De laatste 3 jaar raakten er iedere winter steeds meer kilometers wegdek beschadigd door de vorst. Dat ondanks een intensieve aanpak van Rijkswaterstaat. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd. De afgelopen drie winters waren rampzalig voor de rijkswegen. De schade liep op van respectievelijk 265 km, naar 428 km en 608 km tijdens de laatste winter. Wel waren die winters een stuk extremer dan de jaren ervoor en dat levert meer schade op.
Aantal kilometers of oppervlakte
Volgens Rijkswaterstaat zijn die cijfers misleidend. De schade gemeten in kilometers mag dan wel groter zijn dan vorig jaar, in oppervlakte uitgedrukt is de schade even groot.
Verbaasd over toename
De Verkeers Informatie Dienst (VID) is echter verbaasd over de toename. "We hebben de jaren voor het laatste jaar ook strenge winters gehad. Rijkswaterstaat heeft van alles gedaan (.pdf) om de kwetsbare delen te vervangen, maar afgelopen winter is het toch weer mis gegaan", zegt Patrick Potgraven van de VID.
Zoab gaat kapot
Het zijn vooral de zoab-wegen die sterk te lijden hebben gehad onder de lage temperaturen. Het zoab (zeer open asfaltbeton) is erg veilig met regen, die snel weg kan lopen. Maar bij vorst ontstaat snel schade door het uitzetten van het water in de holtes van de weg.
Staalwol biedt uitkomst
Op de TU in Delft wordt gewerkt aan oplossingen voor het probleem. Zo wordt er momenteel zelfreparerend asfalt ontwikkeld door middel van staalwol. Hetzelfde staalwol dat ook in schuursponsjes zit, wordt verhit en door het asfalt gemengd. Daardoor wordt de staalwol vloeibaar gaan kleine scheurtjes dichtzitten.
Bron: RT.nl
Onweersdagen: 0
Laatste 3 jaar hebben we dat flink gehad en dus nu weer graag een typisch Nederlands wintertje met veel westciculatie en veel actief/heftig weer zoals actieve regenfronten, stormdepressies en stevige "Noordzeebuien" die in de polaire lucht diep het binnenland intrekken met winteronweer etc.
En af en toe winterse buien is altijd leuk tussendoor maar liefst niet van die sneeuw die weken blijft liggen zodat je een vieze drap krijgt en de wegen er aan moeten geloven zoals bovenstaand artikel zegt.