Het herstel van het weer, vooral aan het einde van de maand, heeft de balans voor september een stuk gunstiger doen doorslaan dan de afgelopen maanden. September leverde meer zomerse dagen op dan juli en augustus samen. De maand was met 15,7 graden in De Bilt tegen 14,5 graden normaal vrijwel net zo warm als juli. September 2011 eindigt hiermee op de negende plaats van de tien warmste septembermaanden van de meetreeks. Vijf jaar geleden was september nog een stuk warmer en met 17,9 graden de warmste sinds tenminste 1901.
De afgelopen dagen waren zomers met op verschillende plaatsen temperaturen boven de 25 graden, maar 3 september was de warmste dag van de maand met 29,4 graden in het zuidoosten. Het aantal zomerse dagen (25,0 graden of warmer) is deze maand opgelopen tot vier á vijf. Juli telde geen enkele zomerse dag, augustus leverde in De Bilt drie zomers dagen op. De tweede oogstmaand telde 14 warme dagen met 20 graden of meer tegen tien normaal. De laagste temperatuur was 3,3 graden op 16 september in Eelde.
Gemiddeld over het land viel 65 mm tegen 78 mm normaal. De meeste regen viel in het noordwesten, in Den Helder 98 mm, het minst in het zuidoosten met 33 mm in Arcen. De maand steekt gunstig af bii de zomermaanden die aanzienlijk natter waren. Een actief buiengebied zorgde in de nacht van 3 op 4 september lokaal voor overlast door windstoten en zware regen. Aan zee trok de wind tijdelijk aan tot stormachtig, windkracht 8. Op 10 september werd een deel van ons land getroffen door zwaar onweer met hagelstenen van 4 cm in doorsnee, waarna de wind aan de kust op 12 september tijdelijk stormkracht 9 bereikte.
De zon scheen gemiddeld over het land 162 uur tegen 143 uur normaal. Zowel juli als augustus waren minder zonnig, wat opmerkelijk is met de afnemende daglengte. Zeeland kreeg circa 170 uren zon, het noorden ongeveer 150 uur.
Bron KNMI
Zeker een prettige maand. Hadden we echt nodig na zo'n koude, natte zomer.
Doet KNMI altijd een dag van te voren. Het is een voorlopig overzicht en 3 oktober komt de definitieve. Snap ook niet, waarom niet één dag gewacht.
Hierboven staat vermeld: 'Het aantal zomerse dagen (25,0 graden of warmer) is deze maand opgelopen tot vier á vijf.' In het artikel van het KNMI, zoals ik dat zojuist, las staat:' Tot en met de 29e waren vier dagen zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), tegen twee normaal. Mogelijk loopt het aantal zomerse dagen vandaag zelfs op naar vijf.'
http://www.knmi.nl/klimatologie/maand_en_s...aand/sep11.html
Op sommige plaatsen is de temperatuur vandaag boven de 25 graden gekomen, maar volgens de grafiek van buienradar niet in De Bilt en blijft het aantal zomerse dagen in september in dat geval steken op 4.
Dat aantal zomerse dagen is heel wat minder dan september 1947 met 11 zomerse dagen. Maastricht noteerde toen zelfs vijf tropische dagen en dat ter afsluiting van de top-zomer (nog steeds ondanks de 'opwarming van de aarde' ) van de 20e eeuw.