Wie maandagochtend vroeg de weg op moet, doet er goed aan uiterst voorzichtig te zijn. Voor het eerst dit najaar bestaat er kans op rijmplekken, waardoor het wegdek er op vele plaatsen verraderlijk glad kan bijliggen.
Na de periode van uitzonderlijk warm herfstweer, krijgen we voor de verandering een weekje met nog steeds uiterst zonnig, maar qua temperaturen eerder normaal weer. ‘s Middags klimt het kwik naar tien graden. De nachten worden evenwel koud, met twee graden vorst op neushoogte. Aan de grond kan het nog harder vriezen. Doordat de temperatuur naar beneden duikt, kan plaatselijk zeer dichte mist ontstaan. Die kan vervolgens aanvriezen. Deze gevaarlijke toestand houdt aan tot donderdag. Pas vanaf vrijdag liggen de minima opnieuw boven het vriespunt.
Echt winterweer is nog niet in zicht. Tijdens het weekeinde verdwijnt de zon achter de wolken, maar veel neerslag hangt er niet in de lucht. Volgens onze weerman Ruben Weytjens is het dan wel gedaan met het mooie weer. Er volgt dan omschakeling naar een actiever weertype met geregeld regenvlagen.
Bron: GVA | Gewijzigd: 25 april 2017, 12:00 uur, door Joyce.s
Het verkeer ondervindt maandagochtend behoorlijke hinder van de dichte mist die als een deken over ons land ligt. Dit komt omdat Rijkswaterstaat het onverantwoord acht om verschillende spitsstroken beschikbaar te stellen. De veiligheid van de weggebruikers kan niet gegarandeerd worden. Dit meldt de VerkeersInformatieDienst (VID) maandag.
In veel gevallen wordt de vluchtstrook ingezet als spitsstrook op het Nederlandse wegennet. Voordat de vluchtstrook door middel van een groene pijl open gesteld wordt, moet Rijkswaterstaat een controleprocedure uitvoeren om zeker te weten dat de vluchtstrook daadwerkelijk vrij is. Dit zogenaamde ‘schouwen’ wordt gedaan met behulp van een camerasysteem dat aan de portalen boven de rijbaan bevestigd is. Zodra na deze controleprocedure blijkt dat zich op de vluchtstrook daadwerkelijk geen obstakels bevinden, kan deze ingezet worden als spitsstrook.
Wanneer een vluchtstrook ingezet wordt als spitsstrook betekent dit direct dat er voor een eventueel pechgeval geen ruimte is om een veilig heenkomen te zoeken. Om dit probleem te ondervangen blijft Rijkswaterstaat continu de spitsstrook in de gaten houden met het eerder genoemde camerasysteem.
Mocht zich een incident voordoen, worden er direct rode kruizen boven de spitsstrook geplaatst, en is er weer sprake van een vluchtstrook. Het minimale zicht dat een camera moet hebben tijdens het schouwen is vastgesteld op 200 meter. Zodra dit minder is, kan Rijkswaterstaat de veiligheid van de weggebruikers niet garanderen en wordt besloten om de spitsstrook afgesloten te houden.
Op de A27 richting Gorinchem is de spitsstrook aan de linkerzijde van de rijbaan gesitueerd. Dit heeft als groot voordeel dat er aan de rechterzijde van de rijbaan gewoon een vluchtstrook aanwezig is, ook als de spitsstrook opengesteld is. Deze spitsstrook kon maandagochtend dan ook gewoon gebruikt worden. Een extra rijstrook aanleggen als spitsstrook is echter een kostbare en tijdrovende zaak. Daarom wordt in veel gevallen gekozen voor het beschikbaar stellen van de vluchtstrook tijdens de spitsuren.
Maandagochtend ondervindt met name verkeer in Noord-Holland veel problemen van de afsluiting van de spitsstroken. Op de A7 Hoorn – Zaandam liep de extra reistijd op tot ruim een half uur.
Op de A9 richting Diemen stonden al vroeg lange files die in lengte varieerden tussen de 10 en de 15 kilometer. Een ongeval op de A4 richting Amsterdam tussen Sloten en het knooppunt De Nieuwe Meer gooide bovendien roet in het eten. Naast de toch al afgesloten spitsstrook, moest daar ook nog eens de rechterrijstrook afgesloten worden. Dit leverde rond 08:15 uur een file van 13 kilometer op.
Bron: BoN
Door de mist lopen vluchten op Schiphol maandagochtend een halfuur tot drie kwartier vertraging op. "De mist hindert vooral de aankomende vluchten, maar de vliegtuigen die later binnenkomen vertrekken hierdoor ook later", zegt een woordvoerder. Rond 10.00 uur klaart de mist bij Schiphol naar verwachting op. Door de weersomstandigheden bleven de spitsstroken maandagochtend gesloten. Heel Nederland kampt maandagochtend met mist. "Vanuit het zuidoosten begint het al op te klaren, in Limburg komt nog een enkele mistbank voor", zegt een woordvoerder.
De verwachting is dat het in de rest van de ochtend in het zuiden vrij snel opklaart. "Maar in Groningen, Friesland, Drenthe en het noorden van Noord-Holland gaat het langer duren." In de gebieden waar het mistig blijft kan de temperatuur rond het vriespunt blijven hangen. Waar de mist verdwijnt wordt het rond de zeven graden. Kans op gladheid is er. "De wegen zijn nog relatief warm van de zon die we de afgelopen tijd hebben gehad. De afgelopen nacht was het maar bij een brug in heel Nederland nodig om te strooien."
Bron: Nieuws.nl