Astronomen zijn er voor het eerst in geslaagd om een ster te fotograferen die door een zwart gat uiteen wordt gereten. Een internationaal team astronomen onder aanvoering van een Nederlander heeft bewijs gevonden voor de zeldzame vernietiging van sterren door een zwart gat. Ze vonden opvlammende straling, afkomstig van twee uiteengereten sterren. Het resultaat van het onderzoek wordt 10 november 2011 gepubliceerd in The Astrophysical Journal.
Soms heeft een ster pech, als hij door een ongelukkige samenloop van omstandigheden te dicht in de buurt komt van het centrum van zijn sterrenstelsel. De ster wordt in een mum van tijd verscheurd door de enorme krachten van het superzware zwarte gat dat zich daar bevindt. Door de enorme krachten daar wordt hij uit elkaar getrokken tot een soort spaghetti. Een fractie van deze sliert wordt de ruimte in geslingerd, maar een groot deel blijft rond het zwarte gat draaien. Doordat de draaiende materie steeds botst met zichzelf gloeit die op: dit geeft een lichtflits die enkele maanden kan duren.
Sterrenkundigen jagen al tientallen jaren op dit soort zeldzame uitbarstingen van straling. De zoektocht naar ‘spaghetti-sterren’ is lastig omdat astronomen enerzijds onderscheid moeten maken met verschijnselen als supernova’s, die ongeveer duizend maal vaker voorkomen, en anderzijds met de superzware zwarte gaten die continu met gas worden gevoed en door hun variabele lichtkracht de onderzoekers op het verkeerde been kunnen zetten.
Bron: Nieuws.nl | Gewijzigd: 4 mei 2017, 12:34 uur, door Joyce.s