Hallo allemaal,
zoals jullie kunnen lezen ga ik mijn profielwerkstuk doen over de klimaatverandering.
Ik wil gaan onderzoeken of mensen nog geloven in de berichtgeving over het klimaat. Ook wil ik de rapporten van het IPCC en de kritiek naast elkaar zetten! Waarschijnlijk plak ik Al Gore er ook bij!
ik heb een aantal deelvragen bedacht:
-Historie van de klimaatdiscussie. (hoe heeft de klimaatdiscussie zich ontwikkeld, van 19... tot 2011)
- IPCC en kritiek
-Al Gore en kritiek
- Eigen onderzoek op school, wat weten de leerlingen over klimaatverandering, boeit het ze? en geloven ze nog in de berichtgeving.
Dit is waar ik mee wil beginnen. Nu is mijn vraag aan jullie, Hebben jullie tips voor mij of suggesties/ideeën?
Ook zou ik het echt tof vinden als jullie goede informatieve sites, artikelen, boeken, grafieken of docu's over mijn onderwerp weten, die dan even posten hieronder!
Ik dank u hartelijk,
Bram Choufoer, A6B Leeuwenhorst, Noordwijkerhout!
Wat betreft je hoofdvraag '...bewuster of juist cynischer?' Denk ik dat het wel eens 'en' i.p.v. 'of' zou kunnen zijn. Ik ben me bewuster van de leugens en onzin die uit het kamp van de Global Warming-hoek en daardoor soms cynisch, maar ben er wel heel veel mee bezig. Ik lees zoveel mogelijk alle pro's en contra's en volg bepaalde ontwikkelingen op de voet. Pas op met klakkeloos aannemen wat zowel pro als contra gezegd en geschreven wordt. Vooral de artikelen in de gangbare media zijn dikwijls met een factor 10 of meer aangedikt. Die schrijven niet voor de feiten, maar voor de lees/kijkcijfers. Ook is er er veel geld uitgetrokken om onderzoekingen te doen. Ik heb stellig de indruk dat dat geld alleen beschikbaar wordt gesteld als de uitkomst overeenkomt met de wens van de opdrachtgever. En ja, dat kan zowel een pro- als een contra-uitkomst zijn, afhankelijk van de belanghebbende. Die belangen kunnen ook nog eens heel door elkaar lopen. Zo zijn Greenpeace en de kernenergielobby beiden bezig aan te tonen hoe slecht CO2 wel niet is. Maar wel vanuit een heel verschillende invalshoek. Greenpeace is immers tegen kernenergie. De olieconcerns zijn niet tegen CO2 maar wel tegen kernenergie. Even allemaal zwart-wit gesteld, maar het kan allemaal nog veel subtieler zijn. In personen kan je die tegenstrijdigheden ook tegenkomen. Zo ben ik donateur van Greenpeace, maar ben het absoluut niet met hun pro Global Warming standpunten eens. Wel met het standpunt dat we zo weinig mogelijk de wereld moeten vervuilen e.d.
Ook het onderverdelen van 'linkse' en 'rechtse' politieke kleur in de global warming discussie is onjuist. Niet iedereen die politiek 'links' is hangt de theorie aan van Global warming en ook niet iedereen die politiek 'rechts' staat gelooft er niet in. Datzelfde tref je ook onder wetenschappers aan. Voor- en tegenstanders. Beiden tonen dit dikwijls door middel van onderzoeken aan, al dan niet gesponsord door belanghebbenden.
Nou ik denk dat je voldoende pro-global warming stukken zult vinden. Ik zal je spoedig een paar tegenhangers toesturen. Maar nogmaals; blijf kritisch, naar alle kanten.
Kijk ook eens in het topic klimaat hier op O-O.