Het onweer van zaterdagavond zorgde voor heel wat schade. Ook voor zondag wordt nog slecht weer verwacht. Zaterdagavond is een stevig onweer over ons land getrokken. Dat ging gepaard met veel regen, rukwinden en zelfs hagel. In het Oost-Vlaamse zalm is een woning vernield door brand- en waterschade. In Vosselaar is een dakbrand ontstaan door een blikseminslag en in Vlaams-Brabant brandde een hooizolder uit. In Aarschot zijn een paar bomen op de weg gevallen.
Voorlopig is er nog geen weet van slachtoffers.
Bron: de Standaard
Een hevig onweer heeft in het zuiden van de provincie zaterdagavond voor wateroverlast gezorgd. In Waregem heeft een tent het begeven door de regenval en in Zwevegem, Stasegem en Kuurne, Veurne, Langemark, Moorslede, Zillebeke zijn straten ondergelopen. Omstreeks halfelf trok een hevig onweer over het zuiden van de provincie. Dat ging met zware regengeval gepaard. De brandweer kreeg diverse oproepen voor ondergelopen straten. Dat was onder meer het geval in de Kongostraat in Kuurne, in Stasegem-dorp en in de Luipaardstraat in Zwevegem. Ook in de Poorterstraat in Langemark-Poelkapelle, in de Stationsstraat van Moorslede en in de Maaldestraat in Zillebeke was er zaterdagavond wateroverlast. In Veurne is er sprake van stormschade op Bulskamp. En in Tiegem moest de brandweer modder ruimen op een ondergelopen weg.
Bron: KW
Een brand voorafgegaan door een blikseminslag heeft kort voor middernacht een vrijstaande woning verwoest in het Oost-Vlaamse Rozebeke (Zwalm). Dat meldt de lokale brandweer van Zottegem. De eigenaars van een woning in de Kamperstraat waren op reis, maar een dochter verklaarde dat de brand in de dakverdieping uitbrak nadat een bliksem iets voor middernacht insloeg. Door het vuur brandde de dakverdieping uit, maar een deel van het plafond stortte in en door het water is de woning volledig vernield, zo zegt de brandweer. Die kwam ter plaatse met twee ploegen, 32 manschappen, en zette een ladderwagen in om het vuur te bestrijden. Omstreeks 3.30 uur werd het nablussen stopgezet.
Bron: HLN
In de Vlaamse rand rond Brussel is de 31e editie van de Gordel van start gegaan. Er zijn 15 wandel- en fietstochten. De manifestatie wil het Vlaamse karakter van de rand beklemtonen. Bij de start kwam er weinig volk opdagen door het slechte weer. De wandel- en fietstochten starten in Zaventem, Overijse, Sint-Genesius-Rode of Dilbeek. "De tentjes voor de inschrijvingen in Zaventem staan er troosteloos bij in de felle regen", zegt VRT-radiojournalist Philipe Heymans. "Enkele fietsers trotseren de regen om 100 kilometer (de langste afstand) te fietsen. Maar voorlopig zijn er een stuk minder inschrijvingen dan vorige jaren." Rond 8 uur is het wel opgehouden met regenen.
Traditioneel komen er ook heel wat politici opdagen voor de Gordel, maar het is de vraag of dat nu ook het geval zal zijn. "Vooral N-VA-kopstukken zijn van plan om mee te wandelen of te fietsen. Bij de andere partijen zullen vooral de lokale politici deelnemen", zegt Heymans. "Maar de afwezigheid van de kopstukken van andere partijen heeft waarschijnlijk niet alleen met het weer te maken." Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) is nog in Frankrijk, hij zal dit jaar niet deelnemen aan de Gordel. Vlaams parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V), een traditionele Gordelaar, zal dit jaar ook niet mee wandelen of fietsen.
Bron: de Redactie
De brandweer van Aarschot had haar handen meer dan vol met stormschade als gevolg van een windhoos. Vooral op de Rommelaar in Rillaar en op de Langdorpsesteenweg in Langdorp was de schade het grootst. De windhoos sloeg voorbije nacht toe in de Rommelaar. Het gebied tot de Langdorpsesteenweg werd getroffen en vooral de buurt Bekaf en de Winterstraat kregen het zwaar te verduren. Op deze locaties was er sprake van minstens 25 omgewaaide bomen, weggewaaide dakpannen, afgebroken takken en elektriciteitskabels die afbraken door de wind. Het regende stevig door, maar de overlast bleef op dat vlak binnen de perken.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
In de Rekelstraat in het Vlaams-Brabantse Eppegem (Zemst) is een bijgebouw naast een woning uitgebrand. Bij de brandweer van Vilvoorde kwam de melding binnen van een uitslaande dakbrand. Eens ter plaatse gekomen bleek dat het bijgebouw van een oude geklasseerde boerderij die als moderne woning was ingericht in brand stond. De brandweer kon de boerderij vrijwaren van de vlammen. Het bijgebouw dat dienst deed als werk- en opslagruimte ging in de vlammen op.
Het vuur ontstond naar alle waarschijnlijkheid door een blikseminslag. Er vielen geen gewonden.
Bron: HLN
Onweersdagen: 0
Aarschot vraagt dat de federale overheid het noodweer dat de stad in de nacht van zaterdag op zondag teisterde, als ramp zou erkennen. De stad werd tijdens die nacht getroffen door een onweer met hevige regenbuien en stevige rukwinden. Een deel van Aarschot werd volgens de brandweer zelfs getroffen door een windhoos. Vooral de deelgemeenten Rillaar en Langdorp kregen het zwaar te verduren. De brandweer ontving tientallen oproepen voor beschadigde daken en andere infrastructuren, wateroverlast en afgeknakte en ontwortelde bomen.
Bron: HLN
Het stadhuis in Hengelo had deze week als gevolg van de hevige regenval te maken met kortstondige wateroverlast. Tijdens een zware regenbui kwam het stadhuis blank te staan. Het hemelwater stroomde via een verkeerd geplaatste regenpijp het gebouw binnen. Het euvel kon snel worden verholpen. De wateroverlast leidde niet tot schade. Momenteel wordt het stadhuis verbouwd, waardoor veel ambtenaren op andere locaties werken. De verbouwing loopt volgens een woordvoerster geen vertraging op.
Bron: RTV Oost
Onweersdagen: 0