Nog maar eens even een steentje bijdragen tot de algemene winterverwachting;
Vooralsnog zien we op het NH een tamelijk vastgeroest patroon welke eigenlijk al weken het weer in onze contreien bepaalt. Laag geopotentiaal (lage druk) ten westen van ons, hoog geopotentiaal (hoge druk) ten oosten. Gevolg een aanhoudende zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming waarmee onverminderd zachte en steeds weer vochtige lucht via een grote omweg vanuit het Middellandse zeegebied, over centraal Europa tot aan de Noordkaap wordt gepompt. De komende dagen zal in dit patroon en de anti-winterse setting maar weinig veranderen.
Middellange termijn
Een krachtig hogedrukgebied gaat zich nestelen in de omgeving van Scandinavië en zorgt voor een meer continentale stroming. Rustig herfstweer met een geleidelijke afkoeling is het resultaat. Vooral onderin de atmosfeer kan de lucht in de steeds langer wordende nachten afkoelen en zodoende moet het kwik elke dag een (klein) stapje terug doen. Koude lucht via de "Noord" stroomt via Rusland naar het zuiden uit en zal vooral het zuidoosten van Europa een heuse winterinval bezorgen. Doordat de hogedruk ook naar het zuiden toe goed ontwikkeld is kan de koude lucht niet of nauwelijks naar het westen toe uitstromen. Zo werd vandaag door de modellen ook de variant met een afgesnoerde bel koude lucht (hoogtelaag) welke aan de zuidkant van het Scandinavië hoog richting westen Europa zou verplaatsen verlaten. Vandaag zien we het hoogtelaag inclusief de koude lucht begin volgende week terug boven Griekenland en West Turkije alwaar in de bergen sneeuw gaat vallen. Daar gaat het begin volgende week dan ook aardig spoken (sneeuwstormen).
Kortom voorlopig tuttelen we hier nog maar lekker aan met het zachte weer en lijkt het erop dat de winter ons vergeet resp. links laat liggen! .........lijkt !
Winterse toestanden begin volgende week oiv hoogtelaag zuidoost Europa
Warme november = koude winter ?!
De luchtdrukverdeling zoals we die momenteel zien is op zich niets bijzonders, menige novembermaand heeft uit een soortgelijk zacht vaatje getapt en net zoveel winters die daarop volgden waren koud dan wel sneeuwrijk. Het wachten is op de "faseverschuiving" van de planetaire (top) golven (Rossbygolven /straalstroom) boven het noordelijke halfrond zodat we geleidelijk aan de koude kant komen te zitten. Normaal zien we een westwaartse verschuiving (draaing aarde), echter zoals al eerder geschreven, is dit patroon door steeds weer optredende (omega)blokkades behoorlijk "vastgeroest" en ook de komende tijd zal daar nog niet veel aan veranderen.
Zonder nu al te diep op details en achtergronden in te willen gaan verwacht ik op de langere termijn een overgang naar markant kouder (winter)weer welke langer gaat duren. Met de fase en amplitude verandering van de Rossby-golven zal einde november een overgang gaan plaats vinden in de vorm van een grootschalige verandering (blokkade) in de circulatie boven de Atlantische Oceaan.
Archiefkaart blokkade 300 hPa
Daarbij acht ik de kans vrij groot dat de blokkade door een retrograde verplaatsing van het Scandinavische hoog zal worden ingeleid (de optie zoals ECMWF deze eergisteren al simuleerde). In een later stadium dan verschuiving van de hogedruk naar omgeving IJsland, Scandinavië! Wellicht staan we dus aan de vooravond van een koude, lange winter ! :)
Archiefkaart; Winterse setting !
Tot zover mijn inschatting, zonder enige garanties ........wordt vervolgd
Discussies, kritiek en aan -opmerkingen welkom
Ciao Johann | Gewijzigd: 13 december 2012, 00:00 uur, door Ben47
Discussies, kritiek en aan -opmerkingen welkom
Ciao Johann
schitterende tekst johann
jan kan dat ook altijd steengoed.
maar johann ik heb het woord ''sneeuw'' geen 1 keer zien staan
enige verklaring?
weather without storms is no weather at all.
Kaartje voor a.s. maandag. Ik neem aan dat de pluim (oper) weer kouder is?
dat zien wij rond de klok van 22:00
weather without storms is no weather at all.
Kaartje voor a.s. maandag. Ik neem aan dat de pluim (oper) weer kouder is?
De pluim (T2m) zal ongetwijfeld lager gaan uitpakken. Temeer ook omdat atmosfeer onder de vleugels van hoge druk onderin gestaag zal "afkoelen". Op hoogte echter voorlopig gewoon zacht (wrmtehoog)!
Kijken we echter naar de T850 hPA (temp op 1500 meter hoogte) voor Nederland en België dan zien we vanaf 15 november een zekere neerwaartstrend. Zo ligt het gemiddelde van de 50 ECMWF members (EC00) op 13 november nog rond de 11 °C, zakt dan tot de 23 november gestaag naar 2 a 1 °C (is normale langjarige gemiddelde). Enkele members gaan zelfs voor winterse temperaturen (T850 hPA tot -11 °C). Een zelfde beeld zien we ook voor bv Scandinavië, zo gaat het gemiddelde ENS T850 hPa voor Oslo terug naar -6 °C en Helsinki naar -12 °C.
Ciao Johann | Gewijzigd: 8 november 2011, 19:56 uur, door Alpenweerman
jan kan dat ook altijd steengoed.
maar johann ik heb het woord ''sneeuw'' geen 1 keer zien staan
enige verklaring?
Vwb de langere termijn kijk ik naar de sturende weersystemen en temperatuurtrends (ensembles).
Andere parameters worden buiten beschouwing gelaten en pas binnen de korte(re) termijn behandeld.
Het heeft overigens ook weinig zin om een neerslagverwachting af te geven voor de langere termijn, neerslag is de moeilijkste parameter überhaupt !
Ciao Johann
Andere parameters worden buiten beschouwing gelaten en pas binnen de korte(re) termijn behandeld.
Het heeft overigens ook weinig zin om een neerslagverwachting af te geven voor de langere termijn, neerslag is de moeilijkste parameter überhaupt !
Ciao Johann
ja nee ik bedoel eerder of wij sneeuwrijke winter krijgen of niet johann
niet waneer de eerste neerslag valt.
want de meeste zeggen toch wel sneeurijk, nu jij nog
weather without storms is no weather at all.
Ik zat zelf al een beetje te filosoferen over de patronen die we zien de laatste jaren en ben erg blij dat jij met een mogelijke bevestiging daarvan komt. Maar denk jij ook dat na een maand of 1.5 of 2 de patronen weer terug verschuiven naar een meer zuidelijke/west "setting" en we na half februari weer terugvallen naar hogere temps, dus weg winter? Ik weet dat het ver weg is maar ik zie daar persoonlijk wel een patroon in.
Onweer-online heeft voor de Belgische leden ook alle pluimen op de site staan, nu hoef je tenminste niet allemaal naar andere sites toe om je info te halen. Moet wel zeggen dat het een extra toevoeging is! Mogelijk binnenkort meer vrij voor de Belgische leden. Mocht iemand radars, kaarten, satellietafbeeldingen vanuit Belgie hebben dan graag via PM even doorsturen.
http://www.onweer-online.be/radars/pluim-grafieken | Gewijzigd: 8 november 2011, 20:39 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Citaat van smoke_soldier, dinsdag 8 november 2011, 20:22 uur ja nee ik bedoel eerder of wij sneeuwrijke winter krijgen of niet johann
niet waneer de eerste neerslag valt.
want de meeste zeggen toch wel sneeurijk, nu jij nog
Hij zegt toch dat een neerslagverwachting heel moeilijk is, dus daar kan hij gewoon (nog) geen antwoord op geven
Dat wordt gewoon afwachten.
Ben benieuwd wat deze winter ons gaat brengen.
Omdat ik een langzame "fase" verschuiving voorzie. Net eigenlijk zoals we die nu al hebben maar dan aan de koude kant. Oftewel een klassieke winterse blokkade met hogedruk Groenland-IJsland-Scandinvie (zoals je die vroeger vaak zag).
Ook de beruchte winter van bv `62 begon zo in december (ook na een warme november)
Ciao Johann