Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

20 Dec 2024 14:41:58
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
18 oktober 2011, 07:47 uur | Bericht #293249
Koude luchtlaag versterkt opwarming Noordpool

De koude luchtlaag nabij het aardoppervlak tijdens de winter zorgt voor opwarming in het Noordpoolgebied doordat energie niet kan ontsnappen naar de ruimte. Dit blijkt uit simulaties met het mondiale klimaatmodel EC-Earth dat ontwikkeld is door het KNMI. De opwarming van de aarde is het sterkst in het klimaatgevoelige Noordpoolgebied, waar het 3 tot 4 keer zo snel opwarmt dan elders. Het is echter nog niet geheel duidelijk waarom het Arctisch gebied zo snel warmer wordt.

In het artikel Arctic winter warming amplified by the thermal inversion and consequent low infrared cooling to space tonen de KNMI-wetenschappers Richard Bintanja, Rune Grand Graversen en Wilco Hazeleger aan dat er een relatie is tussen de Arctische opwarming van de onderste luchtlagen en de verminderde infrarode uitstraling naar de ruimte. Hun bevindingen zijn op 16 oktober gepubliceerd in Nature Geoscience. Als het oppervlak afkoelt, wordt de atmosfeer vlak daarboven ook kouder. In het Noordpoolgebied is het ’s winters nabij het aardoppervlak daarom veel kouder dan hogerop in de atmosfeer. Deze koude laag staat bekend als de inversielaag. Het is juist deze inversielaag die onder de invloed van klimaatverandering het sterkst opwarmt.

De prominente en uitgebreide aanwezigheid van deze relatief koude inversielaag zorgt voor een dempend effect op de warmte-uitstraling van het Noordpoolgebied. De inversielaag werkt in feite als een soort deken, waardoor het energieverlies van het winterse Noordpoolgebied naar de ruimte belemmerd wordt. De energie in de opgewarmde luchtlaag blijft zodoende in het klimaatsysteem aanwezig zodat de opwarming in het Arctische regionen versterkt wordt.

Bron KNMI | Gewijzigd: 18 oktober 2011, 07:47 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
18 oktober 2011, 10:52 uur | Bericht #293274
Citaat van Jan van Ooijen, dinsdag 18 oktober 2011, 7:47 uur Koude luchtlaag versterkt opwarming Noordpool

De koude luchtlaag nabij het aardoppervlak tijdens de winter zorgt voor opwarming in het Noordpoolgebied doordat energie niet kan ontsnappen naar de ruimte.
...
Als het oppervlak afkoelt, wordt de atmosfeer vlak daarboven ook kouder. In het Noordpoolgebied is het ’s winters nabij het aardoppervlak daarom veel kouder dan hogerop in de atmosfeer. Deze koude laag staat bekend als de inversielaag. Het is juist deze inversielaag die onder de invloed van klimaatverandering het sterkst opwarmt.
...
De inversielaag werkt in feite als een soort deken, waardoor het energieverlies van het winterse Noordpoolgebied naar de ruimte belemmerd wordt. De energie in de opgewarmde luchtlaag blijft zodoende in het klimaatsysteem aanwezig zodat de opwarming in het Arctische regionen versterkt wordt.

Bron KNMI

Interessant artikel. Maar op welke hoogte bevindt zich die inversielaag? En wat verstaat men onder 'ruimte' in '...waardoor het energieverlies van het winterse Noordpoolgebied naar de ruimte belemmerd wordt.'
Immers in een ander artikel, over Gat in de onzonlaag Noordpool, wordt juist weer gesproken over langdurige extreme koude in de onzonlaag op 20 km hoogte boven de Noordpool. Als het daar zo extreem koud is, waarom zou de het energieverlies daarheen dan belemmerd worden?

Tenslotte; waarom wel effect op de Noordpool en niet op de Zuidpool?
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.498 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 702 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 702, lezen 3 mensen het topic "Lente discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden