en ehm ijsland ook
En zie Spanje met 0 graden.
Ik zie ook dat het reservoir koude her en der groter wordt. Dit is in elk geval gunstig. De kou moet wel ergens vandaan komen om ons te bereiken. Hoe groter en dichter dat bij is, hoe beter lijkt me. Bij een gunstige stroming kunnen we op termijn misschien wat winterse perikelen verwachten. De eerste kaart van Calliep geeft dat ook aan.
Maar de 2 meter temperatuur bepaalt wel of de sneeuw meteen in natte blubber verandert of blijft liggen. Kun je wel zeggen, er ligt een sneeuwdek (technisch gesproken correct) maar van 30 cm natte blubber wordt niemand vrolijk.
Als ik me niet vergis doet de DP dat, ik kan me nog een situatie voor me halen 2 jaar geleden. Toen ook 3 a 4 graden, maar wel een mooi pak sneeuw
Ja ik kan het me ook nog wel herinneren. Maar ik moest het opruimen voor mijn werk en dan kun je niet hebben dat de sneeuw nat wordt op de grond. Ruimt veel lastiger op.
Inderdaad, niet zozeer de T2m is bepalend voor het smelten van sneeuw maar veel meer het dauwpunt (DP) en de luchtvochtigheidsgraad (LVG) . Algemeen geldt; Droge lucht (lage (neg) DP en lage LVG) zijn goed voor de sneeuw, hoge LVG en DP doen de sneeuw smelten.
Ciao Johann | Gewijzigd: 26 november 2011, 11:29 uur, door Alpenweerman
Ik heb je een PB gestuurd, heb je deze goed ontvangen?
Ik zie de winter nog niet meteen de deur invallen! Eerst maar eens genieten van een typische west-circulatie!
Sneeuw mag er vallen vanaf 20 december ^^
Heb hem ontvangen
On topic: ik ben benieuwd naar 5dec ik zie hier op deze site trouwens ook beduidend veel neerslag vanaf begin december. De temps daar zijn altijd wel hoog
http://www.weeronline.nl/Europa/Belgie/Izegem/4054505
@JV 26/11/11
De orkaandepressie, die gisternacht met maximale windsnelheden tot rond 200 km/uur de Færøer geselde (Akraberg Fyr registreerde zowaar een ‘schuiver’ van 204 en de hoofdstad Torshavn 165 km/uur), had het gistermiddag en -avond gemunt op de westelijke en noordwestelijke kustgebieden van Noorwegen. Er kwamen daar rukwinden voor tot boven 150 km/uur. Oliver Oeckerath stelde het volgende overzicht samen: "Tijdens de afgelopen nacht bereikten de gemiddelde winden op de stations Nordøyan-Fyr (provincie Nord-Trøndelag) alsmede Kråkenes (Sogn og Fjordane) een volle orkaankracht 12 met ruim 120 km/uur. Nordøyan meldde een 'schuiver' van 154 km/uur en Ona II (Møre og Romsdal) registreerde zelfs uitschieters tot 165 km/uur (45,8 m/s).
De provincie Nordland werd geteisterd door een zware stormvloed met recordhoge waterstanden in Bodø (413 cm tegen 404 cm in 1979), Kabelvåg (428 cm tegen 422 cm in 1949) en Harstad (321 cm tegen 309 cm in 1983).
Ter hoogte van het landsdeel Trøndelag zijn boven de Noorse Zee "rogue waves" (monstergolven) gemeten tot 30 meter hoogte. De olie- en gasvelden Skarv- en Heidrunfeltet (Haltenbank, ten westen van Kristiansund) werden getroffen door golven van 15-16 meter hoogte, waardoor de productie tijdelijk moest worden gestaakt". Tot zover Oliver.
De grootste hoeveelheden neerslag werden vanochtend afgetapt in Tafjord met 34, Majavatn met 35 en Mosjøen-Kjærstad (provincie Nordland) met 58 mm. In de bergen sneeuwde het. In het skigebied Geilo lag vrijdagochtend nog geen sneeuw, vanochtend 18 centimeter en Oppdal ging van niets naar 15 cm. Sneeuwen deed het ook volop in het westen van Norrland (Noord-Zweden). In Hemavan lag vanochtend 23, in Ransaren 27 cm en in Noord-Finland was Muonio een uitschieter met 22 cm.
De eerste twee kaarten geven de wind op 10 meter aan. 30 meter per seconde = 108 kilometer per uur. Ik weet nu wel niet of dat windstoten zijn of niet, maar toch dit blijft zeer hoog, omdat dit nog maar voor mijn regio is (Vlaamse Ardennen). Op de wadden wordt 44 meter per seconde behaald. Dit is 160 km/u, dus dat is vrij hevig. De windstoten denk ik dus vermoedelijk, zijn dus voor het westen van Vlaanderen en grote delen van Nederland windkracht 12. Wellicht zal de werkelijke windsnelheid wel wat lager liggen. Maar vergeet, niet, dit is geen berekening van de max. windstoten dus deze kan nog hoger liggen, dan wordt voorspeld.
De derde kaart geeft de temperatuur op een bepaalde hoogte aan. Deze haalt juist de sneeuwdrempel niet, maar natte sneeuw misschien wel, en met een lichte afwijking is sneeuw wel mogelijk.
De vierde kaart geeft neerslagberekeningen aan tussen 10 mm en 15, lokaal zelfs meer,e n wellicht zal dat ook zijn. Regionale verschillen bestaan altijd. Het zal de hele nacht regenen/ of sneeuwen, want pas rond 6u smorgens gaat het droger worden, en de uren ervoor zou het ook al nat geweest zijn. (misschien in de buiige vorm weliswaar), maar dit is zeker een neerslagzone en een heftige.
De vijfde kaart geeft de temperatuur om 6u aan. Dit is een van de koudste momenten van de nacht, maar het echte koudste punt wordt om3u bereikt, dus dat kan nog wat lager liggen + de eventuele bewolkingsgraad, wind enzo... kunnen er ook voor zorgen dat het kouder aanvoelt enzo... De grondtemperatuur ligt ook laag dan wellicht. Ik vermoed dat het wat kouder kan worden, doordat men in de voorspellingen ook altijd s'nachts warmer voorspelt dan het werkelijk is. Op deze kaart vorst in Belgisch lotharingen. En in Belgie en zuid-oost nederland is de temperatuur nog altijd koud genoeg voor sneeuw. In het NW van Nederland zal het wat moeilijker zijn. Ook het NO van Nederland geeft men iets zachter aan, maar ik vermoed als het in Belgie zo koud wordt, dat het in het NO van Nl ook wel wat kouder wordt dan men aangeeft.
Zesde kaart geeft de windsnelheden op hoge hoogte aan. Dit kan bepalend zijn voor de vorming van buienwolken, en zelfs onweerswolken (en in A ook tornadowolken). Volgens deze kaart sluit ik onweer niet uit/)
Laatste kaart haalt de sneeuwdrempel overal. Behalve in Lotharingen en Hoge venen maar die liggen hoger dan de rest van de Benelux, dus ook daar sneeuw volgens die kaart. Geen twijfel mogelijk/ In het N van NL worden zelfs waarden van 508 gehaalt. Onder 524heb je zeker sneeuw. Onder 532 is er kans op sneeuw of natte sneeuw.
Ik heb eens gekeken. 6 December blijven temperaturen laag in Belgie (behalve kuststreek). Dooitemperatuur is koud genoeg. Het kan pap worden in sommige streken, het blijft nat, en het wordt wat ongunstiger voor sneeuw maar niet onmogelijk. De wind verdwijnt wel. Op 5 December is er 12 uur in Belgie een bepaalde windstootgraad van 36 mm/s. Deze zal dus rond het middenpunt vermoedelijk nog een pak hoger liggen, omdat de storm dan op zijn piek ligt en op koers is naar de Noordzee, onderweg passeert hij de kusstreek van Belgie. Vermoedelijk verwacht ik dan ook de stormpieken van 40 m/s met die kaarten ZEKER voor Belgie voor West en Oost Vl.
5 December: Stormweer met mogelijk sneeuw s'avonds en vooral s'nachts. Grote neerslaghoeveelheden. Constant regen voor langer dan 48 uur, met mogelijk tussendoor sneeuw. Er valt in 12 uur soms meer dan 15 mm.
6 December: iets kouder dan 5 december, wel wat zachter dan de nacht. Twijfelachtig, de wind verdwijnt wel.
Ik denk dat we de precieze kaarten moeten afwachten om nog meer conclusies te trekken, maar als de GFS zijn kaarten behoudt dan denk ik dat er ons nog iets moois staat te wachten omdat met de kaart de 12z en 0z nog veel belovender zijn, die we nu niet te zien krijgen, en 5 en 6 december staat dichter dan 10 december op de LT. Er kan veel gebeuren, maar we zullen er wel iets van te zien krijgen. De storm van 25 november kon aansterken of afzwakken. Het laatste gebeurde. Nu kan het eens het eerste zijn, maar die storm verdween niet, want er is 8 beaufort op de wadden, en hij werd iets noordelijker getekend.
| Gewijzigd: 26 november 2011, 16:00 uur, door Vahnstad
Zijn de temps dan niet te hoog ?
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos
En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Het zal kantje boordje worden, maar dit is toch iets om rekening mee te houden. De sneeuwdrempel op zeeniveau wordt behaald. Temperaturen -4/-6 zijn net iets te zacht, maar een afwijking van een temperatuur is al goed genoeg. Om 18u is de 2m temperatuur iets te hoog, maar je moet er rekening mee houden dat het de hele nacht neerslag voorspeld wordt, een afname van temperatuur enzo... en dan wordt de grondtemperatuur koud genoeg (in de Ardennen zelfs vorst), omdat het mede een koudefront is (iets dat koude lucht met zich meebrengt), maar al snel zal dooien denk ik door het naderende azorenhoog. Lichte afwijkingen (en die zijn er altijd) en een behoud van deze kaarten is mogelijk goed genoeg voor een verrassende sneeuwdump. Een soort van kleine sneeuwstorm dus ..., maar toch blijf ik erbij dat het een te zachte (en ook natte) winter wordt. Onweer is ook mogelijk met deze kaarten.