Zo'n 1.500 buitenlandse toeristen zitten momenteel vast nabij de Everest. Een dikke mist zorgt ervoor dat geen enkel vliegtuig kan opstijgen. Dat melden luchtvaartbronnen vrijdag.
"Zo'n 1.500 buitenlandse toeristen zitten sinds woensdag vast. Alle hotels zijn volgeboekt. Honderden mensen leven in tenten", aldus Utsab Kharel, directeur van de luchthaven Tenzing-Hillary in Lukla, waar elk jaar duizenden toeristen afkomstig van de hoodstad Kathmandu vertrekken.
Verwacht wordt dat de mist tegen zondag zal optrekken. Dagelijks maken gemiddeld zo'n 500 reizigers gebruik van het landingsterrein van Lukla, dat bekend staat als een van de gevaarlijkste ter wereld.
Bron: HBVL
Onweersdagen: 0
Het met helikopters evacueren van buitenlandse toeristen uit het gebied rond de Mount Everest verloopt moeizaam. Door de slechte weersomstandigheden kan het leger van de Nepal zaterdag de grote reddingshelikopter niet inzetten. Dat heeft een Nepalese functionaris gezegd. De enige start- en landingsbaan van Lukla in het oosten van Nepal is al sinds woensdag gesloten. Tal van gestrande toeristen uit onder meer Groot-Brittannië, de VS en Duitsland hebben de afgelopen dagen geslapen op het vliegveld en in tenten, omdat de hotels vol zitten. Circa 2500 toeristen zouden zijn gestrand.
Particuliere helikopters
Volgens de Nepalese functionaris zijn in de afgelopen dagen circa 120 mensen vanuit Lukla vervoerd naar de hoofdstad Kathmandu. Dat is gebeurd met particuliere helikopters. Per dag vliegen ongeveer 500 mensen van en naar Lukla als het weer dat toelaat.
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 8 februari 2017, 10:19 uur, door Joyce.s
In de omgeving van de Mount Everest zitten nog steeds ruim 2.500 toeristen vast door de dikke mist. De slechte weercondities verstoren het luchtverkeer in de regio intussen al een week. Met privéhelikopters werd wel al een 170-tal toeristen geëvacueerd, aldus de autoriteiten. Vanop de luchthavens Phaplu en Lukla vertrekken al een week lang geen vluchten meer. Ook op de toeristische luchthaven van Pokhara blijven de vliegtuigen al drie dagen aan de grond. Een aantal toeristen moest daardoor noodgedwongen in tenten slapen, aangezien heel wat hotels overvol zitten.
Bron: HLN | Gewijzigd: 8 februari 2017, 10:19 uur, door Joyce.s
De evacuatie van de duizenden toeristen die zijn gestrand in het gebied rond de Mount Everest in Nepal is maandag begonnen. Een week lang waren er door slecht weer geen vluchten mogelijk vanaf de luchthaven van Lukla. Maandagochtend was de lucht helder en werd een luchtbrug naar de hoofdstad Kathmandu geopend. Lulka maakte zondag nog een troosteloze indruk. Een dik wolkendek maakte het vliegen onmogelijk en de zo'n tweeduizend toeristen die daardoor dagenlang vastzaten waren de wanhoop nabij. Noodgedwongen hingen zij doelloos rond in de overvolle restaurants en cafés in het kleine bergplaatsje, wachtend tot het weer zou verbeteren in het Himalayagebied.
Helikopter
Slechts enkelen wisten voor vierduizend dollar een kleine helikopter te chargeren. Voor de overige toeristen restten twee keuzes: een zware voettocht van minstens vier dagen naar Jiri om vanuit daar met de bus verder naar Kathmandu te reizen of wachten op beter weer. "We zitten hier nu al drie dagen, en de lol begint er wel af te raken", zegt een Nederlandse man. Hij maakte samen met vier vrienden een wandeltocht door de Himalaya, en dreigt zijn terugvlucht naar Nederland te missen.
Ziekenhuis
Een Brits meisje is het huilen nabij, als zij in het bureau van de luchtvaartmaatschappij uitlegt dat een vriend van haar in het ziekenhuis ligt in Kathmandu, en zij onmiddellijk naar hem toe moet. De beambte achter de krakkemikkige balie kan niks voor haar betekenen: het kan nog dagen duren voor alle reizigers van de berg af zijn, omdat slechts kleine toestellen kunnen landen en opstijgen vanaf de extreem korte baan van het vliegveld.
Zon
Maandagochtend brak voor het eerst in dagen de zon weer door en werd het vliegveld heropend. De krappe vertrekhal vulde zich snel met toeristen, allen ervan overtuigd dat de volgende vlucht voor hen was bestemd. De vele sherpa's, het bergvolk van Nepal, zagen het chaotische tafereel gelaten aan. "Dit gebeurt iedere paar jaar wel eens, niks bijzonders", zegt een van hen. Het gebied rond de Mount Everest is een populaire bestemming voor toeristen. Oktober en november is het hoogseizoen, omdat dan het weer doorgaans het beste is. In oktober van dit jaar zag een recordaantal van 10.300 toeristen de hoogste berg ter wereld van dichtbij.
Bron: Nu.nl
De gemoederen lopen in het gebied rondom de Mount Everest hoog op. Dat vertellen twee Nederlanders dinsdag in het AD. De Amsterdammers melden dat de 2500 gestrande toeristen, die vanwege slecht weer vast zijn komen te zitten, voor 4000 euro per persoon met een helikopter het gebied rondom de berg kunnen verlaten. ''Pechvogels die dat bedrag niet kunnen betalen zouden uit pure frustratie en woede helikopters hebben bekogeld met stenen'', zeggen de toeristen in de krant.Volgens de Nepalese autoriteiten zijn er maandag twintig vluchten uitgevoerd. ''Die toestellen bieden plaats aan zestien inzittenden. Dat leidde tot chaotische taferelen en gefrustreerde reacties van mensen die al vijf dagen wachten'', aldus de Nederlanders vanuit een op 2800 meter hoogte gelegen bergdorp.
Hoeveel Nederlanders precies vastzitten in het gebied is niet bekend. Reisorganisatie HT uit Meppel heeft elf mensen in het gebied die afgelopen weekend terug zouden vliegen. De NOS meldt dat de helft van de gestrande reizigers maandag al is opgehaald.
Lukla
Een week lang waren er door slecht weer geen vluchten mogelijk vanaf de luchthaven van Lukla. Maandagochtend was de lucht helder en is er een luchtbrug naar Kathmandu geopend. Alleen helikopters en kleine vliegtuigen kunnen van de 500 meter lange en hellende start- en landingsbaan gebruikmaken.
Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 8 februari 2017, 10:19 uur, door Joyce.s
Het slechte weer dat begin november al leidde tot problemen bij de voet van de Mount Everest is teruggekeerd. Opnieuw zijn vluchten geannuleerd en zijn honderden buitenlandse bergbeklimmers en hun gidsen gestrand. Volgens een woordvoerder van de luchthaven in Lukla is het vliegveld al vier dagen volledig gehuld in dichte mist. Vliegtuigen kunnen door de mist niet landen en ongeveer achthonderd trekkers zitten daardoor vast. Eerder deze maand zaten rond de 2500 mensen vast in Lukla vanwege het slechte weer. Vorige week klaarde het op en konden zij met helikopters terugkeren naar de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Velen moesten het oponthoud uitzitten in tentjes en de voedselvoorraad in Lukla begon langzaam op te raken.
Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 8 februari 2017, 10:19 uur, door Joyce.s