Het licht op de Vlaamse autosnelwegen gaat preventief toch weer aan wanneer het KMI hevige regen of mist voorspelt. Dat heeft mobiliteitsminister Hilde Crevits (CD&V) donderdag aangekondigd in het Vlaams Parlement. Ze komt daarmee tegemoet aan de kritische kanttekeningen bij haar lichtplan. Tussen middernacht en zes uur 's ochtends verandert er echter niets en blijven de lichten gedoofd.
In kader van het lichtplan, om energie te besparen en de lichtvervuiling te beperken, gingen de lampen op ruim de helft van de Vlaamse snelwegen half juli definitief uit. Ruim een maand later trokken mobiliteitsorganisaties VAB en Touring echter aan de alarmbel. De verlichting doven bij hevige regen is te gevaarlijk, waarschuwden ze.
In afwachting van preciezere criteria en betere wegmarkeringen schaaft Crevits haar plan nu wat bij. Zo kon de politie het licht nog steeds aansteken in gevaarlijke situaties, maar zal dat voortaan al preventief gebeuren tijdens de spits, indien de website van het KMI extreem weer voorspelt.
Doel blijft evenwel om objectieve criteria uit te werken voor het al dan niet aansteken van de lichten. 'Het kan immers niet de bedoeling zijn om bij elke drie druppels regen weer aan de schakelaar te zitten', verduidelijkte Crevits in de mobiliteitscommissie van het Vlaams parlement. Met het KMI en Meteowing wordt aan die objectieve criteria gewerkt.
Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 9 februari 2017, 09:34 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
UIT met die lampen buiten de bebouwde kom, en AAN als het slecht weer is.
Hier was laatst een plan om lampen weg te halen: Grrrmmbl, gewoon laten staan, het hoeft toch niet méér geld te kosten?
Hier ben ik het zeker mee eens