Bob Fritchie legde de tornado bij Tipton, Oklahoma, bijzonder mooi op de plaat vast.
Ieder voorjaar is het in delen van de Verenigde Staten weer raak; het tornadoseizoen gaat op dat moment van start. Soms zijn er talrijke tornado’s actief in de zogeheten ‘Tornado Alley’, soms veel minder. Afgelopen jaar kwamen er meer dan 1000 tornado’s voor in de VS en daarmee is 2011 nu al een uniek recordjaar wat tornado’s betreft. Ook in het najaar is er echter een periode waarin geregeld tornado’s voorkomen, het tweede seizoen ofwel ‘Second Season’ . Ook gisteren waren in delen van Oklahoma tornado’s actief die lokaal veel schade hebben aangericht. Er viel uit deze buien ook erg veel regen, waardoor diverse gebieden onder water kwamen te staan.
Twee tornado's troffen gisteren de Amerikaanse staat Oklahoma. Op deze radarbeelden zijn heel mooi de zogeheten hookecho's, waar zo'n tornado in ontstaat, te zien.
Net als in het voorjaar staan de tweede helft van oktober en in het bijzonder de hele maand november er om bekend dat langgerekte, actieve fronten en bovenluchtsystemen over de Verenigde Staten trekken. De straalstroom, een zone met bijzonder veel wind op ongeveer 10 kilometer hoogte in de atmosfeer, komt in het voorjaar steeds noordelijker te liggen, in de buurt van of boven Canada, waardoor een groot deel van Amerika in de relatieve warmte vanuit de Golf van Mexico terecht komt.
Ook de van televisie bekende tornadochaser Reed Timmer (USA) zat enorm dicht op de tornado. Een spectaculair beeld.
Met storingen die van west naar oost over de Verenigde Staten trekken, wordt vanuit het noorden koudere en droge lucht aangevoerd en bij het passeren van de Rocky Mountains ontmoeten deze luchtsoorten elkaar. Aan de oostzijde van deze bergketen ontstaat in deze periode daarom vaak een lagedrukgebied en iets verderop, ten zuidoosten daarvan, vormt zich dan vaak een hogedrukgebied. De warme en erg vochtige lucht blijft daar omheen van het zuiden uit aangevoerd worden en dit is natuurlijk een uitstekende voedingsbron voor zware onweersbuien en komt er bovendien windschering bij zo’n bui kijken, komt mogelijk zelfs een tornado uit de bui voort.
Een tornadopiek ligt normaal altijd in het voorjaar. Vooral de maanden april, mei en juni springen er wat betreft het aantal tornado's ruimschoots uit.
Niet altijd
Gemiddeld is de tornadopiek in deze najaarsmaanden een stuk kleiner dan tijdens de echte piek in het voorjaar. Er zijn zelfs jaren dat er amper tornado’s voorkomen in dit tweede seizoen, maar hij is er wel. Na twee relatief rustige zomermaanden (juli en augustus) komt er in september weer een lichte opleving, maar dit zijn vaak tornado’s die voort zijn gekomen uit restanten van ‘oude’ tropische stormen.
Eind oktober en november liggen nog iets hoger in het tienjarige gemiddelde van tornado’s per jaar, maar het scheelt eigenlijk maar heel weinig met september. De hoeveelheden stellen weinig voor ten opzichte van het aantal tornado’s die in april, mei en juni voorkomen.
Uit het geheel van de 45 heftigste tornado's in de periode van 1967 tot en met 2010 komt ook in het najaar weer een piek tevoorschijn. Zes daarvan vonden namelijk plaats in de periode van halverwege oktober t/m november.
Grootheid
Het grote verschil is pas goed te zien als we kijken naar de ‘grote’ van een tornado, ofwel de heftigheid. In de periode van 1967 tot en met 2010 zijn er 45 ‘bijzonder heftige’ tornado’s actief geweest. Het grootste aantal (15) daarvan vonden plaats in de piek in mei. Er kwamen er 5 voor in september, maar deze werden allemaal geassocieerd met tropische stormen en zelden met gewelddadige, ‘long-track’ tornado’s. Zes van de 45 meest heftige tornado’s ontstonden in de periode van halverwege oktober tot en met eind november en dit geeft het ‘tweede seizoen’ in perspectief zijn legendarische status. Na de 2 stevige tornado’s van gisteren in de Amerikaanse staat Oklahoma zijn er voor de komende dagen geen tornadowaarschuwingen uitgegeven door het NWS, the National Weather Service. Wel zijn er gebieden, waaronder wederom Oklahoma, waar men rekening moet houden met overstromingen door hevige regenval.
Niet ieder jaar komt het tweede seizoen echter op gang. Vorig jaar kwam het nog wel tot 57 tornado's in het najaa
Bron: Meteo Consult
voor mij echt compleet nieuw dat er eigenlijk ook een tweede seizoen is
voor mij was dit geen nieuwtje, zat er al over te discuseren in het andere topic met Jan.
Wat ik mij wel afvraag? Is het stromingspatroon nu heel anders dan in het voorjaar? Ik neem aan tegengesteld?
http://video.msn.com/?mkt=nl-nl&vid=6c...=sharepermalink
ja ik had het gezien, ik wou eerst ook al een soortgelijke opmerking net als Jan plaatsen.. Ik dacht dat je ook echt in de war was met orkanen