Door rampen wereldwijd zijn vorig jaar 300.000 mensen om het leven gekomen. Dat is veruit het hoogste aantal in tien jaar. Dat blijkt uit het Wereld Rampen Rapport van het internationale Rode Kruis, dat vandaag is gepresenteerd. Ruim 300 miljoen mensen werden vorig jaar getroffen door een ramp. Dat is een toename met 25 procent ten opzichte van 2009. De financiële schade verdrievoudigde en kwam in 2010 uit op ruim 90 miljard euro, aldus het Rode Kruis.
De aardbeving in Haïti was vorig jaar januari de grootste ramp, al was het maar door het grote aantal van 222.000 dodelijke slachtoffers. In Rusland kwamen vorig jaar meer dan 55.000 mensen om het leven door een hittegolf en 194 miljoen Chinezen werden getroffen door overstromingen en droogte. Hevige regenval en overstromingen zetten ook grote delen van Pakistan onder water. Daar werden 20 miljoen mensen door getroffen. Het Rode Kruis telde vorig jaar 640 rampen. Daarvan waren er 375 klimaatgerelateerd, zoals 189 overstromingen, 89 orkanen en 25 aardbevingen.
Voor het rapport is verder becijferd dat wereldwijd 1 miljard mensen chronisch honger lijden. 'In de Hoorn van Afrika worden meer dan 10 miljoen mensen getroffen door een zware voedselcrisis. Hoewel de wereld genoeg voedsel produceert voor iedereen, gaat toch één op de zeven mensen elke dag met honger naar bed', aldus het Rode Kruis.
Om deze problemen het hoofd te bieden, stelt het internationale Rode Kruis nieuwe wetgeving voor om de stijging van voedselprijzen te stoppen. Daarnaast moeten er goedkope verzekeringen komen voor boeren, zodat ze zich financieel kunnen indekken tegen droogte en overstromingen.
Bron AD | Gewijzigd: 14 april 2017, 14:07 uur, door Joyce.s
Wat betreft het hongerlijden.
Vanwege het 'landjepik' in Afrika, Latijns-Amerika en Indonesië (inmiddels in 10 jaar tijd een gebied ter grootte van West-Europa!) door/voor het westen, zullen de voedsel- en huisvestingsproblemen (en daardoor meer hongersnood en meer vluchtelingen) in die landen alleen maar toenemen. Ik zie geen enkel land het in de VN aan de orde stellen. De regeringen van die ontwikkelingslanden laten zich blijkbaar graag afkopen met zeer grote sommen en het lot van hun bevolking zal hun een rotzorg zijn. En voor zover het ooit in de VN aan de orde gesteld zal worden zullen de VS en consorten zeer waarschijnlijk ook een veto gebruiken.
zie http://www.oxfamnovib.nl/Oxfam-luidt-noodk...e-om-land-.html | Gewijzigd: 22 september 2011, 10:31 uur, door Ben47