Een Amerikaanse astrofysicus heeft onlangs een supernova (ontploffende ster) ontdekt die astronomen in de handen doet wrijven, zo meldt de Washington Post. Elke nacht nemen astronomen exploderende sterren waar. Op 24 augustus was het echter bingo voor Peter Nugent van het Lawrence Berkeley National Laboratory. Hij zag in het Spinwheel (Messier 101) sterrenstelsel, een spiraalvormige buur van onze Melkweg, een oude ster die 21 miljoen jaar geleden is ontploft.
Supernova SN2011FE is in kosmische termen dichter dan ooit. Ook omdat het licht van de explosie zo snel is gezien nadat het ons heeft bereikt, gewagen astronomen van de 'supernova van de generatie' en zelfs van de 'gebeurtenis van de laatste 40 jaar', aldus de Washington Post. Meteen schoot een reeks andere telescopen aan het werk om het ding te bestuderen. De laatste keer dat er zo'n ophef was, was in 1972. Zelfs amateur-astronomen zouden nog tot woensdag of donderdag de supernova kunnen zien met een verrekijker, net boven het 'handvat' van de Grote Beer.
Helderheid
Wetenschappelijk is SN2011FE interessant omdat het een supernova van de klasse 1a is. Alle supernova's van dit type vertonen bijna dezelfde helderheid, waardoor ze ideaal zijn om kosmische afstanden te meten. Hun helderheid leert ons meer over hun afstand tot ons. Kosmologen hopen dankzij de knal ook meer te leren over de acceleratie van de uitdijing van het heelal, en zelfs over de aard van de mysterieuze donkere materie. Ook is iets op te steken over de precieze opeenvolging van gebeurtenissen die een supernova veroorzaken.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Spinwheel moet zijn Pinwheel.
Hier nog een plaatje: http://www.rochesterastronomy.org/sn2011/n5457s1.jpg | Gewijzigd: 5 september 2011, 22:48 uur, door Arends