Astronomen zijn van mening dat Lutetia, een astroïde tussen Mars en Jupiter, een vloeibare kern heeft en mogelijk zelfs een 'mislukte' planeet is. Ze zijn tot die conclusie gekomen op basis van gegevens die de Europese komeetsonde Rosette vorig jaar verzamelde. Toen deed het ruimtevaartuig het 121 kilometer lange, 101 kilometer hoge en 75 meter brede gevaarte aan. De massa van Lutetia bedraagt 1,7 miljard megaton. Dat is uitzonderlijk zwaar voor een asteroïde van die grootte. De dichtheid van de 'bijna planeet' zou daarmee groter zijn dan van de meeste meteorieten die op Aarde worden gevonden, namelijk zo'n 3,4 ton per kubieke meter.
Lutetia zou een kern van gesmolten metaal hebben.
Niet-poreus
Doorgaans zijn asteroïden een samengeklonterd geheel van losse stenen en ijs. Planetoïden als Lutetia zijn daarom meestal poreus en hebben een laag soortelijk gewicht. De massa van Lutetia liet zich aanvankelijk verklaren door een niet-poreus karakter.
Foto's die Rosetta van het oppervlak van de steenklomp nam, spreken dat vermoeden echter tegen. Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology denken dan ook dat Lutetia is blijven steken in een vroeg stadium van planeetvorming en daardoor een kern van gesmolten metaal heeft.
Bron: AD | Gewijzigd: 4 mei 2017, 12:34 uur, door Joyce.s
Volgens ESA zou dat 132 km x 101 km x 76 km moeten zijn:
http://sci.esa.int/science-e/www/object/in...fobjectid=47389
http://sci.esa.int/science-e/www/object/in...fobjectid=47389
ze hadden het toch over ''mislukt''?
wellicht is het wel zo erg
weather without storms is no weather at all.