Een internationaal team onder leiding van astronome Leen Decin (K.U.Leuven) ontdekte voor het eerst grote schillen van koud stof rond een reuzenster. Die werden met behulp van het PACS-instrument in de Herscheltelescoop tot ruim 7.000 miljard kilometer van de reuzenster CW Leo gezien. De ontdekking helpt astronomen om het lot van de Zon in te schatten, zo staat in het vaktijdschrift 'Astronomy & Astrophysics'. "Tot voor kort leek de omgeving van reuzensterren homogeen, met een constant massaverlies", aldus Leen Decin. "Nu blijken die stofdeeltjes in ringvormige structuren terecht te komen."
Met het gevoelige PACS-instrument van de Herscheltelescoop werden twaalf schillen gezien die CW Leo in de loop van haar leven uitpufte. "Op de beelden is het ver-infrarode licht te zien dat de stofdeeltjes zelf uitsturen. De verschillende schillen zijn met tussenpozen van 500 tot 1.700 jaar uitgestoten, de buitenste schil 16.000 jaar geleden. Die is al meer dan 7.000 miljard kilometer weggedreven en afgekoeld tot -248 graden." De astronomen vermoeden dat deze schillen, alsmaar zwakker, vermoedelijk tot aan aan het gewelddadige schokfront te vinden zijn. Daar botsen en verdwijnen de schillen wellicht in het ijle interstellaire gas en stof dat in onze melkweg de leegte tussen de sterren vult.
Onze Zon zal over zowat vijf miljard jaar opzwellen tot een rode reuzenster. "Doordat ze afkoelt, gaat ze grote hoeveelheden stof produceren in de buitenste lagen van haar atmosfeer. De episodes in de geschiedenis van CW Leo helpen ons het lot van de Zon in te schatten."
Bron Hln | Gewijzigd: 12 mei 2017, 10:53 uur, door Joyce.s