Nederland kan 80 procent minder broeikasgassen uitstoten in het jaar 2050, mits nu al wordt ingezet op vier maatregelen: energiebesparing, het afvangen en opslaan van het broeikasgas CO2, biomassa en groene stroom. Dat stellen het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) in een gezamenlijk rapport. Het rapport is gemaakt op verzoek van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.
Biomassa en elektrische auto's
De onderzoekers wijzen erop dat de hoeveelheid biomassa beperkt is en dat keuzes moeten worden gemaakt waar dit als brandstof zal worden ingezet. In het verkeer zouden vliegtuigen en vrachtwagens biogas als brandstof kunnen krijgen, maar niet de personenauto's. Daar ligt biogas minder voor de hand, omdat er alternatieven zijn in de vorm van elektrische auto's of auto's op waterstof. Ook is onzeker hoeveel ruimte er beschikbaar zal zijn voor het ondergronds opslaan van het broeikasgas CO2. Dat kan een grote rol vervullen bij industriële installaties, maar bij kolencentrales is het niet de beste keuze. Bij het opwekken van elektriciteit zijn alternatieven mogelijk als windmolens en zonnepanelen.
Klimaattop
Over twee weken komen de Verenigde Naties bijeen in het Zuid-Afrikaanse Durban voor een nieuwe klimaattop. Delegaties van bijna 200 landen, waaronder Nederland, zullen tot 9 december praten over stappen voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen.
Bron: AD | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:55 uur, door Joyce.s
Nederland ligt op koers met het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. 'Zeer waarschijnlijk' voldoet Nederland volgend jaar wat dat betreft aan het zogenoemde Koyotoprotocol, zo heeft staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) vandaag geschreven aan de Tweede Kamer.
Uit berekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) blijkt dat als Nederland het huidige beleid voortzet, er eind volgend jaar 6 procent minder CO2 wordt uitstoten dan in 1990. Daarmee voldoet Nederland aan internationale afspraken die eerder werden gemaakt in het Japanse Kyoto. De bredere doelstelling is een reductie van 20 procent in 2020 ten opzichte van 1990.
Atsma verwacht de doelstelling te halen zonder volledig gebruik te maken van buitenlandse emissierechten. Eind 2012 houdt Nederland er hiervan waarschijnlijk 30 miljoen over, terwijl er geraamd was dat er 125 miljoen nodig zouden zijn.
Op maandag 28 november begint in het Zuid-Afrikaanse Durban een klimaattop waarin nieuwe klimaatafspraken gemaakt moeten worden. Het Europees Parlement wil dat de Europese Unie daar een voortrekkersrol neemt en streeft naar een hogere reductie dan de eerder afgesproken 20 procent per 2020.
Bron: AD