Nergens wordt zo uitgekeken naar positieve resultaten van de komende klimaattop in Durban als op de eilanden in de Stille Oceaan. De stijgende zeespiegel dwingt er nu al mensen te verhuizen. Op verscheidene van de bijna duizend bewoonde eilanden in de Stille Oceaan is de klimaatverandering al harde realiteit. Op de Carteret-eilanden, een eilandengroep die 86 kilometer voor de kust van Bougainville ligt, het grootste eiland van Papoea-Nieuw-Guinea, is de uittocht al begonnen.
Meter boven zeeniveau
De eilanden, die gemiddeld maar iets meer dan een meter boven het zeeniveau liggen, worden ontruimd omdat overleven er onmogelijk begint te worden. Van de 2.700 gezinnen die op de eilanden leven, zijn er inmiddels al twee hervestigd op de Marau-eilanden, die ook tot Papoea-Nieuw-Guinea behoren. De verhuizing van nog eens acht gezinnen is al gepland. "We hebben geregeld af te rekenen met springtij, en die golven vreten onze kusten weg", zegt Ursula Rakova, een lid van de Raad van Ouderen van de eilanden. Een belangrijk deel van het landbouwareaal op de eilanden is al verloren gegaan. "Het wordt steeds moeilijker om voedselgewassen te telen", zegt Rakova. "Maar onze grootste zorg is dat er op een dag een extra hoge springvloed komt die alle inwoners wegveegt, zonder een spoor na te laten."
Hulp blijft uit
De hervestiging van de inwoners van de Carteret-eilanden maakt deel uit van een plan dat vier jaar geleden door de Raad van Ouderen werd uitgewerkt. Er is internationale steun voor, maar Rakova is ontevreden over de bijstand die ze van haar eigen regering krijgt. "De regering reageert heel traag en kiest niet de juiste prioriteiten. De regering van Papoea-Nieuw-Guinea stelde in 2007 2 miljoen kina (toen ongeveer 521.000 euro) ter beschikking voor de bouw van nieuwe huizen op veiligere plaatsen, maar het regionale bestuur in Bougainville heeft ons daarvan nog niets overgemaakt."
Toenemende droogte
Op andere eilanden kan de toenemende droogte de bewoners nog sneller wegjagen dan het stijgende water. Tokelau, Tuvalu en de Cook-eilanden lijden nu al zwaar onder de droogte. Op Tuvalu is een groot deel van het grondwater vervuild of erg zout. Als het minder gaat regenen of er door de stijging van de zeespiegel nog meer zout in het grondwater terechtkomt, zal er steeds minder bruikbaar water beschikbaar zijn. Dat kan ook snel tot sociale spanningen leiden. Spanningen zijn er ook op Samoa, waar de kustlijn op sommige plaatsen al tot 80 meter is teruggeweken. Kustbewoners trekken naar het binnenland en veroorzaken er steeds meer landconflicten.
Water aan de lippen
Ook de veranderende weerpatronen maken het de boeren op eilanden lastig, zegt Peniamina Leavai van het Pacific Adaptation to Climate Change Project (PACC), een regionaal initiatief om de bevolking op de eilanden te helpen zich aan te passen aan de klimaatverandering. Sommige eilanden kregen onlangs te maken met droogte terwijl eigenlijk de regentijd had moeten beginnen. "Varkens begonnen de bananenplanten aan te vreten voor het water in de stammen, wallaby's en pythons gingen in de dorpen op zoek naar eten en water en mensen stalen gewassen uit de tuinen van hun buren." Beleidsmakers in de Stille Oceaan hebben het gevoel dat het water hen aan de lippen staat. "De stijging van de zeespiegel gaat nu in millimeters, maar dat worden centimeters en er is een onweerlegbaar risico dat het zeepeil op termijn een meter of meer zal stijgen", verklaarde John Silk, minister van Buitenlandse Zaken van de Marshalleilanden in mei tijdens een conferentie in New York.
Onbetaalbare oplossingen
Oplossingen om de inwoners van de eilanden in de Stille Oceaan beter te beschermen tegen dat onheil zijn er, maar voorlopig ontbreekt het aan de nodige internationale steun ervoor. Mensen uit bedreigde gebieden kunnen hervestigd worden op andere eilanden, landinwaarts of zelfs in andere landen. De eilanden kunnen dijken bouwen, nieuwe huizen die beter bestand zijn tegen stormen en overstromingen en meer en betere waterreservoirs aanleggen. Het herstel van koraalriffen en mangrovewouden kan een natuurlijke verdedigingsgordel optrekken rond kwetsbare eilanden. Beleidsmakers kunnen opleidingen krijgen om nieuwe oplossingen te leren kennen en de beschikbare middelen efficiënter in te zetten.
Vooruitzichten
"Er is een breed gamma aan opties", zegt Leavai van het Pacific Adaptation to Climate Change Project. "Sommige zijn duur, andere goedkoper, maar veel ideeën kunnen niet meteen in de praktijk worden gebracht omdat de mensen in de regio er niet de middelen en de capaciteit voor hebben." Op de klimaatconferentie die eind deze maand in het Zuid-Afrikaanse Durban begint, wordt onder meer gekeken hoe arme landen beter kunnen geholpen worden zich aan te passen aan de klimaatverandering. De vooruitzichten zijn niet schitterend. Op de klimaattop van 2009 in Kopenhagen zegden de rijke landen 30 miljard dollar (22 miljard euro) toe om arme landen in 2010, 2011 en 2012 te helpen de meest dringende maatregelen te treffen, maar volgens het Britse klimaatinitiatief CDKN is daarvan nog geen tiende overgemaakt
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:39 uur, door Joyce.s
"Nergens wordt zo uitgekeken naar positieve resultaten van de komende klimaattop in Durban als op de eilanden in de Stille Oceaan. De stijgende zeespiegel dwingt er nu al mensen te verhuizen."
De zeespiegel stijgt niet, maar daalt en doet dat al 2 jaar. Ja het zeeniveau daalt volgens de Envisat informatie, dit is de grootste Aarde observatie sateliet ooit gebouwd. Maar dat wisten jullie natuurlijk al allemaal?
Vooruit dan maar, want sommige mensen geloven iets pas na het zien van een schema'tje of grafiekje:
Gaan we verder:
"We hebben geregeld af te rekenen met springtij, en die golven vreten onze kusten weg", zegt Ursula Rakova, een lid van de Raad van Ouderen van de eilanden."
Dit fenomeen noemen we erosie en heeft in de verste verte niets maar dan ook niets met de klimaattop in Durban te maken. Of ze moeten beslissen om erosie te verbieden maar ook daar gaat China volgens mij niet mee akkoord. Ow ja en moet ik springtij nog aan iemand uitleggen?
Verder:
"Maar onze grootste zorg is dat er op een dag een extra hoge springvloed komt die alle inwoners wegveegt, zonder een spoor na te laten."
Het zou eerder een tsunami zijn die daar voor zal gaan zorgen. Kleine aardbeving met kleine tsunami is natuurlijk al genoeg voor een eilandje van een meter hoog. En zeker als je naar de diepte van de ocheaan eromheen kijkt.
en toen:
"Sommige eilanden kregen onlangs te maken met droogte terwijl eigenlijk de regentijd had moeten beginnen"
Ja dus? moet de natuur ieder jaar precies het hetzelfde doen? Vroeger geen last van droogte of te natte tijden? Dit fenomeen noemen we het weer en daar kun je hier op de site nog veel meer informatie over krijgen.
ten slotte:
" Beleidsmakers in de Stille Oceaan hebben het gevoel dat het water hen aan de lippen staat. "De stijging van de zeespiegel gaat nu in millimeters, maar dat worden centimeters en er is een onweerlegbaar risico dat het zeepeil op termijn een meter of meer zal stijgen"
Hoe weten deze mensen dat millimeters centimeter worden? wat weten zij dat wij niet weten? En als ze denken dat het water daar volgende week een meter hoger staat, zou ik beginnen met een dijk te bouwen ipv. ieder jaar een overgesubsideerde klimaat top te bezoeken.
| Gewijzigd: 22 november 2011, 14:37 uur, door Aern
Beetje onzin hé voor een probleem waar nog steeds geen wetenschappelijk bewijs voor is.. | Gewijzigd: 27 november 2011, 14:58 uur, door Aern
Beetje onzin hé voor een probleem waar nog steeds geen wetenschappelijk bewijs voor is..
Geen 'beetje onzin' maar gewoonweg idioterie! Plus gemiddeld 7,5 cameramensen en journalisten per land. Nou dan zijn we verzekerd van correct nieuws... . Uhhh ik weet het al, er komt niets uit! Weggegooid geld dus die klimaatconferentie, dat men beter voor andere doeleinden had kunnen gebruiken.
Beetje onzin hé voor een probleem waar nog steeds geen wetenschappelijk bewijs voor is..
Het wetenschappelijk bewijs, voor zover iets wetenschappelijk ooit 100% te bewijzen valt: http://berkeleyearth.org/index.php
De kwaliteit van temperatuurgegevens, volgens sommigen zo belabberd dat er nauwelijks conclusies voor het klimaat uit getrokken kunnen worden, is in een omvangrijk onafhankelijk project beoordeeld.
De data van het Berkeley Earth Surface Temperature (BEST) moeten voor eens en voor altijd duidelijkheid verschaffen over de invloed van de geografische positie en de aantallen weerstations, de gevolgen van verstedelijking (Urban Heat Islands) en andere onbedoelde verstoringen en bewuste manipulatie van de cijfers op de bestaande temperatuurgrafieken.
Nu terug naar je eerste opmerking over die 20.000 man. Die 100 man per land is omdat dit een superbelangrijk onderwerp is, en het mega-gecompliceerd ligt. Niet over het feit of het allemaal wel waar is, maar over welke maatregelen je moet nemen. Kiezen we voor adaptatie of mitigatie, en dan gaan er per deelgebied (biomassa, CCS, etc.) een aantal deskundigen, beleidsmakers, en belanghebbenden mee. Herinner je je Kopenhagen nog? Vanuit Nederland reed daar een speciale trein naartoe! Je gedachte dat een paar man per land dit kan oplossen is toch wel heel erg naïef.
Tot slot, waarom sturen die landen zoveel mensen als er voor dit probleem helemaal geen wetenschappelijk bewijs is? Klaarblijkelijk vinden al die landen wel dat er een probleem is, en zijn ze ervan overtuigd dat ze iets moeten doen, alleen weten ze nog niet precies wat.
Tot slot, waarom sturen die landen zoveel mensen als er voor dit probleem helemaal geen wetenschappelijk bewijs is? Klaarblijkelijk vinden al die landen wel dat er een probleem is, en zijn ze ervan overtuigd dat ze iets moeten doen, alleen weten ze nog niet precies wat.
Ja dat weet ik nog. Kwam er niet iemand met het vliegtuig terug?
Lossen aantallen afgevaardigden het probleem dan op?
Zoveel mensen per land afvaardigen is niet om ons niet met kwaliteit, maar met kwantiteit te overtuigen Jou hebben ze dat klaarblijkelijk al gedaan.
Lossen aantallen afgevaardigden het probleem dan op?
Zoveel mensen per land afvaardigen is niet om ons niet met kwaliteit, maar met kwantiteit te overtuigen Jou hebben ze dat klaarblijkelijk al gedaan.
Ben, je ziet klimaatverandering als iets dat ja/nee, zwart/wit is, en met een draai aan een knop kan worden opgelost. Oh nee, je vindt alles volkomen onzin. En wetenschappers zijn leugenaars, linkse zakkenvullers, en oplichters. Maar wanneer je ziek bent, ga je dan naar een gewone arts, of net zoals bijvoorbeeld Sylvia Millecam naar Yomanda of een andere 'alternatieve' genezer, omdat jouw arts net zo'n wetenschapper is als die klimaatwetenschappers?
Lossen aantallen afgevaardigden het probleem dan op?
Zoveel mensen per land afvaardigen is niet om ons niet met kwaliteit, maar met kwantiteit te overtuigen Jou hebben ze dat klaarblijkelijk al gedaan.
Tja, het is zo'n omvangrijk probleem, dat er wel iets meer dan een handjevol wetenschappers voor nodig zijn. Dat wist de 12e eeuwse filosoof Avicenna al...
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Geweldig zoals je het weet te draaien. Je bent vast wetenschapper? Je zegt nog steeds niets over het feit dat er 200 figuren per land heen gaan. Overigens dacht ik jou voortdurend te zien schrijven dat alle wetenschappers het er over eens zijn toch? Waarom dan zo moeilijk doen en zoveel figuren sturen?
Over linkse zakkenvullers heb je mij nooit iets horen beweren of zien schrijven. Zakkenvullers zitten in alle politieke en niet-politieke geledingen. Veel en veel meer bij rechts en helaas hebben zogenaamd linkse politici hen daartoe de kans gegeven vanuit de achterhaalde gedachte van sociaal democratie dat het goed is om de marktwerking te omarmen, zoals ik vanmiddag in Buitenhof weer eens hoorde zeggen. We zien nu wat dat tot gevolg heeft. De financiële markt heeft de politiek van sociaal-democratisch 'links' tot liberaal 'rechts' volledig in de tang. De financiële markt bepaalt de politiek i.p.v. anderom. Hoezo democratie?
Maar zoals je leest, zie ik in sociaal-democraten geen links, maar eigenlijk meer rechts. Dus als daar zakkenvullers onder vertoeven zijn het in mijn ogen rechtse zakkenvullers. Ze houden tenslotte ook deze rechtse regering in stand. Over PVV, nou nee, laten we het daar maar helemaal niet over hebben.
Maar dat er onder mensen die zichzelf 'links' noemen zoveel domheid is dat ze een discussie niet anders kunnen aanlopen dan anderen verwijten dat ze zelf voor linkse zakkenvullers worden aangezien, tja dat getuigd van deskundigheid over het klimaat...
Over linkse zakkenvullers heb je mij nooit iets horen beweren of zien schrijven. Zakkenvullers zitten in alle politieke en niet-politieke geledingen. Veel en veel meer bij rechts en helaas hebben zogenaamd linkse politici hen daartoe de kans gegeven vanuit de achterhaalde gedachte van sociaal democratie dat het goed is om de marktwerking te omarmen, zoals ik vanmiddag in Buitenhof weer eens hoorde zeggen. We zien nu wat dat tot gevolg heeft. De financiële markt heeft de politiek van sociaal-democratisch 'links' tot liberaal 'rechts' volledig in de tang. De financiële markt bepaalt de politiek i.p.v. anderom. Hoezo democratie?
Maar zoals je leest, zie ik in sociaal-democraten geen links, maar eigenlijk meer rechts. Dus als daar zakkenvullers onder vertoeven zijn het in mijn ogen rechtse zakkenvullers. Ze houden tenslotte ook deze rechtse regering in stand. Over PVV, nou nee, laten we het daar maar helemaal niet over hebben.
Maar dat er onder mensen die zichzelf 'links' noemen zoveel domheid is dat ze een discussie niet anders kunnen aanlopen dan anderen verwijten dat ze zelf voor linkse zakkenvullers worden aangezien, tja dat getuigd van deskundigheid over het klimaat...
Dit is de agenda voor COP17:
http://unfccc.int/resource/docs/2011/cop1/eng/01.pdf
Heb je enig idee hoe zo'n meeting in zijn werk gaat? Lees eens wat blogs van deelnemers aan vorige meetings.
Wetenschappers zijn het nooit ergens 100% over eens. De meeste wetenschappers zijn het wel eens dat er een klimaatsverandering optreedt! Maar over de details van wat dan ook zal men het nooit eens zijn. Dat is ook het mooie van wetenschap. Er is nog zoveel dat we niet weten! (En ook niet in ons leven te weten zullen komen!)
Op enige andere fora worden wetenschappers als linkse zakenvullers neergezet -- hier vindt men ze enkel zakkenvullers.
Overigens doe ik geen wetenschappelijk onderzoek, maar weet daar wel veel van.
Ok, dat intrigeert me, maar wat wist hij al? Ik bedoel in welke context? | Gewijzigd: 27 november 2011, 18:06 uur, door Tyshane
http://unfccc.int/resource/docs/2011/cop1/eng/01.pdf
Heb je enig idee hoe zo'n meeting in zijn werk gaat? Lees eens wat blogs van deelnemers aan vorige meetings.
Wetenschappers zijn het nooit ergens 100% over eens. De meeste wetenschappers zijn het wel eens dat er een klimaatsverandering optreedt! Maar over de details van wat dan ook zal men het nooit eens zijn. Dat is ook het mooie van wetenschap. Er is nog zoveel dat we niet weten! (En ook niet in ons leven te weten zullen komen!)
Op enige andere fora worden wetenschappers als linkse zakenvullers neergezet -- hier vindt men ze enkel zakkenvullers.
Overigens doe ik geen wetenschappelijk onderzoek, maar weet daar wel veel van.
Hier op O-O worden wetenschappers (in algemene zin) geen zakkenvullers genoemd. Wel wordt (o.a. door mij) beweerd dat onderzoekers (of dat nu wetenschappers zijn of niet) en journalisten die zeer veel pro-Global-Warming publiceren dat doen om mee te profiteren van de grote hoeveelheden subsidie die uitsluitend ter beschikking wordt gesteld aan pro-global-warming onderzoeken, terwijl wetenschappelijke tegenhangers verguisd worden.
Dat door wetenschappers met gegevens wordt gemanipuleerd (waardoor vleeseters agressief zouden zijn ),is algemeen bekend en dat beperkt zich helaas niet tot de klimaatwetenschappers. Alleen zal het bij de klimaatwetenschappers die dat doen weggewoven worden, want dat komt de heersende klimaat-elite en gelieerde politici niet goed uit. | Gewijzigd: 27 november 2011, 18:24 uur, door Ben47
In de 12e eeuw natuurlijk niet in de context van het klimaatvraagstuk Nee, een van zijn kernpunten kwam erop neer dat het bijna een verplichting was om voort te bouwen op wat anderen al hadden gezegd omdat een onderwerp uit de natuur simpelweg te omvangrijk was voor 1 mens om te begrijpen. En ik vergis me trouwens, het was Averroes
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Ah oke, ik snap nu de link, uiteraard begreep ik dat het vroeger niet in de huidige context was gezegd, haha! Maar voortbouwen op anderen is ok, klakkeloos overnemen niet, dus zonder meer aannemen en daarop voortborduren zonder controle of heroverweging.
Snap ik snap ik, maar ik wilde daarmee eigenlijk alleen aangeven dat voor sommige zaken een of enkele wetenschapper(s) niet voldoende is
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
De 17de conferentie van de Verenigde Naties over de strijd tegen de klimaatverandering is vandaag in Durban (Zuid-Afrika) van start gegaan en zal twaalf dagen duren. De top wil de klimaatonderhandelingen nieuw leven inblazen en het Kyoto-protocol, dat eind 2012 afloopt, een toekomst geven. De Zuid-Afrikaanse overheid meldt dat ongeveer 20.000 afgevaardigden, experts, politici, ambtenaren en journalisten uit 190 staten aan de klimaattop deelnemen.
De toekomst van het Kyoto-protocol, het enige internationale verdrag dat de uitstoot van broeikaseffecten in een veertigtal industrielanden tracht te beperken, staat centraal in de debatten. Daarnaast staat ook de financiering voor de meest kwetsbare landen op de agenda.
Nog voor de start van de conferentie benadrukten de eilandstaten, die het meest kwetsbaar zijn voor klimaatverandering, de nood aan een klimaatakkoord. In een persmededeling noemen ze de bereidheid van de landen met de grootste CO2-uitstoot om de beslissingstermijn te verlengen, "verraad jegens de meest kwetsbare bevolkingen". Om te voorkomen dat Durban een nieuwe mislukking zoals Kopenhagen twee jaar geleden wordt, zullen vooral grote opkomende landen zoals India en China, maar ook de Verenigde Staten, een beslissende rol tijdens de top spelen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:39 uur, door Joyce.s
"Voor de meeste mensen in ontwikkelingslanden en Afrika is klimaatverandering een zaak van leven en dood." Dit zei de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma tijdens de klimaatconferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban. Durban is tot 9 december het toneel van onderhandelingen over het inperken van de CO2-uitstoot. Zuma sprak maandag afgevaardigden van zo'n 190 landen toe. Hij riep de delegaties op verder te kijken dan nationale belangen.
De droogte in Sudan is volgens Zuma deels de oorzaak van de stammenoorlogen in het land. Ook zijn veel Somaliërs ontheemd geraakt door droogte en hongersnood. "Veranderingen en oplossingen zijn altijd mogelijk."
Nationale belang
"In deze gesprekken moeten landen en andere partijen verder kijken dan het nationale belang om een oplossing te vinden die goed is voor de mensheid en het algemene nut", aldus de president. In de twee weken die de conferentie duurt moeten manieren worden gevonden om de al maar stijgende uitstoot van broeikasgassen omlaag te brengen. Het belangrijkste pijnpunt daarbij is het verschil tussen arme en rijke landen en de mate waarin zij de uitstoot van broeikasgassen moeten verminderen.
Industriële landen
Volgens Christiana Figueres van de Verenigde Naties is de belangrijkste kwestie die op de conferentie aan de orde komt de belofte van industriële landen met betrekking tot de inperking van de uitstoot. Deze beloftes zijn volgens Figueres echter wel gekoppeld aan de beloftes die ontwikkelingslanden moeten doen om de strijd met de klimaatverandering aan te binden. Ze citeerde Nelson Mandela: "It always seems impossible until it is done."
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0
Nobelprijswinnaar Desmond Tutu heeft zijn pijlen bij de start van de klimaatconferentie in Durban op de klimaatverandering gericht. Hij noemt het een "enorme, enorme vijand" die de hele mensheid bedreigt, zowel rijk als arm. Na de strijd tegen de Apartheid moeten we ons nu verenigen om de CO2-uitstoot te verslaan, aldus Tutu.
"We staan tegenover een nieuwe, grote vijand. En niemand, geen enkel land kan deze vijand in z'n eentje bestrijden... een vijand die we global warming noemen", zei Tutu. "We hebben maar één thuis. Dit is onze enige thuis. En of je rijk of arm bent, dit is jullie enige thuis. Jullie zijn allemaal lid van één familie: de mensheid." Met deze woorden wees Tutu de onderhandelaars van de VN-klimaattop op hun belangrijke taak.
In Durban sprak Tutu op een bijeenkomst waar religieuze toespraken afgewisseld werden met muziek. Gedurende 12 dagen zullen onderhandelaars uit bijna tweehonderd landen de gesprekken van Kopenhagen en Cancun verderzetten. Er staat veel op het spel, want door de klimaatverandering zouden weerfenomenen veel heviger kunnen worden. Daardoor zullen het aantal vluchtelingen, de hongersnood en de armoede alleen maar toenemen. Zoals ieder jaar heeft de organiserende stad veel veiligheidsmaatregelen getroffen. Zo zullen liefst 2.500 agenten ingezet worden om criminaliteit tijdens betogingen te vermijden. De klimaatconferentie eindigt op 9 december.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:39 uur, door Joyce.s