Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

5 Jan 2025 06:23:43

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

4 Jan 2025 18:38:12

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

4 Jan 2025 18:38:12

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

4 Jan 2025 09:21:39

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

4 Jan 2025 03:42:50

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

4 Jan 2025 03:42:49

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

4 Jan 2025 03:42:48

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Shasta, CA; Tehama, CA.

4 Jan 2025 02:27:52

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

3 Jan 2025 22:38:42

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

3 Jan 2025 12:55:30

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

3 Jan 2025 12:55:30

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

3 Jan 2025 12:55:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Liberty, TX.

3 Jan 2025 10:08:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor De Soto, LA; Natchitoches, LA; Sabine, LA; Sabine, TX.

3 Jan 2025 10:08:46

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Natchitoches, LA; Sabine, LA.

3 Jan 2025 10:08:45
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 oktober 2011, 15:06 uur | Bericht #293691
Rijzende vulkaan zorgt voor groeiend mysterie

vulkaan_1.jpg
Hoe lang is dit al aan de gang? Uturuncu, een vulkaan in Bolivia bolt in een sneltreinvaart op.

Als iemand ooit een zou beslissen om een serie te maken met de titel "CSI: Geology," zou het verhaal over een groep onderzoekers, die de snel rijzende vulkaan in Bolivia zouden onderzoeken, een perfecte verhaallijn vormen. De onderzoeker van verschillende universiteiten zijn eigenlijk geologische detectives. Ze proberen alle puzzelstukjes bij elkaar te krijgen en uiteindelijk te komen tot de reden waarom de vulkaan nu doet, waarmee die mee bezig is: opbollen. Uturuncu is een bijna 6.000 meter hoge vulkaan in het zuidwesten van Bolivia. Onderzoekers hebben recentelijk ontdekt, dat de vulkaan met een verbazingwekkende snelheid aan het groeien is.

vulkaan_1a.jpg
De Uturuncu in de verte

Onderzoeken realiseerden zo'n vijf jaar geleden zich, dat het gebied onder en rond de Uturuncu geleidelijk aan het stijgen is. Het lijkt net alsof een gigantische ballon onder een brede (70 km) schijf in het aardoppervlak aan het opblazen is. Satellietbeelden hebben uitgewezen, dat de regio zo'n 1-2 cm per jaar opbolt en dat dit gedurende de laatste 20 jaar al zo is. Het kan zijn, dat voor deze periode het gebied ook al opbolde, maar 20 jaar geleden begon men pas met het maken van satellietbeelden. "Het is één van de snelst rijzende vulkanische gebieden in de wereld", zegt Shan da Silva - vulkanoloog en professor aan de universiteit van de staat Oregon. "We proberen te begrijpen waarom het gebied zo snel opbolt. De piek in het midden van het opgeblazen gebied steekt scherp omhoog net al een feesthoedje. Het is erg rond, net als een bull's-eye," zegt Jonathan Perkins, een eindjaars student aan de universiteit van Californië.

Onderzoekers hebben door de inflatie snelheid te meten geconstateerd, dat de magmakamer onder de vulkaan groeit met 1 kubieke centimeter per seconde. Dit is ongeveer 10x sneller dan de standaard groeisnelheid voor magmakamers bij grote vulkanische systemen. Echter is het nog niet nodig om te vluchten zeggen de onderzoekers. "Het is niet een vulkaan, die ieder moment kan gaan uitbarsten. Maar het is zeker interessant, omdat het gebied al volledig "dood"(inactief) werd beschouwd", zegt Silva.

