Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De temperatuur bij Retie is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:49

De temperatuur bij Ukkel is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 19:12:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Butler, PA; Washington, PA.

21 Nov 2024 12:27:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Allegheny, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 12:27:28

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 08:43:07

De temperatuur bij Humain is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

21 Nov 2024 04:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

21 Nov 2024 00:36:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Indiana, PA; Westmoreland, PA.

21 Nov 2024 00:09:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:57:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA.

20 Nov 2024 23:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA; Somerset, PA.

20 Nov 2024 23:34:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Fayette, PA; Indiana, PA; Westmoreland, PA.

20 Nov 2024 23:26:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, PA; Clarion, PA; Forest, PA; Indiana, PA; Jefferson, PA; Venango, PA.

20 Nov 2024 23:20:48
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
16 november 2011, 11:55 uur | Bericht #299097
Noodgemaal bij Deventer

Waterschap Groot Salland plaatst donderdag een noodinstallatie bij het gemaal Ankersmit bij Deventer. Dat is nodig omdat het waterpeil in de IJssel te laag dreigt te worden. Als het peil onder 1,5 meter boven NAP gaat kan het gemaal niet meer pompen. Dat heeft tot gevolg dat scheepvaart in de Deventer haven niet meer mogelijk is. Met de noodinstallatie wordt dit voorkomen. Het waterschap is bezig om gemaal Ankersmit zo aan te passen dat het lage waterpeil in de toekomst niet meer voor problemen zorgt. De werkzaamheden moeten begin 2012 zijn afgerond.

Bron: RTV-Oost
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
16 november 2011, 14:37 uur | Bericht #299130
Laagwater

Lage Rijnafvoeren zijn vrij normaal tegen het einde van de zomer en in het najaar. Droge en warme zomers hebben tot gevolg dat de watervoorraad in het stroomgebied dan gering is, terwijl het aanbod van smeltwater uit de Alpen ook afneemt. Soms komen lage rivierafvoeren ook voor gedurende droge en koude perioden in de winter. Gedurende zo’n periode wordt de toevoer van water naar de Rijn letterlijk en figuurlijk bevroren.


Lage waterstand Rijn, vanaf kade Arnhem

Momenteel is de afvoer van de Rijn en de daaruit ontspringende rivieren zondermeer laag te noemen. En dat terwijl we niet kunnen terugkijken op een hete en droge zomer. Integendeel. De zomer was nat. Ook in het stroomgebied van de Rijn in Duitsland heeft het in de zomer geregeld zwaar geregend. De kentering kwam in september. Meer en meer werd het weer bepaald door hogedrukgebieden. De herfst grossiert in mooiweer situaties. Stormen en actieve regengebieden blijven afwezig. In feite is het nog wonderlijk, als je kijkt hoeveel water er bij Lobith nog het land binnen komt. Dat was vanochtend 877 kubieke meter per seconde. In een dag komt er dus ruim 75 miljoen kuub water het land binnen. Om een idee te geven: dat is evenveel als een zwembad van 5 bij 5 kilometer dat 3 meter diep is. De inhoud van zo een megazwembad komt iedere dag ons land binnenstromen.


Dat is veel water als je bedenkt dat er in het stroomgebied van de Rijn al weken land geen regen van betekenis is gevallen. Bovendien smelt er geen sneeuw want er ligt opmerkelijk weinig sneeuw in de meeste bergketens die smeltwater leveren aan de oorsprong van de Rijn. Gletsjers zijn er wel. En het zou zo maar kunnen dat die momenteel met volop zonneschijn en vrij hoge temperaturen in de Alpen, nog steeds slinken en derhalve smeltwater leveren.

laagwater_2.jpg
Verloop waterafvoer, Lobith

Hoewel de waterstand van de Rijn zeer laag is, is de huidige afvoer niet uitzonderlijk. Vorige week schommelde de afvoer van de Rijn bij Lobith nog rond 980 m3/sec, maar daalde sindsdien bijna constant door. Vanochtend was de afvoer dus 877 m3/sec. De laagste Rijnafvoer bij Lobith, die niet het gevolg was van ijsgang, is gemeten op 4 november 1947. Deze bedroeg 620 m3/sec.

Als we goed kijken naar het verloop van de afgelopen dagen, lijkt de daling te zijn gestopt. Vanaf maandag is de afvoer gestabiliseerd rond de 880 kuub. Dat roept de vraag op, waarom de daling niet netjes doorgaat. Een ding is zeker. Een positieve bijdrage van neerslag kan er niet zijn, want overal in het stroomgebied is het aanhoudend droog. Misschien dat er stroomopwaarts in Duitsland bufferende mogelijkheden zijn om het waterpeil kunstmatig wat te manipuleren. Maar het zou ook kunnen, dat de hoge temperaturen in de Alpen het smelten van de gletsjers stimuleren. De afgelopen dagen werd het in het noorden van Zwitserland op 2000 meter 6 tot 8 graden met volop zon.

laagwater_3.jpg
Verloop waterstand, Lobith

Dat de waterstand op dit moment, 713 cm boven NAP, wel uitzonderlijk laag kan worden genoemd heeft te maken met de bodemligging van de Rijn. De rivierbodem bij Lobith daalt door erosie ongeveer twee centimeter per jaar. Dat betekent dat er bij een bepaald waterpeil in het verleden minder water door de rivier stroomde dan nu het geval is. Momenteel voert de Rijn bij Lobith bij een waterstand van 713 cm boven NAP nog 877 m3/sec af. Tijdens het laagwater van 1947 was de wateraanvoer extreem laag, met een debiet van 620 m3/s zelfs ruim 250 m3/sec minder dan op dit moment. Maar het waterpeil stond toen hoger omdat de rivierbodem destijds ongeveer een meter hoger lag.


Binnenvaartschip kan minder lading meenemen

De rivierbodem daalt enerzijds door zandwinning waardoor her sediment uit het riviersysteem wordt verwijderd en anderzijds door de aanleg van kribben en dijken waardoor de rivier in een keurslijf wordt gedwongen. Dit veroorzaakt hogere stroomsnelheden en derhalve een sterkere insnijding van de hoofdgeul. Die hoofdgeul moet diep genoeg zijn voor de schepen. Voor de vaardiepte gaat het namelijk om het verschil tussen de gemeten waterstand en de bodemligging van de rivier. Omdat beide door de bodemdaling in ongeveer dezelfde mate worden beïnvloed, heeft de bodemdaling weinig effect op de vaardiepte. We hebben daarom wel een laagterecord in de waterstand bij Lobith, maar nog niet een laagterecord in vaardiepte. Toch heeft de binnenscheepvaart momenteel al hinder van de lage waterstanden, zo valt te lezen in de Schuttevaer. Bij laag water kan een schip minder zwaar geladen worden om de diepgang wat te verminderen.

Een blik op de weerkaarten leert ons, dat er de rest van deze maand nog geen duidelijke verandering in de situatie met laag water is te verwachten. Hogedrukgebieden boven Europa blijven bepalend voor het weer. Het is misschien zelfs zo, dat we de komende weken het extreem lage water van 2003 gaan evenaren.

laagwater_5.jpg
Droog weer houdt aan, Agnes Kleinjan.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:56 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
16 november 2011, 15:29 uur | Bericht #299142
Waterstand in Rijn nadert laagterecord

Het waterpeil in de Rijn staat uitzonderlijk laag voor de tijd van het jaar. Door de langdurige droogte geven de peilstokken bij het Gelderse Lobith woensdag een stand van 7,13 meter boven NAP aan. Dat is nog slechts twintig centimeter boven het laagterecord uit 2003. Lage Rijnafvoeren komen normaal gesproken vooral voor tegen het einde van de zomer wanneer het lang warm en droog is geweest, meldt Meteo Consult woensdag. Een enkele keer gebeurt dat in de winter als de rivierafvoer bevriest, met een lage waterstand tot gevolg. De zomer was nu juist nat, terwijl de herfst grossiert in zonnige dagen zonder storm of regen.

Het laagterecord van het water in de rivier bij Lobith staat sinds september 2003 op 6,91 meter boven NAP. Dat record komt wellicht in gevaar, verwachten meteorologen. Deze maand verandert het weerbeeld namelijk nauwelijks. In januari hadden de gebieden rond de grote rivieren juist te maken met een hoge waterstand. Het waterpeil in de Rijn steeg toen naar een hoogte van ruim zestien meter boven NAP, een halve meter onder de hoogste stand van 1995. Verschillende kades en weilanden liepen onder.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 november 2011, 12:35 uur | Bericht #299653
Noodgemaal in Deventer in gebruik genomen

Waterschap Groot Salland heeft een noodinstallatie in gebruik genomen bij het gemaal Ankersmit in Deventer. De noodinstallatie is nodig, omdat het waterpeil in de IJssel te laag wordt voor het gemaal. Als het peil onder 1,5 meter boven NAP gaat kan het gemaal niet meer pompen en is scheepvaart in de Deventer haven niet meer mogelijk. Met de noodinstallatie wordt dit voorkomen. Het waterschap is bezig om gemaal Ankersmit zo aan te passen dat het lage waterpeil in de toekomst geen problemen meer veroorzaakt. De werkzaamheden moeten begin 2012 zijn afgerond.

Bron: RTV Noord
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 november 2011, 16:47 uur | Bericht #299966
Droogste novembermaand ooit in zicht

November 2011 gaat zeer waarschijnlijk de boeken in als de droogste novembermaand ooit gemeten. Tot nog toe viel gemiddeld over Nederland slechts vier millimeter neerslag deze maand. Rond 19 november had er eigenlijk al 45 millimeter neerslag gevallen moeten zijn. Dat meldt weeronline.nl zaterdag.

Het oude record stamt uit 1958. Toen viel in de hele maand november bijna dertig millimeter neerslag. De laatste neerslag deze maand viel op 1 en 2 november. Toen trokken er een aantal buien over, waar plaatselijk zo'n tien millimeter neerslag uit kwam. De verwachting is dat er tot 1 december nog ongeveer 25 millimeter neerslag valt.

Een droogterecord voor november past volgens weeronline.nl goed in het beeld van het afgelopen jaar. Tot nog toe kende geen enkele maand een normaal weerbeeld. Ondanks de regen en veel extreme weersituaties in de zomermaanden stevent dit jaar af op een plek in de top tien voor hoogste temperatuur en meeste zonuren ooit. Tot nog toe kon Nederland in 2011 rekenen op bijna 1750 uur zon. Normaal staat de teller rond half november op ongeveer 1500 zonuren. "Met nog net iets meer dan een maand te gaan is een plek in de top tien met gemak haalbaar", aldus weeronline.nl.

Het mooie voorjaar dat al vroeg begon en een eveneens goede nazomer loopt ook de gemiddelde temperatuur op tot recordhoogte. De gemiddelde dagtemperatuur dit jaar bedroeg vooralsnog 11,5 graden, wat ongeveer een halve graad meer is dan normaal.

Bron: Nieuws.nl
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 november 2011, 10:32 uur | Bericht #300148
Drinkwater geen probleem (Be)

'November en december zijn normaal de maanden waarin de regen ervoor zorgt dat de grondwatervoorraden worden aangevuld', zegt Kathleen De Schepper van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening. 'Daar zijn we nu nog helemaal niet aan toe. Maar voorlopig maken we ons geen zorgen. Mede door de natte zomer kunnen we zo'n lange droogteperiode perfect overbruggen. Als er vanaf december voldoende regen valt, zullen de voorraden tegen volgende lente zeker weer op peil zijn. Het is pas op het einde van de winter dat we de balans kunnen opmaken.

Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 20 november 2011, 10:33 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 november 2011, 14:20 uur | Bericht #300220
Albertkanaal moet spaarzaam zijn met water

De scheepvaart ondervindt hinder door het droge herfstweer. Het heeft de voorbije 30 dagen niet meer geregend, waardoor het water in de kanalen is gezakt. In Nederland geeft dat problemen voor de scheepvaart op de grote rivieren. Bij ons moet spaarzaam omgegaan worden met het water. Voorlopig zijn er nog geen grote problemen voor de schepen op onze rivieren en kanalen, maar er worden wel voorzorgsmaatregelen genomen. Zo hanteren de beheerders van het Albertkanaal een aangepaste procedure om spaarzamer te zijn met het water.

"De sluis wordt volledig volgelegd met schepen alvorens we beginnen met het water weg te pompen. Daarnaast beperken we ook het water dat kan worden gebruikt voor irrigatie van landbouw- en natuurgebieden", zegt Paula Palmans. "De toestand evolueert voorlopig niet in de gunstige richting. We overwegen om op het Albertkanaal een diepgangbeperking van 40 centimeter in te voeren. Daardoor kunnen schepen minder vol geladen worden omdat ze anders de bodem zouden raken." Volgens de meest recente weersvoorspellingen zou het eind volgende week weer beginnen te regenen.

Bron: De Redactie
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 november 2011, 14:47 uur | Bericht #300224
Tussen kurkdroog en kletsnat

Eerder is al geschreven over het opvallende temperatuurverloop van dit jaar, maar het neerslagverloop is minstens net zo opvallend. We hebben zowel zeer droge als erg natte periodes gehad, gedurende langere periodes van minstens een maand.

nat_1.JPG
Het verloop van de neerslag dit jaar in De Bilt tot en met oktober, waarbij alle aftappingen worden opgeteld. Januari en februari zijn aan de natte kant, waarna er een bijna record droog voorjaar volgt. In de loop van de zomer slaat dit beeld echter totaal om, maar in de loop van de herfst komt de droogte opnieuw aan zet. Bron: KNMI.

Van droog naar nat naar droog…
Weet u het nog? In het voorjaar leek het soms wel zomer en bleef de hemelkraan dichtgedraaid. Als we kijken naar De Bilt, dan zien we dat daar het op één na droogste voorjaar sinds 1906 kon worden opgetekend, met een totaal van 62,8 mm over de maanden maart, april en mei. Alleen in 1996 waren deze maanden met 60,8 mm nog net iets droger, terwijl het zeer droge jaar 1976 een lentetotaal van 66,2 mm behaalde. De natuur zoekt echter naar een evenwicht, want het was zeer opvallend dat de drie zomermaanden die daarop volgde, de op een na nátste werden sinds tenminste 1906 met een totaal van 389,3 mm. Daarmee was de afgelopen zomer nog net iets natter dan die uit 1912, die tot 386,2 mm kwam. Alleen zomer 1966 verliep nog natter met 411,3 mm.

nat_2.JPG
Een en ander leidt tot een bizar verloop van het neerslagtekort in Nederland, gedurende het groeiseizoen van dit jaar (de zwarte lijn). Tot begin juni is het recorddroog, maar uiteindelijk is in september het neerslagtekort geheel weggewerkt.

Eigenlijk hield het natte weer tot rond half september aan, waarna er opnieuw een drogere periode volgde. Het resultaat van dit alles is dat de grafiek van het neerslagtekort in Nederland gedurende het groeiseizoen van april tot en met september, een bizar beeld laat zien (zie hierboven). Tot het eind van de eerste juniweek was het neerslagtekort tot (ruim) boven het tot dusver droogste groeiseizoen (1976, de rode lijn) gekomen. Daarna begon het echter te gieten, maar bleven we nog een kleine maand in de buurt van de groene lijn bivakkeren, die de grens van de 5% droogste jaren weergeeft. Daarna ging het echter hard. Half juli kwamen we aan de natte kant van alle jaren terecht (aangegeven door de blauwe lijn) en medio september was er van een neerslagtekort in feite geen sprake meer, de zwarte lijn tipt een paar keer de nul mm aan. Vervolgens zien we opnieuw een gering tekort ontstaan. Een dergelijk beeld in de loop van het groeiseizoen van extreem droog naar kletsnat, zullen we niet vaak te zien krijgen…

nat_3.jpg
Tot dusver is november in een groot deel van het land bijzonder droog verlopen. Op sommige meetposten is nog niet eens 1 mm gevallen. Bron: KNMI.

November tot dusver recorddroog.
Aan het eind van de tweede oktoberweek is het plaatselijk nog zeer nat geweest, maar daarna is er niet al te veel neerslag meer gevallen. Deze droogte, die dus in de loop van oktober begon, wist het tot op heden vol te houden. De laatste twee weken wist de mist er soms wat motregen uit te persen, maar de enige neerslag van betekenis, is deze maand op 2 november gevallen. Op het neerslagkaartje hiernaast is te zien dat dit in een strook over Brabant naar de Gelderse vallei veelal tussen 6 en 12 mm regen heeft opgeleverd. Aan weerszijde van deze strook is het een stuk droger gebleven en zijn er genoeg gebieden waar deze maand nog geen 2 mm is gevallen. De meetposten in Hengelo en Vlagtwedde kwamen niet verder dan 0,3 mm…

De Bilt ligt aan de westrand van het ‘natte’ gebied en heeft deze maand nog 6,0 mm afgetapt. Toch is er sinds 1906 maar één novembermaand geweest die tot en met de 19e minder neerslag heeft opgeleverd en dat was 2,9 mm in 1983. De bordjes werden daarna echter wel fors verhangen, want die maand werd uiteindelijk toch nog nat met een totaal van 83,0 mm. Meer bijzonder is het beeld in Eelde. Daar is het nu al een volle maand zeer droog, met een totaal van 20 oktober tot en met 19 november van maar 1,7 mm. In deze 30-daagse periode viel er op slechts drie dagen een beetje neerslag af te tappen, de 2e was nog de ‘natste’ dag met 0,9 mm. Daarmee staat november 2011 daar duidelijk aan top, op de lijst van droogste slachtmaanden.

nat_4.jpg
Ondanks het droge weer is het de laatste tijd toch geregeld vochtig buiten, vanwege het ontstaan van dichte mist. Het is iedere dag steeds weer afwachten of de zon er wel, of niet doorheen weet te komen. Foto: Tonny Morsink.

Neerslagrecord toch onzeker.
Toch is het lang niet zeker of we dit neerslagrecord vasthouden. Het huidige rustige weer houdt nog een aantal dagen aan, maar de diverse weermodellen worden steeds stelliger in hun uitspraken dat het weer aan het eind van deze week flink gaat omslaan. Als de depressies en storingen gaan doorbreken, dan kan er in de laatste novemberweek nog heel wat hemelwater gaan vallen. Kijkend naar Eelde, zagen we dat bijvoorbeeld ook in november 1983 en 1984. Tot en met de 19e hadden deze twee maanden respectievelijk 3,1 en 3,4 mm neerslag opgeleverd, maar het totaal werd toch nog 53,5 en 67,8 mm. Iets dergelijks zou dit jaar ook kunnen gebeuren. Aan de nieuwste neerslagpluim van Eelde van vandaag, 20 november 1 uur, zijn duidelijk de veel hogere neerslagkansen vanaf aanstaande vrijdag te zien. De grote piek op woensdag de 30e hangt samen met de overgang van het model naar een lagere resolutie en moet daarom niet serieus worden genomen. Te zien is dan ook dat het beeld voor en na deze piek eigenlijk constant blijft en wijst in de richting van wisselvallig herfstweer.

nat_5.JPG
De neerslagpluim van het ECMWF van 20 november 1 uur voor Eelde, laat de naderende weersomslag duidelijk zien. De neerslagpiek op de 30e hangt samen met de resolutieverandering van het model en dient niet serieus genomen te worden. Bron: Meteo Consult.

Verleggen we de blik opnieuw naar De Bilt, en kijken we naar de neerslagtotalen die worden berekend (zie hieronder) dan loopt dit aan het eind van de maand nog uiteen van maar een paar millimeter, tot zo’n 40 mm. Het ensemble gemiddelde tipt aan de 20 mm en als die hoeveelheid daadwerkelijk wordt gehaald in De Bilt, dan komt november 2011 met een totaal van 26 mm (want 6 mm is er al gevallen) toch nog in de top 10 van droogste novembermaanden terecht. Die lijst wordt momenteel aangevoerd door november 1955 met 14,9 mm, gevolgd door die uit 1920 met 15,7 mm. De meest recente november uit dit lijstje is die van 1997, die met 31,3 mm nog juist de tiende plaats inneemt.

nat_6.JPG
Vanaf 25 november lijkt er toch een wisselvallige periode aan te komen. In de Bilt zou er tot het eind van deze maand nog tussen een paar, en 40 mm neerslag kunnen vallen. Het november droogterecord staat dus nog op losse schroeven. Bron: KNMI.

Een droge november, een strenge winter?
Dat zou menige winterliefhebber wel willen, en inderdaad, een aantal legendarische winters van de vorige eeuw werden door een droge november voorafgegaan, zoals de winter van 1956, 1942 en… last but not least, die uit 1963, met Hellmanngetallen van respectievelijk 210,7; 331,8 en 345,9! De overige winters uit dit ‘droogte top tien lijstje’ waren echter veel meer doorsnee met Hellmanngetallen van 32,2 tot en met 69,5 en er zitten ook een tweetal (zeer) zachte winters bij. De winter van 1998 bleef steken op 19,3 Hellmannpunten en die uit 1990 zelfs op 8,4… Kortom, deze (te kleine) steekproef toont aan dat het in de winter na een droge november letterlijk kan vriezen of dooien. Niets nieuws onder de zon dus.

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 november 2011, 18:44 uur | Bericht #300571
'Waterstand in grote rivieren lager dan ooit'

Rijkswaterstaat voorziet dat de waterstand in de grote rivieren eind van deze week lager zal zijn dan ooit. De verwachting is dat de stand van de Rijn bij Lobith zakt naar 6.90 meter boven NAP en dat is lager dan het record tot nu toe, dat stamt uit 2003. Dat heeft een woordvoerster vandaag gezegd. Ook de waterstand in Maas is bijzonder laag. De extreem lage waterstand betekent niet dat de vaardiepte voor schepen ook lager is dan ooit, want de Rijn voert nog zo'n 840 kubieke meter per seconde af. Het vaardiepterecord staat op 620 kubieke meter per seconde in 1947. Sindsdien is de rivierbodem gezakt. De Maas voerde maandag bij Luik (België) nog maar 50 kubieke meter per seconde af, terwijl dat normaal in deze tijd van het jaar zo'n 200 kuub is.



De zeer lage waterstand heeft gevolgen voor de scheepvaart, die veel minder lading per schip kan vervoeren wegens de geringe diepgang. Daardoor is het drukker dan gewoonlijk op het water, terwijl tegelijkertijd de vaargeul smaller is. Op de IJssel geldt een passeer- en inhaalverbod. Op de Maas kan nog gewoon worden gevaren, aangezien deze regenrivier gereguleerd wordt met sluizen en stuwen. Voor een aantal sluizen in Maas, Rijn, IJssel en Waal gelden wel langere wachttijden voor het schutten.

Door de lage waterstand vallen woonboten en havens droog. Voor de Waalhaven in Nijmegen geldt een afmeerverbod. Er dreigen geen problemen met de watervoorziening, aangezien de vraag naar water in dit jaargetijde veel lager is dan in voorjaar en zomer als er ook volop wordt beregend, aldus Rijkswaterstaat. Wel stijgt het chloridegehalte van grote oppervlaktewateren in West-Nederland. Dat is nog niet problematisch, maar de waterbeheerders houden de toestand in de gaten.

Bron: AD | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:56 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
24 november 2011, 12:28 uur | Bericht #301253
Crisisteam waterverdeling voor eerst bijeen

De Landelijke Coördinatiecommissie voor Waterverdeling (LCW) is vanwege de lage waterstanden bij elkaar gekomen. Het is voor het eerst dat dit crisisteam zo laat in het jaar bijeenkomt om de waterverdeling in Nederland te bespreken, meldt Rijkswaterstaat donderdag. De lage waterstanden houden voorlopig aan. De commissie bestaat onder meer uit vertegenwoordigers van de waterschappen en Rijkswaterstaat. Bij watertekorten maakt het LCW een verdeling van het beschikbare water onder sectoren die daarvan afhankelijk zijn, zoals de land- en tuinbouwsector, de scheepvaartsector en natuurbeheer.

In het najaar is de vraag naar water volgens Rijkswaterstaat weliswaar laag, maar toch is het nodig de situatie goed in de gaten te houden en eventueel maatregelen te nemen. De commissie heeft nu besloten dat eerder genomen besluiten voor de scheepvaart van kracht blijven. Het gaat hierbij onder meer om waterbesparende maatregelen bij het schutten van schepen in sluizen.

Ondertussen verwacht Rijkswaterstaat inmiddels dat de waterstand in de Rijn begin volgende week een laagterecord bereikt. Aanvankelijk werd gedacht dat het record mogelijk eind deze week zou worden gebroken, maar dat lijkt vooralsnog niet het geval te zijn. Bij Lobith stond het water donderdagochtend op 6,99 meter boven NAP. Dat is nog maar negen centimeter boven het laagterecord van augustus 2003. Maandagochtend was de stand nog 7,04 meter boven NAP.

Door de Rijn stroomt momenteel de helft minder water dan normaal rond deze tijd van het jaar. Bij Lobith komt er slechts 816 kubieke meter water per seconde langs, terwijl dit normaal 1950 kubieke meter per seconde is. Op de Maas is de afvoer eveneens laag. Daarbij wordt er de komende dagen geen neerslag van betekenis verwacht. De droogte levert problemen op voor de binnenvaartschepen, die met minder diepgang kunnen varen, en voor woonboten, die in sommige gevallen droog komen te liggen.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
25 november 2011, 15:19 uur | Bericht #301548
November is mogelijk droogste sinds 1906

November 2011 is een van de droogste en mogelijk zelfs de droogste november in de 'meetreeks' die in 1906 begon. Dat laat het KNMI vrijdag weten, met nog vijf novemberdagen voor de boeg. Afgelopen weken bleef het vrijwel droog. Een hogedrukgebied boven het oosten van Europa en de daarmee samenhangende droge zuidoostelijke wind waren daarvan de oorzaak. Dat een hogedrukgebied in november zo lang blijft 'leven' is uitzonderlijk, aldus het KNMI. Het hogedrukgebied vormde een blokkade voor depressies.



4 millimeter
Tot nu toe is er in Nederland deze maand maar 4 millimeter neerslag gevallen, volgens weeronline.nl. Dat is vooral te 'danken' aan buien op 1 november. Volgens weeronline.nl komt er de komende dagen in totaal nog ongeveer 10 mm bij. Na een natte zomer viel er ook in de tweede helft van oktober weinig neerslag. In de hele tiende maand van het jaar viel 69 millimeter tegen 83 millimeter gemiddeld. September was ook al droger dan 'normaal' met 65 mm tegen 78 mm, aldus het KNMI.

Grondwaterstand
Het was niet alleen in Nederland droog. Voor een groot deel van Europa gold hetzelfde. De huidige lage afvoer van de Rijn is echter niet alleen het gevolg van het gebrek aan neerslag, maar ook van de lage grondwaterstand in het stroomgebied. De grondwaterstand is, ondanks de natte zomer, nog niet hersteld van de extreme droogte in het voorjaar, aldus het KNMI. De droogte heeft ook gevolgen voor de wintersport. In de Alpen zijn de pistes nog bijna overal groen. Dat laatste geldt ook voor het noorden van Scandinavië, al was het daar juist erg nat in november. Het hogedrukgebied zorgde voor hoge temperaturen in het gebied. Daardoor ligt er nog geen sneeuw.

Warm september
September komt naar verwachting in de top tien van warmste septembermaanden. Gemiddeld komt de etmaaltemperatuur in september uit op 14,5 graden, met nog vijf dagen te gaan ligt de temperatuur dit jaar naar verwachting op 15,6. Dat verwacht Weeronline. Daarmee komt dit jaar uit op de tiende plaats van de warmste septembermaanden ooit.


Zomers oktober
Ongekend warm, zonnig en mooi weer was het het eerste weekeinde van oktober. Het begin van oktober werd gedomineerd door een zomers in plaats van een herfstachtig gevoel. De zon straalde door de beginnend bruine bladeren en overal trokken de mensen in zomerse kledij naar buiten.Het was een weekeinde van temperatuurrecords, volgens weeronline.nl: zaterdag was de warmste 1 oktober ooit. Volgens het weerinstituut was het in De Bilt zelfs op enig moment 26 graden en daarmee sneuvelde het oude warmste-1-oktoberrecord: 24,1 graden in 1908.

Bron: De Pers | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:58 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
26 november 2011, 08:17 uur | Bericht #301659
Nooit was november zo droog

Elke droge dag erbij maakt het onvermijdelijk: we stevenen af op de droogste november ooit. 'Het vorige record dateert van 1853. Toen viel er in Ukkel elf liter per vierkante meter in een hele maand', zegt weerman David Dehenauw. 'Nu zitten we nog maar aan vijf liter. In een normale november is dat gemiddeld 76 liter.' Gisteren druppelde het een beetje, vandaag en morgen kan dat ook nog het geval zijn. 'Daarmee zullen we in Ukkel misschien op zes liter stranden. Maar de volgende dagen blijft het opnieuw droog, zodat we dat record zo goed als zeker halen.'

Bron: Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
27 november 2011, 14:28 uur | Bericht #301979
Westelijke stroming doet weer poging

Vandaag, zondag, wordt het weer door een actieve depressie afkomstig van de oceaan bepaald. Dat is lang geleden en veroorzaakt flink wat wind. In combinatie met vloed en de wateropzet vanuit het westen tot noordwesten, levert dit hoogwater in het noordelijk kustgebied op. Ondertussen blijven de grote rivieren juist met erg laag water te maken houden! Vanmiddag rond 13 uur stond de Rijn bij Lobith 697 centimeter boven N.A.P. Qua regenhoeveelheden valt het weer vandaag mee. Op de natste plekken valt een paar millimeter.....En in de loop van de middag klaart het vanuit het westen alweer op.



De depressie wordt meegesleurd in een westelijke stroming die echter morgen, maandag, alweer ten noorden van ons land terechtkomt onder invloed van een uitloper van een hogedrukgebied met centrum boven Slovenië. Vervolgens probeert de westelijke stroming dinsdag en woensdag weer een duit in het zakje te doen, maar die poging lukt niet of nauwelijks. Hierdoor blijven we deze resterende novemberdagen naar verwachting van (veel) nattigheid verschoond, waardoor november 2011 zeer waarschijnlijk als droogste slachtmaand sinds 1901 de klimaatboeken ingaat met in De Bilt naar verwachting veel minder dan 15 millimeter novemberneerslag. Het voorlopige novemberrecord is namelijk 14,9 millimeter van november 1955.


Weerkaart met luchtdruk (isobaren) en fronten van zondagmiddag 27 november 13 uur. De isobaren langs onder meer de zuidkust van Noorwegen liggen dichtbijelkaar, dus veel wind.

Straalstroom
Het is de westelijke hoogtestroming, de straalstroom, die vandaag sinds een aantal weken afwezigheid haar opwachting heeft gemaakt. Deze westelijke stroming die zo kenmerkend is voor Nederland, maar juist de afgelopen paar jaar vaak "lange vakanties'' had. Sinds 2008/2009 is de straalstroom namelijk vaak zwak en slingert behoorlijk. Dit levert relatief vaak een wind uit noordelijke of zuidelijke richtingen op, aan de flanken van een hogedrukgebied. Bij een noordelijke stroming ligt dan het hogedrukgebied (meestal) boven de oceaan en bij een zuidelijke stroming boven het centrale of oostelijk gedeelte van het continent. Dat laatste was de afgelopen vier weken het geval. Vandaar het toen rustige en extreem droge weer met vaak mist. Inmiddels ligt dat alweer achter ons en laat de herfst zich van zijn onrustige kant zien.

Afgelopen zomer
Een gemiddeld zwakkere en minder vaak dan normaal aanwezige westelijke straalstroom wil overigens niet zeggen dat het niet nat of heftig weer kan zijn. Als voorbeeld hiervan dient de afgelopen zomer, toen er geregeld sprake was van een koude bovenlucht, waardoor een groot deel van de zomer koel en wisselvallig verliep. Er vormden zich toen makkelijk buien. En toen vanaf halverwege augustus de wind naar het zuiden draaide, werd weliswaar warme lucht aangevoerd, maar deze was ook vochtig en onstabiel, zodat er regelmatig fikse (onweers)buien voorkwamen.


De straalstroom (met een paar bochten) waarvan de richting is aangegeven met de rode pijlen, ligt morgen, maandagmiddag, alweer ten noorden van ons land onder invloed van een uitloper van een hogedrukgebied, ook wel rug genoemd. De zogeheten rugas is aangegeven met een wit stippellijntje. Dit is de stroming op rond 5 km hoogte.

Tijdelijk straalstroomweer?
De afgelopen vier weken wurmde de straalstroom boven het noordelijk halfrond zich letterlijk en figuurlijk in bochten en kronkels. Daarbij lagen die kronkels in de hoogtestroming steeds zodanig op de Europese (weer)kaarten, dat wij verschoond bleven van diepe oceaandepressies met hun striemende regen en winden van betekenis. Momenteel zijn er minder kronkels en bochten in de straalstroom aanwezig, zodat de westelijke stroming vrijwel ongehinderd tot ons land kan doordringen. Dit levert vandaag een straffe wind en wat regen op, door passage van een koufront. Wat regen, want de meeste regenval wordt in het zuiden van Scandinavië verwacht, bij passage van een vrij diepe oceaandepressie. Zo wordt vanmiddag even ten noorden van Oslo een kerndruk van rond 970 hectoPascal verwacht.


Ook aan het aardoppervlak wordt het weer maandag door een hogedrukgebied bepaald. Het centrum ligt boven Slovenië. Regenfronten en depressies liggen daardoor (tijdelijk?) op ruime afstand van ons land.

Ondertussen ligt boven het zuiden en oosten van Europa (nog steeds) een hogedrukgebied dat de komende drie dagen een uitloper naar het noorden krijgt. Zowel aan het aardoppervlak als in de hoge luchtlagen. Hierdoor worden de oceaanstoringen geen verdere verplaatsing naar het oosten gegund en buigen de actieve exemplaren via de Britse eilanden naar Scandinavië af. En daarmee ligt de straalstroom die dagen weer iets noordelijker van Nederland.

Stormvloedwaarschuwingsdienst
Vandaag is het dus nog onstuimig met veel wind. In het noordelijk kustgebied staat sinds vanochtend vroeg een stormachtige zuidwestelijke wind, kracht 8. Dit in combinatie met het gewone getij (vloed) was voor de Stormvloedwaarschuwingsdienst (SVSD) aanleiding voor een officiële waarschuwing voor hoog water bij Den Helder, Harlingen en Delfzijl. De dienst verwacht bij Den Helder rond 22 uur een waterstand van 2,2 meter boven NAP. Dergelijke waterstanden komen maar eens in de twee jaar voor, zo meldde een woordvoerder. Grote zorgen hoeven mensen zich echter niet te maken. Nederlandse waterkeringen kunnen stormen aan die eens in de 10.000 jaar voorkomen. De waarschuwing betekent onder meer dat waterkeringen worden gesloten. De SVSD blijft de waterstandsverwachtingen langs de Nederlandse kust in de gaten houden.


De verwachting van de SVSD voor Den Helder. Op de horizontale as in de grafiek staat de tijd, op de verticale as de waterstand in centimeters boven N.A.P.

Lokaal dichtbij het vriespunt
Vanavond en vannacht neemt de wind geleidelijk af met de rustigste omstandigheden in het zuidoosten. Tijdens brede opklaringen kan het daar, in de aangevoerde frisse lucht achter het regenfront, afkoelen tot dichtbij het vriespunt. Vervolgens is het morgen droog met weinig wind en flink wat zonneschijn. Dinsdag en woensdag komen meer wolkenvelden voor, maar ook dan blijft het zo goed als of geheel droog. Daardoor komt de gehele novembermaand dus als extreem, ja zelfs record droog, in de klimaatboeken terecht.


Precies een jaar geleden was het volop winter, zoals hier bij Jannes Wiersema in het Groningse Roodeschool, waar matige vorst in de weerhut (-5,3 graden) optrad. En anno 2011 was het er afgelopen nacht niet kouder dan 9,8 graden. Wat een flink contrast! Jannes: "In 1984 was het ook een zachte november en december. En toen januari op de kalender kwam werd het winter met een Elfstedentocht......"

Begin december
Maar juist als december begint, wordt het onbestendig en nat. Want in de loop van donderdag 1 december a.s. wordt de hogedrukuitloper boven het oosten van Europa de kop ingedrukt en aan de kant gezet met de komst van een omvangrijke oceaandepressie. Deze lijkt vervolgens te weg vrij te maken voor een fellere straalstroom de dagen daarna.


De te verwachten weerkaart voor a.s. donderdag 1 december 13 uur. De westelijke stroming gaat weer een klap uitdelen, een regenfront nadert....Hoe zal dit verder gaan?

Bron: Meteo Consult. | Gewijzigd: 27 november 2011, 14:41 uur, door Marga
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 november 2011, 18:07 uur | Bericht #302053
Dode en vijf vermisten na schipbreuk in Ierse Zee



De schipbreuk van het cargoschip 'Swanland' in de Ierse Zee ter hoogte van Wales heeft het leven gekost aan een matroos. Vijf andere leden van de Russische bemanning zijn nog vermist. Een reddingshelikopter met prins William als copiloot kon twee matrozen in veiligheid brengen.

Het 81 meter lange vrachtschip Swanland, met 3.000 ton kalksteen aan boord, stuurde zondagochtend rond 2 uur in stormweer een noodsignaal uit op de Ierse Zee. Het schip bevond zich op 16 kilometer ten westen van Lleyn, aldus de kustwacht.

Bron: nieuwsblad.be
  | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:59 uur, door Joyce.s
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 november 2011, 15:57 uur | Bericht #302271
Herfst was droog, zonnig en warm

De herfst heeft de natte zomer dit jaar goedgemaakt. Hoewel er enkel koude periodes waren en er een tijdje flink wat mist was, waren september, oktober en november zonniger dan normaal. Daarnaast was het vooral droog. Dat blijkt vandaag uit gegevens van weeronline.nl.



In november viel er alleen aan het begin en eind van de maand neerslag van betekenis. Daar tussenin bleef het droog. Daarmee eindigde november dit jaar als de droogste elfde maand van het jaar sinds 1906. Volgens de meteorologen loopt de herfst van 1 september tot en met 30 november. De astronomische herfst loopt dit jaar van 23 september 11.05 uur tot 22 december 06.30 uur.

Weeronline.nl telde 404 zonuren tegen 320 normaal. Daarmee belandt deze herfst op de vierde plaats wat betreft zonneschijn. Het record staat op 445 uur zon. Dat werd in 1959 behaald. Die herfst was de droogste sinds de metingen in 1906 begonnen.

Het was niet eerlijk verdeeld. Het noorden van Nederland kreeg minder zon dan andere delen; het gebied had veel last van de hardnekkige mist in november.

Bron: AD.nl | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:59 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
29 november 2011, 07:56 uur | Bericht #302539
2010: Sneeuwmannen, 2011: In de zon op het terras



De temperatuur bleef gisteren stokken op een acht à negen graden, maar door het zonnetje was het best aangenaam toeven buiten. Op veel terrassen werd er met een sjaal om de nek, een dekentje op de benen en een zonnebril op de neus druk genoten van het mooie weer. En is dat even een groot verschil met 28 november van vorig jaar. Toen raakte de temperatuur met moeite boven de nul graden. Straffer nog, terrasjes zag je een jaar geleden niet in het Vlaamse landschap, maar wel statige sneeuwmannen. Want jawel, de dagen ervoor hadden we wat van het witte goedje over ons heen gekregen. 'Toen maakten we een straffe ommezwaai van het weer mee', zegt onze weervrouw Jill Peeters. 'Van wateroverlast naar een fikse winterprik met sneeuw.'

