Na een reeks erg zachte dagen en afgelopen nacht zelfs een bijna zwoele nacht met in het zuiden van Limburg een tijdje 18 graden gaat de temperatuur nu heel geleidelijk iets omlaag, maar we blijven rond of boven normaal uitkomen voor begin november. Ook in andere delen van Europa is het tamelijk zacht en de hoogste temperaturen vinden we in het uiterste zuiden van het Middellandse Zeegebied; in delen van Italië, het zuiden van Spanje en Griekenland waar het lokaal nog 20 tot 24 graden wordt. In het westen van Rusland, onder andere in Moskou, maar ook in het noordoosten van IJsland is het daarentegen al winters met overdag temperaturen op of net iets onder het vriespunt. Het noordoosten van IJsland is zelfs al bedekt met een flink pak sneeuw.
Ook in het noordoosten van IJsland is het al winters met sneeuw en een stormachtige en koude wind. Foto: Britta van Gendt
Richting de winter is het een vrijwel standaard fenomeen dat zich boven Siberië een groot en standvastig hogedrukgebied op begint te bouwen, het Siberische Hoog. Vooral in de nachten koelt de aarde daar sterk af en de onderste luchtlagen worden daardoor steeds kouder. In de maand september vriest het er volgens de klimatologie ’s nachts vaak al streng en rond deze tijd van het jaar is 20 graden vorst in de nachten niet bijzonder. De laatste weken is het er sowieso erg koud geweest, tot -40 graden aan toe en dat is zelfs voor die streken al erg koud. De laagste temperatuur die daar ooit is gemeten, was in januari 1964 en bedroeg -71,1 graden Celsius.
Aanvoer koude lucht
Die koude lucht wordt momenteel door een hogedrukgebied boven het westen van Rusland in de regio Moskou aangevoerd en het wordt er dan ook al behoorlijk koud. Overdag liggen de temperaturen er net iets onder het vriespunt en ’s nachts vriest het er matig, soms bijna streng met minima tot dichtbij -10 graden. Wel is het er droog met flink wat zonneschijn. De afgelopen tijd werd het al vaker erg koud in de buurt van Moskou.
De middagtemperatuur ligt morgen rond het vriespunt in de buurt van Moskou. In Nederland is het een stuk minder koud.
Noordoosten van IJsland
Niet alleen in het westen van Rusland begint Koning Winter zijn intrede te doen, ook in het noordoosten van IJsland is het al op en top winters met daar op veel plaatsen al een flinke laag sneeuw en overdag temperaturen rond het vriespunt. Bovendien waait er al een aantal dagen een zeer koude, stormachtige wind, kracht 8. Veel wegen zijn lastig begaanbaar en zijn zelfs gesloten, ook zijn de afgelopen dagen vluchten richting het noordelijk gelegen ĺsafjördur geannuleerd en de laatste berichten over de sneeuwcondities van het skigebied Mt. Hlidarfjall zijn juist erg goed. Ook de komende dagen wordt opnieuw sneeuw verwacht, maar in de richting van Reykjavik is het minder koud en valt regen. Het is al langer koud in IJsland, ook de afgelopen zomer lagen de temperaturen beneden normaal.
Grote tegenstelling
In eigen land is er nog niets van winterkou te merken. Het is zelfs erg zacht voor de tijd van het jaar met afgelopen nacht, rond de klok van drieën, temperaturen van 18,1 graden in Maastricht. Vanmiddag is ook het datumrecord van 4 november gebroken. Om precies 13.10 uur kwam het kwik in De Bilt boven 17,7 graden uit en daarmee is het warmterecord voor deze dag scherper gesteld. Het oude record kwam uit het jaar 1994. In Maastricht was het vanmiddag om dezelfde tijd nog iets warmer met 19,5 graden.
Rondom datzelfde hogedrukgebied boven Rusland wordt bij ons juist warme lucht vanuit het zuiden aangevoerd.
Het absolute warmterecord voor november ligt op 21,1 graden en stamt ook van 4 november 1994. Deze meting vond echter niet in De Bilt plaats maar op de vliegbasis Beek in de buurt van Maastricht en is dus geen ‘landelijk’ record.
Rondom het hogedrukgebied dat in Rusland het koude weer brengt, werd vandaag bij ons met een vrij strakke zuidstroming zachte lucht vanuit het zuidwesten van Europa aangevoerd. Ook speelde de fel schijnende zon vanmiddag een grote rol bij het bereiken van de hoge temperaturen.
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 4 november 2011, 15:41 uur, door Debbieke
Onweersdagen: 0
Door de strenge nachtvorst zijn in de Russische hoofdstad Moskou twee mensen aan onderkoeling gestorven. De temperaturen schommelden vandaag rond de tien graden onder nul. Minstens twee andere slachtoffers van de koude zijn met vrieswonden naar het ziekenhuis gebracht. Elke winter bevriezen in de straten van Moskou volgens de media honderden mensen. In andere delen van het land kregen de bewoners te maken met ijsgang en winterse buien. Russische meteorologen hebben een harde, strenge winter voorspeld.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:35 uur, door Joyce.s
Beeld van 16.00 uur plaatselijke tijd. Een kilometer of 200 ten oosten van Moskou.
Webcambeeld dichterbij Moskou.
Steeds meer skigebieden komen in de problemen en moeten hun winteropening uitstellen omdat de sneeuw achterwege blijft. Door het te warme en droge weer kunnen zelfs de sneeuwkanonnen vaak hun werk niet doen want tussen de 1.000 en 2.000 meter hoogte blijft de temperatuur boven nul. Enkel op de gletsjers kan er geskied worden. Volgens de lokale weersvoorspellingen wordt er ook deze week geen sneeuw verwacht.
Overdag is het op 2.000 zo'n vijf graden. Pas vanaf 3.000 meter liggen de temperaturen rond het vriespunt, zo meldt Wintersport.nl. Geen wonder dat de skiresorts met de handen in het haar zitten. Heel wat gebieden zagen zich genoodzaakt om hun winteropening uit te stellen naar begin december. Onder meer Andermatt en Davos in Zwitserland, Sölden in Oostenrijk en Val Thorens in Frankrijk openen later dan gepland. In heel Oostenrijk viel op 26 oktober de laatste regen. Deze week zal er niets aan het weerbeeld veranderen.
Overuren
Het Oostenrijkse Ischgl weigert zich echter bij de situatie neer te leggen. Maar liefst duizend sneeuwkanonnen draaien overuren in de hoop dat het populaire resort toch op 25 november kan openen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:36 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Voor de rendieren is weinig of geen sneeuw gunstig: ze kunnen dan makkelijk aan voedsel komen. Maar voor bijvoorbeeld de Zweedse wintersporter kan het niet snel genoeg gaan sneeuwen. Maar de afgelopen twee weken liet november zich van zijn niet-winterse kant zien en sneeuwde het vrijwel niet. Daarbij was het zacht, vooral de nachten waren opvallend warm. In de loop van deze week wordt het in vooral de noordelijke delen van Scandinavië kouder en met sneeuwval.....
Rendieren kunnen makkelijk voedsel vinden als er geen (pak) sneeuw ligt.
Weinig sneeuw, een record.
Nog niet eerder sinds het begin van de sneeuwmetingen in 1905 was de maand november, tot nu toe, zo sneeuwarm als dit jaar, aldus het Zweedse meteorologische instituut in Norrköping. Vooral de nachten waren tot dan toe erg warm met als laagste vorstwaarde -11 graden in het hoge noorden. Het totaal ontbreken van winterinvallen vanuit het noorden, vanaf de Noordpool, is de oorzaak van het afwijkende weer. Dat heeft op zijn beurt weer alles te maken met de uiterst langdurige ligging van een hogedrukgebied boven het vasteland van Europa.
Wat sneeuw
Gedurende de afgelopen dagen viel in het westen, midden en noorden van het land wel de eerste sneeuw van het seizoen, maar de hoeveelheden waren nog gering voor de Zweedse skipistes of het was 'te natte sneeuw'. In Östersund, in het noorden van het land, liggen grote skiresorts en men hoopt nu toch snel op veel sneeuw. Gelukkig is de vele sneeuw die gedurende de winter van vorig jaar viel opgeslagen, en kan mooi worden aangewend mocht er niet snel sneeuw van betekenis vallen. De skiresorts waren van plan om 25 of 26 november officieel open te gaan. De kaart hiernaast met de afwijking van de gemiddelde temperatuur tot nu toe in november geeft een goed beeld van het extreme (zachte) weer in Zweden. Ook in Noorwegen heeft men last van te weinig sneeuw waardoor skipistes niet kunnen openen. In Finland is ook veel minder sneeuw dan normaal.
Zweedse Skiresorts hopen op betere tijden.
Aantal graden boven de novembergemiddelde temperatuur in Zweden tot en met 21 november. Opvallend is de grote temperatuurafwijking in het noordelijk deel van het land.
Oceaanstoringen aan zet
Deze week weten neerslagstoringen vanaf de oceaan hun weg naar Scandinavië te vinden en aangezien de temperaturen in het binnenland in een gedeelte van Noorwegen, Zweden en Finland onder het vriespunt liggen, kan daar regelmatig sneeuw vallen. Bijvoorbeeld ook in Kiruna, in het noorden van Zweden. In het zuiden en zuidoosten van Scandinavië zal het, met uitzondering dan van de Noorse bergen, vrij zacht blijven met daar dan ook uitsluitend regen. Maar of die grote noordelijke skiresorts meteen veel sneeuw krijgen, zeg meer dan 10 centimeter op één dag, moet nog even worden afgewacht. Waarschijnlijk vangt de Noorse westkust steeds de meeste neerslag op en blijft er dan voor het achterland in met name Zweden veel minder 'over'.
Eind september 2011. Wat sneeuw ten noorden van de omgeving Kiruna.
Een stormdepressie voor de Noorse noordwestkust a.s. vrijdag. Het bijbehorende frontaal systeem veroorzaakt waarschijnlijk sneeuw van enige betekenis in onder andere Noord-Zweden. Onzeker is of er meteen een dik pak gaat vallen.
Vorig jaar
De situatie van nu staat in schril contrast met november vorig jaar. Toen kwam de winter al vroeg op gang, met bijvoorbeeld op 8 november al sneeuwstormen in het oosten van Zweden. En verderop in de maand zouden er meer sneeuwstormen volgen, tot in het zuiden van het land aan toe. Bovendien werden in het noorden van Zweden eind november 2010 extreem lage temperaturen tot -36 graden gemeten.
Velen reizen naar het noorden van Zweden om het noorderlicht te zien. Deze foto van het prachtige verschijnsel zagen we 10 km ten zuiden van de stad Kiruna. Linksonder is de lichtvervuiling van de stad te zien. Daarom sliepen wij iets ten zuiden van Kiruna, want in de stad zelf heb je voor het zien van het noorderlicht te veel last van die lichtvervuiling.
Eigen land
Vorig jaar begon het winterse weer in Nederland ook vroeg. Vrijdag 26 november brak 'wit' aan in Zuid-Limburg, Groningen, Drenthe en Noord-Friesland. Op een enkele plek lag er 3 of 4 centimeter sneeuw. Minimumtemperaturen tussen -1 en -4 graden waren algemeen, maar in Twenthe vroor het matig met -5,5 graden. Overdag dooide de sneeuw langzaam weg, want dankzij een zonnetje en bij weinig wind werd het maximaal 1 tot 4 graden boven nul. In met name Drenthe was echter mist ontstaan en die bleef de hele dag hangen, zodat het daar licht bleef vriezen. Dit jaar wordt of is het rond die datum wisselvallig met een stevige wind en relatief zacht weer. Morgen, woensdag, passeert al een zwakke storing met een beetje regen, maar vanaf vrijdag worden actievere oceaanstoringen verwacht.
Bron: Meteoconsult
Zoals we eerder deze week al schreven, is het begin van het wintersportseizoen in de Alpen op veel plaatsen uitgesteld. In Zwitserland, Oostenrijk en Zuid-Duitsland is uitzonderlijk weinig tot helemaal geen sneeuw gevallen, zodat de meeste berghellingen nog overwegend groen en bruin zijn. Het slechte nieuws is dat men volgens de weervoorspellers in november alvast geen sneeuw meer moet verwachten en dat heeft zijn weerslag op het aantal boekingen. Ook de Zwitserse skiresorts zitten met de handen in het haar, zo meldt de nieuwssite 20min.ch. "We moeten geduld hebben tot in december", zegt weerman Bernd Konatz. Volgens het instituut is het een van de droogste novembermaanden sinds het begin van de metingen in Zwitserland in 1864. Mogelijk wordt het een record. In Zuid-Duitsland is de seizoenstart op de Zugspitse, Duitslands hoogste berg, uitgesteld. Een traditioneel Schneefest waarbij jaarlijks zo'n 3.000 gasten komen, is er afgelast. Ook in het Oostenrijkse Tirol staan veel stoeltjesliften nog stil.
Archieffoto Kitzbuhler alpen
Minder boekingen
Beheerders van skioorden volgen gespannen de weerberichten, in de hoop op sneeuw en vorst. Het aantal boekingen van toeristen is veel lager dan vorig jaar. In Oostenrijk zijn 60 procent minder boekingen bij de hotels en pensions binnengekomen dan vorig jaar. Technici in de skigebieden hebben bovendien problemen om kunstsneeuw te maken. Voor de sneeuwkanonnen zijn temperaturen onder het vriespunt bevorderlijk. "We hebben 3 à4 graden onder nul nodig, dan kunnen we er tegenaan", verklaart Gerald Paschinger, bedrijfsleider van de Hochficht Bergbahnen in Oberösterreich in de krant Passauer Neue Presse.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 november 2011, 15:49 uur, door Marga
Het is in Scandinavië ongebruikelijk warm voor de tijd van het jaar. De intrede van de winter, die normaal gesproken nu al had moeten zorgen voor een dikke sneeuwlaag, laat nog even op zich wachten. Het gebrek aan sneeuw is een domper voor sportliefhebbers. De wereldkampioenschappen skiën, die in het Finse Levi hadden moeten plaatsvinden, zijn verplaatst naar Oostenrijk en de wereldkampioenschappen crosscountry werden gehouden op kunstsneeuw. Skigebieden kunnen vooralsnog geen sneeuwliefhebbers verwelkomen.
Ook de natuur is van slag. Er zijn berichten dat op sommige plaatsen bloemen opnieuw in bloei staan. "Sommige bloemen, zoals rozen, staan voor de tweede keer in bloei", aldus Mats Rosenberg, een bioloog uit het Zweedse Örebro. Volgens weerdeskundigen wordt deze herfst een van de warmste ooit. De intrede van de winter is op sommige plekken al meer dan een maand verlaat. In het Finse dorp Sodankyla, 130 kilometer ten noorden van de Poolcirkel, begon het pas op 17 november te sneeuwen. De afgelopen honderd jaar is het nog nooit zo laat begonnen met sneeuwen, zei Pauli Jokinen, woordvoerder van het Finse meteorologisch instituut.
Van dieren, zoals hermelijnen, hazen en korhoenders, wordt de vacht in de winter wit. Weken voordat er sneeuw viel kregen de dieren al een witte vacht. "Het was echt ontzettend raar - witte figuurtjes als geesten die door de gele bladeren en korstmossen dartelen", zei Viljo Pesonen, de burgermeester van Sodankyla. Hun vachten 'veranderen niet door de weersomstandigheden, maar ze veranderen van kleur op een bepaald moment'.
Volgens de Zweedse meteorologische dienst SMHI lag de gemiddelde temperatuur in november 7 graden hoger dan normaal. In Kiruna, in het noorden van Zweden, was het in de nacht van woensdag op donderdag 0 graden. Normaal gesproken is het daar in deze tijd van het jaar veel kouder.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:36 uur, door Joyce.s
Het heeft lang geduurd, maar de eerste serieuze sneeuwval is gearriveerd in Noorwegen. Een paar stevige lagedrukgebieden zijn daarvan de oorzaak. Deze brachten naast sneeuwval ook regen en stormwinden. Gisteren passeerde ten westen van Noorwegen een depressie, inclusief een randstoring, met een kerndruk van minder dan 945 hPa. Een enorm gevaarte, leidend tot veel overlast. Er zijn in de Noorse kustgebieden heel wat wegen overstroomd, veerdiensten uitgevallen, daken van huizen gewaaid en bomen op de weg terecht gekomen door de rukwinden.
De Noorse kranten staan er vandaag vol van: het ruige weer heeft in een groot deel van het land tot overlast geleid. Nabij de Lofoten heeft storm 'Berit' in de plaats Bodø het waterpeil tegen de kade tot een recordhoogte gestuwd van 410 cm boven normaal. De laatste keer dat het water zo hoog stond was in 1979. Verder getuigen kranten van huizen en pubs die volliepen met water en er zijn quotes te lezen als: "alles is wit van het schuim, de golven slaan tegen het raam."
De windzak laat zien dat het nog steeds fors waait. Dit is een webcambeeld van vanochtend in Bergsjo.
De winden gingen op zee zelfs hoger dan stormkracht. Op meerdere plekken op de oceaan ten westen van Noorwegen zijn de winden van het kaliber 'zeer zware storm' tot zelfs 'orkaankracht' gegaan. Het olieplatform Draugen, dat ongeveer op 80 tot 100 meter de wind meet, had gisteravond en afgelopen nacht meerdere uren achtereen doorstaande winden van 63 tot en met 71 knopen. Vanaf 63 knopen (dat is 117 km/uur) spreken we van een orkaan.
De bijbehorende lagedrukgebieden zijn inmiddels langzaam opvullend boven Lapland te vinden, maar de regen en sneeuwval in het binnenland houden voorlopig aan. Die volhardende neerslag hoort bij diverse storingen en volgende lagedrukgebieden die de komende tijd over- dan wel langsschuiven. In Noorwegen is nu dan toch (eindelijk...?) de winter ingevallen.
Een bekend wintersportgebied in Oost-Noorwegen is het hoog gelegen gebied rondom Geilo. Vanochtend lag er nog een bescheiden laagje, maar dit gaat deze week flink oplopen.
Webcam toont ons details
Wie de webcamfoto’s naast dit verhaal bekijkt, kan vaststellen dat veel gebieden in Noorwegen wit aan het kleuren zijn. Het gaat dan niet om de regio’s vlakbij zee (zoals bijvoorbeeld Bergen) of in het laagland (zoals bijvoorbeeld Oslo). Daar zijn de temperaturen nog te hoog, met vanmiddag in Oslo temperaturen rond 6 graden en in Bergen maxima van 11 graden. Maar Noorwegen is uitermate bergachtig, bestaat deels ook uit hoogvlakten, en op uitgebreide schaal is het in die hogere gebieden tot sneeuwval gekomen.
In Oslo, hier in beeld, voorlopig geen sneeuw. Net zomin als in het nabij de zuidwestkust gelegen Bergen.
Verwachte sneeuwdikte
Websites die sneeuwhoogten doorgeven, hebben tot nu toe vooral het getal nul en vijf moeten gebruiken. Meer dan niks tot 5 centimeter sneeuw lag er tot en met gisteren niet. Ook niet in Geilo of in het Hemsedal, bekende wintersportgebieden die zich in Oost-Noorwegen bevinden. Dat is nu dus aan het veranderen en wie de weersverwachtingen voor Geilo bekijkt, ziet dat de sneeuwval daar voorlopig lange tijd aanhoudt. De temperaturen komen overdag de komende dagen nog wel boven nul en dan krijg je wat natte sneeuw, maar tegen het einde van de komende week blijft het ook ’s middags onder het vriespunt. En ondertussen kan het sneeuwdek dan al wel naar een halve meter zijn aangegroeid.
Haugastol, vanochtend. De auto's zijn wit ingepakt.
De meeste neerslag valt in het westen en zuidwesten van Noorwegen. Daar blijft het de hele komende week uitermate nat en windrijk, met op grote schaal regen. In een plaats als Bergen kan er dan op donderdag in totaal makkelijk 150 millimeter zijn gevallen. Bovendien, vanaf eind volgende week lijken de temperaturen ook in de fjorden in West-Noorwegen tot dicht bij nul te raken en zal er ook in Bergen en een kustplaats als Stavanger, steeds vaker sneeuw gaan vallen.
Bron: Meteo Consult
Onweersdagen: 0
In de Alpen valt eind volgende week de eerste sneeuw van het wintersportseizoen. Dat verwachten meteorologen van Weeronline, laat een woordvoerder zaterdag weten. De Franse Alpen zijn donderdag het eerste aan de beurt. Vrijdag wordt ook in Zwitserland en Oostenrijk sneeuw verwacht. "In de Franse en Zwitserse Alpen valt die dag een centimeter of twintig", legt de zegsman uit. "In Oostenrijk zal dat wat minder zijn."
De verwachte sneeuwval is goed nieuws voor wintersportliefhebbers en reisorganisaties. In de grote skigebieden is dit najaar nog geen sneeuw gevallen. Veel oorden zagen zich genoodzaakt de opening uit te stellen. De ANWB meldde deze week al dat veel wintersporters wachten met boeken tot ze er zeker van zijn dat er sneeuw ligt op de skibestemming.
De meteorologen van Weeronline verwachten dat ook na volgend weekend sneeuw zal vallen in de Alpen. "En het belangrijkste is dat de vorstgrens in het hele Alpengebied daalt van tweeduizend naar duizend meter. In het Franse skigebied Val Thorens vriest het eind volgende week bijvoorbeeld overdag een graad of 7."
Bron: Nieuws.nl
In de Wereldbeker ski voor vrouwen is de manche die voor het weekend van 11 en 11 december in Val d'Isère op de kalender stond afgelast. Door het zachte herfstweer sneeuwt het onvoldoende in de Franse Alpen. Mogelijk zullen de afgelaste proeven door skistations in het Amerikaanse Colorado overgenomen kunnen worden.
In Val d'Isère moest er een super-combiné en een super-G afgewerkt worden. In hetzelfde skistation staan in hetzelfde weekend ook een reuzenslalom en een slalom voor mannen op het programma. Die wedstrijden worden voorlopig wel behouden. Na een inspectie van de Internationale Skifederatie werd de piste vandaag immers afgekeurd voor de snelheidsproeven, maar niet voor de technische disciplines. Volgende week is er een nieuwe inspectie.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:36 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Dit weekend gaat het eindelijk gebeuren: de nog groene Alpenflanken krijgen een wit laagje. Vandaag valt vanaf 1.500 meter al wat lichte sneeuw in Zwitserland en Frankrijk. Morgenvroeg zijn Oostenrijk en Italië aan de beurt. Volgens Wintersporters.nl trekt momenteel een zwakke storing van west naar oost over de Alpen. Hierdoor sneeuwt het licht in het Franse hooggebergte en later ook in het westen van Oostenrijk. Het gaat niet om grote hoeveelheden (slechts enkele centimeters) en de sneeuwgrens ligt met 1.500 tot 1.800 meter nog aan de hoge kant.
Morgen volgt er echter al een nieuwe storing die zowel de Zwitserse als de noordelijke Franse Alpen voorziet van sneeuw vanaf 1.800 meter. Maandag wordt er nog een tandje bijgestoken en zal er flink wat sneeuw vallen in de Westalpen en Oostenrijk. Vanaf 1.000 meter zal het dan wit zien, vooral in Vorarlberg en het westen van Tirol. Enkel de Italiaanse Alpen en het zuiden van Oostenrijk (Osttirol en Karinthië) moeten het voorlopig met heel wat minder witte vlokjes stellen.
Dinsdag en woensdag valt er nog af en toe sneeuw, maar in de tweede helft van volgende week zal het echt gaan sneeuwen en breekt eindelijk de winter door in de Alpen.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:36 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Overnachten in een hotelkamer waar het tussen de zes en acht graden vriest. Het is uniek in Nederland en kan vanaf dit weekend in het IJshotel in Zwolle. Het hotel maakt deel uit van het IJsbeeldenfestival.
Er zijn drie hotelkamers waar de matrassen op grote ijsblokken liggen. Volgens de initiatiefnemers zullen de bezoekers het niet koud krijgen. Daarvoor zijn er speciale thermische slaapzakken en dikke dekbedden. De eerste gasten worden zaterdagavond ontvangen. Eén van hen is verslaggever Mark Bakker van RTV Oost. Hij zal voor radio en tv verslag doen van de overnachting.
Bron: RTV Oost | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:36 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De eerste week van december is traditioneel het begin van het skiseizoen in de Alpen, maar tot op heden viel er nog weinig te skiën. Niet alleen beheerders van skioorden volgden gespannen de weerberichten, maar ook de wintersporters begonnen al zenuwachtig te worden. De Alpen beleefden een van de droogste novembermaanden sinds de metingen en daarbij was het bovendien nog zacht ook. Skikanonnen konden hierdoor niet worden ingezet, met als resultaat veelal groene pistes. Gelukkig komt hier nu een einde aan. De eerste sneeuwdump is/wordt een feit!
Wekenlang was het zinloos om ook maar een poging te wagen om de sneeuwkanonnen aan te zetten. Het was te zacht en de Alpenweides bleven zichtbaar.
Het lijkt wel een eeuwigheid terug dat er sneeuw in de Alpen lag. Toch is er nog niet zo lang geleden behoorlijk wat sneeuw gevallen. Half september nog deelde koning winter nog een winterse speldenprik uit en viel er extreem vroeg sneeuw. Een koufront bracht de eerste winterse neerslag van betekenis en liet de temperatuur in vrije val van 20 graden naar slechts 2 tot 4 graden denderen. Vooral in Oostenrijk en Italië werd men verrast door de plotselinge, hevige sneeuwval. Op veel plekken viel meer dan 40 cm tot in het dal en in diverse Oostenrijkse regio’s, zoals onder andere Tirol en Salzburg was er sprake van overlast. Op de Tauernroute vielen spoorverbindingen uit, omdat ruim twee kilometer hoogspanningslijnen beschadigd raakten. In diverse plaatsen viel de stroom uit en in Tirol was zelfs sprake van lawinegevaar. Meerdere bergpassen waren gesloten of zeer moeilijk begaanbaar, zoals de Gotthardpas. De ANWB adviseerde vakantiegangers die in Italië aan het nazomeren waren, bij hun route terug door de bergen, winterbanden en/ of sneeuwkettingen te gebruiken boven de 1000 meter.
Half september al een pak sneeuw in de Alpen, het is uitzonderlijk! De meeste Alpenbewoners keken dan ook raar op toen tot een halve meter moesten trotseren. Het mondaine Sankt-Moritz in het zuiden van Zwitserland spande de kroon met 50 centimeter. Het was al 17 jaar geleden dat er zo vroeg in het najaar al zo veel sneeuw was gevallen.
Als sneeuw voor de zon........
Toch was deze winterse prik van korte duur. Het lagedrukgebied, verantwoordelijk voor het winterweer, werd richting Griekenland en Turkije gedrukt en al snel nam een hogedrukgebied het over. Het werd weer nazomer in de Alpen en het meeste wit verdween als sneeuw voor de zon. Wekenlang bleef het zacht met over het algemeen droog en zelfs vrij zonnig weer. Aan de zuidkant is begin november nog wat sneeuw gevallen, ten tijden van de overstromingen in Genua, maar dit bleef pas liggen vanaf ongeveer 2200 meter, met als resultaat overwegend groene/bruine Alpenweides.
Een periode van zacht weer en weinig neerslag volgde onder invloed van meerder hogedrukgebieden en zo snel als het kwam, verdween de sneeuw ook weer. Bron: Wetterzentrale, 24 september 2011.
Gelukkig is er inmiddels een flinke bezem door de atmosfeer gehaald en weten storingen nu eindelijk het Alpenmassief te bereiken. Enige tijd geleden wezen de weermodellen al in deze richting. Ze gaven aan dat de eerste sneeuw zo ongeveer vanaf vrijdag 2 december zou vallen en nu is het dan zover! Met een noordwestelijke stroming zakken lagedrukgebieden af richting de Alpen om hier dit weekend en de gehele komende week sneeuw los te laten. Alle regio’s in de Alpen komen hierbij aan de beurt met een flink pak sneeuw en bij dit alles is het tijdens het sneeuwen koud genoeg om het tot in het dal wit te laten worden.
Na twee dagen met zachtere lucht komen de Alpen vanaf vrijdag hoogstwaarschijnlijk weer aan de koude kant van de straalstroom uit. De laatste weermodellen laten zien, dat een venijnig lagedrukgebiedje zaterdag 12 december weer voor een flinke lading sneeuw zorgt.
Waar valt de sneeuw?
Sneeuw dus voor de Alpen; zaterdag begint het in Frankrijk een beetje te sneeuwen en dit gebied met lichte sneeuw breidt zich uit richting Zwitserland. Zondag is ook Oostenrijk aan de beurt, ook hier begint het licht te sneeuwen. In Frankrijk en Zwitserland is dan inmiddels een centimeter of 10, lokaal 15 gevallen en tot en met zondag valt hier dan nog zo’n 10 centimeter bij. In eerste instantie blijft het dan in Oostenrijk bij een paar centimeter, maar op maandag en dinsdag valt hier op de meeste plekken tussen de 30 en 40 centimeter sneeuw. In Voralberg is dit zelfs een halve meter en dit geldt ook voor Frankrijk en Zwitserland.
Woensdag en donderdag zijn twee rustige dagen, waarbij we weer even aan de warme kant van de straalstroom uitkomen en een hogedrukgebied tijdelijk zijn invloed uitoefent, maar vanaf vrijdag zakt koude lucht weer uit over de Alpen. Volgens de laatste weermodellen trekt dan een klein venijnig lagedrukgebiedje vanuit het noordwesten de Alpen binnen en vallen er weer tientallen centimeters sneeuw bij. Ook Italië krijgt zijn portie mee van dit wisselvallige weer, er valt hier rond 30 cm verse sneeuw, maar de meeste sneeuw is voor de west- en noordkant van de Alpen. De komende 8 dagen gaat er in Frankrijk lokaal zelfs 2 meter sneeuw vallen, in Zwitserland is dit tussen een halve en een meter, Voralberg zit rond 80 centimeter en Tirol en Salzburgerland rond een halve meter. Een heuse sneeuwdump dus.
Spectaculaire hoeveelheden sneeuw, overal in de Alpen! Laat het wintersportseizoen maar beginnen.
Niet alleen de Alpen profiteren overigens van dit wisselvallige weer. Ook kleinere wintersportgebieden dichterbij huis, zoals Sauerland en de Harz, maar ook de Ardennen, pakken wat sneeuw mee. En niet getreurd voor de minder bedeelde gebieden, in de koudere lucht kunnen eindelijk de sneeuwkanonnen worden ingezet!
Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:37 uur, door Joyce.s
Circa 40 wintersporters hebben bijna 7 uur vastgezeten in een kapotte kabelbaan bij Tignes in de Franse Alpen. In slechte weersomstandigheden bleven twee cabines circa 40 meter boven de grond hangen. Dat meldt de Franse krant Libération. Volgens Arnaud Trinquier, toezichthouder op de pistes bij Tignes, begaf de kabelbaan het zaterdagmiddag omstreeks 16.30 uur. Met behulp van touwen zijn de wintersporters uit de cabines gehaald. Door het slechte weer nam de evacuatie veel tijd beslag. De operatie was zaterdagavond omstreeks 23.15 uur afgerond.
Bron: AD | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:37 uur, door Joyce.s
De wintersportgebieden hebben er een tijd moeten op wachten maar sneeuwvlokjes dwarrelen nu eindelijk neer op de bergflanken van de Alpen. Voorlopig nog niet zo heel veel maar het winteroffensief lijkt toch te zijn ingezet want het verse sneeuwtapijt(je) wordt de komende dagen nog aangedikt.
Wintersporters.nl meldt dat in het westen van zwitserland de meeste sneeuw viel met zo'n dertig centimeter boven 2.000 meter. Alle skigebieden op die hoogte en hoger kunnen dus opengaan. In de lagere skioorden is de situatie nog verre van perfect.
Gelukkig gaat het de volgende dagen blijven sneeuwen, vooral in Zwitserland en Frankrijk waar men een sneeuwdek van 30 tot 50 centimeter verwacht. Oostenrijk zal minder sneeuwvlokjes zien met uitzondering van de Arlberg regio. De sneeuwgrens ligt dan tussen de 800 en 1.200 meter.
Vrijdag wordt het droger en zachter maar dit zou slechts tijdelijk zijn want verschillende modellen houden vast aan onstandvastig weer met geregeld een sneeuwbui.
Bron: HLN
Ze hebben de lange latten meegenomen, maar deze wintersporters in het Oostenrijkse Fiss kunnen een afdaling wel vergeten. Het heeft nog nauwelijks gesneeuwd in de wintersportgebieden, dus veel Nederlanders moeten noodgedwongen de gletsjers op om wat sneeuw te vinden. 'Op de noordelijke hellingen ligt een beetje,' zegt een Nederlandse snowboarder in Fiss. 'Ze kijken hier de sneeuw uit de lucht, kan je wel zeggen. Terwijl het seizoen nu officieel is begonnen.'
Bron: AD.nl | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:37 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
De luchthaven van Oslo ligt zo goed als volledig plat. Door ijsvorming kunnen er geen vliegtuigen landen. Gardermoen vraagt passagiers dan ook met aandrang om de informatie over hun vluchten te controleren. "Nu de temperatuur lichtjes stijgt en de chemicaliën hun werk doen, zijn er opnieuw een paar vluchten mogelijk", zegt Jo Kobro, woordvoerder van de luchthaven.
Hij vraagt passagiers om de informatie over hun geplande vlucht op de website van de maatschappijen te controleren. Ook de website van de luchthaven houdt passagiers op de hoogte over het beperkte vliegverkeer. "Alle vluchten werden tot tien uur gecanceld. Gevolg zijn enorme vertragingen en nog steeds blijven toestellen aan de grond", aldus Kobro. Er kunnen nog geen vluchten landen op Gardermoen.
Bron: HLN
Voorlopig komen de topprestaties bij de wintersporters in Europa dit seizoen vooral van de medewerkers op de achtergrond. Er is nog zo weinig sneeuw gevallen dat zij alle noodscenario's uit de kast moeten halen om de wedstrijden door te kunnen laten gaan. In het Zwitserse Engelberg wordt sneeuw van hoog bovenop de berg op de Titlis-schans gespoten, waar in het weekeinde de schansspringers moeten landen voor hun World Cup.
Bron: AD | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:37 uur, door Joyce.s
Rusland probeert zo'n honderd witte walvissen te redden die vastzitten tussen grote brokken poolijs die in de Beringzee drijven. Volgens de Russische natuurbescherming kunnen de walvissen door de tien tot vijftien centimeter dikke ijsbrokken de open zee niet bereiken en zijn hun levens daardoor in gevaar. De witte walvis staat sinds 2008 op de lijst bedreigde diersoorten.
Bron: Nieuws.nl
Onweersdagen: 0
Door hevige sneeuwval in het Franse wintersportgebied Courchevel moeten de organisatoren van de Wereldbeker alpineskiën de volgorde van de disciplines bij de vrouwen omdraaien. De slalom zal zaterdag doorgaan, de reuzenslalom zondag. De komende twee dagen wordt tot 70 centimeter sneeuw verwacht. De piste is makkelijker voor te bereiden voor de slalom en daarom wordt die discipline eerst geprogrammeerd.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 10:37 uur, door Joyce.s