Van het weer op andere planeten merken we op de aarde niets maar het is wel een interessant onderwerp van studie voor de wetenschap. De atmosfeer van andere planeten is anders van samenstelling dan de aardse dampkring. De verschillen bieden inzicht in weersomstandigheden die zich voor kunnen doen in een totaal andere atmosfeer. Een belangrijk onderwerp van aandacht in deze tijden waarin de klimaatverandering door de toename van broeikasgassen in het middelpunt van de belangstelling staat. De aardse dampkring zal echter ondanks verwantschappen in de geologie nooit dezelfde samenstelling kunnen krijgen dan die van buurplaneten als Venus of Mars of van een planeet als Neptunus. Het broeikaseffect dat de aarde op temperatuur houdt wordt voornamelijk bepaald door waterdamp en kooldioxide.
Venus, aarde en Mars gezien vanuit de ruimte. De planeten zijn niet op schaal afgebeeld
Alle broeikasgassen samen leveren een temperatuur op van 33 graden. Zonder die gassen zou het op aarde een stuk kouder zijn dan de huidige wereldgemiddelde temperatuur van 15 graden dat ons aardse klimaat nu kent. De atmosfeer van Venus bestaat vrijwel volledig (ongeveer 97 procent) uit kooldioxide. Bovendien is de luchtdruk, eveneens een belangrijke factor in het broeikaseffect, aan het oppervlak van Venus 91 keer zo hoog als die aan het aardoppervlak. Het broeikaseffect is daar dan ook een stuk sterker dan op aarde. Venus is zelfs een broeikasplaneet bij uitstek. De atmosfeer van Venus verhoogt de temperatuur van het oppervlak met maar liefst 500 graden Celsius.
De temperatuur aan het oppervlak van planeten wordt voornamelijk bepaald hoeveelheid broeikasgassen en de balans tussen in- en uitkomende straling. De wolken bevinden zich op Venus op een hoogte van 35 tot 45 kilometer boven het oppervlak en bestaan voornamelijk uit zwavelzuur en zwavelstof. Waterdamp is daar niet te vinden, geen druppel. Zonlicht dringt nauwelijks tot het oppervlak van de planeet door.
Ook de atmosfeer van Mars bestaat voornamelijk uit kooldioxide, maar wolken zijn er nauwelijks te vinden. Het oppervlak van deze planeet is vrijwel altijd zichtbaar. De luchtdruk ligt er een factor 150 lager dan op aarde. Daardoor is het natuurlijk broeikaseffect op Mars veel kleiner dan op Venus en op de aarde en beperkt de broeikaswerking zich tot enkele graden. Mars kent dynamisch weer met flinke stofstormen. Ook de atmosfeer van Neptunus staat bol van de activiteit. Het is een stormplaneet waarop ruimtevaartuigen windsnelheden hebben gemeten van 2100 km/uur.
Bron KNMI
Bron KNMI
Iemand een herfststormpje?
Wel interessant stukje Ook leuk om te weten dat klimaat en het weer niet alleen hier voorkomt
TaL