Snel groeiende megasteden in India, Bangladesh en Indonesië zijn het meest kwetsbaar voor de klimaatverandering. Dat blijkt uit de vierde versie van de jaarlijkse Climate Change and Environment Risk Atlas van het internationale studiebureau Maplecroft.
De vierde editie van de atlas bevat voor het eerst een Climate Change Vulnerability Index (CCVI), een index die de kwetsbaarheid voor de klimaatverandering nauwkeurig in kaart brengt voor landen en subregio's. De index houdt niet alleen rekening met de rechtstreekse bedreiging van de klimaatverandering, maar ook met conflicten, de toestand van landbouw en economie en de capaciteit van regio's om maatregelen te treffen.
Landenindex
Op nationaal niveau leidt Haïti, dat vorig jaar verwoest werd door een zware aardbeving, de index als meest kwetsbare land ter wereld. Maar de top tien wordt gedomineerd door zes Afrikaanse ontwikkelingslanden, waaronder Zimbabwe, de Democratische Republiek Congo en Madagaskar. Ook Aziatische landen met een snelle bevolkingsgroei, zoals Bangladesh, het op een na meest kwetsbare land ter wereld, de Filipijnen (10e), Vietnam (23e), Indonesië (27e) en India (28e), lopen een hoog risico.
Megasteden
Door de hogere resolutie van de index kan dit jaar verder gekeken worden dan het landenniveau en is het ook mogelijk om subregio's een score te geven. Daardoor blijkt bijvoorbeeld dat het zuidwesten van Brazilië en de Chinese kustgebieden ook echte probleemzones zijn. Vooral de Aziatische megasteden blijken een bijzonder hoog risico te lopen. Zes van de twintig snelst groeiende steden ter wereld krijgen het etiket "extreem risico" in de index, waaronder Kolkata in India, Manilla in de Filipijnen, Jakarta in Indonesië en Dhaka in Bangladesh. Nog eens tien van die steden, waaronder Guangdong, Delhi en Karachi, krijgen het label "hoog risico". De steden combineren een enorme bevolkingsgroei met een relatief zwakke overheid, een vaak hoge mate van corruptie, armoede en een infrastructuur die de snelle bevolkingsgroei niet kan volgen. De steden zijn daardoor slecht voorbereid op rampen, terwijl de klimaatverandering de kans op die rampen precies vergroot.
Economische impact
"Steden als Manilla, Jakarta en Kolkata zijn levensbelangrijke centra van economische vooruitgang in snel groeiende economieën", zegt Charlie Beldon, medeauteur van de studie. "Maar hittegolven, overstromingen, watertekort en toenemende stormen kunnen verstrekkende gevolgen hebben, niet enkel voor de lokale bevolking maar voor bedrijven, economieën en investeerders over de hele wereld, vooral omdat het economische belang van die landen snel stijgt."
Manilla bijvoorbeeld is het economische hart van de Filipijnen, met een bevolking die naar verwachting met 20 procent zal groeien tot 2,23 miljoen inwoners tegen 2020. Maar de stad is erg kwetsbaar voor tropische cyclonen en overstromingen. In Kolkata kunnen tegen 2020 zelfs 8 miljoen mensen leven. Ongeveer een derde daarvan komt in de sloppenwijken terecht, en die worden op plaatsen gebouwd waar de stijgende zeespiegel het gevaarlijkste is.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:57 uur, door Joyce.s
Wat zal tot meer doden leiden? Het klimaat (de zeespiegelstijging wordt weer opgevoerd, terwijl er nergens te wereld overstromingen zijn geweest als gevolg van een zeespiegelstijging), of het milieu als hierboven omschreven? De gevolgen van die overbevolking enz..
Ook over de internationale handel in landbouwgoederen, landjepik, bio-brandstof waardoor prijzen van voedsel onbetaalbaar wordt t.b.v. super winsten door westerse bedrijven wordt natuurlijk met geen woord gerept. De internationale corruptie ten top!
Maar ja, we weten nu zo langzamerhand wel wat westerse landen onder democratie verstaan. Een financieel dreigement, omdat de Griekse regering democratisch (wel veel te laat) het volk wil raadplegen. En ook nog willen voorschrijven hoe de vraag mag zijn die aan het Griekse volk wordt voorgelegd. Misselijker kan het niet! Tel uit je winst, zo democratisch zijn onze westerse regeringen nou.
Vragen onze regeringen ons wel eens iets? NEE. Daar valt de corruptie van de rijke Grieken nog bij in het niet. | Gewijzigd: 3 november 2011, 17:34 uur, door Ben47
Ik snap niet waar het hele klimaatdebat over gaat, welke idioot heeft verzonnen dat het klimaat elk jaar of elke 100 jaar precies hetzelfde moet doen?
Misschien kun je beter zeggen dat 3 miljoen mensen in een sloppenwijk een gevaarlijke situatie kan zijn als er een typhoon of aardbeving overheen komt. Daar kan ik me wel in vinden maar dat heeft niks met het klimaat te maken.
Een betere titel voor dit artikel lijkt me: Natuurrampen kunnen voor miljoenen slachtoffers zorgen in wereldsteden.
Maar laat aub de klimaatverandering er buiten want ik word daar misselijk van.