18.03.07 12:24
Het weer is compleet omgeslagen. De komende dagen is het guur met soms veel wind en enkele pittige buien. Veel buien geven hagel en ook natte sneeuw is goed mogelijk. De combinatie van springtij en een harde noordwestenwind zorgt overigens voor hoge waterstanden langs de Hollandse kust.
Tussen een diep lagedrukgebied boven Scandinavië en een hogedrukgebied op de oceaan waait een stevige noordenwind. De luchtmassa’s komen vanaf de Noordpool en zijn woensdag zelfs doorgedrongen tot de noordkust van Afrika. Vooral de Britse eilanden krijgen te maken met diverse sneeuwbuien. Bij ons lijkt het met winterse neerslag mee te vallen, maar het lenteweer is nu toch echt voorbij.
De Britse Meteorologische Dienst (Met. Office) heeft vorige week al een waarschuwing uitgegeven voor een guur weertype met veel wind en sneeuwbuien. Inmiddels is de waarschuwing aangepast met de nieuwste computerberekeningen en vooral voor maandagochtend worden stevige hagel- en sneeuwbuien verwacht. Het westen van Engeland, Wales en Schotland krijgen te maken met zware buien met op verschillende plaatsen 2 tot 5 cm (natte) sneeuw die vooral tijdens de ochtendspits voor problemen gaat zorgen. Hoger gelegen gebieden kunnen tot 15 cm aan sneeuw verwachten. In combinatie met veel wind zal deze sneeuw gaan verstuiven en tevens voor een tijdelijke blizzard zorgen. Overdag zal een groot deel van de sneeuw smelten, maar in de avond kunnen sneeuwresten opnieuw bevriezen en opnieuw gladheid opleveren.
Sneeuw van betekenis staat er voor ons land niet op het programma. Wel is het zo dat de temperatuur komende nacht in het binnenland tot in de buurt van het vriespunt daalt. Morgenochtend trekt vervolgens een buienlijn het land op. In het noorden en westen gaat het om buien met regen, hagel en een paar vlokken sneeuw. Dieper landinwaarts is het net koud genoeg voor meer vlokken en wie weet blijft de sneeuw bij een zwaarder exemplaar ook een half uurtje liggen.
Waar wij in Nederland vooral mee te maken krijgen is een verhoging van het zeewater langs de Hollandse kust. Er zijn twee oorzaken aan te wijzen voor de flinke verhoging. Als eerste is er sprake van springtij. Verder waait er een noordwestenwind vanaf de Noordelijke IJszee tot onze kust. De wind stuwt daardoor al het water op tot tegen de kust. Er vindt dus een ophoping plaats van water in combinatie met springtij. Vooral in het zuidwesten van ons land komt het water uitzonderlijk hoog met in de haven van Vlissingen een waterstand van 3,70 meter boven NAP. Bij 3,10 meter is er sprake van een voorwaarschuwing en bij 3,70 meter wordt het alarmeringspeil bereikt.
In 1953 was er zelfs sprake van een noordwesterstorm in combinatie met springtij. De dijken in Zeeland braken en deze situatie staat nog altijd bekend als de Watersnoodramp. Sinds deze ramp wordt de kust bij gevaarlijk weer nauwlettend in de gaten gehouden en mocht het nodig zijn dan volgt er dijkbewaking. Ook nu zal Rijkswaterstaat de situatie nauwlettend in de gaten houden. De duinengebieden langs de kust krijgen mogelijk te maken met duinafslag en verder kan het water doordringen tot de strandtenten die inmiddels alweer aan het eind van het strand staan opgebouwd.
©Weer.nl
[img width=426 height=320]http://www.meteonet.nl/fileupload/uploads/zandvoort.jpg[/img]
Het strand van Zandvoort. Foto: www.zandvoort.com
Het draait deze week om maartse buien. Niet voor niets luidt de bekende volkswijsheid: Maart roert zijn staart. Voor veel mensen is het ongetwijfeld even slikken na alle zachte weer dat we al gehad hebben. Andere mensen zijn blij dat er nu eindelijk weer eens de bijzonder mooie buienluchten te zien zijn, zeer de moeite waard om er wat van te fotograferen.
Omdat de wind enkele dagen krachtig vanuit het noorden of noordwesten waait kan ook het zeewater voor onze kust een hoog peil bereiken. Zo te zien op het webcambeeld van Zandvoort hebben strandtent-uitbaters al een beetje het voorjaar in de bol gehad, want de meeste strandtenten zijn al opgebouwd, terwijl het zeewater tijdens de vloed op zondagmiddag gevaarlijk dicht genaderd was. Het is maar te hopen dat dit de komende dagen goed afloopt ...
Wist u dat ....
Maart, en ook april kenmerkt zich vaak door sterk wisselend weer. Vrij warm, of zelfs warm voorjaarsweer kan zomaar worden afgewisseld door een weertype dat meer bij de winter past. De oorzaak hiervan is het toenemende temperatuurverschil tussen het hoge noorden, waar het nog volop winter is, en zuid-Europa en aangrenzend gebied, waar het vaak in maart al naar Nederlandse begrippen zomers is. Niet alleen kunnen in het grensgebied tussen de warmte en de kou actieve depressies ontstaan. Ook kan het weer bij ons van dag tot dag sterk verschillen, als we ons de ene dag in de lucht vanuit Zuid-Europa bevinden en de volgende dag lucht over ons heen krijgen, afkomstig vanaf de Noordelijke IJszee.
