In grote delen van de Alpen is al sneeuw gevallen. Vanochtend sneeuwde het in Oostenrijk en Zwitserland boven de 700 meter. Lokaal is gisteren al zo'n 35 centimeter gevallen, onder meer in het Zwitserse Arosa. De sneeuwgrens daalde zondag gestaag van 1.600 naar onder de 1.000 meter. Vooral afgelopen nacht heeft het hevig gesneeuwd. De Furka- en Klausenpas in Zwitserland zijn tijdelijk afgesloten, de Gotthartpas is zeer moeilijk te berijden, vooral voor vrachtverkeer.
De temperaturen in de Alpen daalden de afgelopen dagen spectaculair. Het koufront bracht de eerste winterse neerslag van betekenis. Was het zaterdag op sommige plaatsen nog 20 graden, vanochtend was het nog maar 2 tot 4 graden boven nul. Voor vandaag wordt aanhoudende sneeuwval verwacht, soms tot in de dalen. Daar zal de neerslag echter veelal toch overgaan in regen. Vanaf woensdag volgt een spectaculair herstel. De zon komt terug en de temperaturen stijgen terug richting de 20 graden.
Bron Hln | Gewijzigd: 22 augustus 2017, 15:14 uur, door Joyce.s
...
de Gotthartpas is zeer moeilijk te berijden, vooral voor vrachtverkeer.
...
Vanwege de sneeuw of vanwege het uitzicht? | Gewijzigd: 19 september 2011, 11:14 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Op het moment sneeuwt het ook in Innsbruck op 400m (bron radio OE3), dit komt maar 3keer in de honderd jaar voor in September.
Ook zijn vele wegen niet alleen door de hoeveelheid sneeuw gesloten, maar ook de bomen die nog helemaal in blad zitten, die de zware massa niet aan kunnen en omvallen en zo ook de weg blokkeren.
Bron : Oe3.at | Gewijzigd: 19 september 2011, 12:13 uur, door jeroenelf
Top dagen dit jaar 2012 ;
20 + 21 Mei
Top dagen vorig jaar 2011 ;
28 April, 10/11Mei, 28 Juni, 26 Augustus en 10/11 September
http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/art...html?redirected
Webcambeelden van vandaag.
| Gewijzigd: 19 september 2011, 12:36 uur, door Tycoon2
De ANWB waarschuwt Nederlanders die de komende week in het oosten van Zwitserland en Noord-Italië de weg op gaan voor hevige sneeuwval in dat gebied. ''De sneeuw in de dalgebieden valt dit jaar uitzonderlijk vroeg'', stelt een woordvoerder maandag. ''Daar kunnen late vakantiegangers die eind september van Italië naar Nederland reizen door worden overvallen.'' De ANWB waarschuwt reizigers zich van tevoren goed te informeren over de actuele situatie op de buitenlandse wegen.
De ANWB neemt het advies van de lokale verkeersdiensten over dat automobilisten indien mogelijk winterbanden en sneeuwkettingen aanschaffen voordat ze in Zwitserland en Noord-Italië gaan rijden de komende dagen.
Bron: Nu.nl
lap tekst + girlzz
oohhohhhh jan..die dames zijn nog geen 18 man! ...
verder klinkt dit goed, misschien voorbode voor het westen van europe?
weather without storms is no weather at all.
In grote delen van de Alpen is al sneeuw gevallen. Vanochtend sneeuwde het in Oostenrijk en Zwitserland boven de 700 meter. Lokaal is gisteren al zo'n 35 centimeter gevallen, onder meer in het Zwitserse Arosa. Vannacht en vanmorgen viel er nog extra sneeuw, zodat er nu plaatselijk al een halve meter ligt. De Zwitserse sneeuwmeters sloegen bijna tilt: St-Moritz: 50 cm, Arosa 39 cm en Davos 29 cm. De vroege winterprik stuurde ook het verkeer in de war. Het was dan ook al 17 jaar geleden dat er zo vroeg op het jaar al zo veel sneeuw was gevallen.
De sneeuwgrens daalde gestaag van 1.600 naar onder de 1.000 meter. Vooral afgelopen nacht heeft het hevig gesneeuwd. De temperaturen in de Alpen daalden de afgelopen dagen spectaculair. Het koufront bracht de eerste winterse neerslag van betekenis. Was het zaterdag op sommige plaatsen nog 20 graden, vanochtend was het nog maar 2 tot 4 graden boven nul.
De Furka- en Klausenpas in Zwitserland zijn tijdelijk afgesloten, de Gotthardpas is zeer moeilijk te berijden, vooral voor vrachtverkeer. Een aantal passen in Tirol is door de sneeuw eveneens voor onbepaalde tijd afgesloten. Ook het treinverkeer in dit gebied ondervindt flinke hinder van de plotselinge sneeuwval, onder meer door bomen die door het gewicht van de sneeuw op het spoor zijn gevallen.
Winterbanden
Lokale verkeersdiensten raden automobilisten aan om indien mogelijk winterbanden en sneeuwkettingen aan te schaffen voordat ze in Zwitserland en Noord-Italië gaan rijden de komende dagen. Voor vandaag wordt aanhoudende sneeuwval verwacht, soms tot in de dalen. Daar zal de neerslag echter veelal toch overgaan in regen. Vanaf woensdag volgt een spectaculair herstel. De zon komt terug en de temperaturen stijgen terug richting de 20 graden. Of het een uitstekend skiseizoen zal worden, valt dus nog af te wachten.
Bron: HLN | Gewijzigd: 22 augustus 2017, 15:14 uur, door Joyce.s
De eerste skipistes zijn al weer open. Vooral in Oostenrijk en Frankrijk zijn ze er vroeg bij en zijn er voldoende mogelijkheden om in de herfstmaanden de ski's onder te binden.
OOSTENRIJK
Sölden
Sölden behoort met zijn BIG3 - drie bergtoppen boven de 3.000 meter - al jaren tot een van de meest geschikte skigebieden in de herfst. Sinds 23 september kan je hier al terecht voor de eerste sneeuwpret op de gletsjers, met ruim 50 km aan skipistes voor zowel beginners als gevorderden. De rest van het gebied opent op 17 november de deuren.
Stubai
Stubai heeft de grootste gletsjer van Oostenrijk. Het gebied telt meer dan 100 km aan pistes en is al vroeg klaar om skiërs te ontvangen. De dorpen Neustift en Fulpmes zijn een goede uitvalsbasis om het gebied te verkennen. Ook langlaufers komen hier uitgebreid aan hun trekken. Bovendien werd het skigebied vorige winter nog uitgeroepen tot het meest familievriendelijke van de Alpen. Het is deels geopend sinds 23 september, vanaf midden oktober is ook de rest van de gletsjer open.
Kaprun
In de schaduw van de Grossglockner, de hoogste berg van Oostenrijk, ligt Kaprun. Hier schuilt een relatief eenvoudig gletsjergebied dat samen met Zell am See deel uitmaakt van de Europa Sportregion. Het dorp is een tweede thuis voor veel nationale ski- en snowboardteams. Na de dramatische treinramp in 2000 werd het gebied uitgerust met twee gloednieuwe kabelbanen en staat het de dag garant voor sneeuwzekerheid in de deelstaat Salzburg.
Hintertux
Met zijn 86 kilometer piste en adembenemende uitzichten op de omliggende bergtoppen, is de Hintertuxer Gletscher een bijzonder sneeuwzeker gebied in november. Het omvat voornamelijk brede blauwe en rode pistes, maar heeft ook een pittige zwarte piste die door heel wat internationale skiteams in de herfst gebruikt wordt om te trainen. Als je naar de 'Tux' reist, dien je rekening te houden met zeer koude temperaturen en een snijdende wind. Niet voor doetjes dus! De gletsjer was deze zomer gesloten, maar opende begin oktober opnieuw de pistes.
Ischgl
De spectaculairste seizoensopening kent Ischgl. Naar jaarlijkse gewoonte opent het gebied met een popconcert in het dorp en drommen duizenden mensen samen om dit op gepaste wijze te vieren. De opening en bijhorende festiviteiten staan dit jaar gepland op 25 november. Het skigebied biedt meer dan 200 km uitdagende pistes en nodigt je na een vermoeiende dag op de latten uit in zijn bruisende après-skicultuur. Want in Ischgl kom je nu eenmaal niet alleen om te skiën.
Obergurgl
Obergurgl - de 'diamant in de Alpen' - ligt op 1.930 meter hoogte en is daardoor al vroeg op het jaar behoorlijk sneeuwzeker. Obergurgl pronkt dan ook met de eer om als eerste winterskigebied in de Alpen de poorten te openen. Vorig jaar organiseerde dit gebied zelfs een pre-opening dankzij de gunstige sneeuwcondities. Het gebied heeft genoeg afdalingen voor beginners en gevorderden. Voor de verstgevorderden is er zelfs één van de zwaarste buckelpistes in Oostenrijk: de Hohe Mut.
Pitztal
Het Pitztal herbergt twee gebieden: Pitztal-Gletscher en Pitztal-Hochzeiger. Pitztal-Gletscher heeft 35 kilometer aan pistes en 9 skiliften die verbonden zijn met de dorpen Mittelberg en Sankt Leonhard im Pitztal. De gletsjer ligt iets onder de 3.500 meter en je kan sinds 2008 tot in het dal afdalen (ook off-piste). Je kan ook hier al sinds begin oktober terecht.
FRANKRIJK
Tignes
In het hartje van de Savoie biedt Tignes al skiplezier sinds 1 oktober op de 20 km lange skipistes van de gletsjer La Grande Motte. Vanaf 26 november gaan ook de skipistes van Tignes-Val d'Isère open: 300 km aan pistes met een verschil van 1.550 tot 3.450 meter. Ondanks de hoogbouw staat Tignes bekend als een sfeervol wintersportmekka op bijzonder grote hoogte.
Val Thorens
Val Thorens is met zijn 2.300 meter het hoogstgelegen skioord van Europa. Het skigebied van Les 3 Vallées, waar Val Thorens deel van uitmaakt, ligt voor 99 procent boven de 2.000 meter en de sneeuw is er gegarandeerd van november tot mei. Het skiseizoen opent op 19 november. het gebied is niet alleen zeer populair onder studenten, ook gezinnen met kinderen en het sportievere publiek komen hier ruimschoots aan zijn trekken.
ZWITSERLAND
Zermatt
Aan de voet van de Matterhorn, de berg die iedereen kent van de Toblerone-chocolade ligt Zermatt. Het autovrije Zermatt is een bijzonder populair skigebied dat reikt tot een hoogte van 3.883 meter, waardoor het gletsjergedeelte in november vaak goede condities biedt. De pistes van Zermatt zijn behoorlijk pittig, maar ook beginners geraken hier nooit uitgekeken.
NOORWEGEN
Trysel
Trysil, het grootse skigebied van Noorwegen met zo'n 71 kilometer aan pistes, is al vanaf 31 oktober geopend. Mocht het onwaarschijnlijke toch gebeuren en ligt er geen sneeuw, dan betaalt Trysil het geld dat je hebt uitgegeven voor je wintersportvakantie terug. Dat is pas échte sneeuwgarantie in november!
Bron: AD.nl | Gewijzigd: 22 augustus 2017, 15:15 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0