Het lijkt erop dat Sinterklaas opnieuw goed weer krijgt tijdens de landelijke intocht in Dordrecht. De goedheilig man zet zaterdag voet op Nederlandse bodem en kan rekenen op zacht novemberweer, voorspellen meteorologen van Weeronline. Zaterdag laat de zon zich regelmatig zien en wordt het een graad of 13. Met een zwakke zuidenwind lijkt het voor Pakjesboot 12 geen probleem om aan te meren in de Zuid-Hollandse stad. Ook zondag kan Sinterklaas van de zon genieten. Het wordt opnieuw zonnig met temperaturen tussen de 10 en 13 graden. Na het weekeinde wordt het kouder en zakken de temperaturen 's nachts tot het vriespunt, wat plaatselijk gladde daken kan opleveren. De Pieten hoeven echter niet bang te zijn voor echte winterse overlast. Sneeuw en ijs blijven voorlopig uit. De afgelopen jaren kon Sinterklaas steeds zijn regenpak in de boot laten tijdens de landelijke intocht. In 2009 werd het met 15 graden zelfs warmer dan komende zaterdag.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 7 februari 2017, 15:06 uur, door Joyce.s
Hoor de wind waait door de bomen, hier in huis zelfs waait de wind. Zou de goede Sint nog komen nu hij ’t weer zo lelijk vindt? Morgen is het zover, Sinterklaas komt aan! Tjokvol staat de kade met kinderen en ouders ieder jaar weer als Sinterklaas vanuit het warme Spanje de haven binnenvaart. Verhalen doen de ronde dat het tijdens de intocht meestal kil is, er een ijzige wind waait en iedereen staat te verkleumen, terwijl de luchten egaal grijs zijn. Loopneuzen, te koud geklede kinderen, handen te bevroren om ook maar fatsoenlijk een pepernootje in te kunnen vasthouden. Maar hoe zit het nou precies met het weer als we de intochten van de afgelopen jaren eens op een rijtje zetten?
Het is koud aan de kade
Je denkt er misschien niet gelijk aan, maar Sinterklaas is een herfstfeest. Het rare is dat de meeste mensen meer een wintergevoel hebben bij de Sinterklaasperiode. Waarschijnlijk komt dit doordat 5 december alweer in de maand valt waarin de dagen het kortst zijn. De landelijke intocht is wat eerder. De laatste jaren is dit op de eerste zaterdag na 11 november, de dag waarop Sint-Maarten wordt gevierd. Vanaf 1952 tot en met 1963 was de intocht nog veelal in Amsterdam. Vanaf 1964 meert de Sint door heel Nederland aan.
Dat de dagen korter zijn, is dus al bepalend voor hoe we het weer ervaren tijdens Sinterklaas. Half november komt de zon rond 8 uur op en gaat rond vijf uur weer onder. Negen uur zon dus tegenover 13 uur “maanâ€Â. Op 5 december is dit nog maar 8 uur zon. Daarbij komt ook dat de zon behoorlijk laag staat in dit jaargetijde en hierdoor minder kracht heeft. En als je dan om welke reden dan ook te maken hebt met mist, nevel of bewolking, is het niet meer zo vanzelfsprekend dat deze verdwijnt en plaats maakt voor de zon.
Intochten onder de loep
Als we de afgelopen 10 jaar op een rijtje zetten, zien we dan ook dat het regelmatig grijs weer was tijdens de intocht van Sinterklaas. Tijdens de helft van de intochten was het hierbij nevelig en zijn de zichten een deel van de dag zelfs onder de 1000 meter. Soms viel hierbij ook nog een beetje regen uit het wolkendek. Heel koud was het over het algemeen niet met maxima tussen 8 en 15 graden. Ook waaide het over het algemeen niet hard. Tijdens 7 van de 10 intochten waaide er een meest matige wind vanuit de zuid tot zuidwesthoek. Toch wordt zo'n intocht dikwijls als koud ervaren. Niet gek overigens, want de zon warmt je niet op, de luchtvochtigheid is hoog, waardoor het waterkoud is en van een hele tijd stil staan wordt je ook niet warmer.
De intocht van 2010 was voor sommigen een bijzonder natte. Ten zuiden van de rivieren viel tussen de 20 en 50 mm regen die dag en ook Midden-Nederland hield het niet droog met neerslagsommen tussen de 5 en 20 mm. In het noorden van het land hadden ze geluk, want hier bleef het meest droog, maar bewolkt was het wel degelijk. De Wadden hadden de meeste zon, in totaal een uurtje. Overigens werd in de regen maarliefst een maximumtemperatuur van 14 graden gehaald tegenover 10 graden in het noorden van het land.
Hoewel veel intochten bewolkt zijn verlopen, zijn er ook jaren geweest waarin de Sint aanmeerde bij een stralend zonnetje. In 2006 kwam het westen er het beste vanaf met 5 tot 6 uur zon en het jaar erop was het de beurt aan het zuiden met 5 tot 7 uur zon. Overigens viel het toen in de rest van het land wel tegen met de zonneschijn.
Tegenvallertje
Voor de afgelopen dagen werd in eerste instantie ook veel zon verwacht, maar we kregen in een groot deel van het land te maken met mist, nevel en bewolking die maar moeilijk van wijken wist. Deels ontstond dit boven ons eigen land en deels werd het ook vanuit Duitsland aangevoerd, met als gevolg grijze en kille condities. Maar op plekken waar de zon tevoorschijn kwam, schoot het kwik ook gelijk omhoog, met grote temperatuursverschillen als gevolg. In Zeeland werd het donderdag maarliefst 17,2 graden, terwijl op diverse plekken in het land het kwik niet boven 7,5 graden uitkwam.
Zie de maan schijnt....
Maar het komt goed!
Na de grijze start van vandaag zorgt aanvoer van drogere lucht vanuit Polen ervoor dat het op steeds meer plekken breed opklaart. Vanavond en vannacht is het dan ook helder, schijnt de maan door de bomen en koelt het flink af. Na een nacht met vooral in de noordoostelijke provincies wat vorst, is de start morgen een frisse, maar de zon zorgt ervoor de temperatuur uitkomt tussen 8 en 15 graden van noord naar zuid. Ja inderdaad, de zon, want op de meeste plekken schijnt ie morgen de hele dag door!
Bron: Meteoconsult | Gewijzigd: 7 februari 2017, 15:06 uur, door Joyce.s