ik heb dit jaar weinig te klagen gehad qua onweer, dus daar zal ik het nu maar even niet over hebben. Wel iets wat in dezelfde lijn ligt: het verschil in 'soorten' onweer in het land. Ik ben geboren en getogen in Hoofddorp (schiphol) en woon nu sinds zo'n 2,5 jaar in Helmond (eindhoven) en ik ervaar hier in helmond echt hele andere soorten onweders dan in hoofddorp. In hoofddorp kwam het regelmatig voor dat uit het niets zonder regen of zonder zachte roffels vooraf een enorme bliksem met knal erna kwam (ik heb regelmatig 's nachts rechtop in mijn bed gezeten van schrik terwijl ik nagenoeg altijd wakker wordt van onweer, ook al is het kilometers ver weg). De buiten in hoofddorp waren naar mijn mening heftiger, veel meer inslagen en veel hardere knallen. Ook de regen was daar volgens mij vaak heftiger. In helmond kan het ook tekeer gaan, maar het zijn hier volgens mij veel 'gemoedelijkere' buien met een veel rustiger en gelijkmatiger verloop. Ik schat zo in dat dit iets met de zee te maken heeft, maar hoe dit precies werkt weet ik niet. Hebben jullie hier ervaringen mee of ideeën hoe dit komt?
Dank voor je reactie.
Misschien is dit fenomeen een onderzoeksonderwerp voor een volgende groep studenten?
Zou je je docenten/medestudenten hier misschien op willen wijzen?
Het fenomeen bestaat, dat is in ieder geval wel duidelijk, toch?
Succes en veel plezier met je opleiding!
Ik weet niet hoe jij bij 14 onweersdagen komt , want daar kom ik bij lange na niet op . Ik woon ook in Zwolle .
Jij verstaat denk ik iets anders onder een onweersdag dan mij. Ik vond het in Zwolle juist tegen vallen dit jaar , op 3 dagen na dan en met als klapper 28 juni . Als je 1 flits en 2x gerommel als een onweersdag telt , dan kom je er misschien aan , maar
als je jou handtekening leest lijkt het net of wij hier 14 x de jackpot hebben gehad en dat is absoluut niet zo
Alsvoren vanaf 8 juli heb ik niet meer bijgewerkt, maar 2011 was een top onweersjaar in zwolle, weet niet maar denk dat je op behalve op 28 juni, hele tijd onder een steen kroop ofso ? xD En 10 september vergeten ? Nee het was super dit jaar, volgend jaar nog een keer zoals dit ?
Top dagen dit jaar 2012 ;
20 + 21 Mei
Top dagen vorig jaar 2011 ;
28 April, 10/11Mei, 28 Juni, 26 Augustus en 10/11 September
Wat volgens hem wel van invloed is zijn heeele grote bebouwingen als steden (en dan praat je wel over iets groters als een klein of middelgrote stad), industrieterreinen met veel energiebronnen (Rijnmond, Moerdijk, Zuid-Limburg) en grote boscomplexen.
Ik lees net het stukje over “Verklaring voor onweerswerende plaatsen?†en wellicht helpt dit een stukje mee. Dit stuk gaat over de Hagelkanonnen ofwel luchtdrukkanonnen die boeren gebruiken om hun gewassen te beschermen tegen onderandere hagel. Ik ben geboren in de randstad, den haag en had geen flauwbenul wat zo’n ding is of wat het doet en ik gok zo maar dat er meerdere mensen zijn hier die geen idee hebben zoals ik dat had…(wat een zin!). Ik heb hier de meest intressante punten bij elkaargezet.
Persoonlijk denk ik dat het best eens invloed KAN hebben of onweer volledig tot ontwikkeling kan komen ja of nee. Lees en ordeel zelf....
Bron:wikipedia, Inopower & ikzelf
Wiki;
Een hagelkanon is een apparaat waarmee geprobeerd wordt hagelvorming in buien tegen te gaan. Door met tussenpozen van enkele seconden schokgolven van geluid de wolken in te sturen zou ofwel de groei van de hagelstenen worden verstoord, ofwel de opbouw van de onweer & hagelwolk. Ze worden vooral ingezet door fruittelers en wijnbouwers, in onder meer België, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Zwitserland en Spanje.
De effectiviteit van het hagelkanon is echter niet bewezen. Zo wordt bij onweer en bliksem, die vaak hagel vergezelt, veel sterkere schokgolven uitgezonden, terwijl dat geen effect lijkt te hebben op de grootte van hagel.
Hagelkanonnen produceren hetzelfde geluid als een (doffe) donderslag, maar met een gelijke regelmaat, wat door sommige mensen als vervelend en frustrerend wordt ervaren. In Zeeland zijn er sinds 2004 enkele, maar wel een groeiend aantal, aangeschaft door fruittelers.
Inopower;
Principe van de schokgolf;
Met het kanon worden om de vijf seconden ioniserende (energierijke) schokgolven in de lucht geschoten. Deze bereiken snel de hoge atmosfeer, tot op 15000m, bij –50°C, waar de hagel zich ontwikkelt. Een gedeelte van de golven wordt teruggekaatst door de wolken en de tropopauze. Deze botsen tegen de stijgende golven. Hierdoor verhoogt hun snelheid en energie en vervoeren zo een groot ioniserend potentiaal (ioniseren is het wegslaan van elektronen.)
Door het voortdurend op en neer gaan van de golven ontstaan er een mengeling polariteiten in de wolk. Dit brengt een kettingreactie aan micro–explosies met zich mee waardoor de ijskristallen onstabiel worden. Ze kunnen geen waterdruppels of waterdamp meer opnemen. Ze vallen naar beneden en doorkruisen in hun val de verstoringszone die door de schokgolven is veroorzaakt. Daardoor worden de stenen versplinterd. De hagel valt uiteindelijk als regen of natte sneeuw op de grond.
Metingen;
De scepsis is natuurlijk nooit ver weg, maar recente radarbeelden, daterend van 17 juli bewijzen dat door toedoen van het hagelkanon een wig werd gedreven in een onweerslijn. Het bedrijf en de omgeving bleven gespaard van hagel. Het komt er op aan tijdig het kanon in werking te stellen, dat wil zeggen minstens 20 minuten voordat de bui u kan raken.
Werking van het hagelkanon;
In een explosiekamer wordt acetyleen gespoten die zich mengt met stikstof en zuurstof uit de lucht. In het nieuwe kanon wordt zuurstof onder druk ingespoten om de explosiekracht te optimaliseren. Ook stikstof wordt in het nieuwe kanon apart aangevoerd omdat bij onweersbuien de lucht te vochtig wordt. Hierdoor vermindert de explosie sterk aan kracht. Door toevoeging van stikstof en zuurstof blijft de explosie op kracht. Met het oude kanon kan om de 7 seconden een explosie
veroorzaakt worden.
Door de verbeterde elektroden kan met het nieuwe kanon om de 4 à5 seconden een ontploffing worden gegenereerd. De explosies zijn met het nieuwe kanon 30% krachtiger, wat de efficiëntie van de explosie positief beïnvloedt en het onweer sneller onder controle is. Het nieuwe systeem werkt op zonnepanelen van 12V, een veilige spanning gezien de bliksemactiviteit bij onweer, en kan via een radiosignaal in werking gesteld worden.
De kengetallen;
Het oude toestel kostte ongeveer 42.000,00 euro. De nieuwe versie zou iets goedkoper zijn en bovendien een sms–startmodule en een onderhoudscontract inhouden. Het kanon beveiligt 80 tot 90 ha tegen hagel. Dit maakt een investering van 41,80 euro per ha op 10 jaar afschrijving, een investering die zeker verantwoord is voor teelten met een hoog financieel saldo.
De gasvulling (acetyleenflessen, zuurstof en stikstof), goed voor 4 tot 6 uur schieten, kost ongeveer 500,00 euro per jaar. Ter vergelijking: voor het bedrijf van Van Praet (10 ha) met vooral potchrysant, Canna en glasteelten zou een hagelverzekering ongeveer 10.000,00 euro per jaar kosten.
Minpuntje is de hoge geluidspieken die het kanon genereert: tot 130 decibel, gemeten bij de bron.
Regenbuien werken zeer geluidsdempend.
Afstand in meters van de machine - geluidsdruk - Geluidsschaal
10 meters - 130 dB - kreet van pijn
45 meters - 112 dB - pop orkest
100 meters - 90 dB - autobus of vrachtwagen
150 meters - 80 dB - autobus of vrachtwagen
200 meters - 73 dB - met open venster in de straat
500 meters - 68 dB - met open venster in de straat
1000 meters - 61 dB - hevige discussie denk dat ik het gevonden heb,ron
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen