Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

22 Dec 2024 15:26:46

Er zijn de afgelopen 3 uur 500 ontladingen geregistreerd.

22 Dec 2024 10:16:43
Actueel
1 / 4

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
20 oktober 2011, 16:05 uur | Bericht #293698
Citaat van Pgs3000, dinsdag 18 oktober 2011, 14:31 uur In je link staat dat het allemaal gespeculeerd is. Ze weten niet eens de echte oorzaak van die explosie! Ik denk nog steeds dat als een voorwerp van enkele tientallen meters nét in onze dampkring zou komen, (zoals ik ook aangaf in mijn orginele bericht) Dat het niks anders dan een mooi schouwspel opleverd.

Iets niet voor 100% zeker weten is vind ik niet hetzelfde als 'dat het allemaal gespeculeerd is.' Zie hier een deel van het artikel.

'In wetenschappelijke kringen is men het er echter tegenwoordig wel over eens dat de oorzaak gezocht moet worden in de ontploffing (dus geen inslag) van een vrij grote meteoriet, of zelfs komeet. Voor dat laatste zijn drie aanwijzingen:
  1. Een komeet is een 'vuile sneeuwbal', bestaande uit bevroren water en andere ijsachtige substanties, zoals bevroren kooldioxide, en talrijke zeer kleine deeltjes gesteente; rond het epicentrum en wijde omgeving zijn zeer kleine bolletjes van glasachtig materiaal gevonden, die wijzen op het smelten maar niet meer geheel vergloeien van gesteentepartikeltjes die door de wrijving met de dampkring of de explosie tot smelttemperatuur werden verhit. Bij de chemische analyse van de bolletjes werden hoge concentraties nikkel en iridium gevonden, wat er op wees dat ze mogelijk afkomstig waren van een meteoriet;[2]
  2. In de nachten die op de explosie volgden was het in West-Europa zo licht (een rood ochtendgloren) dat men om middernacht de krant kon lezen. Dit wijst op stof in de zeer hoge atmosfeer, beschenen door de zon toen die nog diep onder de oostelijke horizon stond;
  3. De datum van de explosie (30 juni) staat in verband met de 'Tauriden', een meteorenzwerm, die de baan van de Aarde kruist. Dergelijke zwermen stof en fijn gruis, vaak op Aarde zichtbaar als 'sterrenregen', ontstaan uit kometen die verdampen en uiteenvallen. Het is niet onmogelijk dat een nog niet geheel tot stof vergaan brokstuk van de moederkomeet (de komeet van Encke) de Aarde heeft getroffen.'
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
akammd
Lid
Woonplaats: Hengelo(O)
Berichten: 933
Lid sinds: 30 jun. 2008
20 oktober 2011, 16:33 uur | Bericht #293701
Citaat van Pgs3000, dinsdag 18 oktober 2011, 14:18 uur in het bericht staat anders "enkele tientallen meters"

In de pdf die Jan heeft bijgevoegd staat het anders duidelijk:

the width of the objects was between 46 m and 795 m and its length between 68 m and 1,022 m

| Gewijzigd: 20 oktober 2011, 16:36 uur, door akammd
Waarom deze advertentie?
Pgs3000
Lid
Woonplaats: Grijpskerke
Berichten: 1719
Lid sinds: 14 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 oktober 2011, 19:24 uur | Bericht #293735
Citaat van Jan van Ooijen, dinsdag 18 oktober 2011, 5:43 uur Aarde mogelijk ontsnapt aan catastrofale kosmische ramp

In augustus 1883 is de aarde misschien ontsnapt aan een catastrofale kosmische ramp. Die uiterst speculatieve conclusie trekken drie Mexicaanse wetenschappers uit een nieuwe analyse van waarnemingen van de Mexicaanse astronoom José y Bonilla. Die zag op 12 en 13 augustus 1883 honderden kleine, 'mistige' objecten voor de zon langs bewegen. Hij publiceerde zijn waarnemingen in 1886 in het Frans tijdschrift L'Astronomie , maar er is nooit een bevredigende verklaring voor gevonden.

Volgens Hector Manterola, Maria Ramos Lara en Guadalupe Cordero heeft Bonilla mogelijk de brokstukken van een gefragmenteerde komeet waargenomen. Die zouden dan op een hoogte van slechts een paar honderd tot een paar duizend kilometer langs de aarde zijn gescheerd.

Tientallen meters
De brokstukken zouden minstens tientallen meters groot zijn geweest; hun totale aantal wordt geschat op meer dan drieduizend. Als ze de aarde hadden geraakt, zouden er binnen twee etmaal dus een paar duizend inslagen hebben plaatsgevonden van het kaliber Tunguska - de inslag van (vermoedelijk) een komeetbrokstuk in 1908 in Siberië. De conclusies van de drie Mexicanen zijn echter uiterst speculatief. Er zijn geen onafhankelijke aanwijzingen dat het hier om komeetbrokstukken ging; de analyse van de waarnemingen van Bonilla is dus volledig gebaseerd op een aanname. Het suggestieve artikel is ook (nog) niet geaccepteerd voor publicatie in een wetenschappelijk tijdschrift.

Bron Nu.nl


Jammer dat er in dit stuk dan totaal verkeerde informatie staat.
Knap staaltje inkortwerk. (NOT)

Ik zal de PDF doorlezen zodra ik tijd heb en dan kom ik er op terug.

[edit] Ik heb inmiddels de PDF doorgelezen en ik moet toegeven dat dat een duidelijker verhaal is. Ik snap niet hoe ze er deze verkortte versie van hebben kunnen maken. Een object van een kilometer is iets anders dan een object van enkele tientallen meters. En wat die ontploffing van een meteoriet boven de grond betreft, dat geloof ik ook. Ik denk zelf ook dat het zo gebeurd is, al weet nog niemand het zeker. Dat is juist het lastige van speculeren. Niemand weet het 100% zeker, dus kan ook niemand uitsluitsel geven. We kunnen wel veronderstellen dat het meest aannemelijke gepubliceerd word, dus daar moet ik je dan gelijk in geven.

over mijn "theorie" van een meteoriet van bijv. 20 meter, als deze onder een hoek van 180 graden op de aarde de dampkring schampt, denk ik nog steeds dat we een mooi schouwspel krijgen maar geen ontploffing. Ik denk dat de hoek een grote invloed heeft, stel dat deze loodrecht op de aarde af zou komen: omdat hoe dichter je op de aarde komt, hoe dichter de atmosfeer, dus groter de weerstand word. Op een bepaald punt zal hij vast ontploffen, volgens de theorie die er gemaakt is. (Waar ik nog steeds mijn twijfels over heb:
QUOTE
Het is niet onmogelijk dat een nog niet geheel tot stof vergaan brokstuk van de moederkomeet (de komeet van Encke) de Aarde heeft getroffen
hoe moet ik "getroffen" interpreteren? | Gewijzigd: 21 oktober 2011, 08:22 uur, door Pgs3000
-- Live fast, Die young and leave a beautiful corpse! --
Woonplaats:
Berichten: 15
Lid sinds: 5 dec. 2011
7 december 2011, 18:26 uur | Bericht #305797
14 dagen before de Krakatau
Woonplaats: Gouda
Berichten: 976
Lid sinds: 25 mei. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 december 2011, 20:59 uur | Bericht #305882
Ben van mening dat men eens een wet moet maken voor de media waarbij ze niet meer mogen speculeren. Want, dit gebeurt steeds meer. Ook rondom vuurwerk, soms slaan de teksten compleet nergens meer op.

Maar goed, we zijn wel aan die ramp ontsnapt. Maar, paar dagen/jaar later hadden we toch Krakatoa? | Gewijzigd: 7 december 2011, 20:59 uur, door Herdervriend
Mijn website: http://www.rfgfotografie.nl. Hier vind u alle foto's die ik maakt omtrent incidenten. Maar ook soms omtrent slecht weer of vliegtuigen terug.
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.888 topics, welke bij elkaar 448.499 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.609 leden.
Het nieuwste lid is Goos.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 355 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 355, lezen 4 mensen het topic "Discussietopic winter 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden