Na een week van relatieve rust met weinig tot geen activiteit in de tropen, meldt het NHC, dat een systeem in het midden van de Atlantische oceaan 70% kan heeft om een tropisch systeem te vormen. Als dit systeem zich ontwikkelt tot een tropisch systeem zal het de naam Ophelia krijgen. Tot nu toe zijn er 15 stormen / orkanen met een naam gevormd in de Atlantische Oceaan. Het NHC heeft 14-19 genaamde stormen voorspeld. Als het systeem een tropische storm wordt, kan het zeker een week duren voordat er land bereikt wordt. Het systeem bevindt zich nu op 2421 km ten oosten van de Windward eilanden.
© Onweer-Online
Bron: NOAA | Gewijzigd: 3 oktober 2011, 13:57 uur, door Marga
Maar ook aan de andere kant van Midden Amerika broeit het. Is dit de komst van Hilary?
Het satellietbeeld geeft de groepering van onweersbuien bij Ophelia al duidelijk aan. Bij Hilary is wel een clustering van onweersbuien, maar nog niet een duidelijke structuur zichtbaar.
Binnen een dag meer zekerheid?! | Gewijzigd: 20 september 2011, 15:48 uur, door cvandijk
Om 09:00 UTC was het centrum van tropische storm 2205 km ten oosten van de Leeward eilanden. Ophelia beweegt zich naar het westen met een snelheid van 20 km/h. Deze richting zal de komende 48 uur gehandhaafd blijven met enige toename in de snelheid. De maximale windsnelheden bedragen 75 km/h met windstoten tot 88 km/h. Er wordt enige toename in kracht verwacht. De wind met tropische storm kracht kan gevoeld worden tot 280 km met name te noorden van het centrum. De druk bedraagt 1005 mb.
© Onweer-Online
Bron: NOAA, WU
Deze dame kan uitgroeien tot een flinke orkaan.
(bron: National Hurricane Center http://www.nhc.noaa.gov/ ) | Gewijzigd: 22 september 2011, 11:57 uur, door cvandijk
Tropische storm Ophelia zwakt langzaam af wegens de aanwezige krachtige wind in de hogere luchtlagen. Er bestaat zelfs de mogelijkheid, dat Ophelia helemaal degenereert tot een "remant low", lage druk gebiedje als restant van de tropische storm. Het systeem bevindt zich op 1315 km ten oost-zuidoosten van de Leeward eilanden. Ophelia trekt naar het west-noordwesten met een snelheid van 19 km/h. Vandaag zal de tropische storm meer naar het noordwesten draaien en iets in bewegingssnelheid toenemen. De windsnelheden bedragen 85 km/h met zwaardere windstoten. De wind met tropische storm kracht is merkbaar tot 415 km vanuit het centrum. De druk bedraagt 1000 mb.
© Onweer-Online
Bron: NOAA, TSR, WFR
De tropische storm Ophelia klampte zich met man en macht vast aan de status van tropische storm. Echter de strijd met de sterke windschering gaat Ophelia verliezen. Ze zal uiteindelijk eindigen als een tropische regenbui. De bewoners en bezoekers van de benedenwindse eilanden zullen erg blij zijn, dat Ophelia hun niet zal bezoeken als een krachtig tropisch systeem. Ander goed nieuws is, dat de storm waarschijnlijk ten noorden van de eilanden voorbij zal trekken in plaats van vol over de eilanden heen te gaan. Echter de bewoners van de Leeward eilanden zullen op hun hoede moeten blijven. Dit weekeind trekken de buitenste banden van de zuidelijke flank van Ophelia over deze archipel met zware windstoten en stortregens. Hierdoor kunnen overstromingen en stroomstoringen ontstaan.
© Onweer-Online
Bron: WU, AP | Gewijzigd: 23 september 2011, 22:23 uur, door Marga
Om 03:00 UTC bevond Ophelia zich op 495 km ten oosten van de noordelijke Leeward eilanden. De windsnelheden bedroegen 75 km/h, die tot 415 km vanuit het "centrum" gevoeld kunnen worden. Ophelia beweegt zich richting het west-noordwesten met een snelheid van 19 km/h. De druk bedraagt 1007 mb. Ophelia heeft geen duidelijk gevormd centrum meer en zal elk moment uiteen kunnen vallen in een lage druk gebied.
© Onweer-Online
Bron: NOAA
We houden Ophelia in de gaten.
(bron: National Hurricane Center http://www.nhc.noaa.gov/ )
En natuurlijk even een plaatje van Ophelia deel 2.
| Gewijzigd: 28 september 2011, 09:28 uur, door Marga
De tropische depressie Ophelia heeft zich gehergroepeerd ten oosten van de Leeward eilanden. Vermoedelijk (90%) zal Ophelia vandaag de status van tropische storm behalen. Om 03.00 UTC lag het systeem 380 km ten oosten van de noordelijke Leeward eilanden. De windsnelheden bedragen 55 km/h. Het systeem sjokt met 6 km/h richting het noordwesten. De druk bedraagt 1009 mb.
© Onweer-Online
Bron: NOAA, WU
En daar is ze weer. Ophelia heeft zich kunnen hergroeperen en aan te sterken. Ophelia was dinsdagmiddag al weer een tropische depressie en een dag later mocht Ophelia weer de naam tropische storm dragen. Aankomend weekeind zal dit systeem de Bermuda eilanden vlak naderen in de hoedanigheid van een tropische storm. Ophelia heeft zelfs het potentiaal om uit te groeien tot een krachtige tropische storm en misschien zelfs tot een orkaan, als zij de windschering kan omzeilen.
Ophelia heeft eerder de strijd met de windschering verloren en viel volledig uit elkaar. De voorwaartse beweging van het systeem werd gereduceerd tot kruipsnelheid. Bij het toenemen in kracht neemt ook weer de bewegingssnelheid toe. Ophelia kan gaan meeliften op bepaalde luchtstromen, die haar eerst richting het noordwesten, dan naar het noorden en tenslotte naar het noordoosten duwen.
De komende dagen kan het flink gaan spoken op de Leeward eilanden en de Maagdeneilanden. Lokaal kunnen er zware onweersbuien met windstoten voorkomen. De schuldige hiervan is een vochtige tropische luchtstroom aan het zuidelijke kant van het systeem.
© Onweer-Online
Bron: WU | Gewijzigd: 28 september 2011, 23:00 uur, door Marga
TS Ophelia heeft voor overstromingen gezorgd op het Caribische eiland Dominica. Verschillende dorpen werden van de buitenwereld afgesloten. Ongeveer 1.600 mensen zijn gestrand en een aantal auto's zijn door de overstromingen meegesleurd. Scholen, bedrijven en overheidsgebouwen zijn gesloten. Ook het Canefield vliegveld werd afgesloten.
De storm is langs het eiland Dominica getrokken en is nu op weg naar de Leeward eilanden met een snelheid van 10 km/h. De windsnelheden bedragen 95 km/h. De druk bedraagt 995 mb.
© Onweer-Online
Bron: NOAA, AP
Meteorologen melden, dat Ophelia snel in kracht aan het toenemen is. Om 09:00 GMT kreeg Ophelia de status van een categorie 2 orkaan. Het centrum lag op 1.120 km ten zuid-zuidoosten van Bermuda en trekt richting het noord-noordwesten met een snelheid van 15 km/h. Zaterdag zal het systeem Bermuda aan de oostkant passeren.
© Onweer-Online
Bron: NOAA
Meteorologen melden, dat Ophelia snel in kracht aan het toenemen is. Om 09:00 GMT kreeg Ophelia de status van een categorie 2 orkaan. Het centrum lag op 1.120 km ten zuid-zuidoosten van Bermuda en trekt richting het noord-noordwesten met een snelheid van 15 km/h. Zaterdag zal het systeem Bermuda aan de oostkant passeren.
*knip*
© Onweer-Online
Bron: NOAA
Als ik zo eens naar de trekrichting, toenemende treksnelheid en kracht kijk, zou ze woensdag Ierland kunnen bereiken. Wat is de kans dat dit met veel geweld over Ierland/Engeland ook Nederland (donderdag?) bereikt? De pluim van het KNMI geeft voor donderdag wel meer wind (en wat onzekerheid), maar toch niet extreem. | Gewijzigd: 30 september 2011, 18:39 uur, door Marga
(bron: National Hurricane Center http://www.nhc.noaa.gov/ )
Terwijl het ergste van de storm zaterdag ten oosten van Bermuda trekt, is het heel goed mogelijk, dat zondagavond of maandagochtend Newfoundland flink geraakt gaat worden. Vrijdagmiddag is Ophelia uitgegroeid tot een categorie 3 orkaan en zal de status van een orkaan over het weekeind behouden.
Bermuda
Ophelia zal op een afstand van 160 km Bermuda aan de oostzijde passeren en verder noordwaarts trekken. De ergste regen en wind zal aan de oostzijde van de eilanden te merken zijn. De meeste structuren zijn bestand tegen de tropische stormwinden (windkracht 8-12) met uitschieters naar orkaankracht. Alleen als Ophelia verder naar het westen trekt, zal de volledige orkaankracht te voelen zijn. De zee rond de eilanden zal ruw zijn. Surf's up!
Newfoundland
Zondag laat of maandag vroeg zal voornamelijk het zuidoosten van de provincie Newfoundland en in het bijzonder het schiereiland Avalon te maken krijgen met windstoten van orkaankracht (120 km/h). De zee wordt erg ruw en de zware regenval kan overstromingen, modderstromen en onderwater gelopen wegen veroorzaken.
Deze foto is niet meer beschikbaar
Wat Ophelia verder gaat doen is nog onzeker.
© Onweer-Online
Bron: AP
Ophelia neemt snel in kracht en snelheid toe. Om 11.00 UTC bevond het systeem zich op 535 km ten zuid-zuidoosten van Bermuda. De windsnelheden bedragen 195 km/h. Ophelia beweegt zich naar het noorden met een snelheid van 28 km/h. De druk bedraagt 952 mb.
Bron: NOAA
Het was gisteren in het zuiden van Engeland de warmste 2 oktober in meer dan 100 jaar. In het noorden van het land en de rest van Groot-Brittannië moesten ze echter de paraplu bovenhalen. En alsof dat nog niet genoeg is, moet de regio zich schrap zetten voor een nieuwe orkaan. Een paar weken geleden kreeg Groot-Brittannië het bezoek van orkaan Katia. In de loop van deze week zullen Schotland, Noord-Ierland en het noorden van Engeland de restanten van orkaan Ophelia over zich heen krijgen. De staart van de storm ligt momenteel nog in de buurt van Noord-Amerika.
Het contrast kan dan ook niet groter zijn in Groot-Brittannië. Net als wij geniet Engeland al meer dan een week van uitzonderlijk zomers weer. De temperatuur ligt er al dagen rond 25 graden Celsius. In Norfolk haalde het kwik gisteren zelfs een recordtemperatuur van 29,3 graden. Het vorige record lag meer dan een graad lager en dateert al van 1908. Ter vergelijking, het noorden van Engeland en Schotland zagen het kwik niet hoger stijgen dan 15 graden. En deze week wordt het er nog kouder. Uiteindelijk zullen de temperaturen ook in het zuiden terugvallen naar waarden die onder het gemiddelde liggen. "We zullen een echt herfstgevoel krijgen, zelfs een beetje winters in Schotland", zegt de Britse weerkundige dienst. Ook bij ons wordt het de komende dagen heel wat koeler. Nog een dagje genieten dus...
Bron: HLN