En ik moet eerlijk zeggen... ik heb liever dat jullie kritisch naar de foto's kijken, zodat ik wat dingen kan verbeteren. Dit zijn mijn eerste nachtfoto's, dus ze zijn nog lang niet perfect.
Groeten Wilfred
Wat ook leuk is om te doen, is naar een plaats gaan met weinig kunstlichtvervuiling, en dan liefst met water en maanlicht. Dan de sluitertijd lekker op bulb zetten en extreem lang openhouden.. Geeft hele mooie effecten!
Ik ben benieuwd naar je volgende serie
zelf ook wel eens lopen klooien 's nachts. Leuk om te doen he? | Gewijzigd: 9 november 2011, 13:23 uur, door Pgs3000
Jou lens daar gebruikt was toch (55/70)-300mm?
Bedankt oor de tip...Zal het eens proberen! Weet nog wel wat mooie plekken in de buurt
Yups... bij die maanfoto heb ik mn EF-S 75-300 gebruikt
Nacht kan altijd iets speciaals toevoegen aan een mooie locatie, net zoals een mooie zonsondergang of zonsopkomst dat kan doen. Maar nog meer dan bij zo'n zonsondergang is het belangrijk een goede locatie te kiezen. Denk daarbij aan wat voor soort nachtfoto's je wil maken. Wil je duidelijk hemellichamen erop hebben (sterren, maan, etc), kies dan een zeer donkere locatie. Probeer dan ook eens startrails (je kent het vast wel), het schijnt een heel gepuzzel te zijn in het begin (ik moet het zelf ook nog gaan proberen), maar het resultaat is fantastisch.
Hemellichamen zijn echter niet de enige zaken die je 's nachts (lees: als het donker is) kunt fotograferen. Een stad kan ook erg mooi zijn (zo heb ik dat enkele jaren geleden een keer gedaan in Rome, een stad die zich daar bij uitstek goed voor leent). Maar niet alleen monumentale steden zijn zo mooi, ook in Eindhoven heb ik dat wel eens gedaan, met goed resultaat, al zeg ik het zelf.
Mijn eerste kritiek is dan ook de locatie. Er is nog te veel lichtvervuiling om echt veel sterren te kunnen zien, maar als je juist die "stads"lichten erop wil hebben is er weer te weinig licht en is het aanwezige licht niet interessant genoeg. Als je overigens in een landelijk gebied woont en niet zomaar even de stad in kunt kun je ook een relatief drukke weg op zoeken, met lange sluitertijd foto's van koplampen en achterlichten van auto's levert ook een erg mooi resultaat op.
Een foto waar je duidelijk geen last had van het aanwezige licht is de eerste, die van de maan. Maar ook hier valt nog veel aan te verbeteren. De maan er mooi groot op hebben is leuk, maar dan heb je eigenlijk twee mogelijkheden:
1. De maan echt heel groot (lees: beeldvullend) op de foto. Nadeel is dat je hier vrij extreme telelenzen voor nodig hebt (600mm of zo), en daar kun je als je een goeie wil al gauw meer dan 10.000 euro voor neertellen.
2. De maan minder groot (zoals jij nu hebt), MAAR met landschap. Anders is de foto namelijk erg saai, al helemaal als je zoals hier de maan ook nog recht in het midden zet (gulden snede: 1/3 of 2/3!!). De maan met landschap is echter niet zo simpel, want dan moet de maan laag staan. Dan moet je dus rond maansopkomst of -ondergang fotograferen. Dat is niet altijd 's nachts, maar vaak genoeg wel. Hier is een handig programmatje voor, the Photographers Ephemeris (download hier gratis: http://photoephemeris.com/). Hiermee kun je op welk punt dan ook op de landkaart je "punaise" laten vallen, en als je dan een datum kiest geeft ie met lijnen aan:
1. Waar de zon opkomt
2. Waar de zon ondergaat
3. Waar de maan opkomt
4. Waar de maan ondergaat
Daarnaast staat in het menu rechts ook nog de tijd van zons- en maansopkomst en -ondergang.
Verder nog een klein puntje van kritiek op foto 2: de ruimte tussen onderkant foto en horizon had iets groter gemogen. En iets algemeens: door het gebruik van groothoek in foto's 2 t/m 4 wordt de horizon vervormd. Geen paniek; dit gebeurt altijd bij groothoek, en is in photoshop of lightroom ook heel makkelijk te corrigeren. Daarnaast staat het hoekje rechtsboven op foto 4 een beetje slordig, poets dit weg, crop het weg, of let ter plaatse op en verander je standpunt. (Geen zorgen, dit soort dingen overkomt mij ook nog regelmatig ).
Ik hoop je hiermee voldoende geholpen te hebben
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
De rest van je foto's vind ik ook best wel goed gelukt, al moet je wel goed op je horizon letten dat hij recht is.. Ik zie op je foto's dat de hoeken afbuigen?
Verder zou je voor de volgende keer een leuk/interessant object; zoals een boom of molen in een hoek van je foto kunnen plaatsen (niet te ver natuurlijk) daarmee creëer je meer afwisseling in je foto's. De volgende keer zou je met behulp van na bewerking en/of gewoon de instellingen tijdens het fotograferen er voor kunnen zorgen dat de sterren beter zichtbaar worden. (hoe dat precies moet zou ik zo snel niet weten, het is niet mijn tak van fotografie.)
Van nr. 2 en 3 vind ik 3 het beste. je hebt de delen van de foto beter afgewisseld. 1/3 land en 2/3 lucht. Maar dat kan natuurlijk ook andersom, alleen lijkt me dat niet zo handig bij sterren fotografie .
Je laatste foto is goed, jammer dat er rechtsboven nog een stukje van het dak te zien is. Verder weet ik niet wat er nog wat verder rechts (buiten de foto) op de horizon was. Als je de camera dan wat meer naar rechts had gericht had namelijk niet zo'n half bomen rijtje links.
Ik hoop dat je er wat mee kunt en wens je veel succes bij de volgende keer dat je het weer gaat proberen.
Ramon
________________________________________________________________________________
PS: nog een voorbeeldje van internet over compositie's:
De kasteeltoren is op het rechtersnijpunt geplaatst, de reflectie vult de onderste helft van het beeld. De horizon is niet op de 1/3 of 2/3 hoge lijn geplaatst, het zwart zou de overhand krijgen of de reflectie zou er aan de andere kant af vallen. Een compromis dat gedeeltelijk met de ‘regels’ breekt.
Bron: http://www.digitalefotografietips.nl/basiscursus/compositie/ | Gewijzigd: 9 november 2011, 18:48 uur, door Ramon Oost
De maan foto is het mooist in mijn ogen.