Wetenschappers hebben aangetoond dat meteorieten de aarde hebben verrijkt met kostbare metalen, waaronder goud. De aardkorst, en mantel, bevatten meer van het edele metaal dan volgens eerdere modellen over de vorming van onze planeet mogelijk was. De universiteit van Bristol heeft een aantal zeer oude keien onderzocht en daarop sporen gevonden die aantonen dat goud, pas lang na de vorming van de stenen, via meteorieten werd overgebracht. Toen de Aarde zich vormde, zonk het aanwezige ijzer naar de kern van de jonge planeet. Edele metalen zouden, volgens de wetenschappers, met dit ijzer worden meegetrokken in de diepte. Met als logisch gevolg dat in de aardkorst, en mantel, vrijwel geen goud en platina te vinden zou zijn.
Laatste bombardement
Het tegendeel is echter waar. In de bovenste lagen van onze planeet komt bijna duizend keer meer goud voor dan mag worden verwacht. Na het meten van radioactieve isotopen in rotsen op Groenland hebben de onderzoekers de afgifte van goud op aarde kunnen dateren, en het in verband gebracht met een gebeurtenis, zo'n 3,9 miljard jaar geleden, die men het 'laatste bombardement' noemt.
'Kort' nadat onze maan was ontstaan uit een botsing tussen een kosmisch object, met de grootte van Mars, en onze planeet, kreeg de prille Aarde een regen aan meteorieten te verwerken. Tijdens dit 'bombardement' zou het goud, dat wij tegenwoordig vinden, op Aarde zijn beland. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature.
Bron: AD.nl | Gewijzigd: 12 mei 2017, 10:54 uur, door Joyce.s
Onweersdagen: 0
Onweer dagen: 20 juni
Arcus/rolwolkdagen: 12 April - 8 Mei
Hagel dagen: 12 April
Funnel clouds/windhoosdagen: 0
echt een goede vraag gewoon.
dus als ik het ook goed begrijp is goud gewoon geen moer meer waard als we goud gaan winnen van de maan?
weather without storms is no weather at all.
Om van element te veranderen zijn nucleaire processen nodig, daar is fors meer energie (of radioactieve stoffen) voor nodig (zoals wat in de zon plaatsvind) . Chemisch kun je geen elementen 'maken'.
(Zou wat wezen als ik op het lab gewoon potje goud kon maken .) | Gewijzigd: 8 september 2011, 23:13 uur, door MarkNL
Bijna alle elementen die we kennen worden gevormd in sterren door kernfusie. Ook al die dingen die wij mensen dagelijks nodig hebben voor ons functioneren. We zijn letterlijk gemaakt van sterrenstof!
(het wordt hoog tijd dat dit soort kennis op school wordt geleerd).
Huh?? Je begrijpt het niet goed. Ten eerste heeft het niets met een dampkring te maken.
Ten tweede mag je op de maan net zoveel goud verwachten als hier op aarde, en dat is maar een paar gram per ton erts. | Gewijzigd: 8 september 2011, 23:46 uur, door Arends
Maar als er echt zoveel goud op de maan is dan wil niemand zn vingers er aan branden om dat er af te halen, want dan is het niks meer waard... En het er af halen kost klauwen vol geld en als het niks meer op brengt waarom er dan nog vanaf halen...
dus als ik het ook goed begrijp is goud gewoon geen moer meer waard als we goud gaan winnen van de maan?
Huh?? weet je wel wat het kost om iets van de maan hier naar toe te krijgen? Dat ligt ver boven de prijs die je er hiervoor kunt vragen. Een oude indicatie om iets naar de maan te brengen : 1 miljoen dollar per kilogram.
Halen is dus nog duurder.
De aarde is door de voorlopers van de meteorieten, gaswolken en het sterrenstof gevormd. Ooit was er geen aarde.
Alles wat hier is, is hier heengekomen of samengeklonterd. Google anders eens op: ontstaan zonnestelsel, o.i.d.
Overigens "kookt" de aarde nog steeds, alleen de korst van enkele tientallen kilometers dik op de meeste plekken niet meer. | Gewijzigd: 9 september 2011, 00:34 uur, door Arends
Alles wat hier is, is hier heengekomen of samengeklonterd. Google anders eens op: ontstaan zonnestelsel, o.i.d.
Overigens "kookt" de aarde nog steeds, alleen de korst van enkele tientallen kilometers dik op de meeste plekken niet meer.
Dat is een theorie ja. Niemand weet of het zo is gegaan.
Jawel, ik was erbij. Als stofje, dat wel natuurlijk!
Halen is dus nog duurder.
joh....
weather without storms is no weather at all.
(Zou wat wezen als ik op het lab gewoon potje goud kon maken .)
Alle elementen vervallen, dus ook in de aardkorst zelf kan goud ontstaan... uiteindelijk vervallen alle elementen naar ijzer.
Hmm dit is wel een erg grove aanname. Waarop heb je dit gebaseerd?
De theorie zoals ik die ken zegt dat ijzer inderdaad zeer stabiel is. In kernfusies in sterren is ijzer (min of meer) het eindstadium omdat ijzer de laagste energiedichtheid heeft. Oftewel, alles daarna of ervoor is (relatief) ongunstiger ten opzichte van ijzer. Dit geldt zowel voor kernfusies met elementen lager dan ijzer als voor elementen hoger dan ijzer. Echter worden zwaardere elementen in sterren ook waargenomen doordat er zoveel energie aanwezig kan zijn dat de fusie na ijzer verder gaat.
Dat álle elementen instabiel zijn vind ik erg kort door de bocht.
U heeft helemaal gelijk. Maar wat wil je met je reactie bereiken? Heb je een betere theorie?
De theorie geldt nog steeds. Alleen al het simpele feit dat er nu nog steeds op aarde meteorieten neerdonderen is al bevestiging van samenklontering van materie.
Men heeft zelfs foto's van zonnestelsels in wording gemaakt met de hubble telescoop, wederom een bevestiging van de theorie.
Pas als er een meteoor ineens de andere kant opvliegt ipv naar aarde, dan is de theorie ontkracht, en moeten we een andere bedenken.
@PascalvdBerg:
Klopt niet helemaal hoor, bv waterstof zal echt niet tot ijzer vervallen. En is het niet zo dat alleen instabiele isotopen vervallen tot een stabiel isotoop? | Gewijzigd: 10 september 2011, 01:37 uur, door Arends
(het wordt hoog tijd dat dit soort kennis op school wordt geleerd).
Helemaal mee eens!