Komende nacht worden de klokken weer een uur teruggezet en maakt de zomertijd plaats voor de wintertijd. De "wintertijd" is eigenlijk de gewone tijd en duurt vijf maanden. Binnen de Europese Unie geldt een richtlijn Europese commissie die bepaalt dat de zomertijd begint in het laatste weekeinde van maart en eindigt in het laatste weekeinde van oktober. Bij overgang van zomer- naar wintertijd schuift de daglichtperiode een uur op waardoor het 's ochtends eerder licht en 's avonds eerder donker wordt. Als de zomertijd ook in de winter zou gelden dan zou het rond de jaarwisseling pas rond 9 uur 's ochtends licht worden. Het weer stoort zich natuurlijk niet aan de verandering van de tijd, zodat ook de gemiddelde dagelijkse gang van weersverschijnselen een uur naar voren schuift. Zo wordt de hoogste temperatuur van de dag meestal enkele uren na het middaguur bereikt. In de winter valt het warmste moment gemiddeld tussen 15 en 16 uur, maar omdat de invloed van de zon 's winters kleiner is dan 's zomers kan het warmste moment van de dag ook op een heel ander tijdstip vallen. Hartje winter wordt de hoogste temperatuur bij stormachtig weer soms midden in de nacht of vroeg in de ochtend gemeten.
In Nederland is het onderscheid tussen zomer- en wintertijd in 1977 opnieuw ingevoerd: ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht. Tot begin de 20e eeuw had vrijwel elke plaats in ons land zijn eigen tijd, omdat voor de tijdbepaling werd uitgegaan van de hoogste stand van de zon. Omdat de zon in het oosten opkomt en in het westen ondergaat werd de hoogste zonnestand in het oosten van ons land een kwartier eerder bereikt dan in het westen van het land.
De komst van de spoorwegen maakte invoering van een landelijke standaardtijd noodzakelijk. Van 1909 tot 16 mei 1940 kende Nederland de Amsterdamse tijd, die 20 minuten voorliep op de West-Europese tijd (Greenwich Mean Time) en 40 minuten achter op de Midden-Europese Tijd. Dus 12.00 uur in Nederland was 11.40 uur in Londen en 12.40 uur in Berlijn.Overgang naar de huidige Midden-Europese Tijd vond plaats op 16 mei 1940: op bevel van de Duitse bezetters werd de klok toen één uur en 40 minuten vooruit gezet. Die zomertijd duurde ook gedurende de winters van 1941 en 1942. Pas in november 1942 werd de klok weer één uur teruggezet. In de jaren 1943-1945 gold alleen 's zomers de zomertijd, maar in 1946 werd deze voor een periode van ruim dertig jaar geheel afgeschaft. Voor de tijdrekening die we nu kennen is de aarde verdeeld in 24 zones, waarin een standaardtijd geldt. Als maatstaf (universele tijd) wordt de tijd van Greenwich in Engeland genomen. Nederland en het grootste deel van Europa liggen in de zone ten oosten daarvan, waarin het een uur later is dan in Greenwich, de Middeneuropese Tijd.
Bron KNMI
Britse politici bespreken een plan om over te stappen op de Centraal Europese Tijdzone. De Britse klokken lopen dan gelijk met die in veel Europese landen. Het zou in Groot-Brittannië 's avonds een uur langer licht blijven, maar 's ochtends ook een uur langer donker.
Verzet van Schotten
Het plan om de overgang te onderzoeken was ingediend door het conservatieve parlementslid Rebecca Harris. Premier David Cameron heeft interesse in het idee, zei hij vandaag tegen media in de marge van een bezoek aan Australië. Maar hij benadrukte dat de semi-zelfstandige gebieden Shotland, Wales en Noord-Ierland moeten instemmen.
Veiligheid en welzijn boven Manchester
Schotland verzet zich echter. De noordelijkste delen zouden 's morgens pas rond 9 à10 uur de zon zien. "Dat heeft enorme gevolgen voor de veiligheid en het welzijn van iedereen die noordelijker woont dan Manchester", zei het Schots-nationalisische parlementslid Angus MacNeil. De Britten hadden de klok al eens een uur vooruit gezet in 1968 en 1971, bij wijze van proef. Dat is later teruggedraaid wegens klachten uit Schotland en Noord-Engeland.
Bron: HLN
Nu lekker uurtje langer slapen
dan heb jij geluk ik moet werken vannacht, nu maar hopen dat de vroege diensten lekker op tijd zijn
Bij mij ook. Ik heb mijn auto dan ook in de winterperiode aangeschaft.
En dan wordt het zomertijd en dan denk ik , ik ga even verzetten en dan zoek je de hele zomer naar de handleiding en als je die gevonden hebt, en begrepen is het alweer wintertijd.
Bij mij nooit.....
Heb geen auto
(Indien geselecteerd, word je DST instelling automatisch geladen als je de forum index opnieuw oproept)
;). | Gewijzigd: 30 oktober 2011, 12:51 uur, door MarkNL
Afgelopen weekend werd de klok een uur teruggedraaid, waardoor de dagen korter worden. Heel wat mensen zullen te maken krijgen met een winterblues, maar de donkere nachten brengen ook goed nieuws. Zo helpen ze bijvoorbeeld in de strijd tegen overgewicht en kanker. Uit een rondvraag bij 11.000 Britten bleek dat 77 procent negatief beïnvloed wordt door de koude, donkere winterochtenden. Maar volgens experten zijn die nochtans goed voor onze gezondheid, want we hebben een zekere hoeveelheid 'duisternis' nodig.
"Te afhankelijk zijn van kunstlicht heeft een negatief effect op ons lichaam en onze geest", zegt slaapexpert dr. Neil Stanley. "We hebben een aangeboren nood aan een dagelijkse dosis donkerheid, want die helpt ons in de strijd tegen heel wat gezondheidsproblemen." Wij zetten de belangrijkste voor jou op een rijtje.
Minder risico op kanker
Borstkanker
Volgens wetenschappers is er een verband borstkanker en het 's nachts blootgesteld worden aan te veel licht. Uit een studie van het Amerikaanse National Cancer Institute (NCI) bleek namelijk dat overmatig licht onze weerstand tegen de ziekte vermindert. Nachtelijk licht belemmert namelijk de aanmaak van het zogenoemde 'duisternishormoon' melatonine, één van onze natuurlijke verdedigers tegen kanker. Die antioxidant houdt namelijk de groei van kankercellen tegen, zeker wanneer ze gecombineerd wordt met bepaalde geneesmiddelen.
Prostaatkanker
Maar de duisternis heeft niet alleen een invloed op borstkanker. Zo toonden wetenschappers van de University of Haifa in Israel aan dat landen met het meeste straatverlichting ook het meest aantal gevallen van prostaatkanker hebben. Mannen bleken er zelfs 80 procent meer kans te hebben op de ziekte. De onderzoekers denken dat een overmatige blootstelling aan kunstlicht niet alleen de melatonineproductie vermindert, maar ook ons immuunsysteem en de biologische klok van ons lichaam aantast.
"Dat wil niet zeggen dat we alle lichten vanaf nu moeten uitschakelen", zegt onderzoeksleider professor Abraham Aim. "
'Maar we moeten er wel rekening mee houden bij het plannen van het energiebeleid", vindt hij.
Bescherming tegen de zon
Blootstelling aan UV-stralen staan duidelijk in verband met beschadiging van de huid op lange termijn, zoals veroudering van de huid en huidkanker. In de zomer worden we echter zo'n 25 keer meer blootgesteld aan die stralen dan in de wintermaanden.
Beter humeur
Hoewel een gebrek aan daglicht meestal geassocieerd wordt met de winterblues en een slecht humeur, kan ook een gebrek aan duisternis negatieve emotionele effecten veroorzaken. Volgens psychologen van de University of Ohio kijk je 's avonds laat beter geen tv meer, want de lichten van het scherm kunnen leiden tot een depressie. Dat was de conclusie van professor Randy Nelson en zijn team na een experiment met muizen. "Het blauwe licht van een televisiescherm onderdrukt het stimulerende hormoon melatonine", zegt hij.
Verbetering van de slaapkwaliteit
Onderzoek heeft aangetoond dat zowel natuurlijk als kunstlicht één van de meest storende omgevingsfactoren is, die een goede nachtrust belemmert. En zo'n herstellende en rustige nacht heb je nodig, want je hersenen moeten de ervaringen van de afgelopen dag kunnen verwerken. Bovendien is een vredige nachtrust ook goed voor je geheugen. En ook je lichaam heeft slaap nodig, want 's nachts worden oude cellen door nieuwe vervangen en krijgen je organen en spieren opnieuw energie.
Helpt om af te vallen
De duisternis kan je eetpatroon verbeteren, waardoor je 's avonds geen hongergevoel meer hebt en je niet teruggrijpt naar ongezonde snacks. "Iedereen die 's nachts blootgesteld wordt aan te veel licht, heeft problemen om af te vallen", weet dr. Stanley. "De duisternis signaleert dat we slaap nodig hebben, terwijl licht ons aanspoort om wakker te worden en ... om te eten!"
Herprogammeert onze lichaamsklok
De duisternis is ook van enorm belang bij het in stand houden van je bioritme. Maar terwijl onze voorvaderen gingen slapen als het donker werd, en dus in de winter vroeger in bed kropen, proberen we door onze huidige levensstijl die natuurlijke drang te weerstaan. "Door onze moderne gewoonten, zoals laat werken, de computer gebruiken of televisiekijken, raakt onze lichaamsklok volledig uit balans", zegt dr. Stanley. "En dat staat in verband met een hele reeks gezondheidsproblemen, gaande van stress tot spijsverteringsproblemen."
De slaapexpert raadt dan ook aan om de winter en zijn kortere dagen te gebruiken als een soort welgekomen 'geneesmiddel'. "Zet de televisie vroeger af en gun je lichaam de tijd om zich aan te passen aan de duisternis. Kruip ook vroeger in bed, want dan krijgt je lichaam de juiste hoeveelheid slaap." Doen!
Bron: HLN | Gewijzigd: 8 februari 2017, 15:24 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0