Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

8 Jan 2025 13:25:33

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Jan 2025 22:19:57

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Jan 2025 11:27:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clarke, AL; Conecuh, AL; Monroe, AL; Washington, AL; Wilcox, AL.

7 Jan 2025 05:30:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dallas, AL; Perry, AL.

7 Jan 2025 05:30:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cullman, AL; Limestone, AL; Madison, AL; Morgan, AL.

7 Jan 2025 05:30:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butler, AL; Conecuh, AL; Monroe, AL.

7 Jan 2025 05:30:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chilton, AL; Shelby, AL.

7 Jan 2025 05:30:09

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Butler, AL; Conecuh, AL.

7 Jan 2025 05:30:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bibb, AL.

7 Jan 2025 05:30:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baldwin, AL; Clarke, AL; Mobile, AL; Monroe, AL; Washington, AL; George, MS; Greene, MS.

7 Jan 2025 05:30:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AL.

7 Jan 2025 05:30:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Limestone, AL.

7 Jan 2025 05:30:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bolivar, MS.

6 Jan 2025 21:04:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caldwell, LA; Grant, LA; La Salle, LA; Winn, LA.

6 Jan 2025 21:04:49
Actueel
1 / 4

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 september 2011, 10:10 uur | Bericht #288077
Atmosferische elektronen reageren anders voor mega-aardbevingen

Net voor de recente gigantische aardbeving in Japan, namen de metingen van het aantal elektronen in de atmosfeer hoog boven het epicentrum tot verrassende hoogtes toe. Metingen door GPS satellieten gaven een veel hoger aantal elektronen in de ionosfeer boven de - bijna tot een beving komende - breuklijn aan, dan er verwacht werd. Ditzelfde fenomeen voltrok ook bij de enorme aardbevingen in Chili (2010) en Sumatra (2004)

De prikkelende vraag voor seismologen en atmosferische wetenschappers is of deze "boost" van elektronen op grote hoogte (welke bevestigd is door andere wetenschappelijke studies) daadwerkelijk als een vroegtijdige waarschuwing signaal voor verwoestende aardbevingen beschouwd mag worden. Geofysicus Kosuke Heki van de Hokkaido Universiteit in Sapporo, Japan, die het fenomeen beschrijft in een wetenschappelijk artikel, is van mening, dat de"boost" daadwerkelijk een signaal is. “Er wordt beweerd, dat aardbevingen onvoorspelbaar zijn. Maar dit is niet waar voor M9 (kracht 9 op de schaal van Richter) aardbevingen", schrijft Heki in het tijdschrift Geophysical Research Letters van de American Geophysical Union.



De studie suggereert, dat de totale elektronen inhoud (total electron content of TEC) van de ionosfeer toeneemt met zeker 8% boven gemiddeld voorafgaande aan de gigantische aardbevingen. De grootste toename is te meten direct boven de scheurende breuklijn. De toename van elektronen bij Japan begon 40 minuten voordat het noodlot toesloeg. De tijd, die nodig is voor het verzamelen en analyseren van de TEC data, maakt het moeilijk om deze data als potentiële waarschuwingssignaal te gebruiken, zegt Heki. Voor sommige wetenschappers is zelfs het idee van een aardbeving-"voorspeller" al controversieel. Een andere aardbevingexpert, die niet betrokken is geweest bij het onderzoek, zegt, dat niet volledig overtuigd is van het feit of een verandering in TEC een voorteken is van een grote aardbeving.

Dagen na de verwoestende 9.0 aardbeving in Japan, downloadde Heki de data van de satellieten, die onderdeel zijn van het GPS Earth Observation Network. Hij was geïnteresseerd in de oscillaties (schommelingen) van de TEC, toen er akoestische echo's vanaf het epicentrum tot in de ionosfeer reikten. “Ik dacht, dat ik een erg sterk signaal zou zien na deze aardbeving,” zegt Heki. “En tijdens mijn onderzoek vond ik, dat er iets vreemd aan de hand was.” De TEC was hoger voordat de verwachte oscillaties begonnen dan na de oscillaties. Dus ging Heki de ruwe data van de GPS satellieten nader bestuderen. Toen de Tohoku-Oki aardbeving op 11 maart plaatsvond, waren er acht GPS satellieten relatief vlakbij het epicentrum. Normaal variëren de TEC metingen van de satellieten geleidelijk door hoogteverschillen van de satellieten. Maar 40 minuten voor de aardbeving volgende de TEC metingen niet meer het gebruikelijke variatiepatroon. De metingen kwamen 8% boven de normaal lijn uit. Dit behelst zo'n 2.3 totale elektron eenheden (het equivalent van 23 miljoen biljoen elektronen per vierkante meter). De satellieten dichtbij de breuklijn lieten een grotere anomalie in de TEC zien, dan de satellieten verder weg.

Veranderingen in de TEC zijn echter niet zeldzaam. Zonnevlammen en andere veranderingen in de ionosfeer veroorzaken fluctuaties in de TEC. Dus onderzocht Heki de TEC voorafgaande aan andere grote aardbevingen. "De anomalie in de TEC bij de aardbeving in Chili was bijna hetzelfde als bij de Tohoku aardbeving,” zegt Heki. En al waren er minder GPS stations operationeel tijdens de aardbeving in Sumatra (2004), vertoonde de TEC dezelfde anomalie. Kleinere aardbevingen met een kracht van 8 of lager op de schaal van Richter, vertonen deze veranderingen in de TEC niet. Het is momenteel niet uitvoerbaar om de TEC variaties zal waarschuwingssysteem voor zware aardbevingen te gebruiken, zegt Heki. Er is een dicht netwerk van GPS satellieten, vooral boven de aardbeving gevoelige gebieden zoals Japan, Californië enIndonesië. Maar de organisatie, die verantwoordelijk is voor de satellieten boven Japan, geeft maar eens in een aantal uren de gegevens vrij. Er is tijd voor nodig om de gegevens te analyseren en andere oorzaken van een TEC fluctuatie uit te sluiten.

De volgende stap voor de onderzoekers zal het bepalen zijn wat de TEC veranderingen voorafgaande van een aardbeving veroorzaakt. Tevens zullen er meerdere metingstations op de grond moeten komen om het elektrische veld te monitoren.
“Wanneer de volgende M9 aardbeving plaatsvindt, zullen wij het signaal opvangen” zegt Heki. Hiroo Kanamori, een professor emeritus in de geofysica verbonden aan het California Instituut van Technologie was niet betrokken bij het onderzoek. Hij bevestigt, dat er iets niet normaal was in de ionosfeer. Maar of het als een voorteken voor aardbevingen beschouwd mag worden, trekt hij in twijfel. “Ik, denk dat het waardevol is om het zo te documenteren, om het te kunnen vergelijken met een volgende gebeurtenis,” zegt Kanamori, “maar ik ben niet overtuigd.” Eén van de redenen hiervoor is, dat er geen fysieke reden is om de referentie curve te trekken zoals Heki heeft gedaan. Het is moeilijk aan te geven, of de curve van Heki de juiste is om anomalieën in TEC te detecteren. TEC kan van nature uit al onregelmatig zijn. Kanamori voegt toe, dat een magnetische storm rond het tijdstip van de aardbeving de data hebben beïnvloed. Maar het blijft interessant, dat de afwijking van de curve kleiner wordt, naarmate er verder van het epicentrum werd gemeten. Tevens is het opvallend, dat de abnormale patronen ook bij de aardbevingen in Sumatra en Chili te zien zijn. “Het is verbazingwekkend, als dit daadwerkelijk 40 minuten voor de aardbeving heeft plaatsgevonden,” zegt Kanamori. “Echter zijn er nog veel onzekerheden.”

©onweer-online
Bron: AGU
| Gewijzigd: 14 april 2017, 14:08 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.891 topics, welke bij elkaar 448.535 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.611 leden.
Het nieuwste lid is Sneeuwschuiver57.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 300 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 300, lezen 83 mensen het topic "Onweerskansen 28 en 29 juni".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

© 2003 - 2025 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden