel ontdooit dan vanzelf.
* Ruitensproeiers werken niet: leg op de sproeierkopjes een zakje warm water. Als het reservoir (door zomervulling) bevroren is, aanvullen met warm water. Na het ontdooien het water vervangen door winterharde vloeistof.
Bron: ANWB | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:41 uur, door Joyce.s
Belgacom maakt in haar gebouw in Schaarbeek ruimte vrij voor een honderdtal tijdelijke opvangplaatsen om te vermijden dat mensen de nacht moeten doorbrengen in de kou. Dat meldt Belgacom vandaag in een mededeling.
Geld inzamelen
Daklozen kunnen er vanaf morgen terecht voor nachtopvang: onderkomen, warmte, water, toiletten, een avondmaal en een ontbijt. Belgacom gaat ook na welke andere ruimtes het tijdelijk ter beschikking kan stellen. Donderdag start ook een geldinzamelingsactie via sms onder de medewerkers van Belgacom om geld in te zamelen voor de daklozen. Belgacom zal het opgehaalde bedrag verdubbelen.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
De komende dagen beloofd het bijzonder koud te worden. Nachtelijke temperaturen van -10 graden zijn geen uitzondering en dat heeft zo zijn gevolgen. Kan de mazout in mijn mazouttank bevriezen? En hoe kan een aardappel me helpen in de strijd tegen het ijs? De antwoorden!
Mijn auto start moeilijk, wat nu?
Een van de eerste slachtoffers van vrieskou is uw auto. De koude kan verschillende gevolgen hebben voor de motor van uw auto, maar de zwakke schakel is de batterij. Als uw auto niet meteen start, doet u er beter aan enkele keren kort te proberen, dan één lange poging. Duw het gaspedaal niet in en het koppelingspedaal wel. Nog geen succes? Zet uw koplampen even aan om de batterij op te warmen. Schakel alle andere zaken uit die energie verbruiken (verwarming, ruitverwarming, autoradio…)
Mag ik mijn centrale verwarming uit of lager zetten?
Wanneer u voor korte of langere tijd (wintervakantie) het huis verlaat, bent u misschien geneigd om de verwarming gevoelig lager of uit te zetten, maar is dat een goed idee als het buiten vriest dat het kraakt? De verwarming enkele graden lager zetten (maximaal 5 graden) kan geen kwaad en is bovendien goed voor uw portemonnee. De verwarming dagenlang afzetten bij stevige vriestemperaturen (’s nachts en overdag) is dan weer af te raden. Bij extreme temperaturen kan het water in de buizen immers bevriezen en dan kunnen leidingen barsten. Dit kan vooral gebeuren bij leidingen die op slecht geïsoleerde plaatsen liggen (garage, kelder…). Die kunt u het best extra beschermen door ze in te pakken met een isolerend materiaal.
Heeft mijn elektrische auto last van de koude?
Startproblemen bij auto’s met een verbrandingsmotor zijn ons wellicht allemaal bekend, maar hoe zit dat bij een elektrische auto? Het goede nieuws is dat de batterijen van een elektrische auto minder last hebben van extreme temperaturen en dus zal een elektrische auto minder vaak weigeren te starten. Het slechte nieuws is dat bij tests gebleken is dat bij vriestemperaturen het bereik van een elektrische auto afneemt. De batterijen worden immers zwaar op de proef gesteld (verwarming, koplampen branden vaker…). Bij sommige auto’s bleek het bereik zelfs gehalveerd te zijn door streng winterweer. Men zoekt nu volop naar manieren om een elektrische auto meer ‘wintervast’ te maken.
Zullen mijn kippen extreme kou overleven?
Kippen zijn nu eenmaal buitendieren en dus kunnen ze vrieskou probleemloos weerstaan. Zelfs temperaturen onder -10 graden zijn geen probleem. De meest kwetsbare onderdelen van een kip zijn de lellen en de kammen. Die kunnen bij extreem lage temperaturen (-20 graden) bevriezen. Ze insmeren met vaseline kan soelaas brengen. Ook moeten de kippen beschut kunnen zitten, maar de hen moet voldoende verlucht zijn. Let ook op dat het water voor de kippen niet bevriest. Daarvoor kunt u het water het best vaker dan normaal verversen. Geef zeker geen warm water, want daarvan gaan de lellen en de kammen van kippen sneller bevriezen.
Kan mijn buitenkraan bevriezen?
Het kraantje dat zich aan de buitenkant van uw woning bevindt, houdt een risico in. Het water dat nog in het kraantje en in de leiding erachter zit, kan immers bevriezen, waardoor de leiding en de kraan beschadigd kunnen raken. U kunt dit voorkomen door binnen de toevoer naar het kraantje af te sluiten. Vergeet dan zeker niet het water dat nog in de leiding zit, te laten weglopen. U kunt ook een vorstbestendige buitenkraan laten installeren, die immuun is voor vrieskou.
Mag ik mijn handrem opzetten bij extreme kou?
De kans is eerder klein, maar de kabels van de handrem kunnen bij extreme temperaturen vastvriezen. U kunt dit voorkomen door de handrem niet op te zetten bij heel koud weer, maar wel de auto in de eerste versnelling te laten staan. Vergeet dan zeker niet het ontkoppelingspedaal in te duwen bij het starten, want anders schiet de auto bruusk naar voren.
Kan de mazout in mijn ketel buiten bevriezen?
Als uw mazouttank buiten staat, boven de grond, bestaat het gevaar dat de mazout in de tank bevriest. Veel distributeurs bieden echter al mazout aan die bestand is tegen temperaturen tot -20 graden. Als dat niet het geval is, kunt u antivries toevoegen aan uw mazout. Fabrikanten raden 1 liter per 1.000 liter aan. Als mazout bevriest, kunnen de leidingen en filters verstopt raken, waardoor de brander slecht kan gaan werken.
Hoe vermijd ik dat mijn autoruiten aanvriezen?
U bent ’s morgens gehaast en wilt snel vertrekken, maar uw voorruit is aangevroren. Dit kunt u makkelijk voorkomen. Er zijn enkele hulpmiddeltjes. U kunt een laken of kartonnen bord op uw vooruit plaatsen, waardoor de vorst geen kans heeft of u kunt een truc uit de oude doos toepassen: snij een aardappel doormidden en wrijf die uit op uw voorruit. Als u het opportunistisch wilt aanpakken, parkeert u uw wagen met de voorruit naar het oosten. Zo profiteert u het snelst van de zon. Of u parkeert uw wagen zo dicht mogelijk tegen een muur of een garagepoort. Zo heeft de ijzige wind geen kans en zal uw voorruit vrij blijven. Een garage blijft natuurlijk de beste optie van allemaal.
Bron: De Redactie | Gewijzigd: 6 februari 2017, 12:42 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Nederland krijgt woensdagnacht voor het eerst deze winter te maken met strenge vorst. Vooral in het oosten van het land en in het uiterste zuiden van Limburg wordt het met temperaturen van -10 of lager koud, voorspelt Weeronline. Ondertussen liggen de gevoelstemperaturen door de gure wind nog lager: hier en daar kan het aanvoelen als -20 graden.
De koudste temperatuur tot nu toe werd dinsdagnacht bereikt. Toen werd het in het zuiden van Limburg het koudst van heel Nederland. De thermometer gaf daar een temperatuur van -9,8 graden aan.
In het oosten schommelt het kwik woensdagnacht tussen de -10 en -12 graden. In het noorden en midden van het land is het met temperaturen van tussen de -8 en -10 graden een klein beetje warmer. In het zuiden komen plaatselijk temperaturen van -12 graden voor, vooral door het sneeuwdek van vijf tot tien centimeter.
Tot in het weekend blijft het koud, met overdag temperaturen onder het vriespunt. De wind neemt de komende dagen wel in kracht af. Vanaf donderdag maken de Wadden kans op een enkele sneeuwbui en vrijdag wordt mogelijk het hele land bedolven onder een laag sneeuw.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0