Europese astronomen hebben een tweede planeet buiten ons zonnestelsel ontdekt waar leven mogelijk is. Op HD85512b is het volgens onderzoeker Lisa Kaltenegger van het Duitse Max Planck Instituut echter niet aangenaam wonen. Het is er tussen de 30 en 50 graden en vermoedelijk erg vochtig. De nieuwe planeet is pas het tweede gevonden hemellichaam dat in de Goldilocks zone ligt. Dat betekent dat het er niet zo warm of koud is dat water verdampt of bevriest. Leven zoals op aarde vereist volgens wetenschappers de aanwezigheid van vloeibaar water.
HD85512b is 3,6 keer zo groot als de aarde en draait zijn banen in het sterrenstelsel Vela. Planeetjagers van het Europese Zuidelijke Observatorium in Chili ontsluierden zijn bestaan. Zij openbaarden hun ontdekking maandag op een wetenschapscongres in de Verenigde Staten.
Bron Nieuws.nl
Een mooie naam heeft hij nog niet, maar op exoplaneet HD85512b is misschien leven mogelijk. Het is de tweede superaarde waar leven mogelijk zou kunnen zijn. De Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) heeft de ontdekking van meer dan 50 nieuwe exoplaneten bekend gemaakt. Zestien daarvan zijn zogenaamde 'superaardes'.
Superaarde
Planeten die twee tot tien keer zo zwaar zijn als de Aarde, noemen we superaardes. Die zitten niet in ons zonnestelsel, maar komen wel vaker voor bij andere sterren. De ESO heeft nu maar liefst zestien superaardes ontdekt. Nooit eerder werden zoveel nieuwe planeten in één keer aangekondigd.
Leefbare zones
Exoplaneet HD85512b is een superaarde die ongeveer 3,6 keer zo groot is als de Aarde. Het is de enige gevonden exoplaneet die in de 'leefbare zone' zit, niet te ver van de ster en niet te dichtbij. Zodoende kan er dus water zijn. Als de exoplaneet nu ook nog voldoende rotsachtig is, zou er leven mogelijk zijn. Op de foto zie je hoe de superaarde er mogelijk uit ziet.
Exoplaneet
Exoplaneten zijn planeten om andere sterren dan onze zon. Het onderzoek naar exoplaneten is erg moeilijk, omdat ze niet met een gewone telescoop te zien zijn. Daarvoor geeft de ster waar ze om heen draaien veel te veel licht: de ster zien we wel, maar zijn planeten niet.
HARPS
De aanwezigheid van exoplaneten moet daarom worden gemeten door variaties in het licht dat van sterren komt. Als daar een exoplaneet omheen draait, verandert de golflengte. In Chili staat de HARPS (zie foto). Die kan die veranderingen meten en zo exoplaneten ontdekken. HARPS heeft de afgelopen acht jaar al meer dan 150 nieuwe planeten ontdekt.
Twee leefbare superaardes
In totaal weten we nu van het bestaan van ongeveer 600 exoplaneten, vooral planeten die veel groter zijn dan onze Aarde. In 2007 ontdekte HARPS de eerste superaarde in de leefbare zone, Gliese 581d. Nu zijn er dus twee bekend. Met nieuwe apparatuur gaat men nu op zoek naar nog kleinere exoplaneten, bijvoorbeeld van dezelfde grootte als onze aarde.
Bron: RTL | Gewijzigd: 12 mei 2017, 10:54 uur, door Joyce.s