Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Liberty, TX; Polk, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Liberty, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Hardin, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Jasper, TX.

23 Nov 2024 10:17:03

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Nov 2024 05:46:27

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 20:25:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

22 Nov 2024 09:51:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

22 Nov 2024 09:51:42

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:11

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 09:35:10

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 01:05:39

De temperatuur bij Ernage is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:33

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Nov 2024 00:58:32
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 oktober 2011, 19:34 uur | Bericht #294466
Onderwater erupties in beeld gebracht op record diepte

onderwater_1.jpg
Dubbele magmabel vormt zich bij het Hades ventilatiekanaal van de West Mata submariene vulkaan

De beelden van een uitbarstende submariene vulkaan, die gloeiende lava bellen spuwt, werpen een licht op hoe submariene vulkanen een invloed hebben op het leven in de oceanen en hoe deze het gezicht van de aarde veranderen. Het zijn de foto's van de diepste actieve eruptie ooit in beeld gebracht. De uitbarstingen onder de zeespiegel zijn verantwoordelijk voor driekwart van alle uitbarstingen op de aarde. Door de bovenliggende oceaan en de pure uitgestrektheid van de zeebodem maakt het detecteren en observeren van de actieve submariene vulkanen zeer moeilijk. De tot nu toe enige data van een submariene uitbarsting, zijn die van de vulkaan NW Rota-1, nabij het eiland Guam in het westelijk deel van de Stille Oceaan.

340px_West_Mata_map.png

Nu zijn onderzoekers getuige geweest van die diepste uitbarsting ooit. Het gaat om de West Mata vulkaan, nabij de Fiji eilanden in het zuidwestelijke deel van de Stille Oceaan in het Lau Bassin. De snelheid van subductie (= het schuiven van de ene tektonische plaat onder de andere) is hier het hoogste ter wereld. De regio vertoont voldoende bewijzen voor recente vulkanische activiteit.

onderwater_2.jpg
Een pilaar van lava vormt zich aan de basis van het Hades ventilatiekanaal van de West Mata vulkaan

Verbazingwekkend explosieve eruptie
Onderzoekers hebben de West Mata submariene vulkaan ontdekt in 2008 tijdens een onderzoek van het noordoostelijke deel van de Lau Bassin. In de jaren hierna waren er steeds explosieve erupties waar te nemen. De waarnemingen werden gedaan door een op afstand bediend voertuig. De eerste grote eruptie kreeg de naam Hades en de tweede Prometheus. Beide erupties vonden plaats op een diepte van zo'n 1.200 meter. De bijna continue uitbarstingen genereren gloeiende met gas gevulde bubbels van lava met een doorsnede oplopende tot 1 meter. Het gas, wat door de gloeiende lava stroomt, kan soms het uiterlijk hebben van vlammen. "Het was absoluut adembenemend en opwindend, die hebben we nog nooit op de bodem van de zee gezien", zegt onderzoeker Joseph Resing, oceanograaf aan de universiteit van Washington in Seattle.

onderwater_3.jpg
Garnalen voeden zich met microben uit het uitvloeiingsgesteente, slechts op tientallen meters van de eruptie. De metalen stok verzamelt het vloeibare uitvloeiingsgesteente

De rijke soep van chemicaliën, die tijdens de erupties vrijkomt, voeden diverse ecologische gemeenschappen in de diepe oceaan. Een voorbeeld hiervan zijn de garnalen op de bovenstaande foto, die zich te goed doen aan de microben. Het kan zo zijn, dat het diepe zee vulkanisme biljoenen jaren geleden het eerste leven op aarde heeft gevoed.

Deze submariene uitbarsting is de diepste ooit waargenomen. De eruptie vond zo'n 700m dieper plaats van NW Rota-1. Het gebeurde op een grotere diepte, dan daar waar wetenschappers een submariene uitbarsting verwachten. "De waterdruk gaat omhoog, naarmate je verder de diepte in gaat. Het vermogen van gas, welke uit de magma komt, om te exploderen is sterk verminderd. Dus we gingen ervan uit, dat er geen explosieve erupties onder de 1.000 meter konden voorkomen," zegt Resing.

onderwater_4.jpg
Een explosieve eruptie bij het Prometheus ventilatiegat van de West Mata. De witte rook is zwavel

Vragen blijven bestaan
Uitbarstingen op de bodem van de oceaan komen in relatief korte periodes voor met een duur van enkele uren tot maanden. Dit gebeurt bij bijna alle uitbarstingen op aarde. Echter West Mata lijkt vanaf het moment van ontdekking in 2008 continu uit te barsten. De reden hiervan kan zijn, dat de magma hier geconcentreerd is, in plaats van over verschillende vulkanen verdeeld te zijn. "Echter, dit is een aanname. Of het daadwerkelijk zo is, weten we niet," zegt Resing.

Uit monsters, die verzameld zijn rond de West Mata, blijkt, dat de vulkaan boninite uitspuwt. Dit is een soort lava met een hoog watergehalte. Boninite, die gevonden is, is nieuw aangemaakt. Hiervoor kwam dit materiaal alleen maar voor in oude, zeer oude, afzetlagen. Boninite wordt altijd gerelateerd met subductie zones. Deze ongerepte monsters kunnen nieuwe aanwijzingen geven over subductie, in het bijzonder over de eerste fases. Subductie speelt een hoofdrol in vormen van het aanzicht van de planeet door het consumeren en recyclen van het materiaal van de oceanische platen.

"We hebben eigenlijk geen idee, wat er nu precies daar beneden op de bodem van die diepe oceaan gebeurt," zegt Resing. "Door de bovenliggende oceaan en de enorme grootte maken het eigenlijk onmogelijk om alles goed te onderzoeken."

© Onweer-Online
Bron: LS, Wikipedia
| Gewijzigd: 25 oktober 2011, 19:49 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 oktober 2011, 19:38 uur | Bericht #294467
Uitbarstingen uit 2009





Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
25 oktober 2011, 20:34 uur | Bericht #294482
Buitengewoon interessant. Erupties op 1200m diepte, ongelooflijk dat dat ondanks zoveel waterdruk toch gebeurt. 'Het gebeurde op een grotere diepte, dan daar waar wetenschappers een submariene uitbarsting verwachten.'

"We hebben eigenlijk geen idee, wat er nu precies daar beneden op de bodem van die diepe oceaan gebeurt," zegt Resing. "Door de bovenliggende oceaan en de enorme grootte maken het eigenlijk onmogelijk om alles goed te onderzoeken."
Een heel eerlijke mening/bevinding. Dat mag ik wel.

Zo vraag ik me af in hoeverre hetgeen zich diep onder de oceaan afspeelt van invloed is op het weer en klimaat. In hoeverre kunnen delen van de oceaan warmer worden door erupties en in een relatief rustige periode weer afkoelen? En nog meer invloeden. Het antwoord daarop zal nog lang op zich laten wachten.
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Pgs3000
Lid
Woonplaats: Grijpskerke
Berichten: 1719
Lid sinds: 14 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 oktober 2011, 03:17 uur | Bericht #294541
Volgens mij weten we inmiddels al meer van de ruimte dan van de oceanen
-- Live fast, Die young and leave a beautiful corpse! --
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.478 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 207 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 207, lezen 2 mensen het topic "Herfst discussietopic".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden