Het Australische parlement heeft een wet goedgekeurd die grote vervuilers verplicht om aan de staat zowat 17 euro per uitgestoten ton koolstofdioxide te betalen. De klimaatwet is omstreden. Premier Julia Gillard zei vorig jaar tijdens haar verkiezingscampagne dat ze geen CO2-taks wou, maar is intussen van mening veranderd. Ze stelt nu dat het 'de beste optie' is voor Australië. Dat de sociaaldemocratische Gillard een regering vormt met de groenen zal niet vreemd zijn aan de beslissing.
Premier Julia Gillard en Minister van Kilmaat Greg Combet
Berekent men de hoeveelheid uitgestoten broeikasgassen per inwoner, dan is Australië een van de grootste vervuilers ter wereld. Het land maakt nog steeds massaal gebruikt van de aanwezige steenkoolreserves om elektriciteit op te wekken. Bij het in voege treden van de nieuwe wet, op 1 juli 2012, moeten de grootste vervuilers, zowat 500 in totaal, 23 Australische dollar (ongeveer 17 euro) betalen per uitgestoten ton CO2.
De kritiek op de wet luidt dat de belasting de bedrijven sterk zal verzwakken en zo ook ook de hele economie schade kan berokkenen. De taks is immers bijna dubbel zo hoog als in Europa, waar tussen de 6,3 en de 9,1 euro gevraagd wordt. De regering voorzag daarom ook maatregelen om een economische terugval tegen te gaan: zo moeten de land- en bosbouwsector de belasting niet betalen en krijgen de staal-, elektriciteits- en mijnbouwbedrijven een compensatie.
De CO2-taks is het voornaamste middel van de Australische regering om - zoals vooropgesteld - de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 5 procent te verlagen ten opzichte van het jaar 2000.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:57 uur, door Joyce.s