Vooral in Friesland.
voor mensen die net zoals ik verzot is op weercijfertjes en weerrecords hier misschien een leuke site:
http://www.mscha.org/knmi/cold.cgi?station=280
Bron: Weerstation borculo
Die veranderingen kunnen optreden doordat de temperatuur verder daalt of de lucht met de hoogte (verticale opbouw van de atmosfeer) verandert, bijvoorbeeld ook in vochtigheid. Gewoonlijk zijn de druppeltjes in mist te klein om te vallen en blijven ze in de lucht zweven. Komen ze in beweging dan botsen de druppeltjes of ijskristalletjes, groeien ze waardoor ze zwaarder worden en als lichte neerslag naar beneden vallen.
Dat proces speelt zich af in een dunne mistlaag van meestal maar een paar honderd meter dikte. Daar boven is het vaak onbewolkt. Die neerslag ontstaat dus vlak boven het aardoppervlak. De mist lost dan meestal op en soms schijnt korte tijd later de zon. Het proces, waardoor mist uitregent of –sneeuwt, treedt heel plaatselijk op waardoor de mist slechts lokaal oplost. Een eindje verder op de fiets zit je dan vaak weer in de mist.
Als er dan een beetje wind opsteekt kan de mist uit de omgeving worden aangevoerd en terugkomen. Ook mistgebieden kunnen door de wind worden verplaatst. Zo kan het gebeuren dat op bepaalde dagen mist en zonnige momenten elkaar afwisselen, maar in de meeste gevallen blijft de zon dan wel een tijdje schijnen. Ook na zonsondergang kan dat gebeuren en kan de mist van het ene moment op het andere plaatselijk verdwijnen of weer terugkeren.
Mist bij temperaturen onder nul kan ook overgaan in lichte sneeuw als er extra veel stofdeeltjes in de lucht komen. De vrieskernen kunnen dan bijdragen aan de vorming van sneeuwkristallen. Onder bepaalde omstandigheden met mistig weer, voldoende vrieskernen en temperaturen onder het vriespunt kan de mist dan heel lokaal uitsneeuwen, waardoor een laagje sneeuw kan ontstaan en plotselinge gladheid kan optreden. Uit ons land zijn gevallen bekend dat het in een bepaalde wijk of straat onder de rook van een fabrieksschoorsteen enige uren licht sneeuwde.
Met dank aan Baltus Zwart, oud meteoroloog KNMI | Gewijzigd: 26 oktober 2011, 20:15 uur, door Shadow112
ik hoef geen elfstedentocht. Ik kan toch niet schaatsen.
Jup een rasechte fries die niet kan schaatsen , je leest het.
Geef mij maar sneeuw beetje enzo.
Jup een rasechte fries die niet kan schaatsen , je leest het.
Geef mij maar sneeuw beetje enzo.
zo een ben ik er ook! liever 3 dagen sneeuw dan 2 weken ijs
had de aanloop iets te vroeg ingeschat... eind eerste week november | Gewijzigd: 26 oktober 2011, 21:10 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
Bron: KNMI.
Zullen we dit record gaan breken deze winter?
als er eerst nou een pak sneeuw komt en dan het gaan vriezen is het nog kouder dus sneller ijs en sneller elfstedentocht
kijk op deze site wordt duidelijk onweer-online genoemd, wel zo netjes!
neee! geen sneeuw. Wanneer er sneeuw op het ijs ligt, verminderd dat de ijs-aangroei. De sneeuw werkt dan als een soort deken.
Voor mij is het makkelijk: veeel sneeuw of koud en dus veel ijs
kijk op deze site wordt duidelijk onweer-online genoemd, wel zo netjes!
Klopt, maar als je weet hoeveel moeite mij het gekost heeft.....
ze kunnen niet om O-O heen! De meest actueelste weer-site die er maar is door alle vrijwilligers die dit met elkaar mogelijk maken onder alle zorg van Jan met zijn crew | Gewijzigd: 26 oktober 2011, 21:46 uur, door Verwijderde_gebruiker_04