De koude luchtlaag nabij het aardoppervlak tijdens de winter zorgt voor opwarming in het Noordpoolgebied doordat energie niet kan ontsnappen naar de ruimte. Dit blijkt uit simulaties met het mondiale klimaatmodel EC-Earth dat ontwikkeld is door het KNMI. De opwarming van de aarde is het sterkst in het klimaatgevoelige Noordpoolgebied, waar het 3 tot 4 keer zo snel opwarmt dan elders. Het is echter nog niet geheel duidelijk waarom het Arctisch gebied zo snel warmer wordt.
In het artikel Arctic winter warming amplified by the thermal inversion and consequent low infrared cooling to space tonen de KNMI-wetenschappers Richard Bintanja, Rune Grand Graversen en Wilco Hazeleger aan dat er een relatie is tussen de Arctische opwarming van de onderste luchtlagen en de verminderde infrarode uitstraling naar de ruimte. Hun bevindingen zijn op 16 oktober gepubliceerd in Nature Geoscience. Als het oppervlak afkoelt, wordt de atmosfeer vlak daarboven ook kouder. In het Noordpoolgebied is het ’s winters nabij het aardoppervlak daarom veel kouder dan hogerop in de atmosfeer. Deze koude laag staat bekend als de inversielaag. Het is juist deze inversielaag die onder de invloed van klimaatverandering het sterkst opwarmt.
De prominente en uitgebreide aanwezigheid van deze relatief koude inversielaag zorgt voor een dempend effect op de warmte-uitstraling van het Noordpoolgebied. De inversielaag werkt in feite als een soort deken, waardoor het energieverlies van het winterse Noordpoolgebied naar de ruimte belemmerd wordt. De energie in de opgewarmde luchtlaag blijft zodoende in het klimaatsysteem aanwezig zodat de opwarming in het Arctische regionen versterkt wordt.
Bron KNMI | Gewijzigd: 18 oktober 2011, 07:47 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
De koude luchtlaag nabij het aardoppervlak tijdens de winter zorgt voor opwarming in het Noordpoolgebied doordat energie niet kan ontsnappen naar de ruimte.
...
Als het oppervlak afkoelt, wordt de atmosfeer vlak daarboven ook kouder. In het Noordpoolgebied is het ’s winters nabij het aardoppervlak daarom veel kouder dan hogerop in de atmosfeer. Deze koude laag staat bekend als de inversielaag. Het is juist deze inversielaag die onder de invloed van klimaatverandering het sterkst opwarmt.
...
De inversielaag werkt in feite als een soort deken, waardoor het energieverlies van het winterse Noordpoolgebied naar de ruimte belemmerd wordt. De energie in de opgewarmde luchtlaag blijft zodoende in het klimaatsysteem aanwezig zodat de opwarming in het Arctische regionen versterkt wordt.
Bron KNMI
Interessant artikel. Maar op welke hoogte bevindt zich die inversielaag? En wat verstaat men onder 'ruimte' in '...waardoor het energieverlies van het winterse Noordpoolgebied naar de ruimte belemmerd wordt.'
Immers in een ander artikel, over Gat in de onzonlaag Noordpool, wordt juist weer gesproken over langdurige extreme koude in de onzonlaag op 20 km hoogte boven de Noordpool. Als het daar zo extreem koud is, waarom zou de het energieverlies daarheen dan belemmerd worden?
Tenslotte; waarom wel effect op de Noordpool en niet op de Zuidpool?