Bij aardbevingen zijn het voorbije decennium, rechtstreeks of onrechtstreeks, meer dan 780.000 doden gevallen. Daar komt bij dat tussen 2001 en 2010 nog eens twee miljard mensen rechtstreeks werden getroffen door aardbevingen. Dat blijkt uit een studie van The Lancet. Aardbevingen zijn goed voor bijna 60 procent van de doden die vallen bij natuurrampen.
De meest moordende aardbeving van het voorbije decennium was die op Haïti van 12 januari 2010, met 316.000 slachtoffers.
Het onderzoek heeft als doel vooral politieke functionarissen en hulpinstanties te doen beseffen dat aardbevingen een prioriteit zijn inzake openbare gezondheid. Dokters moet het een beeld geven van de pathologieën waarmee ze bij dergelijke rampen zullen geconfronteerd worden.
De meest moordende aardbeving van het voorbije decennium was die op Haïti van 12 januari 2010, met 316.000 slachtoffers. De zeebeving die een tsunami veroorzaakte in de Indische Oceaan op 26 december 2004 kostte het leven aan 227.000 mensen. Op de derde plaats staat de aardbeving in de Chinese provincie Sichuan van 12 mei 2008, waar de teller op 87.500 doden stond. Kinderen zijn de meest kwetsbare groep. Zij maken 25 tot 53 procent van de patiënten uit na een aardbeving. Met de groei van de wereldbevolking en de uitbreiding van het stedelijk gebied naar risicozones zal de dreiging van aardbevingen de komende jaren nog toenemen, waarschuwen de auteurs van de studie.
Bron: HLN | Gewijzigd: 13 april 2017, 15:36 uur, door Joyce.s
Dat is de snelste/makkelijkste/beste conclusie die je dus kan stellen.
Dat is de snelste/makkelijkste/beste conclusie die je dus kan stellen.
Klopt, en dan vaak in dicht bebouwde gebieden. Haiti was zo'n voorbeeld, net als de aardbeving van Izmit in 1999. Maar ook dichter bij huis kan het beter: in Italie zijn veel gebouwen er ook slecht aan toe. Een van de grootste gevarenzones voor de toekomst lijkt me Istanbul: een van de grootste steden van Europa, dichtbebouwd, veel oude gebouwen die slecht bestand zijn tegen aardbevingen, maar wel midden op de Anatolische breuklijn.
Overigens is Japan een goed voorbeeld van hoe het wel moet. Daar zijn weliswaar veel slachtoffers gevallen in maart 2011, maar dat was meer te wijten aan de tsunami dan aan de aardbeving zelf (die overigens uitzonderlijk sterk was).
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Landen die zoeken naar een oplossing voor dit soort problemen en waar men voorstellen doet om de risico's in de toekomst te verkleinen. Ik heb tijden geleden een stuk gelezen over de noodzaak van een grootscheepse herhuisvesting van miljoenen inwoners van Teheran. Men wil de bevolking verplaatsen naar andere streken. Helaas loopt deze 'goedwillende' regering ook weer op tegen politieke tegenstand.
Zie bijvoorbeeld dit bericht:
http://www.express.be/joker/nl/platdujour/...iran/115626.htm
Het oorspronkelijke (betere) artikel kan ik niet terugvinden, maar een link is beter dan geen link.