Een afgedankte satelliet staat op het punt terug te keren naar de aarde. Het grootste deel van het ruimteafval verbrandt in de dampkring, maar enkele tientallen delen overleven dat waarschijnlijk. Die komen neer op het aardoppervlak of in zee. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA vandaag gemeld.
De kans is miniem dat mensen gevaar lopen. 'In 54 jaar ruimtevaart is nog nooit iemand gewond geraakt door terugkerend puin', zegt Nicholas Johnson, leider van het Amerikaanse ruimteafvalprogramma. Het terugkerende stuk afval is een Amerikaanse onderzoekssatelliet, die in september 1991 in een baan om de aarde is gebracht. Het vaartuig weegt in totaal ongeveer 6 ton.
Rond de aarde zweven honderdduizenden grote en kleine brokstukken. Die hoeveelheid afval groeit met elke raketlancering. Pogingen het puin op te ruimen zijn nog niet van de grond gekomen.
Bron: AD | Gewijzigd: 4 mei 2017, 12:38 uur, door Joyce.s
Waarschijnlijk krijg je dan gewoon een stuk verbrand puin , maar wel vreemd dat ze die afgedankte satellieten weer terug naar de aarde laten komen
6 ton massa is 6.000 kg, 6 ton euro is 600.000 euro.
(Zelfs het gewicht is geen 6 ton, de eenheid voor gewicht is Newton).
Nog ff een toevoeging, 1 kilo=op aarde ongeveer 9,8 newton, maar er word met 10 gerekend (ik denk dat velen hier niet weten wat newton inhoud dus daarom maar ff een toevoeging ) | Gewijzigd: 10 september 2011, 10:06 uur, door onweeer
Nouja, dekking zoeken dan maar als het ding naar beneden komt. Maar ik vind het wel een beetje apart dat ze het zo doen.
H2O Hotel Terschelling: Mijn werk en weerchasecentrum. Hotelkamers met fantastisch uitzicht over de wolken!
TV satelieten die op 36000KM hoog staan hebben geen last van atmosferische afremming en worden na afdanken in een nog hogere baan gebracht om daar voor eeuwig te blijven.
Waarschijnlijk vrijdagavond stort een satelliet van de NASA neer op aarde. De satelliet werd in 1991 de ruimte ingestuurd om de atmosfeer te bestuderen en beëindigde in 2005 zijn missie. Sindsdien hangt hij werkloos in de ruimte en daalt door de aantrekkingskracht langzaam richting aarde. Een goed deel van de zes ton wegende satelliet, die zo groot is als een autobus, zal door zelfverbranding in rook opgaan.
Maar ongeveer 26 brokstukken van in totaal 500 kg zullen toch min of meer intact ergens op aarde belanden. De grootste brok zal zelfs zo'n 150 kilo wegen. De NASA kan niet berekenen waar en wanneer precies de impact zal gebeuren. Dat kan zowat over heel de aardbol zijn, met uitzondering van het uiterste noorden en het uiterste zuiden, omdat de satelliet daar niet boven vloog.
De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zegt dat de kans dat een mens wordt geraakt één op 3.200 is, maar dat dit in 54 jaar ruimtegeschiedenis nog nooit gebeurd is. Er komt zeer geregeld ruimteschroot naar beneden. Meestal verbranden de brokstukken in de atmosfeer, af en toe is er een minuscule inslag ergens op land of in de oceanen.
Bron: gva.be
Bron: http://www.nasa.gov/mission_pages/uars/index.html
Verwacht wordt dat vrijdag en kapotte satelliet van de NASA zal neerstorten op aarde. Het ruimtevoertuig zal in de atmosfeer in stukken breken, maar niet al het materiaal zal verbranden. Dit zegt de NASA in een verklaring. Volgens het agentschap, verantwoordelijk voor het Amerikaanse ruimtevaartprogramma, is het nog te vroeg om een precieze tijd en locatie te voorspellen. De kans dat de satelliet in een open oceaan terechtkomt is groot, omdat de aarde vooral uit water bestaat. Volgens de NASA is het zeer onwaarschijnlijk dat iemand door het puin zal worden getroffen.
Risico
Het risico voor de openbare veiligheid is volgens de NASA zeer klein. Sinds er in de jaren vijftig van de vorige eeuw is begonnen met werkzaamheden in de ruimte, is er geen sprake van bevestigde schademeldingen als gevolg van ruimtelijke objecten. Wanneer delen van de satelliet wel op de oppervlakte terechtkomen, is het belangrijk dat mensen voorzichtig zijn in de omgang met het puin, zegt Jeff Arends, programma-manager van de NASA, die benadrukt dat de NASA alles onder controle heeft. De grootte van de satelliet is vergelijkbaar met een schoolbus en weegt ongeveer 4.665 kg. The Washington Post meldt dat het gaat om de grootste gevallen NASA-satelliet in meer dan 30 jaar.
Brokstukken
De verwachting is dat de satelliet zal uit elkaar zal spatten in ongeveer 100 stukken. Vervolgens zullen er overdag zichtbare vuurballen verschijnen. Het grootste brokstuk zou ongeveer 300 kilo wegen. De satelliet werd in 1991 gelanceerd om onder meer te bestuderen of de mensheid invloed heeft op de klimaatverandering. Maar in 2005 heeft de NASA het werk van de satelliet overbodig verklaard, omdat andere satellieten dezelfde taken uitvoeren. De NASA slaagde er niet in om de baan, waar de satelliet zich in bevond, te wijzigen. In 2007 vloog de satelliet uit de baan, waarna het in vier stukken uiteen sprong.
Bron Nu.nl
Off topic maar ook ontopic, herinneren jullie van een tijdje terug dat er een of andere klomp door het dak van het TNT gebouw was gevallen? Zoals het in media leek, was de massa van die klomp veel te hoog om iets aards te kunnen zijn, maar het zou onderzocht worden. Iemand ooit nog iets van gehoord? Zou dat ook zoiets geweest kunnen zijn?
Off topic maar ook ontopic, herinneren jullie van een tijdje terug dat er een of andere klomp door het dak van het TNT gebouw was gevallen? Zoals het in media leek, was de massa van die klomp veel te hoog om iets aards te kunnen zijn, maar het zou onderzocht worden. Iemand ooit nog iets van gehoord? Zou dat ook zoiets geweest kunnen zijn?
Ja, dat is best een goede vraag.
De Nasa vraag de mensen voorzichtig met het puin om te gaan. Maar wat als het dwars door je dak en plafonds je kamers door suist? Voor zover er geen doden vallen, hoe erg is dan mijn huis beschadigd en radioactief besmet?
Ik denk dat ik nu maar vast een USA-achtige schadeclaim (materiële- medische- en emotionele schade) ga voorbereiden van enkele miljoenen, want ik denk zeker te weten dat er een brokstuk op mijn huis valt.
Voorbeeld, die komeet Elelin wisten ze ook al vroeg dat deze niet in zou slaan op de aarde of maan, maar wel heel dichtbij gaat komen.. Ook wisten ze al vroeg wanneer Elelin het dichtst bij is!
Maar nu komt er een oude satelliet naar beneden en dan weten ze niet waar en hoe laat hij terecht komt? En hij gaat morgen al neerstorten!! Ik geloof daar niks van.. Ze kunnen hem volgen en tegenwoordig kun je de snelheid en afstand van een object bepalen en ook zo bepalen wanneer en waar het object zou neerkomen. | Gewijzigd: 22 september 2011, 13:21 uur, door Mrkos
Afternoon sept. 23 EDT = Gedurende de middaguren op 23 september EDT. Dus laten we zeggen tussen 12.00 en 18.00 EDT.
Laten we dat tijdstip even omrekenen. EDT is de tijdzone die geldig is aan de oostkust van Noord-Amerika. Het is daar 6 uur vroeger dan hier, dus al het hier 21.00 uur is, is het daar 15.00 uur.
Betekent dat dat ding neerstort gedurende de avonduren van 23 september, Nederlandse tijd. Met een beetje geluk is het dan donker hier.
Ze weten nog niet waar dat ding neer gaat storten, maar hij vliegt dan NIET over Noord-Amerika, dus dat gebied kunnen we al wegkruisen.
Conclusie: Met een beetje geluk krijgen we een mooi lichtspektakel.