Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
21 oktober 2011, 15:40 uur | Bericht #293792
Waarom wordt het zo koud?


Het koude weer gaat overdag samen met veel zonneschijn.

Zonnig weer en koude nachten. In deze tijd van het jaar gaan deze weertypes vaak hand in hand samen. Zo ook vandaag en de afgelopen nacht. Maar dit is niet altijd het geval. Na vanavond en vannacht lijkt de nachtelijke kou te verdwijnen. Hoe kan dat eigenlijk? Welke factoren zijn allemaal van invloed op de minimumtemperatuur? Door een storing die koude lucht aanvoerde, wisselden zon en buien elkaar gisteren af. Tijdens de avond en nacht die volgen kwamen wij meer achter de storing te liggen en kreeg een hogedrukgebied de gelegenheid het weer in ons land meer en meer te bepalen. Hierdoor werd het op de meeste plaatsen droog en klaarde het breed op. Alleen in het noordwesten bleef meer bewolking achter

kou_1.gif
Achter een storing dreef gisteren koelere lucht het land binnen.

Factoren voor koude nachten
Maar er is meer nodig voor een koude nacht. Ook de wind speelt een belangrijke rol. Hoe zwakker de wind, hoe kouder het wordt. Mits er natuurlijk geen mist of lage bewolking ontstaat die de afkoeling kan temperen.
Die nachtelijke afkoeling vindt plaats vanaf het aardoppervlak. Aan de grond wordt het dan ook vaak kouder dan in de luchtlagen erboven. Bij een sterke wind worden die luchtlagen echter door elkaar gemengd. Door het mengen van die iets minder koude lucht op grotere hoogte met de koudere lucht aan de grond pakt de minimumtemperatuur uiteindelijk minder laag uit.

kou_2.gif
Vannacht viel de wind weg en klaarde het onder invloed van een hogedrukgebied breed op.

Vorst en vorst aan de grond
Tijdens de afgelopen nacht nam de wind vooral in het binnenland behoorlijk af. Hier stond uiteindelijk niet meer dan een zwak briesje. Daarmee werd ook aan de laatste factor voor een sterke afkoeling voldaan. De officiële minimumtemperatuur wordt gemeten tussen 20 uur ’s avonds en 8 uur in de ochtend. In Brabant en Limburg resulteerde dit tot vorst op een aantal plaatsen. Het koudst werd het in Ell: -0,7 graden.

kou_4.gif
Hier ziet u de minimumtemperaturen van vannacht. In Brabant en Limburg vroor het licht.

De temperaturen in de alinea hiervoor zijn de temperaturen op waarnemingshoogte ofwel 1,5 meter boven het maaiveld. Maar hierboven beschreven we ook al dat het dichterbij de grond nog iets kouder wordt. Ook vannacht was dat het geval. De grasminimumtemperatuur (gemeten op 10 centimeter boven het aardoppervlak) kwam ook in Zeeuws-Vlaanderen, Utrecht en Gelderland onder nul uit. Woensdrecht was wat de grasminimumtemperatuur betreft met -3,8 graden het koudste plekje van het land.

kou_5.gif
Aan de grond kwam de temperatuur op meer plaatsen onder nul.

Gladheid?
Ondanks de koude nachten hebben de meeste strooiploegen het momenteel rustig. In de grond is nog bodemwarmte aanwezig waardoor de wegdektemperaturen boven nul blijven. Alleen bij bruggen en viaducten ontbreekt deze achtergrondwarmte. Vooral stalen en houten bruggen koelen sterk af. Een enkele daarvan is inmiddels ook al gestrooid om gladheid door rijpvorming op het koude wegdek te voorkomen.


Ook vanavond en vannacht kan het weer koud worden.

Nachten minder koud
Vanavond en vannacht zijn alle ingrediënten voor een koude nacht wederom aanwezig. Opnieuw kan het landinwaarts lokaal vriezen en komt vorst aan de grond op grotere schaal voor. Maar dat is voorlopig wel de laatste nacht. Het blijft overdag nog wel zonnig en ’s nachts dus helder, in ieder geval tot en met maandag. Maar de wind trekt aan en tempert de nachtelijke afkoeling.

kou_8.gif
Dat is voorlopig wel voor het laatst en op de weerkaart van zondag ziet u waarom. De luchtdrukgradiënt neemt toe boven ons land en daardoor wordt de wind sterker. Die aantrekkende wind remt de nachtelijke afkoeling.

Bron: Meteo Consult. | Gewijzigd: 24 februari 2017, 12:20 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 507 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 507, lezen 3 mensen het topic "Onweerskansen 10 en 11 september".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden