Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:49

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
9 december 2011, 21:35 uur | Bericht #306973
Dwarsliggend Canada 'Fossiel van de dag' in Durban

Hoe de klimaatonderhandelingen in het Zuid-Afrikaanse Durban aflopen, is enkele uren voor het verstrijken van de officiële deadline nog altijd niet duidelijk. Toch zijn vandaag al de eerste 'prijzen' uitgereikt. Canada is door het Climate Action Network (CAN) het vaakst tot grote dwarsligger van de onderhandelingen gekroond.



Het CAN, een internationaal netwerk van ongeveer 700 ngo's die actief zijn rond klimaat, reikt tijdens de klimaatonderhandelingen dagelijks een 'Fossil of the Day' (Fossiel van de dag) uit aan het land dat het hardst zijn best heeft gedaan om de onderhandelingen te laten mislukken.

Canada werd tijdens de twee weken durende conferentie zes keer tot 'Fossiel van de dag' gekroond. CAN wrijft Ottawa onder meer aan dat het niet wil meestappen in een tweede verbintenisperiode voor het Kyoto Protocol en dat het geen bijdragen wilt leveren aan het klimaatfonds, dat ontwikkelingslanden moet helpen om de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken.

'Colossal Fossil'
Als grootste dwarsligger tijdens de onderhandelingen, wint Canada meteen ook de 'Colossal Fossil' (Kolossale fossiel). Het zal die prijs wel moeten delen met de VS. "We verkiezen om die titel te geven aan een land waarvan de acties meer effect hebben op de lopende onderhandelingen, en niet aan een achterblijver die al naar de zijkant van het debat geduwd is", motiveert het CAN.

Daarom gaat de prijs dus ook "naar een land dat in 2009 beweerde om vol 'hope' en 'change' weer naar de onderhandelingen te komen, maar uiteindelijk meer van hetzelfde bracht".

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:42 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
9 december 2011, 21:37 uur | Bericht #306976
Nederland onzichtbaar op klimaattop



Nederland is behoorlijk onvindbaar bij de VN-klimaattop in Durban, die vandaag zijn laatste uren heeft ingezet. De Nederlandse delegatie behoort tot de kleinste van alle deelnemende landen.
De 21 delegatieleden, onder wie consultants en een student, vormen een kleinere groep dan bijvoorbeeld die van België. Dat heeft 73 deskundigen gestuurd. Zelfs kleinere landen als Luxemburg, Zwitserland, Oostenrijk en Portugal hebben meer leden gestuurd. Dat blijkt uit een analyse vrijdag door weblog Sargasso en het ANP.

PVV-Kamerlid Richard de Mos had er eerder op aangedrongen dat de regering minder geld uitgeeft voor delegaties naar klimaatconferenties. De Nederlandse delegatie wordt de laatste dagen geleid door staatssecretaris Joop Atsma (Milieu). Hij bezocht vrijdag echter de opening van een nieuwe voedselfabriek van Unilever, meldde hij op Twitter.

Naar de VN-klimaattop in Kopenhagen stuurde de Nederlandse regering nog 70 mensen, naar die in Cancún vorig jaar gingen 30 afgevaardigden. 'Zo'n kleine delegatie doet me pijn', zegt klimaatwetenschapper en Europarlementslid Bas Eickhout (GroenLinks). 'In de jaren tachtig was het CDA/VVD-kabinet van Ruud Lubbers en Ed Nijpels een van de voortrekkers van de klimaatafspraken. Nu is Nederland bijna totaal afwezig. We spelen geen rol meer.' Dat Atsma in de slotfase van de onderhandelingen een fabriek bezoekt, noemt Eickhout beschamend. 'In die cruciale uren moet je juist flink lobbyen.'

Bron: AD | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:42 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
9 december 2011, 22:59 uur | Bericht #306998
Klimaattop geschorst en baas Greenpeace buitengezet

De klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban is vanavond geschorst nadat eilandstaten, ontwikkelingslanden en de EU geklaagd hebben dat het ontwerp van de eindtekst van gastheer Zuid-Afrika te slap is. Daarin is slechts sprake van beloftes om ergens na 2020 CO2 te verminderen.


Greenpeacebaas Kumi Naidoo.

"Er was een krachtig beroep van ontwikkelingslanden die zeiden dat de voorgestelde teksten niet ver genoeg gaan", legt de Noorse klimaatminister Erik Solheim uit. De EU zou graag hebben dat op papier vastgelegd wordt dat er uiterlijk in 2015 een akkoord zal zijn over de beperking van de CO2-uitstoot. Die beperking zou dan in 2020 moeten ingaan. Maar China, India en de VS willen zich liever niet binden. China en de VS zijn 's werelds grootste uitstoters van broeikasgassen.

Eerder vanavond werd het hoofd van milieubeweging Greenpeace verbannen van de top. Directeur Kumi Naidoo had samen met andere betogers de gang die leidde naar de grote conferentiezaal bezet. Hij werd door bewakers naar buiten gezet via een zijdeur. Naidoo vreest dat de klimaattop uitdraait op een "compleet onacceptabel resultaat''. Hij noemde de afspraken babystapjes in plaats van de vereiste fundamentele verandering.

De onderhandelingen duren al twaalf dagen en zouden eigenlijk vanavond aflopen. Een kerngroep van circa 25 ministers komt waarschijnlijk vannacht bijeen om een compromis te vinden. Dat willen ze dan later voorleggen aan de algemene vergadering van 194 deelnemende landen.



Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:43 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
10 december 2011, 10:18 uur | Bericht #307048
Lof voor Belgische delegatie op klimaatconferentie

De Belgische delegatie heeft zaterdag op de klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban een ereplaatje gekregen van internationale milieu-ngo’s. Op die manier willen ze "de volharding van België in de moeilijke onderhandelingen" erkennen. Dat meldt het kabinet van de Waalse minister van Milieu, Philippe Henry, aan Belga.

De Europese delegatie zit momenteel samen en nadien volgt om 10 uur lokale tijd een plenaire zitting. 'De onderhandelingen zijn erg ingewikkeld', was bij de minister te horen. Henry betreurt 'het gebrek aan ambitie op milieuvlak van bepaalde partijen'. Wel voegt hij eraan toe dat de hoop op een akkoord blijft. 'Het Kyoto-protocol moet absoluut een vervolg krijgen. De planeet zal niet op een diplomatiek wonder wachten; ze eist echte politieke wil op internationaal niveau.'

In de laatste tekst, waarover de hele nacht hevig gediscussieerd werd, wordt voorgesteld dat er een akkoord komt waarvoor alle landen zich engageren - in tegenstelling tot het Kyoto-protocol dat alleen de geïndustrialiseerde landen betreft - en dat in 2015 zou worden goedgekeurd. De datum van de inwerkingtreding en de juridische aard van het akkoord zijn echter nog niet duidelijk. Meer dan 190 staten nemen al elf dagen deel aan de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Durban.

Bron: Nieuwsblad
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
10 december 2011, 10:22 uur | Bericht #307050
Klimaatconferentie gaat in verlengingen

Op de klimaatconferentie in de Zuid-Afrikaanse stad Durban zijn de gesprekken afgelopen nacht opgeschort. Wellicht wordt er vandaag nog de hele dag voort onderhandeld om toch nog een akkoord uit de brand te slepen. De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Maite Nkoana-Mashabane (foto boven) schortte de gesprekken op na protest van een aantal ontwikkelingslanden en de Europese Unie over het ontwerp van slotverklaring dat op tafel lag en dat te weinig ambitieus werd bevonden.



Europa en de ontwikkelingslanden willen het huidige klimaatplan, het Kyota Protocol, verlengen op voorwaarde dat er in 2015 een nieuw bindend akkoord komt voor alle grote spelers, de Verenigde Staten en ook groeilanden als China, India en Brazilië. Die groeilanden willen zich nog niet vastpinnen op een bindend akkoord omdat zij vrezen dat dat hun economische groei in de weg zou kunnen staan. China en India vinden dat het niet eerlijk zou zijn dat zij dezelfde inspanningen moeten leveren als de westerse landen, omdat die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de uitstoot van schadelijke stoffen.


De Indiase minister van Milieu Jayanthi Natarajan

De Verenigde Staten van hun kant zijn nooit voorstander geweest van een bindend akkoord. Zelfs als dat er zou komen, moet het Congres het nog goedkeuren en die kans is zeer klein. Zelfs als het nog tot een bindend akkoord zou komen, dan blijft de vraag wanneer dat dan in werking zou moeten treden. Sommige landen willen dat tot minstens 2020 uitstellen. Er ligt nu een nieuw compromis op tafel van gastland Zuid-Afrika. Daarin is nog altijd sprake van een bindend akkoord, maar er wordt niets meer gezegd over de timing. De verwachtingen zijn dat er nog een hele dag verder wordt onderhandeld.

Bron: De Redactie | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:43 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
10 december 2011, 21:38 uur | Bericht #307148
Durban-bis in juni?

Wachten op Godot… Die uitdrukking is nog nooit zo toepasselijk geweest als vandaag (zaterdag 10 december) in Durban. Gisteren (vrijdag) is normaal gezien de laatste dag van de jaarlijkse klimaattop: het is gebruikelijk dat deze onderhandelingen tot in de kleine uurtjes doorgaan, of zelfs pas bij het ochtendgloren worden afgerond. Niet zo in Zuid-Afrika, waar de besprekingen rond middernacht werden verdaagd naar tien uur de volgende dag. Werd hiermee onnodig de druk van de ketel gehaald, of zijn de verschillen zo groot dat ze niet langer te overbruggen vallen?


Jan Vandermosten (WWF België)

De kans dat Durban een succes zal worden smelt ondertussen als sneeuw voor de zon: de teksten die op dit moment voorliggen zijn amper een stap vooruit, en zullen niet volstaan om klimaatopwarming onder de gevaarlijke grens van 2 graden Celsius te houden. De onderhandelaars blijken verstrikt te zijn geraakt in een web van tegengestelde belangen over het Kyoto Protocol, de architectuur van een toekomstig globaal klimaatakkoord, financiering, ambitieniveau, en ga zo maar voort.

Het is zes uur ’s avonds. De onderhandelingen gebeuren nu al urenlang en petit comité. De rest wacht, weet van niets… en verveelt zich. Is het stilte voor de storm, of gaan we naar een klimaattop bis in juni, zoals steeds vaker wordt gesuggereerd? Als dat het geval is, dan kan ik enkel hopen dat daar woorden ook worden gekoppeld aan daden.

Bron: De Standaard | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:43 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 december 2011, 03:05 uur | Bericht #307333
Klimaattop opnieuw in nachtelijke onderhandeling

De marathononderhandelingen op de klimaatconferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban worden ook deze nacht voortgezet. De voorzitter legt een niet-bindend akkoord op tafel, de Europese Unie vindt dat onvoldoende. De zeventiende klimaatconferentie gaat nu al de geschiedenis in als de langste ooit. Maar of de onderhandelingsronde ook de geschiedenisboeken in zal gaan wegens de inhoud van het (al dan niet) bereikte akkoord, wordt steeds twijfelachtiger.

Evenwichtig en geloofwaardig
De Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Maite Nkoana-Mashabane, die de conferentie voorzit, heeft er in elk geval nog een goed oog in. "Een reeks evenwichtige en geloofwaardige beslissingen", ligt volgens haar binnen handbereik. "Het is niet perfect, maar laat perfectie niet de vijand van het goede zijn."

Bezwaren van Europa
De voorzitter legde het voorstel op tafel om een nieuw klimaatakkoord pas vanaf 2020 in werking te laten treden. Het zou bovendien niet bindend worden. Dat stuit op grote bezwaren van de Europese Unie. Die wil juist wel bindende afspraken over minder uitstoot van broeikasgas CO2, om de opwarming van de aarde te beperken. "Als dit niet verandert deze nacht, dan kunnen we de klimaattop als mislukt beschouwen'', zei een woordvoerder van de eurofractie van GroenLinks. De onderhandelingen duren al 13 dagen. Inzet is het Kyoto Protocol, dat eind 2012 afloopt. Dat verplicht landen om de uitstoot van CO2 te beperken. Daarnaast moet ook werk worden gemaakt van een stappenplan voor een nieuw klimaatakkoord dat de wereldwijde opwarming tot twee graden Celsius beperkt. De VS, China en India voelen weinig voor zulke verplichtingen. Zonder maatregelen stijgt volgens Duits onderzoek de temperatuur op aarde met gemiddeld 3,5 graden.





Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:43 uur, door Joyce.s
Marching ever onward to tomorrow!
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 december 2011, 10:10 uur | Bericht #306761
Akkoord bereikt op klimaattop Durban

Na uiterst moeizame onderhandelingen is op de klimaattop van de Verenigde Naties in Zuid-Afrika een akkoord bereikt. 'Kyoto' loopt in 2012 af, waardoor het nodig was om op de top in Durban tot nieuwe afspraken te komen over vermindering van broeikasgassen in de komende jaren. Landen die het verdrag hebben ondertekend moeten nu ieder voor zich bepalen of ze hun beloftes verlengen. Voor de langere termijn kwamen de landen een 'routekaart' overeen, die erin voorziet dat uiterlijk in 2020 een nieuw verdrag in werking treedt. Daarin moeten bindende afspraken komen te staan, maar over de precieze invulling van het verdrag en de juridische status ervan zijn de deelnemende landen het nog allerminst met elkaar eens.

Beperken
Het nieuwe verdrag, dat ervoor moet zorgen dat de CO2-uitstoot en daarmee de opwarming van de aarde beperkt wordt, moet in de periode tot 2015 worden opgesteld. De afspraken moeten ertoe leiden dat ook grote vervuilers als China, India en de Verenigde Staten, die niet deelnemen aan 'Kyoto', hun uitstoot gaan verminderen.
De onderhandelingen duurden ruim anderhalve dag langer dan aanvankelijk was gepland. De botsingen op de top waren zo nu en dan fel. Zo liepen de Europese Unie, ontwikkelingslanden en diverse eilandstaten vrijdag nog weg van de onderhandelingstafel omdat ze het tot dan toe geboekte resultaat te mager vonden.

Nieuwe beloftes
Canada, Japan en Rusland aangegeven dat zij niet van plan zijn om nieuwe beloftes te doen over de beperking van CO2-uitstoot, zo lang er geen verdrag is dat ook geldt voor veel grotere vervuilers als China en de Verenigde Staten.
Canada, Japan en Rusland hebben alledrie het Kyoto Protocol geratificeerd, maar wachten dus liever op wereldwijde afspraken. De Europese Unie, Nieuw-Zeeland en Zwitserland hebben meteen aangegeven wel nieuwe verplichtingen aan te willen gaan onder de vlag van 'Kyoto'.

Botsen
India en China botsen op de VN-klimaattop hevig met de Europese Unie over de reductie van CO2-uitstoot. ''India zal zich nooit laten intimideren door dit soort dreigementen'', zei de Indiase minister van Milieu Jayanthi Natarajan.
De EU stuurt op de klimaattop aan op bindende afspraken over CO2-reductie. China, India, maar ook de Verenigde Staten voelen echter niks voor verplichtingen. Het overleg op de top duurt door de onenigheid al anderhalve dag langer dan aanvankelijk was gepland. India vindt dat het onder druk wordt gezet ''om de principes van lastenverdeling tussen arm en rijk op te geven'', aldus de boze minister van Milieu.

Voldoende
Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) beoordeelt de uitkomsten van de klimaattop in Durban met een ''voldoende''. Dat heeft hij in een verklaring laten weten. ''Met dit pakket van afspraken komt er eindelijk een klimaatverdrag in zicht dat van alle landen is'', aldus Atsma vanuit Zuid-Afrika. Atsma heeft zich op de klimaattop in EU-verband ingezet voor een mondiaal bindend klimaatverdrag. Dat moet in 2015 klaar zijn en in 2020 ingaan. Ook heeft hij gepleit voor een grotere betrokkenheid van het bedrijfsleven bij het internationale klimaatbeleid. ''Bedrijven zijn er klaar voor om producten en diensten te leveren, die helpen de uitstoot van broeikasgassen te verminderen'', stelt Atsma. Samen met bedrijven wil de staatssecretaris een 'digitaal platform' gaan oprichten, waarop te zien is welke investeringen die bijdragen aan de klimaatdoelstellingen bedrijven hebben gedaan.

Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 11 december 2011, 10:11 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Woonplaats: Goes, Zeeland
Berichten: 623
Lid sinds: 30 dec. 2009
11 december 2011, 10:38 uur | Bericht #307352
Akkoord? Ik lees toch echt niks anders dan onenigheid.
De Europese Unie, Nieuw-Zeeland en Zwitserland lijken de enigen die echt iets willen ondernemen.

Buitenom de vraag of er nou echt wel een klimaat probleem is is het resultaat van deze "Top" uitermate bedroevend.

Ik zet mijn vraagtekens bij het klimaatprobleem omdat nagenoeg alle gebruikte gegevens in de betreffende onderzoeken enigszins gedateerd zijn. Nieuwere cijfers zoals het eerder in dit topic geplaatste dalende!! zeespiegel niveau van de laatste 2 jaar en ook bijv. het feit dat de gemiddelde temperatuur op aarde al een paar jaar niet meer toeneemt lijken toch een wat koelere trend aan te geven.

We zullen het af moeten wachten, en gezien het moeizame verloop van alle klimaat conferenties tot dusver, gaan we dat ook doen met zijn allen.
Over 5 á 10 jaar zal het duidelijk zijn

Days of thunder 2011: 10Twitter for Forum
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 december 2011, 12:47 uur | Bericht #307381
WNF vindt klimaatakkoord slap

Regeringen hebben gefaald in het maken van harde afspraken om klimaatverandering tegen te gaan. Dat heeft het Wereld Natuur Fonds (WNF) zondag gezegd in reactie op het akkoord dat in de nacht van zaterdag op zondag is bereik in het Zuid-Afrikaanse Durban. De natuurorganisatie spreekt van een 'slap akkoord'.

Volgens de organisatie zijn de natuur en de mens de dupe. De aarde warmt de komende jaren op met meer dan twee graden Celsius. Voor honderden miljoenen mensen betekent dat nog meer extreme droogte, hitte en overstromingen, voorspelt het Wereld Natuur Fonds.

Bron: NU.nl
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
11 december 2011, 13:35 uur | Bericht #307403
Minister opgelucht over resultaten klimaattop, activisten niet

De resultaten van de onderhandelingen op de VN-klimmaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban zijn een echte opluchting volgens de Brusselse minister van Leefmilieu, Evelyne Huytebroeck, die de Belgische delegatie leidde. Het Platform Klimaatrechtvaardigheid, waar onder meer Greenpeace, Oxfam en 11.11.11. deel van uitmaken, noemt het een slecht akkoord dat weliswaar enige politieke wil toont.


De Brusselse minister van Leefmilieu, Evelyne Huytebroeck, leidde de Belgische delegatie op de klimaattop.

"Het akkoord is een echte opluchting, omdat daarmee het Kyoto-protocol verlengd wordt. Het is een minimum. We komen van ver; we stonden bijna op het punt Kyoto stop te zetten, wat een echte ramp zou zijn geweest", aldus de minister. "Over de termijn van de verlenging zal eind 2012 een beslissing worden genomen. We betreuren wel dat die beslissing niet nu genomen werd", voegde Huytebroeck er aan toe.

Juridisch dwingend kader
De verschillende partijen konden ook tot een overeenkomst komen over het scheppen van een werkkader waarbinnen een dwingend juridisch geheel voor 2015 moet worden goedgekeurd voor alle staten ter wereld. "We vreesden dat de grote landen met een grote uitstoot zich niet wilden inzetten, hoewel dat een conditio sine qua non voor Europa was. Dat was overigens een punt dat lang voor moeilijkheden bij de onderhandelingen zorgde", legde de minister uit.

Ook meldde Huytebroeck dat er een groen fonds ter waarde van 100 miljard dollar komt om de ontwikkelingslanden financieel bij de klimaatverandering bij te staan. "We zijn er ons bewust van dat er nog enorm veel zaken moeten gebeuren. Het bereikte resultaat is niet voldoende om de dringende klimaatproblemen het hoofd te bieden", stelde ze.

Rol van België
Minister Huytebroeck legde eveneens de nadruk op de belangrijke rol die België tijdens de onderhandelingen heeft gespeeld. "Wij zijn samen met Frankrijk, Spanje en andere noordelijke landen, zoals Zweden, bij de meest dynamische landen om Kyoto te dragen. De Belgische delegatie is erg actief geweest. Ze diende verschillende voorstellen in die door Europa gedragen werden", luidde het. "Geen goed akkoord, maar het toont wel een zekere politieke wil", oordeelt dan weer het Platform Klimaatrechtvaardigheid, waar organisaties als IEW, BBL, WWF, Greenpeace, ACW, ABVV, Oxfam-Solidariteit, Oxfam-Wereldwinkels, 11.11.11 en CNCD-11.11.11 deel van uitmaken.


Staande ovatie voor de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken Maite Nkoana-Mashabane, die de conferentie voorzat

Tweegradendoelstelling
Het Durban-pakket zal er niet voor zorgen dat we de tweegradendoelstelling halen, zegt het Platform. Die doelstelling, waarbij geprobeerd wordt om de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot 2 graden Celsius deze eeuw, moet onder meer vermijden dat de zeespiegel te sterk stijgt. "Er wordt ook over geen enkele financieringsbron gepraat om het Groene Klimaatfonds te spijzen", zegt het Platform.

Aarzeling bij VS, China en India
Mathias Bienstman van de Bond Beter Leefmilieu (BBL) zegt dat sommige landen met een hoge uitstoot van broeikasgassen per inwoner, zoals de Verenigde Staten, zich weinig constructief opstelden in Durban. "Ook groeiende economieën, zoals China en India, waren redelijk aarzelend. De Europese Unie, de eilandstaten en de Afrikaanse laden zorgden wel voor positieve impulsen."

Bienstman noemt het Durban-akkoord een kleine stap, die van belang is vanwege de veranderende economische verhoudingen in de wereld. "Maar we stevenen nog altijd af op een opwarming van 3,5 graden deze eeuw. Dat is wat er echt toe doet. Daarom moeten ook onze regering en de Europese Unie hun ambities aanscherpen.

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:43 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
11 december 2011, 17:07 uur | Bericht #218738
De belangrijkste punten in de 'Durban deal'

Op de klimaatconferentie in Durban (Zuid-Afrika) hebben de onderhandelaars vanochtend, na een ware uitputtingsslag, een akkoord bereikt over de manier waarop de strijd tegen de klimaatverandering in de toekomst moet worden voortgezet. Hieronder de belangrijkste punten in het akkoord.

+ EEN VOORTZETTING VAN HET KYOTO PROTOCOL NA 2012
Het Kyoto Protocol is momenteel het enige internationale klimaatverdrag dat aan landen bindende doelstellingen oplegt voor de uitstoot van broeikasgassen. De normen gelden voor een veertigtal industrielanden. Groeilanden als China, India en Brazilië - nochtans ook grote vervuilers - krijgen in het protocol geen reductiedoelstellingen opgelegd. Ook de VS ontspringen de dans, omdat ze het akkoord nooit geratificeerd hebben. Het verdrag loopt evenwel slechts tot 2012. De ontwikkelingslanden eisten nieuwe engagementen van de industrielanden, die de "historische schuld" dragen voor de klimaatverandering. De in Durban genomen beslissing voorziet een tweede termijn voor het Kyoto Protocol, maar over de precieze duur ervan (5 tot 8 jaar) dient nog gesproken. Maar zonder landen als Canada, Rusland en Japan, die weigerden mee te stappen in deze verlenging, hebben deze nieuwe engagementen nog maar betrekking op 15 procent van de wereldwijde uitstoot aan broeikasgassen.

+ EEN MONDIAAL AKKOORD IN 2015
De verlenging van het Kyoto Protocol was nodig om de periode tot de inwerkingtreding van een nieuw akkoord te overbruggen. In Durban is een stappenplan uitgetekend voor zo'n nieuw akkoord, dat op alle landen betrekking heeft. In 2015 moet er een overeenkomst komen, die vanaf 2020 in werking zal treden. Volgens de afspraak in Durban moet dat akkoord "een protocol, een ander wettelijk instrument, of een overeengekomen oplossing met kracht van wet" zijn. Die omschrijving, die vaag genoeg was om een akkoord in Durban niet in de weg te staan, dient tegen 2015 nog verder gepreciseerd.

+ EEN OPERATIONEEL GROEN KLIMAATFONDS
Durban maakte ook het Groene Klimaatfonds operationeel, een financieel mechanisme dat tijdens de vorige klimaattop in Cancun werd afgesproken. Dat klimaatfonds moet de ontwikkelingslanden de nodige middelen bieden om zich te beschermen tegen de gevolgen van de klimaatverandering. De industrielanden zullen vanaf 2020 ieder jaar samen 100 miljard dollar in het fonds stoppen. In Durban werd een formulering gevonden om de reserves te omzeilen die de VS tijdens de eerste week van de conferentie tegen het mechanisme hadden geuit. Niet vastgelegd tijdens de voorbije onderhandelingsronde is echter op welke manier de financiering moet verlopen.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Picobyte
Lid
Woonplaats: Stadskanaal/Kopstukken
Berichten: 694
Lid sinds: 31 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 december 2011, 17:16 uur | Bericht #221267
CO2 schandaal/hoax uitgelegd: http://www.liveleak.com/view?i=a60_1314312336
Mailtjes van hoaxers uitgelekt: http://www.liveleak.com/view?i=31b_1259782603

De klimaat/milieu lobby leeft er van en bovendien wordt de echte milieuvervuiling nu mooi buiten beeld gehouden.
Bliksem is gewoon gratis random stroom.Die donder krijg je er extragratis nog bij.
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 december 2011, 17:23 uur | Bericht #230367
| Gewijzigd: 11 december 2011, 17:24 uur, door MarkNL
Marching ever onward to tomorrow!
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 december 2011, 01:33 uur | Bericht #150613
Moeizame klimaattop stelt beslissingen uit

De Verenigde Naties bereikten gisteren in Zuid-Afrika een klimaat-akkoord. Volgens milieuorganisaties stelt het niets voor. Na uiterst moeizame onderhandelingen is op de klimaattop van de Verenigde Naties in Zuid-Afrika gisteren toch een akkoord bereikt. De 194 deelnemende landen stemden in met een plan dat moet leiden tot een nieuw wereldwijd klimaatverdrag. Bovendien werd besloten tot verlenging van het Kyoto Protocol, waarin de vermindering van CO2-uitstoot door een deel van de rijke landen is geregeld.

‘Kyoto’ loopt in 2012 af, waardoor het nodig was om tijdens de top in Durban tot nieuwe afspraken te komen over vermindering van broeikasgassen in de komende jaren. Landen die het verdrag van Kyoto destijds hebben ondertekend, moeten nu ieder voor zich bepalen of ze hun beloftes verlengen. Voor de langere termijn kwamen de landen een ‘routekaart’ overeen, die er in voorziet dat uiterlijk in 2020 een nieuw verdrag in werking treedt. Daarin moeten bindende afspraken staan. Over de precieze invulling van het verdrag en de juridische status ervan zijn de deelnemende landen het nog allerminst met elkaar eens.

Het nieuwe verdrag moet de CO2-uitstoot en de opwarming van de aarde beperkten. Het moet in de periode tot 2015 worden opgesteld. De afspraken moeten ertoe leiden dat ook grote vervuilers als China, India en de Verenigde Staten, die niet deelnemen aan ‘Kyoto’, hun uitstoot gaan verminderen. Greenpeace en andere milieuorganisaties noemden de klimaatconferentie gisteren een mislukking.

Bron: De Pers
Marching ever onward to tomorrow!
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 december 2011, 13:03 uur | Bericht #307775
China levert kritiek op Canada over Kyoto

China heeft dinsdag felle kritiek geuit op het besluit van Canada niet langer mee te doen aan het Kyoto Protocol over het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen. De Chinese autoriteiten stelden dat Canada de internationale maatregelen tegen klimaatverandering ondermijnt. De kritiek van Peking is opmerkelijk. China stelt dat het zelf als land in ontwikkeling niet betrokken hoeft te worden bij bindende afspraken over het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen.

Bron: RTL
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
16 december 2011, 16:25 uur | Bericht #309346
Rusland hekelt verdrag van Kyoto

Rusland steunt de beslissing van Canada om zich terug te trekken uit het verdrag van Kyoto. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken vrijdag gezegd. Het ministerie bevestigde bovendien dat Moskou niet van zins is zich vast te leggen op nieuwe afspraken over klimaatverandering. Volgens Aleksandr Loeksjevitsj, woordvoerder van het ministerie, vallen niet alle grote vervuilers onder het verdrag. Daardoor zou het akkoord niet helpen bij het oplossen van de klimaatcrisis.

Canada trok zich maandag terug uit het verdrag van Kyoto. Het verdrag werd in 1997 opgesteld met als doel de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen om zo klimaatverandering tegen te gaan. De terugtrekking van Canada is een klap voor het verdrag, dat nog door geen ander land is verworpen.

"Dit is opnieuw een voorbeeld dat het Kyoto-verdrag uit 1997 zijn effectiviteit heeft verloren in de context van de sociale en economische situatie in de 21e eeuw", aldus Loekasjevitsj. Het verdrag vereist dat een aantal geïndustrialiseerde landen de uitstoot fors terugdringt. China en de Verenigde Staten, de grootste vervuilers ter wereld, zijn echter niet gehouden aan het verdrag.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
4 januari 2012, 15:48 uur | Bericht #314573
China wil CO2-heffing van Europese Unie niet betalen

Chinese luchtvaartmaatschappijen zijn niet van plan om de heffing te betalen die de Europese Unie sinds 1 januari heft op de CO2-uitstoot van vliegtuigen. Dat heeft de Chinese transportorganisatie gemeld. De organisatie vertegenwoordigt de vier grote luchtvaartmaatschappijen van het land.



De vicevoorzitter van de organisatie meldde dat China op het gebied van de heffing niet met de Europese Unie zal samenwerken. De Chinese maatschappijen willen hun klanten geen extra geld aanrekenen voor de heffing.

Boetes
Een woordvoerster van eurocommissaris Connie Hedegaard, die voor Klimaat bevoegd is, liet al weten dat de Europese Commissie boetes kan opleggen als luchtvaartmaatschappijen de wet niet naleven. De EU veronderstelt dan ook dat alle partijen de nieuwe regels zullen respecteren. De heffing werd op 1 januari ingevoerd. De EU wil luchtvaartmaatschappijen op die manier stimuleren om met hun brandstofverbruik zuiniger om te springen.

Tegenstand
Amerikaanse en Canadese maatschappijen stapten eerder al naar de rechter omdat ze van oordeel waren dat de heffing een schending was van het internationaal recht. Het Europese Hof van Justitie besliste echter dat het systeem mocht worden doorgevoerd. De VS en nog een aantal andere landen dreigen nu met nieuwe stappen tegen de maatregel.

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:44 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
9 maart 2012, 20:27 uur | Bericht #341505
EU niet onder indruk van Chinees verzet tegen CO2-heffing

"Als landen discriminerende maatregelen treffen tegen Europese bedrijven, dan zal de Commissie onmiddellijk gepast reageren, samen met de betrokken lidstaten". Europees commissaris voor Klimaat Connie Hedegaard toonde zich vandaag allerminst onder de indruk van de berichten dat Chinese luchtvaartmaatschappijen hun bestellingen van Airbus-toestellen opschorten onder druk van Peking.


Klimaat-commissaris van de EU Connie Hedegaard

Het was Louis Gallois, de topman van Airbus-moederbedrijf EADS, die donderdag de kat de bel aanbond. Zijn bedrijf wordt "gegijzeld" door de ruzie tussen Europa en China over de Europese handel in CO2-rechten, zei hij.

Inkomsten mislopen
Nu alle luchtvaartmaatschappijen die Europese luchthavens aandoen - dus ook de Chinese - verplicht worden uitstootrechten aan te kopen, riskeert Airbus meer dan 9 miljard euro inkomsten mis te lopen. Maar liefst 45 toestellen die Chinese maatschappijen besteld hebben, mogen voorlopig niet opgeleverd worden omdat Peking het niet eens is met de verplichte deelname aan de emissiehandel. "We vrezen dat dit conflict in een handelsoorlog uitmondt", zei Gallois.

Niet toegeven
De Europese Unie weigert toe te geven aan de dreigementen van Peking, liet commissaris Hedegaard vrijdag verstaan op een Europese ministerraad. Ze vraagt dat alle partijen meewerken aan een internationaal akkoord binnen de Internationale Organisatie van de Burgerluchtvaart (ICAO). Maar liefst 26 van de 36 ICAO-leden hebben verzet aangetekend tegen de uitbreiding van de emissiehandel naar de luchtvaartsector.

Hedegaard hoopt dat de ICAO het eens kan worden over een mondiale handel in uitstootrechten. Zolang zo'n akkoord er niet is, houdt de Europese Unie vast aan het huidige systeem. "Alle lidstaten steunen die positie", aldus Hedegaard.

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:44 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 maart 2012, 21:53 uur | Bericht #341512
Polen stelt veto tegen Europese klimaatdoelstellingen

Polen heeft op een bijeenkomst van de Europese milieuministers in Brussel zijn veto gesteld tegen een wegenkaart die de CO2-uitstoot in de Europese Unie tegen 2050 met minstens 80 procent inperkt. "Het is redelijk rampzalig. Er valt geen centimeter opening te bespeuren bij de Polen", reageerde de Brusselse minister Evelyne Huytebroeck. Zij verdedigde namens België een reductie van de CO2-uitstoot met 30 procent tegen 2020.



Polen weigert zich als enige lidstaat in te schrijven in klimaatdoelstellingen op lange termijn. De regering in Warschau vindt de hele oefening zeer theoretisch en wil zich naar eigen zeggen enkel engageren voor doelstellingen die ze ook echt kan waarmaken. Zowat de hele Poolse elektriciteitsproductie is afhankelijk van vervuilende kolencentrales en dus veegde minister Marcin Korolek in Brussel alle tussentijdse doelstellingen (40 procent in 2030 en 60 procent in 2040) van tafel. "Polen wou geen enkel percentage of deadline in de tekst zien. Dat aanvaarden zou een stap achteruit geweest zijn", aldus Huytebroeck. De Polen hebben zich tot dusver enkel ingeschreven in de doelstelling om de CO2-uitstoot in Europa tegen 2020 met 20 procent in te dijken.

Huytebroeck bevestigde op de bijeenkomst dat België voortaan kan instemmen met het optillen van die inspanning tot 30 procent. Het Waalse en het Brusselse gewest verdedigen dat standpunt al jaren en maandag kondigde de Vlaamse minister Joke Schauvliege aan dat ook Vlaanderen voor 30 procent kan gaan. De drie gewesten hadden voor aanvang van de Europese ministerraad nog een coördinatievergadering.

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:44 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3 4
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 642 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 642, lezen 6 mensen het topic "Winter 2010 discussietopic deel 8".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden