Geert Noels
Kustverdediging is een vrij duur kostenproject, maar het kan ook een opbrengstenproject worden. Dat verduidelijkte Geert Noels van Econopolis vannamiddag op de studiedag "Superstormen. En hoe ons te beschermen? ", met nationale en internationale experts, georganiseerd door het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ). Dit jaar investeert Vlaams Minister Hilde Crevits (CD&V) 23,5 miljoen euro in de eerste fase van het Masterplan Kustveiligheid. Tegen 2015 moeten belangrijke stappen genomen zijn om de Belgische kustlijn bestand te maken tegen een duizendjarige storm. Volgend jaar zou een Masterplan Stormen 2050 klaar zijn. "Het aantal stormen zal toenemen en intenser worden", aldus Jan Seys (VLIZ). "De vraag is niet "of" er een superstorm komt, maar "wanneer" die komt".
Blauwe energie
"Kustverdediging is een vrij duur kostenproject, maar het kan ook een opbrengstenproject worden", aldus Geert Noels, Partner & Chief Economist van Econopolis. "Multifunctionele eilanden, bijvoorbeeld, een schuilhaven of vrachthaven, of meer duurzamer: recreatie of groene en blauwe energieprojecten. Blauwe energie zoals getijdenenergie heeft bijvoorbeeld een enorm potentieel."
Private partners
Noels gaat ervan uit dat de overheid dergelijke grote investeringsprojecten in de toekomst niet alleen meer kan dragen. Een realisatie met private partners kan inkomsten via uitbating creëren en jobs. Knowhow kan op termijn geëxporteerd worden.
Katrina
Op de conferentie sprak onder meer ook Ray Nagin, de voormalige burgemeester van New Orleans ten tijde van de orkaan Katrina. Hij trok vergelijkingen tussen de Vlaamse Kust en New Orleans, onder meer het lagergelegen hinterland, de broze duinengordel en de ligging in een kom.
Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 12:00 uur, door Joyce.s
... "Het aantal stormen zal toenemen en intenser worden", aldus Jan Seys (VLIZ). "De vraag is niet "of" er een superstorm komt, maar "wanneer" die komt"....
In 'Klimaat in de 21e eeuw' van het KNMI kom ik de volgende tabel tegen, met daaronder de bijbehorende tekst van het KNMI
KNMI: 'Uit metingen op knmi-stations blijkt dat het totale aantal ‘stormen’ (vanaf windkracht 6 in het binnenland en 7 aan de kust) in Nederland sinds 1962 is afgenomen (figuur 11).
Dergelijke gebeurtenissen komen gewoonlijk gemiddeld 10 keer per jaar voor, maar momenteel hebben we 20-40% minder ‘stormen’ dan begin jaren zestig.'
Ja ja, 20-40% minder ‘stormen’ dan begin jaren zestig.
Waaruit kan dhr Seys (VLIZ) dan zo zeker zijn van de superstorm? Zijn de waarnemingen in België over dezelfde periode zoveel anders dan in deze tabel?
Over de in de toekomst berekende stormen buiten Nederland staat in het KNMI-stuk
'Klimaatmodellen berekenen dat het totale aantal stormen op de gematigde breedte van het Noordelijk Halfrond licht afneemt.'
'Daarnaast zijn er aanwijzingen dat de zwaarste stormen in kracht toenemen, maar die aanwijzingen zijn erg onzeker.'
Erg onzeker meneer Seys! Hoe komt u nu toch zo zeker aan uw Superstorm?
http://www.knmi.nl/klimaatscenarios/knmi06.../KNMI_NL_LR.pdf
Op de conferentie sprak onder meer ook Ray Nagin, de voormalige burgemeester van New Orleans ten tijde van de orkaan Katrina. Hij trok vergelijkingen tussen de Vlaamse Kust en New Orleans, onder meer het lagergelegen hinterland, de broze duinengordel en de ligging in een kom.
Bron: HLN
Ik mis iets in de vergelijking. Ligt België voor orkanen in een vergelijkbare positie als New Orleans behalve in de ogen van dhr Seys?
Wat betreft de broze duinengordel zou ik zeggen, breek al die huizen en hotels die de duinen verzwakt hebben eens af en maak er echt deugdelijk duin/natuurgebied van! | Gewijzigd: 13 oktober 2011, 23:20 uur, door Ben47