Intro: Typhoon Trouble
Toen tyfoon Roke op 21 september 2011 aan land kwam, was de tweede tyfoon, die Japan deze maand treft. De tyfoon is vergelijkbaar met een categorie 4 orkaan op de Saffir-Simpson schaal. Maar Roke behoort niet tot de grootste en meest brute tyfonen. De naam "tyfoon" wordt gebruikt voor krachtige stormen, die zich vormen in het westelijke deel van de Grote Oceaan en in het zuidoostelijke deel van de Indische oceaan. Een krachtige storm wordt orkaan genoemd als deze in de Atlantische Oceaan, de Cariben of in het noordoostelijke deel van de Grote Oceaan ontstaat. Tyfonen draaien tegen de klok in als ze zich op het noordelijk halfrond begeven. Op het zuidelijke halfrond draaien de stormen met de klok mee. Hierna volgt een overzicht van de grootste, krachtigste en langst durende tyfonen uit de gedocumenteerde weergeschiedenis.
Tyfoon Nancy
Tyfoon Nancy ontstond op 12 september 1961 in het noordwesten van de Grote Oceaan. Nancy heeft naar alle waarschijnlijkheid de hoogste windsnelheden behaald, die ooit gemeten zijn in een tropische cycloon (tropische storm, orkaan en tyfoon). De windsnelheden bedroegen 343 km/h, waarmee het een categorie 5 supertyfoon is. Echter de metingen zijn zo lang geleden gedaan en liggen vermoedelijk aan de hoge kant. Verschillende andere tyfonen hebben de snelheid van 306 km/h behaald. Dit is de op één na hoogste windsnelheid ooit gemeten. Nancy zorgde voor wijdverspreide verwoestingen in Japan en Guam. Het dodental bedroeg 191 personen.
Tyfoon Megi
Tyfoon Megi kwam op 18 oktober 2010 in de Filipijnen aan land en was één van de krachtigste tyfonen in de recordboeken. Met een reikwijdte van 600 km en windsnelheden tot 287 km/h mag Megi een mega-storm genoemd worden. Megi - het Koreaanse woord voor meerval - werd een supertyfoon toen de windsnelheden van 241 km/h bereikt werden. Deze snelheid moet behaald worden om de kwalificatie supertyfoon te krijgen. Een tropische cycloon met windsnelheden van 119 km/h heeft met die snelheid de status van tyfoon bereikt. Megi heeft 69 mensen gedood in de Filipijnen en Taiwan.
Tyfoon Vera
Eén van de dodelijkste tyfonen, Vera, trof Japan aan het einde van september 1959. Hierbij kwamen 5.098 mensen om het leven en nog eens 40.000 mensen raakten gewond. De grootste schade voor Vera werd niet veroorzaakt door de storm (tot 305 km/h) maar door de ernstige overstromingen in de Ise Baai nabij de stad Nagoya. Een enorme stomvloed verwoestte dammen en dijken. verzoop de oogst en verstoorde het weg- en vliegverkeer. Ongeveer 1.5 miljoen mensen raakten dakloos. In het overstromingsgebied braken besmettelijke ziektes zoals dysentrie, gangreen en tetanus uit. Naar aanleiding van de verwoesting door Vera is men gestart met het bouwen van het Mount Fuji Radar Systeem. Hiermee hoopte men beter voorbereid te kunnen zijn op grote stormen.
Tyfoon Sarah
Super Tyfoon Sarah, met windsnelheden tot 310 km/h, kwam op 17 september 1959 aan land in Zuid Korea. De zware wind(stoten) en de regenval veroorzaakten 6 doden, 6.000 verwoeste huizen en miljoenen schade aan de oogst. Op het Koreaans schiereiland veroorzaakte Sarah nog eens 669 doden. Er werden 782.126 mensen dakloos. De overstromingen door Sarah kostten aan 24 mensen het leven in Japan en duizenden huizen werden beschadigd of verwoest.
Typhoon Forrest
Super Tyfoon Forrest ontwikkelde zich in september 1983 boven het open water van het westelijke deel van de Grote Oceaan. Het was de snelst ontwikkelende tropische cycloon in de recordboeken. De druk daalde met 100 mb in 24 uur. Forrest trof Japan op 28 september 1983 als een tropische storm met windstoten tot 137 km/h. Er viel 48,3 cm regen en er werden 46.000 huizen beschadigd. Het dodental door Forrest staat op 21 en de mate van schade wordt als matig gekwalificeerd.
Typhoon John
John heeft twee records op zijn naam: de langstdurende tropische cycloon en de cycloon, die de grootste afstand af heeft gelegd. John vormde zich tijdens de sterke El Niño van 1991 tot 1994 en had zijn hoogtepunt als een categorie 5 orkaan. Tijdens zijn bestaan heeft John een weg afgelegd van 13.280 km. De 31 dagen durende trektocht bracht John van het oostelijke deel van de Grote Oceaan via het westelijke deel naar het midden van de Grote Oceaan. Omdat hij zowel in het oostelijke deel als in het westelijke deel van de Grote Oceaan is geweest, is John één van de weinige tropische cyclonen, die zowel een orkaan als een tyfoon is geweest. John bleef het grootste deel van de tijd boven open water. Alleen in Hawaï is er schade ontstaan door deze grote meneer.
Tyfoon Nora
Nora heeft het iets minder imposante record in handen van de tyfoon met de warmste temperatuur ooit gemeten in "het oog". De temperatuur bedroeg 86 graden Fahrenheit (30 graden Celsius). Nora werd een supertyfoon met windsnelheden tot 298 km/h. Na het zuidoosten van China getroffen te hebben op 10 oktober 1973 nam Nora in kracht af. Het dodental ligt op 18 en er is meer dan $2 miljoen schade aangericht.
Tyfoon Tip
Tyfoon Tip ontstond op 12 oktober 1979 in het noordwestelijke deel van de Grote Oceaan. Tip staat in de recordboeken als de de grootste en meest intense tropische cycloon. De diameter van de storm was een imposante 2.220 km, bijna net zo groot als de helft van de Verenigde Staten van Amerika. De kerndruk bedroeg 870 millibars. De windsnelheden bedroegen 307 km/h. In totaal kwamen er 86 mensen door Tip om het leven in Japan en Guam. Tip is één van de meest gedocumenteerde tropische cyclonen. De luchtmacht van het US leger heeft 60 verkenningsmissies in de tyfoon gestuurd. Ondanks de imposante omvang en het hoge dodental kon de naam Tip nog niet met pensioen en is wederom gebruikt in 1989.
© Onweer-Online
Bron: AOP
Katrina is een orkaan en geen tyfoon.
Zie: http://forum.onweer-online.nl/index.php?showtopic=28329 | Gewijzigd: 23 september 2011, 13:44 uur, door Marga