©Meteonet
Noodlot slaat toe. FOTO MIRYAM FAKEN
..extreem hoge vloed. Een combinatie van harde wind en springtij zorgde voor het opvallend hoge water.
Vooral in Bloemendaal kregen de paviljoens het hard te verduren. Delen van de bouwwerken dreven in zee.
De gemeente vroeg Rijkswaterstaat al in een eerder stadium het strand op te hogen, maar dat zal pas in 2008 gebeuren. ,,We moeten afwachten wat er dan nog over is van het strand,’’ zegt wethouder Wolf van Bloemendaal.
,,Je ziet alles waar je voor gewerkt hebt ineens prooi worden voor de zee. Een triest gezicht,’’ meldt eigenaar Steef Molenaar van Woodstock.
Ook in Kijkduin en Castricum kwam het water op de terrassen van de paviljoens.
Volgens het KNMI zal ook vandaag en morgen het water tijdens de vloed hoger komen dan normaal. Midden op de Noordzee woedde gisteren een zware storm, windkracht 10.
De Stormvloedwaarschuwingsdienst van Rijkswaterstaat volgt de ontwikkelingen op de voet. In Zeeland is beperkte dijkbewaking ingesteld. Uit voorzorg was de Brouwersdam gisteren tijdelijk gesloten.
©AD.nl
ROTTERDAM - De hoge waterstand in combinatie met de stevige wind heeft gisteren op enkele plekken in de regio ...
...voor problemen gezorgd
Aannemers die bezig zijn in de bouwput van de Maastoren aan de Wilhelminakade moesten gistermiddag in allerijl hun graafmachines, shovels en gereedschap uit de bouwput halen omdat Maaswater over de rand sloeg. De brandweer werd ook gealarmeerd maar constateerde al vrij snel dat het water weer ging zakken en dat het gevaar was geweken.
Op een aantal plekken, zoals op het Noordereiland, sloegen de golven over de kade. Op Koopvaardijhof op het Noordereiland reed de politie met een geluidswagen rond om bewoners te manen hun auto’s weg te halen vanwege de hogen waterstand. Ook werden borden geplaats met daarop een waarschuwing.
In Vlaardingen, op de Westhavenkade en bij de Vulcaanweg, stond een laagje water, waardoor enkele auto’s met de banden in het water te staan.
Bezoekers van De Kuip, die hun auto rond het Hoendiep hadden geparkeerd, kregen het verzoek hun auto’s te verplaatsen. Ook in De Esch moesten auto’s worden verplaatst voor het hoge water.
Op de hele Maas werd scheepvaartverkeer gemaand het rustig aan te doen om golfslag tot een minimum te beperken.
Drie sleepboten van Smit voeren zondagmiddag ondanks de staking bij de Rotterdamse havensleepdienst toch uit om twee losgeslagen schepen te assisteren. Dat gebeurde in de Waalhaven en in de Wiltonhaven in Schiedam.
Aan het eind van de middag daalde de waterstand weer iets, waardoor de problemen geleidelijk werden opgelost.
©AD.nl
Het water omsingelt Zippers Beach.
..Gotcha en Titus op Kijkduin het natuurlijk niet: opgejut door het winderige weer spoelde het oprukkende zeewater zondag onder hun paviljoens door, tot het tegen de duinen sloeg. Hele containers met tafels, stoelen en strandbedjes dobberden rond.
En niet voor het eerst. Strandtenten zonder strand, als houten eilandjes tegen het duin aangekleefd. In Kuikduin een jaarlijks terugkerend ritueel aan het eind van de winter of aan het begin van het voorjaar. „Elk jaar een paar keer en steeds vaker,’’ zegt Patrick Triep (27 jaar, sinds 2004 mede-eigenaar van Zippers en sinds kort ook van Gotcha) .
Hij en zijn kornuiten vegen deze maandagmiddag de weggeslagen delen van hun strandtenten bij elkaar. Om half vier komt het water wéér hoog, weer onder de strandtenten door, maar nu minder erg dan zondag al is het ook nu haast geen doen de strandtenten te bereiken. „Woensdag is het springtij, dan houden we helemaal ons hart weer vast,’’ zegt Triep.
De achterkanten van de paviljoens zijn besmeurd met modder en algen. „Moeten we snel schoonmaken, want het gaat ook stinken,’’ zegt Triep. Juist aan de achterkant zijn de paviljoens besmeurd, omdat het water ónder de strandtenten loopt en tegen de duinen slaat. „Dan krijg je hier complete schuimparty’s,’’ zegt Triep die toch nog kan lachen als een shovel een deel van zijn terras terugbrengt.
De houten terrassen zijn kapotgebeukt door twee losdrijvende metershoge blauwe containers die als badeendjes ronddobberden op zee. „Een van die containers ging er vandoor, die spoelde pas bij de Vogelwijk weer aan,’’ zegt Triep.
Zonder gevaar is zo’n drijvende container niet. Triep: „Het liep nu goed af, maar als zo’n container een steunbalk wegslaat, kan zo de strandtent in zee drijven.’’
De zee omsingelt strandtent Zippers. FOTO FRANK JANSEN
Al jaren vragen Triep en collega’s of het strand op het smalle stukje verhoogd kan worden. Vooralsnog heeft dit deel van de kust geen prioriteit omdat de duinen hier niet zwak zijn. „Maar er moet nu echt wat gaan gebeuren. Dit wordt een jaarlijks terugkerend evenement, meerdere keren, en steeds gekker. We zijn hier wat gewend maar zoals zondag hebben we het nog niet meegemaakt,’’ aldus Triep.
©AD.nl