Daar komt de regen
En nu staat ons opnieuw een ommezwaai te wachten. 'Maar niet naar winterweer. Na de zeer droge november gaat het vanaf 1 december regenen. En waaien, hard waaien. Een winterprik zie ik nog niet meteen op de weerkaarten. Wel kan er dit weekend op de Hoge Venen wat natte sneeuw vallen. Maar niets van betekenis dat zal blijven liggen.' Wel is er goed nieuws voor de wintersporters. 'Ook in de skigebieden bleef het de voorbije weken droog. Vanaf dit weekend krijgen ze daar een pak sneeuw. Net op tijd dus voor het skiseizoen.'

Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 7 februari 2017, 14:59 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
29 november 2011, 09:28 uur | Bericht #302568
Appelbloesems, wespen en paasbloemen: natuur van slag door abnormaal warme herfst

De natuur lijkt flink van slag door het uitblijven van vrieskou en een supermilde herfst. In Engeland staan bijvoorbeeld paasbloemen in de bloei. Er worden ook nog steeds vlinders gespot die normaal al drie maanden geleden zouden moeten zijn verdwenen.



Elders in Europa is er sprake van bloesems die in appelbomen zijn verschenen afgelopen week. In Frankrijk staan velden met koolzaad in de bloei. In Estland was het de afgelopen weken steevast acht graden warmer dan normaal en in plaats van de eerste sneeuw te ruimen, beginnen de bladeren er nu pas van de bomen te vallen. In Kopenhagen hebben ze te kampen met een muggenplaag door de abnormaal warme temperaturen. Hetzelfde probleem in Berlijn.

In Inverness, in het noorden van Schotland, hebben ze dan weer last van wespen. In Belfast zitten ze met een rupsenplaag. Elders is er sprake van kikkers en padden die begonnen zijn met paren. Ganzen en andere trekvogels zijn op veel plaatsen niet eens begonnen aan hun wintertocht. Er zijn zelfs pasgeboren eendjes gespot, terwijl het broedseizoen voor eenden normaal ten vroegste eind februari begint in Europa.

Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 15:00 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
29 november 2011, 13:10 uur | Bericht #302678
'Storm met orkaankracht op pakjesavond'



De wind zou op maandagavond 5 december wel eens kunnen toenemen tot een fikse storm. Dat wordt voorspeld op Onweer Online. Weerkaarten laten zelfs een verwachte orkaankracht van 12 zien. Volgens Jan van Ooijen, medewerker van Onweer Online, werd er voor het laatst een windkracht 12 aan de kust gemeten op 16 december 1979. Op een weermodel is te zien hoe er naar verwachting op pakjesavond windstoten van 133 kilometer per uur zullen worden bereikt. Aan de kust kunnen windstoten zelfs een kracht van 140 kilometer per uur hebben.


Bron: AD | Gewijzigd: 7 februari 2017, 15:00 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 november 2011, 14:18 uur | Bericht #302704
Blik op poolwervel

De poolwervel lijkt een belangrijke rol te spelen bij het al dan niet doorbreken van winterweer in onze omgeving. Wat is een poolwervel, waar vinden we die en wat zegt het ons?

Opbouw atmosfeer
Rondom de aarde bevindt zich een hele dikke atmosferische schil; de dampkring ofwel atmosfeer. Die dampkring is ongeveer 1000 kilometer dik en slechts de onderste 6 tot 16 kilometer zijn geschikt voor ons als mensen en voor al het andere leven dat zich op de planeet bevindt. Die onderste kilometers worden troposfeer genoemd en daarin vindt al ‘het weer’ plaats. In de troposfeer zijn dus hoge- en lagedrukgebieden, fronten, moessons, orkanen, onweersbuien en passaatwinden actief. In de hoogste delen van de troposfeer en in de onderste delen van de laag daarboven, de stratosfeer, vinden we de straalstromen. Een straalstroom is een zone/band met zeer hoge windsnelheden die erg krachtig zijn in regio’s waar de temperatuurverschillen groot zijn.

poolwervel.jpg
De opbouw van de atmosfeer. Onderin bevindt zich het relatief dunne laagje voor het leven: de troposfeer. Daarboven zit de stratosfeer, met daarin oa de ozonlaag die ons beschermt tegen teveel UV van de zon. Bron: NASA.

Straalstroom
Eigenlijk kun je de verticale opbouw van de atmosfeer in de onderste 5 tot 60 kilometer zien als gebieden met verschillende temperaturen. Als je op dit moment zo’n dwarsdoorsnede maakt vanaf Italië tot op de Noordpool, zal opvallen dat de luchtkolom boven Italië veel warmer is dan de luchtkolom boven de poolgebieden. Wat op zich geen verrassing is. Datzelfde leidt er echter ook toe dat de luchtkolom boven Italië veel dikker is dan boven de Noordpool. Op de vlakken waar de temperatuurverschillen het grootst zijn, en de hellingshoek tussen de verschillende dikten het steilst, zal de straalstroom liggen. Er geldt: hoe groter de temperatuursverschillen tussen noord en zuid, des te krachtiger de straalstroom is. In de zomer zijn die verschillen tussen noord en zuid kleiner dan in het winterhalfjaar. Het gevolg is dan ook dat de straalstroom in het winterhalfjaar sterker is.

poolwervel1.gif
Dit is de luchtdrukverdeling op het noordelijk halfrond van vandaag. Ook de temperatuurverdeling op ongeveer 5 km boven de grond wordt aangegeven, in kleur. De donkerblauwe en paarse gebieden zijn het koudst. Daar waar de overgang van paarsblauw naar groen en oranje het kleinst is, bevinden de onderste delen van de straalstroom zich. Bron: Wetterzentrale.

Poolwervel
Een gespecificeerde straalstroom is de poolwervel. Ook die ontstaat bij aanzienlijke temperatuurverschillen en bevindt zich tussen de koude lucht boven het poolgebied en de minder koude lucht op iets lagere breedtegraden. De hoeveelheid kou die zich, tot op grote hoogte, boven de Noordpool bevindt, wordt op die manier als het ware opgesloten, met aan de zuidzijde die stevige straalstroom. En dat is waar we momenteel mee te maken hebben. Dus, een straffe poolwervel, veel koude lucht boven het hele gebied ten noorden van de poolcirkel en dus ook in ons land ‘straalstroomweer’, met geregeld de passage van storingen en het risico dat de wind bij tijden fors uithaalt. Mogelijk dat er in de komende 2 weken zelfs stormwinden op onze kust gaan beuken.

poolwervel2.gif
Dit zijn de gemiddelde temperaturen op ongeveer 18 km hoogte, binnen de Noordpoolcirkel. Te zien is een sterk dalende lijn vanaf het begin van het herfstseizoen. Op die hoogte vindt er veel uitstraling plaats en is de zoninstraling zeer gering. Logisch dus dat die temperatuur een grote val maakt. Bron: CPC.

Kou op grote hoogte bepalend voor wervel
Er is een aantal sites waarop je kunt bekijken hoe koud het is binnen bepaalde breedtegraden en op vooraf geselecteerde hoogten. In dit verhaal staan aan de linkerzijde een paar grafieken van het Climate Prediction Center (CPC) van de NOAA. Kijken we naar de gemiddelde 70 hPa temperaturen vanaf 65 NoorderBreedte tot en met de Noordpool (90 graden NB) dan liggen de temperaturen daar op dit moment gemiddeld zeer laag. Zelfs zo laag dat deze zich op tegen hun koudste marges van de afgelopen 30 jaar aan bevinden. Het is nu boven de noordpoolcirkel, op ongeveer 18 kilometer hoogte, gemiddeld 65 graden onder het vriespunt. Vorig jaar was het rond deze tijd van het jaar op diezelfde hoogte gemiddeld 62 graden onder nul.

poolwervel3.gif
De huidige AO index ligt hoog, ruim in de plus. Dit geeft aan dat er een gangbare luchtdrukverdeling is tussen de poolgebieden en de lagere breedtegraden. De AO index is de Arctic Oscillation Index en indien deze ruim positief is, zal er veelal sprake zijn van een sterke west-oost circulatie, ofwel een sterke straalstroom, ofwel een sterke poolwervel. Bron: CPC.

We gaan nog wat hoger, naar maar liefst het punt waarop de luchtdruk nog maar 1 hectoPascal bedraagt, zo rond de 50 kilometer hoogte. Daar is het minder koud dan op 18 kilometer hoogte, namelijk rond de min 30 graden. Deze opwarming met de hoogte heeft alles te maken met de ozonlaag, die een deel van het direct zonlicht omzet in warmte. De koudste hoogten liggen op 10 en 30 hPa (respectievelijk ongeveer 40 en 30 km hoog) waarbij de temperaturen momenteel lager dan min 70 graden Celsius zijn.

poolwervel4.JPG
En dan hier, van de CPC, ook de verwachting dat de AO-index de komende twee weken hoog blijft. Dit zou betekenen dat de poolwervel volop in stand en krachtig blijft.

Poolwervel doorbreken
Het doorbreken van een poolwervel gaat makkelijker als de poolwervel zelf vrij zwak is. Vorig jaar zagen we in deze tijd van het jaar al dat de poolwervel zwakkere plekken vertoonde en er koude lucht ‘weglekte’ naar Siberië en Canada. Vanuit die situatie kon op een gegeven moment ook bij ons de poolwervel door een hogedrukrug worden doorbroken en Arctische lucht naar West-Europa laten afglijden.

poolwervel5.gif
De huidige gemiddelde temperaturen op ongeveer 50 km hoogte in de hele zone ten noorden van de Noordpoolcirkel. Die temperaturen liggen rond min 30 graden. Tussen 20 en 40 kilometer hoogte zijn de temperaturen lager dan op dit niveau in de atmosfeer. Bron: CPC.

In de strenge winters die Nederland heeft beleefd, was er veelal een redelijk zwakke poolwervel aanwezig. Er ontstonden daardoor makkelijker deuken in de poolwervel, waardoor vervolgens kou vanuit het Arctische reservoir onze kant op kon stromen. De huidige sterke poolwervel maakt dat proces nu moeilijker.

poolwervel6.gif
De drukkaart van het noordelijk halfrond zoals berekend door het GFS model voor aanstaande zaterdag. De kou blijft boven het poolcirkelgebied aanwezig en weet niet 'weg te lekken'. Let op: Deze kaart is aan de grond voor Nederland uitermate onstuimig... Bron: wetterzentrale.

AO index is maat voor de poolwervel
Hoe steviger de poolwervel, des te sterker de westcirculatie op onze breedtegraad en des te hoger de AO index zoals die door de Climate Prediction Center in de Verenigde Staten wordt bepaald. De AO index zit momenteel tegen de zeer hoge waarde van 4 aan en de ensembleverwachtingen laten de index tot halverwege december hoog blijven. Wat overigens niet alles zegt, immers deze manier van ‘forecasten’ is nieuw en nog redelijk expirimenteel. Het is wel uitermate interessant om de komende weken en maanden de poolwervel in de gaten te houden. Wie weet, vallen er binnenkort toch nog wat gaten in en dat biedt natuurlijk kansen voor de winterliefhebbers in ons deel van Europa.

Bron: Meteo Consult
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 november 2011, 12:00 uur | Bericht #303154
November 2011 recorddroog

Er is deze maand uitzonderlijk weinig neerslag gevallen. Op het meetpunt De Bilt valt normaal in de novembermaand ruim 70 millimeter regenwater, deze maand is er slechts 10 millimeter opgevangen in de regenmeter. Hierdoor is de huidige novembermaand de droogste sinds het begin van de waarnemingen (1906). Niet alleen in De Bilt maar ook elders in Nederland is er weinig regen gevallen. Zo zijn er plaatsen langs de oostgrens waar de maandhoeveelheid op slechts een millimeter of 5 is uitgekomen.

november.png
Totale neerslagwaarnemingen in de afgelopen maand tot 30 november. Bron: officiele metingen en vrijwillige waarnemers.

Droog, zonnig en zacht
De afgelopen maand was niet alleen record droog, het was ook een zonnige en iets te zachte maand. Vooral de eerste dagen van november verliepen erg zacht. Oorzaak van dit alles was de aanwezigheid van diverse hogedrukgebieden boven het midden van Europa. Hierdoor weken depressies met bewolking, regen en wind naar Scandinavië uit. Dit resulteerde ook in droog weer elders in Europa. Tot nu toe ligt er nauwelijks sneeuw in de Alpen en de waterstand in de rivieren is extreem laag.

november1.jpg
Vorig jaar zag het er op 30 november heel anders uit. In breda en op veel andere plaatsen in Nederland, lag er sneeuw en was de winter al begonnen. Foto: Henk Voermans.

Herfstachtige start meteorologische winter
December, de eerste meteorologische wintermaand, lijkt overigens met een heel ander weertype te beginnen. De hogedrukgebieden zijn naar het zuidoosten weggetrokken en daardoor komt de weg vrij voor depressies met hun regenstoringen. Vanaf donderdag valt er iedere dag veel regen en het gaat harder waaien. In het weekeinde kan het langs de Nederlandse kust zelfs gaan stormen. Het wordt ook frisser. In de wintersportgebieden gaat het sneeuwen en ligt begin volgende week een flink pak verse sneeuw.

Bron: Meteo Consult
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6
3 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 3 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.880 topics, welke bij elkaar 448.477 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.606 leden.
Het nieuwste lid is AMV058.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
3 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 649 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 649, lezen 9 mensen het topic "Winter 2010 discussietopic deel 13".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden