De alarmstatus van de Tambora vulkaan op het Indonesische eiland Sumbawa is verhoogd naar de tweede hoogste status nadat de activiteit in de vulkaan sinds april dit jaar steeds verder opliep. Dit meldden media vrijdag. Dorpelingen op de hellingen van de vulkaan lijken niet echt ontdaan door het nieuws en blijven ondanks waarschuwingen van de autoriteiten gewoon in hun dorpen. Ze horen af en toe gerommel en ook zouden af en toe trillingen te voelen zijn aldus Syaifullah, een dorpshoofd in het district Pekat, in de voetheuvels van de vulkaan.
"De honderden families in dorpen en gehuchten tot op 10 kilometer afstand van de actieve krater van de vulkaan zijn niet in paniek en gaan gewoon verder met hun dagelijkse bezigheden," aldus Syaifullah. De activiteit van de Tambora vulkaan, die verantwoordelijk is voor de dodelijkste en grootste uitbarsting in de recente geschiedenis, laat al sinds april een toenemende activiteit zien. Begin augustus schoot er een witte rookwolk uit de vulkaan tot een hoogte van 20 meter. Tot op heden zijn er geen verplichte evacuaties uitgeroepen. Wel wordt inwoners geadviseerd om altijd waakzaam te zijn. Twee dorpen, Pancasila en Doro Pet, zijn extra kwetsbaar omdat ze minder dan vijf kilometer van de actieve krater liggen.
Archief krater
De uitbarsting van de Tambora vulkaan op 10 april 1815 was de krachtigste in de recente geschiedenis. In totaal kwamen tussen de 71.000 en 92.000 mensen om het leven door de uitbarsting en de daarop volgende hongersnood doordat dikke lagen as alles vernielden. De uitbarsting had een Volcanic Explosivity Index (VEI) van zeven, de enige uitbarsting na de uitbarsting van de Hatepe in Nieuw Zeeland in 180. Slechts vier andere van dergelijke krachtige uitbarstingen zijn ooit beschreven door mensen. De uitbarsting in 1815 zorgde voor drastische klimaatveranderingen in onder meer Europa en Noord Amerika. 1816 staat daarom ook bekend als het Jaar zonder Zomer. Het is mogelijk, maar zeer onwaarschijnlijk dat de Tambora op korte termijn opnieuw een dergelijke uitbarsting zal produceren. Sinds de uitbarsting van 1815 hebben zich wel twee kleinere uitbarstingen voorgedaan.
Bron: Indonesie blog | Gewijzigd: 14 april 2017, 14:13 uur, door Joyce.s