Vulkaan_2.jpg
Zonsondergang bij de Uturuncu

Ãœber-Uturuncu?
Uturuncu is omgeven door één van de meest "dichtbevolkte" gebieden van supervulkanen ter wereld, welke allemaal miljoenen jaren geleden al stil vielen. Supervulkanen danken hun naam aan het feit, dat als zij uitbarsten hierbij ongeveer 1.000 keer zoveel materiaal in zuiver volume uitgestoten wordt, dan bij een eruptie van een vulkaan zoals bijvoorbeeld Mount St. Helens. De moderne beschaving heeft nog nooit zo'n supervulkaanuitbarsting in levende lijve meegemaakt. De meest recente superuitbarsting vond 74.000 jaar geleden plaats in Indonesië. Dit soort uitbarstingen heeft niet alleen een lokaal en regionaal impact, maar de hele wereld ondervindt gevolgen van zo'n uitbarsting.
Uturuncu heeft dezelfde klasse als Mount St. Helens in de staat Washington. Maar de agressieve stijging kan inhouden, dat er een nieuwe supervulkaan in de maak is, of niet...
Professor Silva zegt, dat de lokale vulkanen ongeveer 300.000 jaar magma verzamelen voordat ze uitbarsten. De laatste uitbarsting van Uturuncu vond 300.000 jaar geleden plaats. Daarom is het zo belangrijk om te weten hoe lang dit proces nu al aan de gang is. Om hierop het antwoord te vinden, hebben wetenschappers gegevens nodig, die tot duizenden jaren terug gaan -- ze hebben alleen maar 20 jaar satellietbeelden ter beschikking.

vulkaan_3.jpg

De staat van dienst van Uturuncu
Om deze gegevens alsnog te verkrijgen wordt de hulp ingeroepen van geomorfologen. Zij zoeken naar aanwijzingen in het landschap om meer te weten te komen over de topografische evolutie van de vulkaan. Hiervoor werden oude meren gebruikt. In deze - voor grote delen droog staande - meren op de flanken van de vulkaan is er gezocht naar bewijzen voor een stijgende activiteit. De golfslag in de meren zorgt ervoor, dat er erosie-lijnen ontstaan in de stenen op de kustlijn. Als de hoek van deze lijnen in de loop van de duizenden jaren is veranderd - als de vulkaan groeit, komt één zijde van het meer hoger te liggen - zal dit een indicatie zijn, dat de vulkaan al geruime tijd aan het groeien is of in ieder geval een betere indicatie kunnen geven wanneer de groei van de vulkaan begonnen is. Het landschap rond de vulkaan is zeer goed behouden. Er groeit geen vegetatie en er wonen geen dieren. Onderzoek heeft uitgewezen, dat het rijzen van de piek van de vulkaan geen langdurig proces is. Echter het onderzoeken van de erosielijnen in het gesteente is niet de enige indicator voor de groei van een vulkaan. Professor de Silva meldt, dat het onderzoeksteam gegevens haalt uit een groot aantal bronnen - seismische data, GPS data, zelfs minieme variaties in de zwaartekracht - om precies te weten te komen, waarom en hoe deze slapende vulkaan wakker is geworden uit zijn 300.000 jaar lange rust en om de volgende actie van de vulkaan beter te kunnen voorspellen.

© Onweer-Online
Bron: OAP
| Gewijzigd: 20 oktober 2011, 19:23 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Woonplaats: Heerhugowaard
Berichten: 493
Lid sinds: 30 jul. 2006
20 oktober 2011, 16:53 uur | Bericht #293702
In het begin van de tekst hebben ze het over een 'snel inzakkende vulkaan'.. kan ik niet helemaal rijmen met het OP bollen van het gebied... google vertaal foutje?

Wel interessant dit soort dingen

Lots

Edit Marga: Dit is een foutje van mij tijdens het vertalen. Het is inmiddels hersteld | Gewijzigd: 20 oktober 2011, 19:23 uur, door Marga
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: Homoet (Overbetuwe)
Berichten: 1134
Lid sinds: 9 jun. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 oktober 2011, 17:12 uur | Bericht #293706
Toevallig heb ik onlangs een docu gezien over de Mount St. Helens in Canada. Ook hier was te zien dat de vulkaan maar bleef opbollen totdat deze totaal ontplofte en voor veel vernietiging zorgde... Is het volgens geologen ook zo dat het een zogehete caldera gaat worden?

Wilfred
Robin B
Lid
Woonplaats: Tussen Alkmaar & schagen
Berichten: 945
Lid sinds: 18 mei. 2009
20 oktober 2011, 17:59 uur | Bericht #293710
Is de Uturuncu nou een supervulkaan of gewoon een kegel vulkaan als de mount st helens?
Srry ben een beetje verward. | Gewijzigd: 20 oktober 2011, 18:02 uur, door Robin B
Woonplaats: ijmuiden, noord holland
Berichten: 1257
Lid sinds: 30 jan. 2008
20 oktober 2011, 18:11 uur | Bericht #293714
Mt selens is natuurlijk wel een ander verhaal, was niet alleen een explosie maar ook bezwijking ( omdat de magma kamer naar de zijkant uitbreidde ipv naar boven) daarom is op de filmpjes mooi te zien hoe de hele zijkant instort.

Laatst op discovery ook een andere vulkaan die sneller groeit als de rest, met ook veel seismische activiteit en lava spuwende effecten.
Op 1 of ander afgelegen eilandje.
bekijk mijn website, klikje hier... Canon eos: Canon EF:1DmkIIN - 17-40 f4 L1DmkIII - 24-105 f4 L IS5DmkII - 100mm f2.8 L IS40D - 70-200 f2.8 L ISCanon 580 EX II x3 Cactuc v4
Imrich
Lid
Woonplaats: Deventer Overijssel
Berichten: 904
Lid sinds: 1 feb. 2008
20 oktober 2011, 19:26 uur | Bericht #293736
Ik vraag mij af wanneer de stijging echt gevaarlijk word. 1 tot 2 cm lijkt veel maar voor en vulkaan is dat naar mijn idee niet erg veel. st Helens ging in enkele weken of zelfs dagen enkele meters de hoogte en breedte in alvorens te bezwijken door het extra gewicht. Als dit verhaal al 20 jaar bezig is kan het zo maar zijn dat er niks aan de hand is.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 oktober 2011, 19:26 uur | Bericht #293737
Citaat van lol, donderdag 20 oktober 2011, 17:59 uur Is de Uturuncu nou een supervulkaan of gewoon een kegel vulkaan als de mount st helens?
Srry ben een beetje verward.



Uturuncu heeft dezelfde klasse als Mt St Helens. Maar gezien de snelheid waarmee het bergje zich ontwikkelt, bestaat er een mogelijkheid, dat Uturuncu zich eventueel tot een supervulkaan zou kunnen ontwikkelen. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren en als het gebeurt, wanneer zijn totaal gaan uitspraken over te doen, volgens de onderzoekers. | Gewijzigd: 20 oktober 2011, 19:27 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Roan
Lid
Woonplaats: Groningen
Berichten: 894
Lid sinds: 8 aug. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 oktober 2011, 07:24 uur | Bericht #293761
leuk verhaal, vind het alleen wel weer toevallig dat ie zegt dat het 300.000 jaar duurt voor het opbouwen en dat het nu precies 300.000 jaar geleden is..
voor de rest leuk verhaal om te lezen!
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 oktober 2011, 11:04 uur | Bericht #293773
Hieronder een lijst van de supervulkanen over de gehele wereld. Ook de caldera's worden meegenomen in deze lijst. Sommige vulkanen zijn niet meer of slechts gedeeltelijk actief. Een voorbeeld hiervan is Aira in Japan, Sakurajima, één van de drie vulkanen rondom deze caldera, is ontwaakt rond 1900., Uturuncu is een stratovulkaan (Wikipedia)

Awasa caldera, Ethiopië
Aira-caldera, Kyushu, Japan
Bennett Lake Volcanic Complex, BC en Yukon, Canada
Bruneau-Jarbidge caldera, Idaho, Verenigde Staten
Campi Flegrei, Italië
City of Rocks State Park, New Mexico, Verenigde Staten
Crater Lake, Oregon, Verenigde Staten
Galán, Argentinië
La Garita Caldera, Verenigde Staten
Glen Coe, Schotland, Verenigd Koninkrijk
Henry's Fork Caldera, Idaho, Verenigde Staten
Island Park Caldera, Verenigde Staten
Kikai Caldera, Japan
Koerilenmeer, Rusland
Laacher See, Duitsland
Long Valley Caldera, Californië, Verenigde Staten
Meer van Atitlán, Guatemala
Misema Caldera, Ontario en Québec, Canada
Pastos Grandes caldera, Bolivia
Santorini, Griekenland
Scafells, Engeland, Verenigd Koninkrijk
Tambora, Indonesië
Taupo, Nieuw-Zeeland
Toba, Sumatra, Indonesië
Valles Caldera, New Mexico, Verenigde Staten
Whakamaru, Nieuw-Zeeland
Yellowstonecaldera, Verenigde Staten


opperp
Lid
Woonplaats: lelystad
Berichten: 27
Lid sinds: 21 aug. 2011
21 oktober 2011, 11:30 uur | Bericht #293777
Citaat van Erwin, donderdag 20 oktober 2011, 18:11 uur Mt selens is natuurlijk wel een ander verhaal, was niet alleen een explosie maar ook bezwijking ( omdat de magma kamer naar de zijkant uitbreidde ipv naar boven) daarom is op de filmpjes mooi te zien hoe de hele zijkant instort.

Laatst op discovery ook een andere vulkaan die sneller groeit als de rest, met ook veel seismische activiteit en lava spuwende effecten.
Op 1 of ander afgelegen eilandje.


Dat is anak kraketau geweest in indonesie....
Is "kindje" kraketau

is een nieuwe vulkaan in het midden waar vroeger de Kraketau vulkaan stond. Deze is toen ontploft en dat was in Afrika te horen.

Groetjes Opperp
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
21 oktober 2011, 11:37 uur | Bericht #293778
Zo hé. Laacher See, Duitsland ligt slechts 100km van Limburg.

12.900 jaar geleden uitgebarsten en wordt nog steeds als een actieve vulkaan beschouwd. Deze activiteit wordt bewezen door seismische activiteiten en zware thermale anomalieën onder het meer. Koolstofdioxide borrelt nog altijd omhoog aan de zuidoostkant van het meer.
Een nieuwe uitbarsting van de Laacher See vulkaan is nog steeds mogelijk.

Met een geschatte Vulkanische-explosiviteitsindex van 6 (met ruim 5 km³ aan puin), was de uitbarsting van de Laacher vulkaan 5 keer krachtiger dan die van Mount Saint Helens in 1980 (VEI van 5 met 1,2 km³ aan materiaal).

Bron: Wikipedia
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Woonplaats: Heerhugowaard
Berichten: 493
Lid sinds: 30 jul. 2006
21 oktober 2011, 15:33 uur | Bericht #293789
Citaat van Wjans, donderdag 20 oktober 2011, 15:12 uur Toevallig heb ik onlangs een docu gezien over de Mount St. Helens in Canada. Ook hier was te zien dat de vulkaan maar bleef opbollen totdat deze totaal ontplofte en voor veel vernietiging zorgde... Is het volgens geologen ook zo dat het een zogehete caldera gaat worden?

Wilfred


Mt St helens is in het Noordwesten van Amerika, onderdeel van de Cascade Mountains in de staat Washington, dus niet Canada. Paar uurtjes rijden in zuidelijke richting vanaf Seattle.. Ik ben er zelf geweest een jaar of 11 geleden, heel indrukwekkend.. De weg er naartoe loopt langs de rivier waar de ergste Lehar's zijn langs gegaan, met hier en daar observatoria en Visitor centers met tentoonstellingen er bij.. Het is nu een nationaal park en een groot studieobject, vooral ook om te zien hoe de natuur zich hersteld na de uitbarsting.. Het was 11 jaar geleden al geen maanlandschap meer zoals vlak na de uitbarsting, hier en daar groeiden alweer bomen en waren er al kuddes rendieren te zien (Elk). Het zal nu nog groener zijn dan toen ik er was met meer bomen en groen..

Maar het indrukwekkendste is toch wel het observatorium aan het eind van die weg, die uitkijkt op de krater van Mt St Helens. Ik had het geluk dat het kraak helder weer was en de vulkaan niet in wolken gehuld was, en de vulkaan is nog steeds actief.. toen ik er was rookte hij maar een beetje, maar als je geluk hebt spuit ie gewoon dikke wolken lava en gas uit. Heel indrukwekkend zo enorm groot als die krater is

Echt een aanrader om naar toe te gaan als je daar ooit in de buurt bent.

info: http://mountsthelens.com/

Lots
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.890 topics, welke bij elkaar 448.528 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.610 leden.
Het nieuwste lid is mientje.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 86 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 86, lezen 10 mensen het topic "Discussiepagina winter 2024-2025".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden