Na de doortocht in de Lage Landen en Duitsland gisteren is de zware storm naar de Alpen gedenderd en ook daar heeft 'Andrea' enorme ellende veroorzaakt. In de Franse Alpen zitten zo'n 20.000 gezinnen zonder elektriciteit, tientallen wegen zijn geblokkeerd door omgevallen bomen en lawines. Daardoor zitten heel wat wintersporters vast in hun hotels in de skistations, onder meer in Les Menuires en Val Thorens. Ook in de Zwitserse Alpen is de toestand kritiek, net als in Oostenrijk waar ook duizenden gezinnen zonder stroom zitten.
Toeristen vast in skistations, bus met 50 kinderen geblokkeerd op 2.000m, windpiek tot 270 km/u
Vlak onder de Col du Lautaret zat een bus met een vijftigtal kinderen op 2.000m een tijdlang geblokkeerd in een sneeuwstorm. Op sommige plaatsen viel 1,2m sneeuw. De stormwind vergroot het lawinegevaar. In de Zwitserse Alpen werd een windpiek tot 270 km/u genoteerd, net geen record. En de sneeuwchaos zal nog een tijdje aanhouden, want het hoogste lawinealarm is afgekondigd, want het zal nog 24 uur blijven sneeuwen in het getroffen gebied.
De omstandigheden zijn zelfs voor berggebieden dan ook heel extreem. In de Franse Alpen is op 24 uur tijd tussen 40 centimeter en 1,2 meter verse sneeuw gevallen. Samen met de erg forse wind gaf dat een heuse sneeuwstorm met de onvermijdelijke ellende als gevolg. Omdat heel wat elektriciteitsmasten het begaven, zitten zo'n 20.000 gezinnen zonder stroom.
Sneeuwmuur van 4m hoog op weg
Door omgewaaide bomen zijn ook tientallen wegen geblokkeerd, waardoor duizenden wintersporters vastzitten in hun hotel in de skistations. Onder meer Les Menuires en Val Thorens zijn van de buitenwereld afgesloten door enorme lawines. Een exemplaar is zelfs 50 meter lang en heeft de weg met een sneeuwmuur van vier meter hoog bedekt. Hallucinant! Enkele auto's raakten bedolven, maar voor zover bekend vielen er geen gewonden.
Onverantwoord
In de Oisans waagde een onverantwoorde busschauffeur het om zonder sneeuwkettingen de Col du Lautaret op te stomen. Op een kilometer van de top zat de bus vast in een sneeuwstorm op zo'n 2.000 meter hoogte en een reddingsoperatie moest in allerijl opgezet worden. Daarna werd de col gesloten voor alle verkeer.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:40 uur, door Joyce.s
** info staat al **
Orkaan in Zwitserland
Ook in Zwitserland is de toestand chaotisch. Gisteren werd op de beroemde Aletschgletsjer een orkaanpiek tot 270 km/u genoteerd. Meteen de op een na hoogste windpiek ooit geregistreerd in Zwitserland. Het record blijft met 285 km/u voor de Jungfrau in 1990. Ook hier is boven 1.500 meter tot een meter sneeuw gevallen. Omdat het lawinegevaar enorm groot is zijn heel wat wegen geblokkeerd: onder meer tussen Göschenen en Andermatt, Niederwald en Hospental, Nätschen en Dieni en Herbriggen en Randa. De befaamde Glacier Express wordt wegens lawinegevaar omgeleid via Zürich en Bern.
Oostenrijk
Ook Oostenrijk bleef niet gespaard. In Noord-Tirol zitten duizenden gezinnen zonder stroom nadat de orkaanwinden enorme schade hadden aangericht. Op de bergwegen zijn sneeuwkettingen verplicht. In het uitgestrekte skigebied van Arlberg zijn de skiliften geblokkeerd. (kh)
Overzicht verkeersellende in Franse Alpen
Departement Isère:
-Col du Lautaret tussen Grenoble en Briançon afgesloten. Alternatief via de RN 94 en de Laffrey is verboden voor verkeer boven 7,5 ton. Sneeuwbanden en/of sneeuwkettingen zijn sterk aangeraden.
- RD 211B: door lawines geblokkeerd tussen Villar Reculas en Huez en oisans.
- RD 211A: door lawines geblokkeerd tussen La Garde en Auris en Oisans.
- RD 525A in Clavans : lawines hebben Clavans-Haut et Clavans-bas van de buitenwereld afgesloten.
- RD 528 in Froges: modderstroom. Omleiding via RD 528 et RD 286
- RD 512 : modderstroom in Quaix en Chartreuse. Omleiding langs RD 512, RD 57, et RD 57F, via Quaix en Chartreuse, La Tronche, en St Martin le Vinoux.
- RD 43A in Vaujany : lawines. De tunnel is open.
- RD 280 in Saint Pierre d'Allevard : wegverzakking col du Barioz: omleiding langs RD 280i.
- RD 211A in Villard Reculas àVaujany : lawinegevaar.
Departement Savoie:
- RD119: toegang tot Les Arcs 1950 et 2000 voor onbepaalde tijd afgesloten wegens lawines.
- RD 902: toegang tot Bonneval sur Arc, Val d'Isère en Les Arcs 's nachts afgesloten.
- RD 218: toegang afgesloten in Aime.
- RD 117: toegang tot Val Thorens 's nachts afgesloten.
- RD 213: toegang tot Celliers afgesloten.
- RD 33: door modderstroom verkeer afgesloten tussen Trinité et Villard D'Hery.
- RD 202: afgesloten door modderstroom in Chateauneuf.
- RD 224: toegang tot Plagne Bellecôte en Belle Plagne afgesloten
- RD 27: afgesloten in Villard Leger, omleiding langs RD 925.
- RD 77: toegang tot Montpascal afgesloten.
Bron: HLN
De zware storm die gisteren over ons land trok, teistert nu ook de Franse en Zwitserse Alpen. Door de hevige sneeuwval zitten talloze wintersporters vast in hun hotels, onder meer in het Franse Les Menuires.
De storm gaat gepaard met hevige windstoten en zware sneeuwval. In de Franse Alpen viel op 24 uur tijd tussen 40 centimeter en 1,2 meter verse sneeuw. Verschillende elektriciteitsmasten braken af. Daardoor kwamen donderdagavond 20.000 gezinnen zonder stroom te zitten. Vrijdag zullen helikopters worden ingezet om het hele kabelnetwerk te controleren.
Ook het verkeer wordt zwaar gehinderd door de storm. Op heel wat plaatsen zijn wegen versperd door omgewaaide bomen en lawines. De uittocht uit de skioorden dit weekend dreigt daardoor in de soep te lopen.
Duizenden wintersporters zitten geblokkeerd in hun hotels. Zo zijn de toegangswegen naar het Franse Les Menuires volledig versperd na een lawine. Op een kilometer van de top van de Col du Lautaret raakte een bus met 50 kinderen geblokkeerd in de sneeuw. Er moest in allerijl een reddingsactie opgezet worden.
Ook in Zwitserland houdt de storm lelijk huis. Op de Aletschgletsjer werden windsnelheden tot 270 km/u genoteerd, net geen record. In 1990 werd op de Jungfrau een snelheid van 285 km/u gemeten.
Bron: De Standaard
Rusland doet zijn omschrijving van "land van extremen" alle eer aan. Terwijl in Moskou voor vannacht temperaturen van 5 graden boven nul voorspeld worden, werden op het oostelijke schiereiland Kamtsjatka bibbertemperaturen van min 45 graden Celsius opgemeten. Dat meldden meteorologen aan persagentschap Interfax.
De Russische hoofdstad, die op zowat 10.000 kilometer van het schiereiland ligt, profiteert nog van de uitlopers van een front van warme lucht boven de Atlantische oceaan.
Op Kamtsjatka kregen de inwoners de raad hun huis alleen te verlaten voor hoogdringende zaken. De koude temperaturen zouden er nog zeker drie dagen aanhouden.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:40 uur, door Joyce.s
Zware sneeuwval in Oostenrijk doet vrezen voor lawines
Ook Zwitserland kreunt onder de hevige sneeuwval
Bron: De Standaard | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:40 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Tienduizenden wintersporters, van wie een aanzienlijk aantal Belgen, zitten afgesloten van de wereld in de hoogste alpijnse skistations van Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk. De voorbije dagen is er daar zoveel sneeuw gevallen dat het sein op rood staat voor acuut lawinegevaar.
De problemen zijn het grootst in de Franse skistations die tot tweeduizend meter hoog in de bergen zijn gebouwd. Door de sneeuwval en de hevige rukwinden kon er daar nauwelijks worden geskied. Veel landgenoten wilden gisteren al naar België terugkeren, maar dat was onmogelijk.
'Ons plan was om donderdagavond naar huis te rijden. Maar door de hevige sneeuwstorm konden we ons skioord Val Thorens op 2.300 meter hoogte niet verlaten', zegt Annick Lambrecht, schepen van sport in Brugge, aan de telefoon. 'Er liggen hier pakken sneeuw van meer dan een meter hoog en er is lawinegevaar. Het volledige dorp en de verbindingsweg naar het dal in Mounier blijven tot vanavond volledig afgesloten voor alle verkeer. Ik heb een aantal verplichtingen als schepen tijdens het weekend alvast afgebeld.'
Hans Piepers en zijn gezin uit Roeselare moesten donderdagnacht op veldbedjes in het toerismekantoor van Les Arcs overnachten.
'We konden ons hotel in Les Arcs 2000 niet meer bereiken en hebben met een zeventigtal skiërs in een theaterzaaltje in Les Arcs 1600 geslapen. De toeristische dienst heeft ons goed opgevangen. We kregen pizza en drankjes aangeboden', zegt Hans Piepers.
De familie Denys uit Beersel kon gistermiddag het skistion La Plagne op 1.600 meter hoogte verlaten.
'Het was kantje boord. We hebben sneeuwkettingen op de banden gelegd, maar de afdaling naar het dal was nog spekglad en erg gevaarlijk. Driekwart van de hotelgasten zijn gevlucht voor de sneeuw nu het nog kon', zegt Philippe Denys. 'Het had geen zin meer om langer te blijven. Er kon niet meer worden geskied en in het hotel was de elektriciteit uitgevallen. Er was geen verlichting in de kamers. De noodgenerator voor de gangen en het restaurant kan maar 24 uur stroom leveren. Voor het ontbijt moesten de hotelkoks zich behelpen met gasvuurtjes.'
Als het blijft sneeuwen, dan bestaat de kans dat een aantal Belgische toeristen niet weggeraakt en maandag afwezig blijft op het werk of de school.
Lawinegevaar
Gisteravond moesten de hulpdiensten in de dorpen in het dal al honderden aankomende toeristen opvangen in sporthallen. In het Franse Bourg Saint-Maurice moesten 170 vakantiegangers in een school overnachten. Veel wegen zijn intussen vrijgemaakt met sneeuwruimers, maar het verkeer wordt niet doorgelaten wegens lawinegevaar. Voor het hele Mont Blanc-massief is er een risico op lawines van 5 op een schaal van 5.
Bron: De Standaard
De bewoners van de Alpen hadden maar één wens: dat er toch een beetje sneeuw zou vallen. Nu krijgen ze te veel van het goede. De storm Andrea dropte donderdag en vrijdag tot meer dan een meter sneeuw in de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen. Duizenden wintersporters zijn gestrand. Een overzicht.
In de Franse Alpen viel donderdag en vrijdag tussen 40 centimeter en 1,2 meter verse sneeuw. Overal geldt een verhoogd lawinegevaar. Twintigduizend huishoudens kwamen vrijdag zonder stroom te zitten. In de populaire plaatsen Val Thorens en Les Menuires zitten duizenden wintersporters vast in hun hotel.
In Oostenrijk is vooral in de westelijke provincies Vorarlberg en Tirol veel sneeuw gevallen. De Arlbergpass, de toegangsweg naar mondaine oorden als Lech, Zürs en Warth, is gesloten. Ook elders in Oostenrijk gingen vrijdag verscheidene belangrijke verbindingswegen toe omdat windstoten van meer dan 100 kilometer per uur er de sneeuw soms tot metershoge muren had opgeblazen.
De Silvrettastrasse, richting Ischgl, en de wegen door het Zillertal, richting Mayrhofen, verdwenen dan weer onder lawines. Boven 2.000 meter werden uit voorzorg de skiliften gesloten. Ook het trein- en vliegverkeer werd door de sneeuwstorm lam gelegd.
In Zwitserland is ook veel sneeuw gevallen, maar daar zijn geen al te grote problemen op de snelwegen. Op de Aletschgletsjer haalde wind een piek van 270 kilometer per uur. Ook daar is door verhoogd lawinegevaar een aantal wegen geblokkeerd.
Italië blijft intussen snakken naar meer sneeuw. Er worden, tenzij in het uiterste noorden, geen noemenswaardige problemen op de wegen gemeld. Ook in Duitsland liggen de grote wegen er goed berijdbaar bij.
Zaterdagmiddag wordt in de Oostenrijkse Alpen meer sneeuw verwacht. Tot en met zondag kan plaatselijk opnieuw 30 centimeter sneeuw vallen. Daarna wordt het in de gehele regio rustiger.
Bron: GVA | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:40 uur, door Joyce.s
De verkeersproblemen in verschillende Europese wintersportgebieden blijven aanhouden. De grootste problemen in het Oostenrijkse Tirol blijven nog steeds van kracht. Diverse wintersportplaatsen waaronder Lech, Zürs en Stuben in het Lechtal, blijven onbereikbaar door lawinegevaar en verse sneeuwval. Dat meldt VAB.
In heel Oostenrijk zijn de snelwegen redelijk tot goed berijdbaar, maar de secundaire en tertiaire wegen blijven gevaarlijk en sneeuwkettingen blijven een abolute noodzaak. Sommige plaatsen waaronder Lech, Warth, Bach, Stuben, Zürs blijven van de buitenwereld afgesloten en dat vermoedelijk voor de hele dag.
De vooruitzichten zijn ook alles behalve goed. In de loop van zaterdagochtend komen meer regen en sneeuwbuien opzetten die ook hevig kunnen zijn. Sneeuwgrens ligt momenteel tussen 300 en 700 meter, temperaturen 0 tot 5 graden.
In Zwitserland is de toestand quasi hetzelfde gebleven en zijn er ook moeilijkheden door verse sneeuw op de snelwegen A28 Davos-Landquart en A13 Bellinzona - San Bernardinotunnel in het oosten van het land. In het ganse land zijn nog heel wat hoofdwegen (Hauptstrassen) en secundaire wegen (Kantonalstrassen) afgesloten.
Goed nieuws dan weer uit Frankrijk. Niettegenstaande er nog sneeuwbuien kunnen voorkomen in de gebergten vanaf zowat 700 meter, zijn de snelwegen allemaal open. Ook de route naar Val Thorens, die vrijdag nog afgesloten was, is intussen terug geopend.
De Mont-Blanctunnel is zaterdagochtend tussen 8 en 9 uur afgesloten wegens een kunstmatig veroorzaakte lawine. In de Ardéche is er wateroverlast.
Bron: HLN
De wegen naar en vanaf de Oostenrijkse skigebieden Sölden en Galtür zijn sinds zaterdagochtend weer begaanbaar. In de plaatsen Lech, Ward, Sankt Anton en Sankt Christoph zijn nog wel problemen, liet een woordvoerder van de ANWB weten. Daar zijn nog niet alle wegen open.
Ook in de Franse Alpen kunnen wintersporters weer overal komen. Vrijdag gold in de Savoie, Haute-Savoie en Isère een verhoogd lawinegevaar. Door de enorme sneeuwval strandden veel toeristen in de wintersportgebieden. Volgens Oostenrijkse media raakten zo'n 20.000 toeristen ingesneeuwd, aldus de ANWB-zegsman.
Bron: RTL
Een onbekend aantal Nederlandse vakantiegangers zit vast in Paznauntal in Tirol. De weg van en naar dorpen in het Oostenrijkse dal is afgesloten door een lawine. Ook plaatsen in de deelstaten Vorarlberg en Salburgerland zijn niet via de weg bereikbaar, meldt de ANWB zaterdag. Dat komt door lawinegevaar.
eel Nederlanders vertrekken dit weekeinde op wintersport. Anderen komen juist terug, maar kunnen niet weg uit skidorpen als Lech, Zürs en Warth. Hoeveel Nederlanders vastzitten, kan een woordvoerder niet zeggen. De ANWB heeft nog geen meldingen binnengekregen.
Naar verwachting gaat het zaterdagavond opnieuw stevig sneeuwen in Oostenrijk. De problemen in de Franse Alpen zijn grotendeels opgelost. Skigebieden in Isere, Savoie en Haute Savoie die vrijdag dicht waren, zijn weer bereikbaar.
Bron: Nieuws.nl
De Oostenrijkse wintersportoorden zijn zaterdag vrijwel allemaal weer toegankelijk. In de Franse Alpen kunnen wintersporters ook weer overal komen. Vrijdag gold in de Savoie, Haute-Savoie en Isère een verhoogd lawinegevaar.
Volgens een woordvoerder van de ANWB gaat naar verwachting rond het middaguur de weg door het Paznauntal naar skigebieden als Galtür, Ischgl en Kappl weer open. Ook de route door het Ötztal naar Sölden en de wegen naar de plaatsen Lech, Ward, Sankt Anton en Sankt Christoph zijn weer begaanbaar.
20.000 toeristen ingesneeuwd
Zaterdagochtend ondervonden reizigers nog veel hinder van de enorme sneeuwval. Volgens Oostenrijkse media raakten zo'n 20.000 toeristen ingesneeuwd, aldus de ANWB-woordvoerder.
Nieuw pak van een meter
Naar verwachting gaat het volgens de ANWB-woordvoerder in de loop van zaterdagmiddag opnieuw sneeuwen in Oostenrijk. Dat houdt vermoedelijk aan tot dinsdag. Plaatselijk kan 1 meter sneeuw vallen. Vorig weekend had het wintersportverkeer ernstige hinder van de zware sneeuwval in de Alpen. De Mont Blanctunnel was zelfs een tijdje dicht wegens lawinegevaar. Volgens de ANWB hebben weinig Nederlanders daar last van ondervonden.
Bron: RTL
De meeste skigebieden in de Alpen hebben momenteel geen tekort aan sneeuw. Na de vrij ‘groene’ start van het seizoen, is het er nu tot in de dalen wit en vooral in de hoger gelegen gebieden ligt de sneeuw metersdik op de pistes. Toch kan lang niet overal geskied worden, want het sneeuwde er de afgelopen dagen niet alleen fors, ook stond er erg veel wind. In delen van de Franse, Zwitserse en Oostenrijkse Alpen stormde het een paar dagen stevig, waarna enkele toegangswegen werden ingesneeuwd en vervolgens afgesloten, ook door lawinegevaar, en skioorden volledig van de buitenwereld werden afgesloten.
In de noordelijke en westelijke Alpen heeft het de afgelopen dagen enorm gesneeuwd. Op de daken ligt bijne een meter sneeuw. Dit is de Bettmeralp in Wallis, Zwitserland.
Het rustigere weer met geregeld zonneschijn zit er aan te komen, maar tot het zover is, valt in de Alpen nog een flinke laag sneeuw. Op sommige plaatsen wordt wederom meer dan een halve meter verwacht en met de huidige hoeveelheid die er nu al ligt, is dat behoorlijk wat.
De koufronten die afgelopen dinsdag en donderdag in ons eigen land flink huis hielden, hebben ook in het Alpengebied flink uitgepakt. Niet alleen wat de sneeuwval betreft, maar ook waaide het er net als bij ons stevig. Vooral hogerop stond af en toe windkracht 9, ofwel stormkracht met bovendien ook windstoten en dat maakte skiën toen tijdelijk onmogelijk.
Lawinegevaar
Nu de wind iets is gaan liggen, wordt er weer volop geskied, maar veel liften zijn nog wel dicht, mede door het verhoogde lawinegevaar. In de westelijke en noordelijke Alpen geldt momenteel op diverse plaatsen een ‘groot lawinegevaar’ ofwel ‘stufe 4’ op een schaal tot maximaal 5. Dat betekent dat er absoluut niet ‘off-piste’ geskied mag worden.
Dit weekend blijft het op veel plaatsen sneeuwen op passage van een koufront, maar ook de wind blijft daardoor stevig doorstaan met op de toppen wederom geregeld stormkracht. Het lawinegevaar blijft dus nog wel even aanhouden. Er is zoveel sneeuw gevallen en met al die wind zorgt dat nog steeds voor zeer gevaarlijke situaties.
Ook in Vorarlber en Tirol is een flinke lading sneeuw gevallen. Ook in de dalen is het wit.
De zon zit er echter wel aan te komen, want maandag komen steeds meer gebieden aan de achterzijde van het koufront, waar zich een hogedrukgebied begint op te bouwen. Vanaf dat moment is het droog en schijnt de zon volop. Fantastische skicondities dus.
Zuidelijke Alpen
In onder andere de Italiaanse Alpen, maar ook in het Oostenrijkse Karinthië en Ost-Tirol is tot dusverre nog niet heel veel sneeuw gevallen. Hoewel er in de hogere gebieden zeker geskied kan worden, valt de kwaliteit en hoeveelheid op veel plaatsen nog een beetje tegen. Ook het komende etmaal lijken juist die gebieden weer buiten de boot te vallen.
In de Ardennen is het triest gesteld wat de sneeuw betreft. Ondanks een paar centimeter sneeuw de afgelopen dagen is het er nu weer groen met nog slechts wat sneeuwresten (webcam MontRigi).
Dichter bij huis
In de skigebieden dichterbij huis is het minder goed gesteld wat de sneeuw betreft. Vooral in de hogere delen van bijvoorbeeld de Harz en het Sauerland kan gewintersport worden, maar de sneeuw is niet overal even bijster. Op diverse pistes begint het groene tot bruine gras al door de witte sneeuwlaag heen te komen. Op de Brocken en in Braunlage in de Harz is de sneeuwkwaliteit beter en dat geldt ook voor de afdalingen op de Kahler Asten in het Sauerland. In de Ardennen lagen de afgelopen dagen slechts een paar restanten oude sneeuw, maar in bijvoorbeeld Wirtzfeld viel gisteren zo’n 2 centimeter sneeuw. Inmiddels is dit alweer verdwenen en ook op het hoogste punt van de Ardennen, de Signal de Botrange (694 meter) is het groen en er wordt daar de komende dagen amper sneeuw verwacht.
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:41 uur, door Joyce.s
Zware sneeuwval veroorzaakt verkeershinder in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Een belangrijke spoorlijn die Wenen en Innsbruck met het westen van Oostenrijk en met Zwitserland verbindt is zaterdag afgesloten en blijft dat waarschijnlijk tot zondagmiddag. Ook het treinverkeer op twee andere spoorlijnen naar het zuiden van Duitsland is stilgelegd. Door de zware sneeuwval is er verhoogd lawinegevaar in Tirol en Beieren.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 7 januari 2012, 16:02 uur, door MarkNL
Het is nog niet afgelopen met het hevige winterweer in de Alpen. Gisteren begon het opnieuw te sneeuwen in Oostenrijk en Zwitserland, met een verhoogd risico op lawines als gevolg. Wie dus nog in de Alpen zit, raakt daar waarschijnlijk niet weg voor dinsdag. 'Door het zware winterweer blijft het verkeer in Oostenrijk en Zwitserland in de knoei zitten', zegt Marc Van Damme van VAB. 'De problemen zijn nog niet van de baan. De hoofdwegen zijn veelal vrij, maar je hebt nog altijd sneeuwkettingen nodig om vooruit te geraken. Bovendien zijn vele bergpassen en secundaire wegen nog altijd afgesloten.'
Lawinegevaar
'Even was de weertoestand beter, dus werden afgesloten wegen weer vrijgegeven en konden de vakantiegangers hun terugreis aanvatten.' Vele Belgische wintersporters maakten daar dankbaar gebruik van, maar hadden toch heel wat moeite om thuis te geraken. 'De situatie op de wegen zal vandaag weer verslechteren, want het sneeuwt opnieuw hevig', legt Van Damme uit. 'En dat zal dezelfde problemen opleveren als we de voorbije dagen hebben gezien. Wintersportgebieden worden afgesloten en mensen komen vast te zitten. Gelukkig zijn de meeste Belgen intussen teruggekeerd.' Veel sneeuw betekent ook meer lawinegevaar. In de Oostenrijkse deelstaten Tirol en Salzburg geldt een verhoogd risico op lawines. 'De oude sneeuw is harder geworden. Als daar een nieuwe laag op valt, begint die ofwel te schuiven, ofwel bezwijkt de hele massa onder het gewicht van de nieuwe sneeuw. Opnieuw zullen dus meer wegen worden afgesloten', zegt Van Damme.
Meter sneeuw
'In de Franse Alpen zullen geen grote hoeveelheden sneeuw meer vallen', zegt weervrouw Jill Peeters. 'Het zware weer verschuift naar Oostenrijk en Zwitserland. Daar kan een halve meter sneeuw vallen, op de hoge toppen zelfs een meter. Het stormweer dat wij de voorbije week kregen, verplaatst zich als het ware naar ginder. Tot en met vannacht blijft er sneeuw vallen, pas maandag wordt het wat droger.' 'Het wordt de eerste dag van een rustige, droge periode.' En dat is goed nieuws. 'Wie nog moet vertrekken op skivakantie heeft mooie vooruitzichten', meent Peeters. 'Er is veel sneeuw gevallen, maar het wordt mooi en zonnig weer. Ideaal om te skiën dus.'
Ella De Neve: 'Iedereen vertrok tegelijkertijd'
Even na de middag gisteren mocht Ella De Neve uit Merchtem eindelijk vertrekken uit het Oostenrijkse skigebied Galtür. 'Eerder mochten we niet weg, dat werd streng gecontroleerd. En plots was het superdruk natuurlijk, iedereen wilde tegelijk naar huis. Ook al omdat het weer opnieuw verschrikkelijk zwaar werd, met hevige sneeuwval. Drie uur hebben we erover gedaan om het dal uit te rijden. En ook op de autostrade ging het slechts stapvoets vooruit. De weg was berijdbaar, maar het bleef toch een papperige boel.' Gisteravond stond De Neve nog steeds vast in de file. 'Nochtans stond er een nieuwjaarsreceptie op het programma. Die heb ik moeten overslaan.' Gelukkig hebben we ondanks de tegenslag toch genoten van onze vakantie. Je kan daar kribbig over doen, maar wij hebben er het beste van gemaakt. We waren met een hele groep, dat maakt het sowieso leuker.'
Annick Lambrecht: 'Hoge muren van sneeuw'
Annick Lambrecht, de Brugse SP.A-schepen voor Sport, wilde eigenlijk al op donderdag met haar familie vertrekken uit het Franse skioord Val Thorens. Een hevige sneeuwstorm besliste daar anders over. Uiteindelijk kon ze vrijdag in de late uurtjes haar terugreis aanvatten. 'De eerste veertig kilometer, bij de afdaling, was het echt opletten geblazen. Een erg benauwende ervaring ook, met links en rechts hoge muren van sneeuw. Het was wel een gok om vrijdagavond te vertrekken, want we kregen tegengestelde informatie. Nadeel is dat ik doodmoe ben van de lange rit. Alle ontspanning van de vakantie is tenietgedaan.' Voortaan gaan we niet meer op zulke grote hoogte skiën. Vrienden die lager gelegen logeerden, hadden veel minder problemen.'
Wouter Vandenbroecke: 'Drie uur voor 15 kilometer'
Wouter Vandenbroecke en zijn gezin zaten 36 uur vast in het Oostenrijkse Pitztal. 'Dat was niet eens zo'n ramp', vertelt de arts uit Lochristi. 'Het landschap was prachtig wit en rustig. Uiteindelijk konden we gisterenmiddag de vallei uitrijden. Pas toen we de fameuze Fernpas in Tirol over moesten, kwamen we in de problemen. Een massa verkeer richting Duitsland moet door die flessenhals, dus er ontstond een enorme file, een verschrikking. De weersomstandigheden waren bar, er was hevige sneeuwval en er moest een lawine weggeruimd worden. Drie uur hebben we erover gedaan om vijftien kilometer af te leggen. Heel wat mensen keerden hun wagen in de file. Maar voor ons zat er niks anders op dan traag en moeizaam verder te rijden. Rond half zeven kwamen we dan op de Duitse snelwegen, om vanaf dan onze terugreis vlot voort te zetten.'
Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:41 uur, door Joyce.s
De Oostenrijkse wintersportgebieden in Tirol hebben vandaag opnieuw te kampen met zware sneeuwval, waardoor het verkeer grote hinder ondervindt. Twee bekende skioorden in de Oostenrijkse Alpen, Ischgl en Galtür, zijn volledig ingesneeuwd. Dat heeft het lokale toerismebureau gemeld.
Door de overvloedige sneeuwval zijn verschillende wegen dicht vanwege lawinegevaar. De meeste vakantiegangers waren echter gewaarschuwd. Het merendeel van hen reisde dan ook gelukkig gisteren al af.
Ook in hogere delen van Beieren en het Zwarte Woud in Duitsland heeft het vannacht veel bijgesneeuwd. In de Franse Alpen is er geen probleem, maar in de Savoie, Haute-Savoie en Isère geldt dan weer een verhoogd lawinegevaar.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:41 uur, door Joyce.s
Vorarlberg, een regio in het westen van Oostenrijk, is volledig afgesneden van de buitenwereld na zware sneeuwval. Tunnels en wegen zijn geblokkeerd en er bestaat een ernstig risico op lawines.
Het heeft vier dagen gesneeuwd in Vorarlberg. Er ligt een laag van twee tot drie meter dik. Bomen zijn omgevallen en blokkeren de Arlbergtunnel, de belangrijkste verbinding tussen Oostenrijk en Zwitserland. Skistations zoals Lech en Zuers zijn volledig geïsoleerd, aldus de lokale autoriteiten. Er rijden ook geen treinen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:41 uur, door Joyce.s
In het westen van Oostenrijk blijft er maandag ernstig gevaar bestaan voor lawines. Dat meldt mobiliteitsclub VAB. Ook in de nacht van zondag op maandag en maandagochtend is er immers nog veel nieuwe sneeuw gevallen, waardoor er in de deelstaat Vorarlberg, maar ook in Salzburg en Tirol gebieden van de buitenwereld afgesloten raakten.
Het lawinegevaar ligt in West-Oostenrijk momenteel op niveau 4 en zou de komende dagen dalen naar 3.
Maandag wordt nog meer sneeuwval verwacht en zou er een sterke wind blijven staan. Dinsdag wordt gerekend op rustiger weer. Woensdag zouden de ergste problemen achter de rug moeten zijn. VAB laat weten dat de opklaringen van afgelopen zaterdagvoormiddag er wel voor gezorgd hebben dat heel wat toeristen, onder wie veel Belgen, hun terugreis konden aanvatten.
15-jarige skiër vermist
Maandagmiddag zijn Ischgl, Galtür, Steg, Lech, Zürs, Stuben am Arlberg, Sankt Gallenkirch, Gargellen, Gaschurn, Partenen, Schröken en Warth van de buitenwereld afgesloten. In het skigebied Axamer Lizum gaat maandag de zoektocht voort naar een vijftienjarige skiër die zaterdag vermist raakte. VAB heeft voorlopig geen weet van Belgische toeristen die geblokkeerd zijn in de regio.
Bron: HBVL | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:42 uur, door Joyce.s
Metershoge sneeuwbergen hebben maandag meerdere plaatsen in Oostenrijk van de buitenwereld afgesloten. Vooral de regio Vorarlberg is geïsoleerd. Zowel auto's als treinen kunnen niet verder.
Ook in Salzburg en Tirol zijn meerdere gebieden niet te bereiken. ''Een uitzonderlijke situatie'', zei de burgemeester van Lech am Arlberg, dat vaker van de omgeving is afgesloten.
Het lawinegevaar is gestegen tot het vierde van de vijf niveaus. Maandag wordt nog meer sneeuw verwacht, terwijl er ook een stormachtige wind over de Alpen waait.
Bron: NU.nl
Onweersdagen: 0